Загальна характеристика права власності та інші речові права

Про матеріал
Термін «держава» входить до наукового обігу в XVI ст. завдякивідомому італійському політичному мислителю Нікколо ді БернардоМакіавеллі (1469 - 1527 рр.).
Перегляд файлу

                                         Практична робота

                                      Правознавство 11 клас

Загальна характеристика права власності та інші речові права Cитуація 1.

Фермер Голота В. уранці 1 вересня 2018 р., коли виводив випасати козу на лісову галявину поблизу села, побачив пораненого коня, який стояв на тій самій галявині. Голота В. прив’язав коня до дерева та пішов до сільської ради заявити про знайдення худоби. Сільський голова зателефонував до поліції та попросив фермера залишити коня в себе доти, доки не з’ясують, кому він належить. Увечері Голота В. відвів коня до ветеринарного лікаря. Протягом деякого часу фермер доглядав коня і дуже звик до тварини.

2 лютого 2019 р. у селі з’явився чоловік, який шукав коня. Його повідомили, що тварину знайшов Голота В. Чоловік став вимагати повернути коня та погрожував звернутися до суду.

Питання.

1.                 Протягом якого строку особа, яка затримала бездоглядну домашню тварину, зобов’язана повідомити про це власника.

2.                 Якщо власник невідомий, протягом якого строку особа, яка затримала бездоглядну домашню тварину, зобов’язана заявити про це до поліції або органів місцевого самоврядування. 3. Хто із чоловіків виграє справу в суді.

4. У який строк Голота В. Міг набути право власності на бездоглядну домашню тварину.

 

Ситуація 2.

Громадянин Довгорукий Б. узяв в оренду земельну ділянку з правом подальшої її купівлі в занедбаній частині заповідника, домовившись з директором цього заповідника. Договір, який передбачав короткотривалу оренду на 3 роки, було підписано 9 вересня 2017 р.

Чи буде правомірним цей договір.

 

 

 

Ситуація 3.

Громадянин Недружний М. попросив свого товариша, громадянина Легковажного А., підвести на приватному автомобілі останнього придбаний компютер з торговельного центру додому. Дорогою сталася ДПТ: автомобіль врізався у стовбур дерева. При цьому громадянин Недружний М. зламав ногу. Також розбився приватний компютер. Громадянин Недружний М., що був приватним підприємцем, на два місяці потрапив до лікарні. Перебуваючи на лікуванні, він подав до суду позов на громадянина Легковажного А. з вимогою відшкодувати йому збитки.

У якої зі сторін кращі судові перспективи. 

Ситуація 4.

Катерина  під  час  туристичної  поїздки  загубила    свою  парасольку  і  навушники.  Водій  автобуса  Петро  Іванович  наступного  дня  знайшов  ці  речі  під  сидінням автобуса,  поклав їх на горішню полицю відразу біля місця водія і забув про них. Через 4 місяці учні цього 10‐го класу їхали на екскурсію тим самим автобусом, і Катерина наважилася спитати водія  про  свої  загублені  речі.  Петро  Іванович  одразу  зрозумів,  про  що  йдеться,  зняв  з  полиці парасольку і навушники та віддав дівчині. Катерина у місті, куди вони їздили, придбала магнітик і  подарувала  Петрові  Івановичу  на  знак  вдячності  за  збережені  речі.  Дайте  правову  оцінку ситуації, скориставшись змістом  ст. 337‐339  ЦКУ.

Ситуація 5.

А. купив у фірмовому магазині “Норд” холодильник і за домовленістю з продавцем мав приїхати власним транспортом за холодильником через 2 год. За цей час через несправність електропроводки в магазині сталася пожежа і відібраний А. холодильник був істотно пошкоджений. А. зажадав повернення ціни холодильника і компенсації моральної шкоди в сумі 500 грн. згідно із Законом “Про захист прав споживачів”.

Чи правомірні вимоги А.? З якого моменту виникає право власності на річ, передану за договором? (Див. ст..ст. 334, 668 ЦКУ). Вирішіть спір.

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Правознавство (Васильків) 11 клас

https://pidruchnyk.com.ua/1315-pravoznavstvo-vasilkiv-11-klas.html

Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку