Презентація "День пам'яті та примирення. Скринька зорянських спогадів."

Про матеріал
З досвіду роботи вчителя Зорянської гімназії Ярмолюк Наталії Вікторівни до відзначення Дня пам'яті та примирення (8 травня) .Спогади учнів про своїх рідних, які ціною власного життя виборювали Перемогу. Історія нас вчить , що український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і пам'ятаємо минуле.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКРИНЬКА ЗОРЯНСЬКИХ СПОГАДІВПрезентація до Дня Пам’яті та примирення. Вчителя Зорянської гімназії Красноградської міської ради Харківської області Ярмолюк Наталії Вікторівни

Номер слайду 2

Спливатимуть роки, але ніколи події страшної жорстокої ІІ світової війни не перестануть нас вражати самовідданістю, сміливістю, навіть жертовністю людей, які подарували нам ПЕРЕМОГУ над фашизмом, ПЕРЕМОГУ життя над смертю; мир, спокій, радість, впевненість у щасливому завтрашньому дні. Цими героями були звичайні, на перший погляд, люди, наші прабабусі та пра-дідусі, які жили і працювали, відпочивали й раділи, виховували дітей і прагнули щастя, але …

Номер слайду 3

Сьогодні ми знаємо, пам’ятаємо і шануємо пам’ять про таких близьких нам людей. Про них ми знаємо від наших мам і тат, бабусь і дідусів, земляків. Хочемо поділитися з вами, нашими земляками, історіями, що залишила в нашій пам’яті ІІ світова війна. Щиро відчиняємо для вас «Скриньку зорянських спогадів» про тих , кому ми дійсно вдячні…

Номер слайду 4

Блінов Гордій Акимович1901 року народження, українець, місце народження Харківська обл. с. Леб'яже. Місце призову Красноградський РВК 1942 року. Був нагороджений медаллю "за бойові заслуги". Короткий виклад подвигу: за період боїв з 15 липня 1943 року під артелерійським мінометним вогнем забезпечував безперебійне підвезення боєприпасів і евакуацію в тилу.

Номер слайду 5

Репринцев Савелій Митрофанович1903 року народження, українець, був важко поранений 17.05.1943 року. Нагороджений "Медаллю за відвагу" і "Орденом Вітчизняної війни 1 ступеня". Подвиг: їздового батареї 120 мілімітрових мінометів гвардії рядового Репринцева Савелія Митрофановича за те, що він у боях з німецькими загарбниками проявив мужність і відвагу, в бою за місто Відень у важких умовах вуличних боїв під вогнем супротивника підвозив міни на вогневі позиції. Був призваний Красноградським РВК Харківської області.

Номер слайду 6

Репринцев Денис Олексійович 1913 року народження - командир взводу боєживлення батареї 958 стрілецького полку . Нагороджений орденом "Червона зірка" Мав легке поранення в 1943 році на Західному фронті. Подвиг: під час відбиття конратаки противника, коли боєприпаси вичерпувалися, Репринцев Денис Олексійович вчасно й акуратно доставляв на вогневу позицію боєприпаси. Коли вибув з ладу навідник гармати, Репринцев, перебуваючи на вогневій позиції, взявся за наведення і влучно наводив на противника, що наступає, ствол гармати. У цьому бою розрахунок знищив 2 кулеметні точки і до 30 гітлерівців.

Номер слайду 7

Хивренко Микола Васильович1925 року народження. Місце народження С. Тишенківка, українець. Місце служби - 5 гвардійська окрема бригада 4 Української Федерації. Місце призову - Красноградський РВК Подвиг: у боях за населені пункти Белжа, Жебеш автоматник гвардії червоноармієць Хівренко проявив мужність і відвагу. наступаючи на супротивника, що сильно оборонявся, Хівренко Микола Васильович проявляв особисту ініціативу, рухаючись попереду наступаючих, захоплював особистим прикладом інших. першим увірвався у траншею і в рукопашному бою вогнем свого автомата знищив 4 гітлерівця. за проявлену мужність нагороджений орденом 3 ступеня.

Номер слайду 8

Ярмолюк Микола Степанович1903 року народження. Мій прадідусь – Ярмолюк Микола Степанович– був людиною напрочуд скромною. Народився у 1903 році. Пішов на війн. Він не любив розповідати про війну своїм дітям та онукам. Хоч я мало що можу розповісти про його подвиги, мені зрозуміло, що Микола Степанович був героєм. В нашій сім’ї й досі дбайливо зберігаються всі його фотографії. Я пишаюсь своїм героєм. Прагну бути гідною його пам’яті. Пам’ять про прадідуся завжди буде жити в моєму серці. Я розповім про нього своїм дітям і онукам. Мій прадідусь – гордість нашої родини ! Я дуже шкодую, що не бачила його, бо народилася вже після його смерті. Я б його сама про все розпитала. Мені зрозуміло, як важко було переживати війну, боротися за визволення рідного краю. Вважаю героями всіх, хто гідно пройшов ту страшну війну. Обіцяю зберегти світлу пам’ять про свого прадіда, тому що він на це заслуговує.   Я пишаюсь, тим, що я правнучка такої мужньої та сміливої людини. Хочу стати хоч трішечки хоробрішою, щоб менше плакати через дрібниці. Мрію стати гідною пам’яті свого прадідуся. (Ярмолюк Дар’я)

Номер слайду 9

МИ розуміємо, що війна може повторюватись до тих пір, поки питання про її розв’язання буде вирішуватись не тими, хто гине на полі бою. МИ - ЗА МИР! Учні Зорянської гімназії

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку