Цікаві ідеї та поради для облаштування ігрових зон у класах Нової української школи.

Клас, облаштований згідно з вимогами НУШ, стає не просто навчальним кабінетом, а перетворюється на зручний та цікавий учнівський простір, у якому дітям буде приємно перебувати. І однією з найважливіших навчальних зон є ігрова. Так-так, адже через гру теж можна навчитися багато чому новому! І щоб вчитися було цікаво, потурбуйтеся про належне оформлення на наповнення цієї зони.

Що має тут бути? Якщо пригадати рекомендації, надані МОН, то логічно буде зробити центром осередку невеличкий столик для настільних ігор, за яким частина дітей зможе розміститися під час перерви. І за яким вони, звісно, гратимуться в настільні ігри! Які саме набори потрібні учням, учитель може визначити самостійно, але найбільш доречними є наступні ігри:

  • на вгадування слів;
  • на пошук асоціацій;
  • на розвиток уяви («Dixit» або її українській аналог «Уява»);
  • подорожі (для початку зверніть увагу на ігри-мандри Україною, а потім вже іншими країнами);
  • пазли (особливо дітям подобаються сучасні пазли у форматі 3D);
  • шахи та шашки;
  • різноманітні конструктори.

Також в ігровому осередку має зберігатися інвентар для рухливих ігор. А саме: м’ячі, тенісні ракетки, скакалки, естафетні палички, «Твістер» тощо. І, звісно, першачкам точно сподобаються веселі м’які іграшки. Але це ще не все! Ваше завдання – зробити ігровий осередок яскравим та приємним для дітей. Доведеться постаратися, але воно того варте!

Перш за все, даємо назву нашому осередку. Це згодом першокласники все запам’ятають та почнуть чудово орієнтуватися у класній кімнаті, а на початку необхідно чітко виокремити різні зони. Для позначення ігрового осередку можна використовувати яскраві картки.

Пам’ятайте, що в ігровому осередку діти мають почувати себе невимушено, а як цього домогтися? Оточивши їх знайомими персонажами! Для цього достатньо повісити на стіни плакати чи кольорові роздруківки з зображеннями героїв улюблених дитячих мультфільмів, наприклад «Тачки», «Крижане серце», «Зверополіс», «Таємне життя домашніх тварин», «Монстри на канікулах» тощо. Щоб точно влучити в яблучко, спитайте у своїх першачків, які мультфільми подобаються їм найбільше.

Настільні ігри та інвентар для рухомих ігор необхідно акуратно складати у призначеному для цього місці. Для цієї задачі ідеально підійде компактна шафа зі зручними ящиками. А щоб діти нічого не плутали та довго не шукали потрібні речі, ящики можна прикрасити яскравими наліпками-позначками.

Не забувайте про різноманітні прикраси для ігрового осередку. Чудово виглядатимуть повітряні чи сенсорні кульки, динамічні паперові іграшки на стінах, а також оригінальні сувеніри на кшталт старого футбольного (а може баскетбольного чи тенісного) м’яча, світлин відомих спортсменів та спортсменок, зображеннь з культових дитячих комп’ютерних ігор тощо.

Також ви можете прикрасити стіл для ігор. Звісно, найпростіше – накрити його яскравою скатертиною з оригінальними малюнками чи візерунками, а тим, у кого є час та натхнення, можна спробувати свої сили у техніці декупажу.

Не бійтеся експериментувати та створювати щось нове. Результат сподобається і вам, і дітям!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter