Українська кухня та українські страви

Про матеріал
Вперше презентовано в україномовній школі у Канаді. Розраховано на вік від 1 до 6 класу (приблизно). Є також англомовна версія (завантажу окремо).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська кухня. Дмитро Литов, 12 листопада 2022 року(з використанням інших сайтів – див. перелік та посилання у кінці презентації)

Номер слайду 2

2 Традиції кухніУкраїнська земля – дуже багата, і якщо її правильно обробляти, то можна отримати багатий врожай – злаки, овочі, фрукти, ягоди. До того ж селяни займалися скотарством. Але праця була важкою, а зими були холодними. Тому українська народна їжа – смачна та різноманітна, але деякі страви – дуже калорійні, і сподобаються скоріше тим, хто щодня робить важку фізичну працю.

Номер слайду 3

3 Борщ. Борщ – суп червоного кольору. Колір йому дає буряк.Інші компоненти – цибуля, морква, м’ясо, картопля, іноді інші приправи. До борщу часто додають сметану, зелену цибулю або кріп, та пампушки.

Номер слайду 4

4 Боґрач. Боґрач – закарпатський суп. Він містить так багато м’яса та інших овочів, що зазвичай його сприймають не як суп, а як повноцінний обід або вечерю.

Номер слайду 5

5 Капусняк. Як можна здогадатися за назвою, капусняк – це суп з капустою. Він був особливо популярним на Запоріжжі

Номер слайду 6

6 Домашня ковбаса. В українських сім’ях здавна готували домашню ковбасу, бо вдома у селян була скотина. Але зараз ковбасу переважно купують у магазині.

Номер слайду 7

7 Холодець. Холодець люблять не всі. Це холодне желе з вареного м’яса.

Номер слайду 8

8 Крученики. Крученики – це м’ясні рулети, в яких один вид м’яса (або м’ясний фарш) загортають в інший, і зазвичай ще додають якусь зеленину або щось інше для смаку.

Номер слайду 9

9 Полядвиця. Це замаринована та запечена яловича або свиняча вирізка.

Номер слайду 10

10 Печеня та душенина. Печеня була популярною з давніх часів як на сході, так і на заході України. У глиняний горщик викладали м’ясо, картоплю та овочі кількома шарами та витримували у печі одну-дві години; м’ясо пускало сік, і виходила дуже смачна страва. Для смаку також часто додавали гриби або чорнослив. Душенину, на відміну від печені, подають на тарілках.

Номер слайду 11

11 Сало. Українці здавна їли сало як з хлібом, так і просто так.

Номер слайду 12

12 Гречаники. Гречаники – це котлети, в яких фарш змішують з вареною гречкою.

Номер слайду 13

13 Київська котлета. Київська котлета (chicken Kyiv) – це куряче філе у тонкому клярі, зазвичай з начинкою. Це блюдо з’явилося лише на межі 19-20 століття.

Номер слайду 14

14 ГолубціГолубці – це капустяні або виноградні листи з начинкою, зазвичай м’ясною.

Номер слайду 15

15 Фарширований перець. Фарширований перець прийшов в Україну з Угорщини у 19 столітті і став дуже популярним.

Номер слайду 16

16 Куліш та тетеря. Зараз їх готують нечасто, але з давніх часів вони були найулюбленішими стравами козаків.І куліш (ліворуч) і тетерю (праворуч) готували з пшоняної каші, але куліш густо розварювали, так що він ставав подібним на дуже густий суп.

Номер слайду 17

17 Банош. Банош – гуцульська страва. До кукурудзяної каші додають смажені шкварки та бринзу.

Номер слайду 18

18 Кутя та коливо. Кутя (ліворуч) – солодка каша, зазвичай рисова або пшенична, до якої додають родзинки, дрібно нарізані фрукти, варення або мед.Її зазвичай готують на великі свята. Коливо (праворуч) – різновид куті, який готують на похорон.

Номер слайду 19

19 Деруни та оладки. Деруни (ліворуч) готують з перетертої картоплі, а оладки (праворуч) – з картопляного пюре. Втім, канадські українці для них також використовують батат (солодку картоплю) – виходить не гірше!

Номер слайду 20

20 Галушки. Галушки бувають як без нічого, так і з начинкою – грибами, м’ясом. Вважають, що вони походять з Полтавщини.

Номер слайду 21

21 Яворівський пиріг. Це несолодкий пиріг з гречано-картопляною начинкою

Номер слайду 22

22 Вареники. Вареники бувають як солодкими, так і з м’ясом, картоплею, овочами тощо. На заході їх також звуть «пироги» (але на сході слово «пироги» означає зовсім інше).

Номер слайду 23

23 Перекладенець. Перекладенець, як можна здогадатися з назви – це солодкий пиріг, який складається з кількох шарів з солодкою начинкою.

Номер слайду 24

24 Млинці (налисники)Млинці можна їсти або так, або з різною начинкою (ягоди, фрукти, варення тощо).

Номер слайду 25

25 Пляцки. Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Випікається високий цілісний пиріг з начинками (вони можуть бути різними) і потім ріжеться на тістечка. Зверху, як правило, поливається глазур'ю.

Номер слайду 26

26ҐомбовціҐомбовці – традиційний десерт закарпатців. Він являє собою парові пиріжки з тіста з творогу, манки, яєць та цукру, обвалені в панірувальних сухарях. Ґомбовці можуть бути з начинкою (фруктовою чи ягідною) або без. Подаються зазвичай з солодким сметанним соусом.

Номер слайду 27

27 Паска та крашанки (писанки)Паска – святкова страва. Її зазвичай готують на Пасху – свято воскресіння Господа Ісуса Христа. Разом з паскою на Пасху їдять варені яйця. Якщо вони просто пофарбовані, їх звуть крашанками, якщо розписані складним візерунком – писанками. Писанки стали настільки популярними у світі, що Канада випустила пам’ятні монети у формі писанок.

Номер слайду 28

28 Торти. Ліворуч – Київський, праворуч – Празький. У радянські часи за цими тортами у Київ приїжджали з інших республік колишнього союзу.

Номер слайду 29

29 Узвар. Узвар – старовинний український напій, який робили з сушених фруктів та родзинок.

Номер слайду 30

30 Квас. Квас – ще один старовинний напій. Він і досі популярний серед дітей та дорослих

Номер слайду 31

31 Смачного!Коли українці сідають за стіл, то бажають один одному: «Смачного!»

Номер слайду 32

32 Джерела. Для презентації я скористався такими сайтами: Вікіпедія. Страви української кухні. Топ 20 страв: https://www.autobahn.com.de/uk/2022/07/28/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%96-%D1%82%D0%BE%D0%BF-20-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D1%83/ Традиційні страви: https://traditions.in.ua/kukhnia/tradytsiini-stravy Як смакує Україна: гастрономічні традиції та найвідоміші страви: https://discover.ua/inspiration/ak-smakue-ukraina-gastronomicni-tradicii-ta-najvidomisi-stravi 11 Українських страв, про які ми почали забувати: https://sts.sumy.ua/society/11-ukrayinskyh-strav-pro-yaki-my-pochaly-zabuvaty.html 23 найкращі страви української кухні: https://ua.igotoworld.com/ua/article/913_luchshye-blyuda-ukrainskoy-kuhni.htm

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку