Захист цивільних прав та охоронюваних інтересів. Цивільний позов.

Про матеріал
Термін «держава» входить до наукового обігу в XVI ст. завдякивідомому італійському політичному мислителю Нікколо ді БернардоМакіавеллі (1469 - 1527 рр.).
Перегляд файлу

                                      Практична робота

                                  Правознавство 11 клас

     Захист цивільних прав та охоронюваних інтересів. Цивільний позов.

Ситуація 1.

22 травня 2016 року Безсоромних М. позичив у свого товариша Безволенко Д. 73 тисячі гривень для купівлі автомобіля. Договір позики оформили в письмовій нотаріально завіреній формі, де й зазначили строк повернення боргу - 1 лютого 2017 р.

1                    травня 2017 р. Безсоромних М. виплатив Безволенко Д. 3 тисячі і пообіцяв решту боргу погасити пізніше, але обіцянки не виконав.5 травня 2017 року Безволенка Д. було зараховано до миротворчого контингенту, що перебував за кордоном у складі військ ООН у зоні бойових дій, де він служив до травня 2018 року. 26 серпня 2018 р. Безволенко Д. надіслав листа, у якому попросив повернути гроші. Безсоромних М. відповів, що поверне решту боргу до 1 січня 2020 р., але своєї обіцянки не виконав.

2                    січня 2020 р. Безволенко Д. поїхав відпочивати в Карпати, де потрапив до місцевості, яку 3 січня в результаті снігопаду було відрізано від сполучення з будь-яким іншим населеним пунктом до 1 лютого, коли прочистили дороги і Безволенко Д. зміг повернутися додому 5 лютого.

6 лютого 2020 р. Безволенко Д. звернувся з позовом до суду. Під час складання позовної заяви в юридичній консультації адвокат скептично висловився про можливість повернути суму боргу через те, що строк позовної давності вже сплив.

Прорахуйте, яке рішення ухвалить суд у справі “Безволенко проти Безсоромних”.

Ситуація 2.

Кравченко А. подав позов до суду про стягнення з перекарні “Комфорт” вартості вкраденої шуби, яку вона повісила у вестибюлі на вішалку (гардероб у той день не працбвав). Перед тим як вийти з перукарні, вона не знайшла свою річ на місці. Представник відповідача позов не визнав і ствержував, що в тому, що  відбулося, венувата сама Кравченко А., яка залишила шубу без нагляду. Гардероб не працював у зв’язку з хворобою гардеробниці, а перукарі не зобов’язані стежити за одягом відвідувачів.

Визначте предмет доказування в даній справі.

Як розглядаються обов’язки з доказування.

Чи повинна Кравченко А. доводити провину відповідача.

Ситуація 3.

Мащенко  А. звернулася до суду з позовом до Василенка А. про встановлення його батьківства щодо її сина, який народився в період перебування сторін у фактичному шлюбних відносинах. Мащенко А. посилалася на необхідність допитати як свідків своїх подруг- Брагіну В. і Дарченко С., яким вона розповідала про своє проживання сім’єю з Василенком А. Крім того, вона заявила клопотання прийняти й прослухати в судовому засіданні запис її розмови з відповідачем, під час якої він не відмовлявся від свого батьківства щодо дитини.

Визначте предмет доказування по справі.

Яку інформацію із числа вказаних в ситуації можна використати по справі як доказ.

Ситуація 4.

Довірливий С. подав позов до суду про стягнення 1 млн грн з Нахабенка С. У своїй заяві позивач указав, що разом з Нахабенком С. вони поїхали до села для закупівлі бичків на м’ясо. Зі своїх грошей Довірливий С. заплатив за бичків і перевезення їх на м’ясокомбінат 1 млн грн. Довірливий С. і Нахабенко С. планували бичків забити, а м’ясо поділити порівну. Однак усі бички залишилися у відповідача: ні м’яса, ні грошей позивач від нього не отримав. Відповідач під час судового засідання визнав факт купівлі бичків і сплати за них грошей. Не відмовлявся він і від присвоєння бичків, заявивши при цьому, що гроші, які заплатив позивач, він йому повністю повернув, що можуть підтвердити члени сім’ї Нахабенка С.

Визначте предмет доказування за справою.

Чи будуть включатися в предмет доказування визнані відповідачем факти.

Як розподіляться обов’язки з доказуванням в цій справі.

 

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Цивільний кодекс України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

Кримінальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку