Задання до практичної роботи №2 "Розв'язування типових генетичних задач"

Про матеріал
Розробка містить 2 варіанти завдань до практичної роботи №2 "Розв'язування типових генетичних задач". Кожний варіант має 2 задачі на моногібридне схрещування із повним домінуванням, одну - з неповним домінуванням та дві задачі на дигібридне схрещування.
Перегляд файлу

Практична робота №2

Тема: Розв’язування типових генетичних задач

Мета: закріпити знання І, ІІ і ІІІ законів Менделя; формувати вміння розв’язувати задачі з генетики на моногібридне схрещування з повним та неповним домінуванням, на дигібридне схрещування.

Обладнання: дидактична картка.

Варіант 1

  1. У троянд білий колір пелюсток – рецесивна ознака. Схрестили гомозиготні червоні троянди з білими. Який колір квітів буде у гібридів першого покоління?
  2. Ген чорного кольору великої рогатої худоби домінує над геном червоного кольору. Чорного гомозиготного бика схрестили з червоними коровами, а їх нащадків між собою. Який фенотип матимуть нащадки другого покоління.
  3. У певних порід курей ген чорного забарвлення не повністю домінує над геном білого забарвлення: гетерозиготи мають блакитне забарвлення. На птахофермі від схрещування блакитних півнів з такими ж самками. Одержани 812 курчат. Скільки серед них будуть блакитними?
  4. У людини кароокість і наявність ластовиння – домінантні ознаки. Кароокий без ластовиння чоловік одружився з блакитноокою жінкою, котра має ластовиння. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння.
  5. Яка ймовірність одержання чорних коротковусих і брунатних довговухих мишенят унаслідок схрещування дигетерозиготних чорних довговухих мишей? Чорний колір шерсті і довгі вуха – домінантні ознаки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практична робота №2

Тема: Розв’язування типових генетичних задач

Мета: закріпити знання І, ІІ і ІІІ законів Менделя; формувати вміння розв’язувати задачі з генетики на моногібридне схрещування з повним та неповним домінуванням, на дигібридне схрещування.

Обладнання: дидактична картка.

Варіант 2

  1. У людини ген карих очей домінує над блакитним. Гетерозиготна кароока жінка вийшла заміж за блакитноокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?З якою ймовірністю?
  2. У людини рецесивний алель b зумовлює глухонімоту, домінантний алель В – нормальний слух. Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилася глухоніма дитина. Визначте генотипи батьків.
  3. У собак чорний колір шерсті А домінує над кофейним  а; коротка шерсть В  домінує над довгою  в. Яким буде потомство за генотипом і фенотипом від наступного схрещування: АаВв  х  ааВв?
  4. У декоративних рослин ротики садові з широким листям при схрещуванні між собою завжди дають потомство лише з широким листям, а у рослин з вузьким листям – потомство лише з вузьким листям. Від схрещування широколистих рослин з вузьколистими з’являються рослини з листям проміжної ширини. Яке потомство слід очікувати у F1 і F2 від схрещування широколистих рослин з вузьколистими?
  5. Один із сортів гороху має червоне забарвлення віночка і високе стебло(домінантні ознаки), а другий – біле забарвлення віночка і низьке стебло (рецесивні ознаки). Провели схрещування гомозигот за такою схемою: високорослі рослини з білими віночками і низькорослі рослини з червоними віночками. Далі гібриди розмножувались шляхом самозапилення. У F2 одержано 1312 рослин. Скільки серед них (теоретично) повинно бути високорослих рослин з червоними віночками?
docx
Додано
31 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку