Презентація "Біблія в житті Т.Г.Шевченка"

Про матеріал
Презентація для дистанційного уроку української літератури з теми "Біблія в житті Т.Шевченка. "Злоначинающих спини..."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біблія в житті Т. Шевченка. Молитва як жанр у творчості поета. «Злоначинающих спини…»

Номер слайду 2

«Єдина моя втіха тепер — Євангеліє. Новий Заповіт я читаю з благоговійним тремтінням. Я читаю його щодня, щогодини». Тарас Шевченко

Номер слайду 3

Коли Україна входила до складу Радянського Союзу, офіційна критика повісила на Т. Шевченка ярлик атеїста, тобто невіруючої людини, безбожника, що було злісним наклепом на поета, твори якого рясніють трепетним звертанням до Бога. Без сумніву, питання Шевченко й релігія — складне й суперечливе

Номер слайду 4

До біблійних тем Т. Шевченко звертався в багатьох творах на різних етапах своєї творчості. Біблійні образи й мотиви наявні в такихтворах поета: цикл «Давидові псалми», «Подражаніє 11 псалму»,«Царі», «Неофіти», «Марія», «Ісаія. Глава 35» та ін.

Номер слайду 5

Молитва — літургійний жанр, який передбачає прославлення Бога, звернення до Його милості з проханням про допомогу, прихильність, захист. Водночас це і ліричний жанр, який нагадує медитацію.

Номер слайду 6

Протягом травня 1860 року Т. Шевченко написав кілька поезій, об’єднаних жанром молитви. Одна із них — «Злоначинающих спини...».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Злоначинающих спини,У пута кутії не куй,В склепи глибокі не муруй. А доброзиждущим рукамІ покажи, і поможи,Святую силу ниспошли. А чистих серцем? Коло їх. Постави ангели своїІ чистоту їх соблюди. А всім нам вкупі на земліЄдиномисліє подайІ братолюбіє пошли.

Номер слайду 9

“Злоначинающих спини…” Автор: Тарас Григорович Шевченко. Дата написання: 27 травня 1860 р. Жанр: вірш-послання, філософська лірика. Тема твору: прохання про заступництво добра і зупинку зла серед людей.Ідея: заступництво вищих сил допоможе у боротьбі зі злом, захистить добро й чистоту людських сердець. Основна думка: звертання до сил Небесних, що йде від щирого серця, здатне порятувати й примножити добро, що живе в людських серцях, зупинити зло, не застосовуючи покарань. Римування: верлібр.

Номер слайду 10

«Злоначинающих спини…» художні засоби: Епітети: пута кутії, склепи глибокі, доброзиждущим рукам, Святую силу, чистих серцем. Метафори: доброзиждущим рукам / І покажи, і поможи; Єдиномисліє подай / І братолюбіє пошли. Риторичне запитання: А чистих серцем?Застарілі слова – «злоначинающих», «доброзиждущим», «ниспошли», «постави», «соблюди», «єдиномисліє», «братолюбіє»

Номер слайду 11

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯЯку роль відіграла Біблія в житті й творчості Т Шевченка?У чому полягає загальнолюдський зміст поезії «Злоначинающих спини...»?Знайдіть у поезії «Злоначинающих спини.» асонанси й алітерації. Яка їх роль у розкритті авторського задуму?

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Виконати творчу роботу за творчістю Т. Г. Шевченка

pptx
Додав(-ла)
Єпіхіна Ольга
Додано
9 квітня
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку