Основи спадкового права

Про матеріал
Термін «держава» входить до наукового обігу в XVI ст. завдякивідомому італійському політичному мислителю Нікколо ді БернардоМакіавеллі (1469 - 1527 рр.).
Перегляд файлу

                                     Практична робота

                                 Правознавство 11 клас

                               Основи спадкового права

1.                 Після смерті громадянина Безрозсудного П., у якого залишилася вагітна дружина; два сини 7 та 19 років від першого шлюбу; брат 56 років, що перебував на його утриманні, оскільки був інвалідом; 91-річний батько та теща 77 років, з’ясувалося, що все майно він обіцяв шкільному товаришеві, але заповіту не залишив. 

Визначте коло спадкоємців. Як зміниться ситуація, якщо з’ясується, що заповіт на шкільного товариша все ж таки існує.

2.                 У 2018 р. в N-ський міський суд звернувся представник позивача з позовом про встановлення строку для прийняття спадщини. Позиція позивача була така. Після смерті батька відкрилася спадщина на майно, а саме квартиру. Позивач відклав процедуру прийняття спадщини, оскільки проходив обстеження та тривале лікування в результаті психоневрологічного захворювання, яке він отримав під час проходження військової служби. Крім того, позивач не мав фінансової можливості звернутися до нотаріуса. Коли позивач звернувся в нотаріальну контору, йому було відмовлено у зв’язку з пропущенням строку прийняття спадщини.

Донька спадкодавця, яка прийняла спадщину батька, на судовому засіданні пояснила, що позивач знав про смерть батька, ІІ групу інвалідності отримав ще в 2015 р., а на стаціонарному лікуванні перебував не 6 місяців поспіль, а лікувався періодично.

Донька спадкодавця заперечувала проти позову і зазначила, що із спадкодавцем на час відкриття спадщини проживала в одній квартирі, доглядала за батьком у зв’язку з його хворобою. Також вона додала, що телефонувала позивачу щодо строків прийняття спадщини. На її думку, позивач пропустив строк без поважних причин.

Лайте правовий аналіз ситуації.

Яке рішення, на вашу думку, ухвалить суд.

Аргументуйте відповідь, спираючись на норми цивільного законодавства.

3.                 У громадянина України Дергачова О., що проживав у м. Курахове Донецької області, у 2017 р. помер батько у м. Бойківське, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області. Оскільки Дергачов О. є державним службовцем, він не міг перетнути лінію розмежування. Тому Дергачов О. пропустив строк прийняття спадщини.

Проаналізуйте ситуацію.

Надайте юридичну консультацію Дергачову О. щодо його дій у випадку пропущення строку прийняття спадщини.

4.                 Після смерті в 2018 р. Нестабільного З. залишилося таке майно: будинок, предмети домашньої обстановки та вжитку, легковий автомобіль «Вольво», гараж, садовий будинок і земельна ділянка в садовому товаристві, грошовий вклад в «1-банку», який за заповітом Нестабільного З. повинен відійти приватній академії. Після відкриття спадщини встановили, що в 2011 р. Нестабільний З. склав заповіт на користь сусіда Ващенка А. Проте через три роки Нестабільний З. склав новий заповіт, згідно з яким все його майно після його смерті мало перейти до друга дитинства Старченка Б. Через декілька місяців Нестабільний З. склав наступний заповіт, яким відмінив заповіт, складений у 2011 р., та заповідав кошти на рахунку в банку приватній академії. На спадщину Нестабільного З. претендують: донька Нестабільного З., його неповнолітній онук, батько якого (молодший син Нестабільного З.) помер до відкриття спадщини, Старченко Б. та приватна академія.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Хто успадкує майно Нестабільного З. і в яких долях.

5.                 Швидкісний Максим і його дружина Глафіра потрапили в автомобільну катастрофу. Максим помер в той самий день, Глафіра -наступного дня в лікарні. Ніякого цінного майна, щодо якого могла б виникнути суперечка спадкоємців, у них не лишилося, крім будинку, що належав Швидкісному М. (вартістю 200 тис. грн) та автомобіля (його оцінили після аварії в 150 тис. грн), який подарували Глафірі її батьки за рік до аварії. При оформленні спадщини в нотаріальній конторі з’ясувалося, що Швидкісний М. залишив заповіт на все своє майно на користь сина від першого шлюбу Станіслава. Спільну з Глафірою неповнолітню (14 років) доньку Ольгу він позбавив права спадкування, а ще про одного неповнолітнього (5 років) сина- Петра - у заповіті мова не йшла. У Глафіри із спадкоємців залишилися діти Анастасія (19 років) і Василь (17 років) від першого шлюбу та її батько (78 років).

Дайте правовий аналіз ситуації.

Чи переходить право на обовязкову долю за спадковою трансмісією іншій особі.

Хто із спадкоємців і яку частину спадщини отримує.

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку