Голодомор. Презентація для школярів

Про матеріал
Презентація для школярів. Я давав у 5 класі, але може підійти і для старших класів. Молодшим краще з навчальними іграми (ми, наприклад, змоделювали радянський колгосп, щоб вони зрозуміли, як контролювали населення), бо багато нових термінів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голодомор. Дмитро Литов, 25 листопада 2023 р.

Номер слайду 2

2 Звідки прийшла біда. У 1921 році українці програли війну за незалежність. Західноукраїнські землі увійшли до складу Польщі та Чехословаччини, південні були захоплені румунами.

Номер слайду 3

3 Російсько-радянська окупація. Але більшість сучасних українських земель окупувала радянська Росія (пізніше перейменована на Радянський Союз).

Номер слайду 4

4 Комуністи. Росією керувала Комуністична партія. Комунізм означає контроль держави над власністю, торгівлею та приватним життям. Символи комуністів - червоний прапор, червона зірка, серп і молот.

Номер слайду 5

5«Ми за бідних»Комуністи стверджували, що вони захищають бідних. Насправді вони відбирали землі та майно заможних селян і роздавали їх частині бідняків, щоб отримати популярність.

Номер слайду 6

6 Держава контролює все. Але за це була ціна: комуністи взяли все під контроль держави і почали розправу з непокірними.

Номер слайду 7

71922-1928: «ще можна жити»Спочатку люди думали, що новий режим ще можна перетерпіти. До 1928 року комуністи дозволяли приватне підприємництво, а їхні податки були помірними.

Номер слайду 8

8 Диктатор Сталін. У 1928 році Йосип Сталін, комуністичний диктатор, проголосив політику колективізації та індустріалізації.

Номер слайду 9

9 Колективні господарства (колгоспи)Колективізація означала, що селянську власність необхідно було передати так званим «колгоспам» (колективним господарствам).

Номер слайду 10

10 ТрудодніЗамість грошей селяни почали одержувати так звані «трудодні», за які вони могли отримати деякі продукти харчування та споживчі товари.

Номер слайду 11

11 Без документів, без права переїзду. Селяни не мали особистих документів. Кожного разу, коли вони хотіли виїхати за межі свого села, вони повинні були отримати дозвіл від керівників колгоспу.

Номер слайду 12

12ІндустріалізаціяІндустріалізація означала, що Сталін хотів збудувати нові заводи та електростанції, для чого були потрібні гроші. Заводи були йому потрібні для виготовлення зброї.

Номер слайду 13

13 Забрати продукти у селян. Щоб здобути гроші, Сталін різко підвищив податки для селян. Для кожного району був план – скільки здати зерна, м’яса, молока, овочів.

Номер слайду 14

14 План будь-якою ціною. По селам їздили озброєні загони, які не тільки відбирали продукти, але й жорстоко карали непокірних.

Номер слайду 15

15 Приходить голод. На те, що селянам вже не вистачало їжі, влада не зважала: план треба виконати! Якщо спочатку ще було «просто важко», то з 1930 року у селян часто не залишалося майже нічого.

Номер слайду 16

16 Нема куди втекти. Частина селян хотіла втекти у великі міста, де була праця на заводах і куди влада завозила їжу, відібрану у селах. Але міста оточували озброєні загони.

Номер слайду 17

17 Нема кому годувати. Селяни вмирали від голоду цілими сім’ями

Номер слайду 18

18 Закон про колоски. У 1932 г. прийняли «Закон про колоски». Жорстоко карали будь-якого селянина, навіть дитину, за простий збір зерна на полях. Щоб довести провину, вистачало п'яти колосків.

Номер слайду 19

19«Торгсин»Голодні селяни готові були віддати за їжу практично все. Комуністи скористалися цим та відкрили магазини «Торгсин», де їжу можна було придбати в обмін на золото та інші коштовності

Номер слайду 20

20 Світ дізнається про Голодомор. Чутки про голод перейшли кордон. Деякі чесні зарубіжні журналісти, що працювали в Україні (Гарет Джонс, Ріа Клайман), опублікували статті про Голодомор, за що їх невдовзі вислали.

Номер слайду 21

21 Католицька церква хоче допомогти. Католицька церква почала кампанію на підтримку голодуючих. Але комуністи не дозволили переправити продовольство в Україну, стверджуючи, що «все гаразд» (на фото: Андрій Шептицький, кардинал Інніцер)

Номер слайду 22

22 Світлини Вінербергера. Александер Вінербергер (ліворуч), австрійський інженер, який працював в Україні, таємно зробив багато фотографій голоду (особливо на Харківщині) і опублікував їх. Він був не один.

Номер слайду 23

23 Безсовісні брехуни. Російські комуністи підкупили деяких відомих іноземних журналістів і знаменитостей, які стверджували, що «їздили в Україну, але голоду не бачили» (Волтер Дюранті, Бернард Шоу).

Номер слайду 24

24 Скільки втратила Україна?Від цього голоду Україна втратила кілька мільйонів людей. Фактичне число неможливо порахувати, оскільки багато смертей не були задокументовані.

Номер слайду 25

25 ПереселенціДеякі українські регіони (темно-коричневі на попередній карті) постраждали від смертей настільки, що комуністи заселили у порожні хати переселенців із Центральної Росії.

Номер слайду 26

26 Росія заперечує Голодомор. Сучасна Росія заперечує Голодомор. ЇЇ влада стверджує: 1) це не пов'язано з державною політикою, а просто через неврожай 1932-1933 років; 2) постраждала не лише Україна, але й інші регіони

Номер слайду 27

27 Де не було голоду. Перше твердження легко перевірити: голоду зовсім не було в Галичині, Буковині, Волині та Закарпатті (тобто там, де у 1930-х роках не було влади російських комуністів).

Номер слайду 28

28 Голодомор за межами України. За межами України найбільше постраждали регіони СРСР, де було мало росіян: Казахстан, а також Кубань та Слобожанщина (історично українські регіони, які передали у склад Росії у 1920-х роках).

Номер слайду 29

29 Пам’ять. До 1980-х рр. комуністична влада карала навіть про розмови про Голодомор. У сучасній Україні пам’ять про Голодомор вшановують та вивчають документи про цю трагедію

Номер слайду 30

30 Світ теж пам’ятає про Голодомор. Багато сучасних держав визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Постриган Віталій
    Дуже гарна й сучасна презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
199
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку