Українські козаки (презентація для 4-5-6 класу)

Про матеріал
Коротка презентація про те, хто такі були українські козаки, про організацію їхнього побуту та традиції. У кінці - список посилань на фільми, відеоматеріали та цікаві завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське козацтво. Дмитро Литов, 5 листопада 2022 року

Номер слайду 2

2 Звідки взялися козаки?Ліворуч – облога Києва військами хана Батия 1240 р. Праворуч – карта нападу монголів на Київську державу. Київська держава була конфедерацією князівств; всі князі були поріднені між собою та визнавали Київського великого князя за старшого. Але 1240 р. татаро-монгольські війська захопили Київ та багато інших міст. Монголи обложили підкорені землі податком, але в них не вистачало людей, щоб контролювати ці землі.

Номер слайду 3

3 Безробітні воїни. Величезні землі колишньої Київської держави залишилися слабо контрольованими. На них виникли громади «безробітних воїнів», які контролювали невеликі території. Їх прозвали тюркським словом «козак», що означає «вільна людина». Назва народу «казах» має те ж саме походження.

Номер слайду 4

4 Дмитро Вишневецький (Байда)У 16 столітті Дмитро Вишневецький збудував козацьку фортецю на острові Мала Хортиця. Хоча її невдовзі зруйнували кримські татари, з тих часів козаки почали будувати нові фортеці, а на навколишніх землях виникла Запорізька Січ – спільне козацьке військо. Козаки визнали Дмитра Вишневецького за голову, а після його смерті обирали собі нових голів – гетьманів.

Номер слайду 5

5 Запорізька (Запорозька) Січ. Українські козаки жили головним чином за порогами Дніпра. Звідти виникла назва козацької території – Запорозька (або Запорізька) Січ. «Запорозька» – означало «за порогами» (Дніпра). Але пізніше назву стали пов’язувати також з містом Запоріжжя, яке виникло поруч – звідти таке подвійне написання. Там селилися чоловіки, які цілком присвячували себе військовій справі. Жінкам доступ до Січі був заборонений. Фактично, переважна більшість козаків мала сім’ї, але вони жили окремо від Січі – козаки відвідували їх час від часу.

Номер слайду 6

6 Гетьмани, отамани, кошовіГоловний ватажок козаків звався «гетьман». Це було німецьке слово, яке означало «голова-чоловік». Нижче гетьмана стояли отамани та кошові. Символом гетьмана була булава (вище), а отамана – пірнач (нижче)ю. Посада гетьмана не переходила за спадком – гетьманів козаки обирали на загальній раді, а за недостойні вчинки могли скинути з посади.

Номер слайду 7

7 Військова справа козаків. Одним з головних зайнять були щоденні військові вправи. Козаки щодня тренувалися стріляти з луків та рушниць, битися на шаблях, їздити на конях – бо час від часу могла прийти звістка, що наближаються вороги, і треба вирушати у похід. З військових вправ козаків виник славетний танець – гопак.

Номер слайду 8

8 Господарство козаків. Окрім військової справи, козаки також рибалили, розводили бджіл, займалися скотарством, сільським господарством, кували собі зброю, торгували з сусідами. Улюбленою козацькою стравою був куліш – густа каша з м’ясом та овочами.

Номер слайду 9

9 Чайки. Козаки плавали як по річках, так і по морю. Козацький корабель звався «чайка». На світлині – справжня козацька чайка, що її підняли сучасні археологи з дна Дніпра. На таких чайках козаки ходили у походи на турків та на Московську державу.

Номер слайду 10

10 Звичаї козаків. Закони на Січі були досить суворими. За крадіжку могли суворо відшмагати або бити кийками. За вбивство одного з побратимів винного могли поховати живцем разом з небіжчиком.

Номер слайду 11

11 Козаки та віра. У козаки приймали лише тих, хто був православним. Головним козацьким святом було свято Богородиці-Покрови. Козацьким символом був хрест характерної форми.

Номер слайду 12

12 Характерники. Водночас козаки вірили у таємничі сили та забобони. Козаки, які знали лікарство та володіли магією, звалися «характерники».

Номер слайду 13

13 Козаки та освіта. Козаки дуже цінували освіту, бути неписьменним серед них вважалося за велику ганьбу. У Січі вивчали початкову грамоту, а щоб вивчити науки, молодих козаків відправляли навчатися у навколишні міста. В Україні найпрестижнішою школою була Києво-Могилянська академія. Багато козаків їздило вчитися і в інші країни, знання іноземних мов серед них не було рідкістю.

Номер слайду 14

14 Козацький одяг. За кілька століть козацька мода змінювалася досить часто. Але головним призначенням козацького одягу було, щоб він був красивим і водночас зручним для бою, для довгих походів.

Номер слайду 15

15 Оселедець та шаровари. У 17 столітті козаки часто голили голову, і залишали лише довгий чуб («оселедець»), який зачісували за ліве вухо. Також характерним елементом одягу були широкі штани – шаровари. Про них казали: «Широкі, як чорне море».

Номер слайду 16

16 Реєстрові козаки. У 17 столітті територія козаків формально знаходилася під владою Польсько-Литовської держави, але фактично поляки слабо контролювали ці землі. Певну частину козаків вони брали собі на службу – такі козаки звалися «реєстровими» і отримували за службу платню і привілеї. Інші козаки були змушені заробляти тим, що наймалися на службу іншим європейським правителям, або самі ходили у походи.

Номер слайду 17

17 Визвольна війна Богдана Хмельницького. Козаки все частіше вимагали від польської влади, щоб їм надали рівні права з польською шляхтою, але ті відмовляли. Більше того, від козаків вимагали, щоб вони перейшли у католицьку віру. Богдан Хмельницький підняв козаків на війну проти поляків. Першою великою перемогою козаків була Битва під Жовтими Водами.

Номер слайду 18

18 Переяславська рада (1654)Сили були нерівними, і невдовзі поляки почали перемагати. Спочатку Богдан звернувся за допомогою до турків та кримських татар, але не зміг з ними домовитися. Тоді він звернувся за допомогою до московського царя. У місті Переяславі була укладена угода, за якою цар Олексій Михайлович брав українські землі під свій захист, але визнавав права козаків. Проте цар скористався тим, що в Україні були його війська, і почав брати з козаків великі податки.

Номер слайду 19

19Іван Сірко. Великою повагою серед козаків користувався отаман Іван Сірко. Він не підтримав союз з Москвою і заявив, що такий союз – небезпека для козаків, через що увійшов у конфлікт з кількома гетьманами. Він взяв участь загалом у приблизно 50 боях та битвах, але загинув через зраду.

Номер слайду 20

20 Гетьман Іван Мазепа. На межі 17-18 століття гетьманом Українського козацтва був Іван Мазепа (в центрі), який дуже багато зробив для розбудови козацької держави. Але його «покровитель», російський цар Петро Перший (праворуч), розпочав війну проти шведського короля Карла Дванадцятого (ліворуч), і заради цієї війни грабував козацькі землі. Коли шведи вдерлися до України, Мазепа звернувся за допомогою до Петра, але той відповів: «Захищайся, як можеш». Обурений Мазепа вирішив заключити союз зі шведами, бо з заходу йому також загрожували поляки, з якими Петро уклав мир.

Номер слайду 21

21 Батуринська трагедія. Щоб помститися Мазепі, Петро послав війська на козацьку столицю, місто Батурин, яке цілком спалили і перебили в ньому багато цивільних. Про жорстокість російських військ писали всі газети тогочасної Європи.Ім’я Мазепи набуло відомості як символ відважного спротиву, європейські письменники та композитори складали про Мазепу поеми та опери.

Номер слайду 22

22 Козацька конституція. Помічник Мазепи, Пилип Орлик, склав на початку 18 століття першу у світі конституцію – основний закон козацької держави.

Номер слайду 23

23 Запорожці під владою царів. Російські царі, хоча і підкорили козацтво, все ж боялися його та визнавали за ним певні права. Козацький гетьман Кирило Розумовський (ліворуч) був дуже впливовою людиною в Російській імперії, мав звання фельдмаршала, а його брат Олексій (праворуч) був чоловіком імператриці Єлизавети. Коли та померла, нова імператриця Катерина спочатку позбавила Кирила влади у 1764 р., а невдовзі скасувала козацтво та закріпачила селян, через що в Україні народ ще довго повставав.

Номер слайду 24

24 Запорожці за Дунаєм. Частина козаків не захотіла визнавати владу російських царів та переселилася за Дунай, на землі, які контролювали турки. Вони допомагали туркам у війнах проти Росії. У 19 столітті композитор Гулак-Артемовський написав оперу «Запорожець за Дунаєм».

Номер слайду 25

25 КубанціЧастина запорозьких козаків переселилася на Кубань. Ще до 2-ї світової війни більшість населення там розмовляла українською мовою. Але через політику русифікації вони поступово забули мову, забули про своє походження. Деякі з них навіть зараз воюють проти України.

Номер слайду 26

26 Чорні запорожці1918 р., під час Визвольних змагань за незалежність України, козацтво було відроджено. Одним з найкращих полків Армії УНР були «чорні запорожці». Серед них служили навіть жінки (див. світлину).

Номер слайду 27

27 Відродження козацьких традицій. В сучасній Україні козацькі традиції відроджуються. Збудовано кілька музеїв під відкритим небом, де можна познайомитися з життям козаків – Мамаєва слобода під Києвом та острів Хортиця.

Номер слайду 28

28 Додаткові матеріали. Завдання та квізи. Квіз про козаків (для 5-6 класу, краще дати після презентації):https://vseosvita.ua/test/go-settings?code=nqr370 Квест (для 1-4 класу):https://naurok.com.ua/kvest-gra-naykraschi-druzi-kozakiv-do-dnya-ukra-nskogo-kozactva-282062.html Різні завдання:https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/den-zahysnyka-vitchyzny/zavdannia-konkursy-rebusy-krosvordy-do-dnia-sviatoi-pokrovy-ukrainskoho-kozatstva-14-zhovtnia.html Конкурси:https://naurok.com.ua/vihovniy-zahid-dlya-5-6-klasiv-mi---kozachata-69952.html Музика. Jerry Heil. Козацькому родуhttps://youtu.be/Oh. KEUf. Su. Rws?si=AWm. Yscn. Gk. VYJQHTT Наливаймо, браттяhttps://youtu.be/E1 K-0 YWF9 PM Запорізький маршhttps://www.youtube.com/watch?v=ees. PXO49 Wr0 .

Номер слайду 29

29 Фільми, які можна подивитися про козаків. Навчальні відеоматеріали. Дітям про козаків:https://youtu.be/PRIq. P4 H8 T2c Козацькі байки (гумористичний фільм, близько 22 хв.)https://youtu.be/v2s2 Wl8ps. Ao?si=ZXVa. Fr. VWw. H7 Cw0p7 Один день з життя запорозького козака (10 хвилин):https://youtu.be/w. JJSbm. EM36 I Острів Хортиця. Бойова майстерність (18 хвилин):https://youtu.be/LSXd1 Me6t1o Фільми. Казка старого мельникаhttps://youtu.be/Cw. MMxn. SXi. JU?si=W3g. Fjwy. WDiw. U6 Wg. V Козак та смертьhttps://youtu.be/Q0 Csp. L-I1j. A?si=qg. Pk-xw. A-kz. D-on2 Пекельна хоругваhttps://youtu.be/q. DUXKr. Dg. Eo4 Пропала грамота (1 година 18 хв.)https://www.youtube.com/watch?v=f. PVFOv. O4v. Sg Фортеця Хаджибей(фільм доступний лише на платних українських кіноресурсах)Різні фільми та мультфільми про козаківhttps://www.youtube.com/watch?v=v2s2 Wl8ps. Ao&list=PLu. Vcc. AVy. Ah. Srzt31i. Kg. QGu93 Ikjmwk. PS7 Як козаки на весіллі гуляли (мультфільм)https://youtu.be/q1 Ve0u5x. We8

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку