Презентація: Екологічна стежка «Моя маленька Батьківщина»

Про матеріал
Мета презентації полягає у тому, щоб привернути увагу школярів до екологічної ситуації, стану навколишнього середовища; узагальнити і поглибити знання з екології, біології, фізики, хімії, географії; запропонувати школярам найпростішу методику проведення спостережень та дослідів у природі, сформувати вміння теоретичного обґрунтування зібраних матеріалів; навчити учнів встановлювати причини погіршення стану довкілля та прогнозувати його наслідки; виховувати у дітей відповідальне ставлення до природи і свого здоров’я; мотивувати необхідність поведінкової діяльності щодо покращення стану довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна стежка«Моя маленька Батьківщина» ”Бердихівський заклад загальної середньої освіти Новояворівськогї міської ради Львівської областіКерівник: учитель біологіїАнтоненко Ганна Іванівна

Номер слайду 2

Паспорт еколого-пізнавальної екологічної стежки. Моя маленька Батьківщина”Мета: привернути увагу школярів до екологічної ситуації, стану навколишнього середовища; узагальнити і поглибити знання з екології, біології, фізики, хімії, географії; запропонувати школярам найпростішу методику проведення спостережень та дослідів у природі, сформувати вміння теоретичного обґрунтування зібраних матеріалів; навчити учнів встановлювати причини погіршення стану довкілля та прогнозувати його наслідки; виховувати у дітей відповідальне ставлення до природи і свого здоров’я; мотивувати необхідність поведінкової діяльності щодо покращення стану довкілля. Навчальний заклад: Бердихівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Протяжність маршруту: 3 км. Кількість зупинок: 7 Рік створення стежки 2022 Прізвище, ім'я, по-батькові, посада відповідального за створення та роботу по стежці. Антоненко Ганна Іванівна, учитель біології. Значення екологічної стежки навчально-виховне, природоохоронне, дослідницьке, краєзнавче. Види природоохоронної роботи, які здійснюються на стежці: підгодівля птахів взимку, озеленення території школи, створення квітників. Режим користування піший Маршрут карта 

Номер слайду 3

Карта-схема маршруту еколого-пізнавальної екологічної стежки”Моя маленька Батьківщина” Зупинка 1.«Галерея кімнатних рослин» Зупинка 2. «Квітуча школа моя» Зупинка 3.«Шкільний парк» Зупинка 4.«Ріка мого дитинства» Зупинка 5. «Підлубецький ліс»Зупинка 6 . “Відпочинкова” Зупинка 7. «Підприємства нашого села»

Номер слайду 4

Зупинка 1. Галерея кімнатних рослин. Ми віднайшли стежину до квітучого раю: Тут краса кімнатних рослин – веселкою грає,І клас, з ними на очах оживає…Барвиться, іскриться - все завмирає. Тут руки дитячі все щось чарують -Вивчають, саджають, берегти закликають. Ми разом вчимось, як відкривати секрети,Щоб кожна квітка на нашій планеті ,Зігрівала красою сотні сердець. Окрасою нашого життя є кімнатні рослини, які справедливо називають «зеленими друзями». Щоденно, приходячи до школи , ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету квітів. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя творчої людини. Кімнатні рослини не тільки прикрашають приміщення, а й є матеріалом для унаочнення знань і для дослідницько-пошукової діяльності. У навчальному закладі щорічно проводиться конкурс на краще озеленення класних приміщень. Батьки та жителі села відгукнулися на акцію «Подаруй школі квітку». Адже, багато людей господарюють і вільний час приділяють квітам. Це люди, які виявилися не байдужими і до квітів, і до школи.

Номер слайду 5

Дослідження впливу рослин на організм. Хлорофітум поглинає формальдегід, чадний газ, виділяє фітонциди, а також має значний бактерицидний ефект. Вчені встановили, що за добу рослина може знищити близько 80% хвороботворних мікроорганізмів,що знаходяться в безпосередній близькості від рослини. Герань добре дезінфікує повітря. Крім того, вчені довели, що герань благотворно впливає на людей із захворюваннями серця, покращує їх стан здоров’я. Герань служить "вогнегасником "для негативних енергій, агресивних нападок, емоцій гніву й роздратування. Вібрації гніву - одні з найнебезпечніших і руйнують сприятливу атмосферу; чим довше агресивна емоція зберігається в просторі, тим активніше впливає на людей. Герань пом'якшує енергію гніву; її захисна здатність поширюється здебільшого на господарів будинку. Аспарагус і спаржевий плющ допомагають "залатати чорні діри", які створюють в енергетичному просторі своєї квартири слабохарактерні люди, і запобігти марну розтрату енергій: через "чорні діри" випливає енергія, призначена для звершення якихось справ. Ці рослини, як і цикламен, захищають від розчарування, піднімають настрій і додають впевненості у власних силах.

Номер слайду 6

Дослідження впливу кімнатних рослин на організм. Калла може служити оберегом щастя в домі. Калла не просто призводить протилежні енергії до золотої середини, але і трансформує їх в єдиний потік радості. Енергетика кали протистоїть вібраціям смутності, песимізму, туги, печалі, пригніченості й депресії. Калла підвищує імунітет людини проти емоційного виснаження і стресів, наповнюючи атмосферу будинку радістю і бадьорістю. Кактуси багатоликі, але діють приблизно однаково: притягають і вбирають в себе негативні для людини енергії, трансформують вібрації ненависті, злоби і роздратування, працюючи "громовідводом". Кактуси не пускають в будинок негативну енергію, тому їх рекомендується ставити на вікна або навпроти вхідних дверей. Монстера потрібна там, де обстановка відрізняється крайньою хаотичністю, де під впливом обставин все йде догори ногами. Монстера поглинає вібрації безладу, концентрує всі енергії на спокої і рівновазі, служить своєрідним "камертоном" для присутніх у просторі енергій, розставляючи все по місцях м'яко і гнучко, навіть ніжно

Номер слайду 7

Фотогалерея…

Номер слайду 8

Фотогалерея…

Номер слайду 9

Фотогалерея…

Номер слайду 10

Фотогалерея…

Номер слайду 11

Зупинка 2. Квітуча школа моя. Пришкільна територія Бердихівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів становить 2,018 га. На шкільному подвір’ї ростуть 8 беріз. Вік дерев 15 років. Береза милує наш зір у будь-яку пору року. Та найпривабливіша вона ранньою весною, коли тільки-но розвинуться ніжні жовто-зелені, ще липкі листочки її, і повітря сповнять п’янкі березові пахощі. А яке незрівнянне видовище восени, коли береза на прощання жовтогарячий убір зодягає. У 2007 році випускники школи посадили 18 ялинок. Вони вже мають висоту від 250 до 300 сантиметрів. У композиції на клумбі ростуть поодиноко 18 троянд. Їх білі, червоні та рожеві квіти прикрашають шкільне подвір’я від червня до жовтня. Кожна клумба закріплена за певним класом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Практичне втілення підготовленого проекту озеленення навчального закладу. Придбали та висадили на клумбах багаторічні квіти: примули, айстру альпійську, ромашку, ехіноцею. Висадили цибулинні рослини тюльпани та нарциси, обсадили клумби низькорослими флоксами. Ранньою весною висіяли насіння однорічних рослин. Провели акцію «Посади калину» присвячену небесній сотні. В акції взяли участь учні 7-9 класів. Посаджено 18 кущів калини. Весною калина заквітла білим цвітом, а восени на молодих пагонах запроменіли червоні кетяги, що скидаються на краплини крові мужніх героїв майдану.

Номер слайду 14

Догляд за квітковими рослинами. Про майбутні квіти дбаєм восени (збираємо насіння квіткових рослин)..

Номер слайду 15

Зупинка 3. Шкільний парк

Номер слайду 16

Дослідження оздоровчої ролі рослин. Оздоровча роль рослин на території проявляється передусім в тому, що вони виділяють специфічні речовини - фітонциди. Ці речовини можуть пригнічувати розвиток шкідливих хвороботворних бактерій, мікроорганізмів. Влітку повітря парків містить в 200 разів менше бактерій, ніж повітря вулиць. Відомі більше 500 рослин, які мають фітонцидні властивості. Серед них - ялина звичайна,, туя, акація біла,верба плакуча, липа дрібнолиста,, райграс пасовищний, ряд інших видів. Наприклад, туя зменшує забрудненість повітря хвороботворними мікроорганізмами на 67%. Тому, при вході до приміщення школи нас зустрічає алея із туї. Крім того, рослини можуть підвищувати в повітрі число легенів негативно заряджених іонів - матеріальних носіїв електричних зарядів, що характеризують стан чистоти повітря. На людину помірна іонізація повітря впливає позитивно. Найбільшим ефектом іонізації відрізняється сосна, ялина звичайна, туя, дуб черешковий, тополя чорна, модрина сибірська, горобина звичайна, бузок, акація біла. Найбільшу оздоровчу роль грають змішані насадження, тобто що складаються з різних видів хвойних і листяних порід.  Рослини на території школи можуть створювати і сприятливіші для людини мікрокліматичні умови. Вважається, що оптимальна вологість повітря для проживання людини складає 30 - 80%. З поверхні рослин випаровується багато вологи. Листя можна порівняти з озерами. На 2/3 лист складається з води. Один дуб за день випаровує 5 відер води, березу - 6 відер. Вони гойдають її із землі. Це чинить значну дію і на вологість, і на температуру повітря. Цікаво, що підвищення відносної вологості повітря майже завжди(за винятком днів з дуже високою температурою) сприймається людиною як деяке зменшення температури. Зелені насадження як би регулюють вологість повітря. 1 га зелених насаджень впродовж вегетаційного періоду випаровує до 3000 тонн вологи.  

Номер слайду 17

Акція “Годівничка”

Номер слайду 18

Всеукраїнська толока в шкільному парку

Номер слайду 19

Зупинка 4. Ріка мого дитинства. Річка Гноєнець витікає із озера, яке розташоване поблизу с. Мавковичів (Городоцький район), далі поблизу Дроздовичів, через Лісновичі, Бердихів, поблизу Підлуб, Терновиці, м. Яворів, а звідти в Наконечне Друге, далі протікає поблизу Роснівки через Передвір'я, а звідти у Краковець, де впадає у р. Віжомлю, а далі у Польщу.

Номер слайду 20

Дослідження рослинного та тваринного світу річки. У річці росте хара, улотрикс, спірогіра…Велика кількість водяних членистоногих: водяний скорпіон, довготілий водяний клоп, гладун, плавунець, бабки-коромисла, серед них бабка-красуня, яка занесена до Червоної книги України. Серед риб водяться карась, короп, лин, щука, окунь, в’юн, пічкур, гірчак, плітка, також мешкає акліматизований амур білий. Амфібії представлені кумкою червоночервою, жабою озерною, жабою їстівною, жабою ставковою, жабою їстівною, ропухою сірою, квакшею. У струмках трапляється тритон звичайний, та тритон карпатський, який занесений до Червоної книги України. Також акліматизовано ондатру.  

Номер слайду 21

Акція “Ріка мого дитинства”

Номер слайду 22

Зупинка 5. «Підлубецький ліс»

Номер слайду 23

Ознайомлення з надземною ярусністю рослин лісу Завдання. Визначте кількість ярусів рослинного угруповання. Виміряйте висоту рослин кожного ярусу. Висоту дерев і кущів вимірюйте за допомогою метрової рейки з поділками. Від вимірюваного дерева відійдіть на таку відстань, щоб було видно його верхівку і основу. Тримаючи рейку вертикально у витягнутій руці, візуйте її нульову поділку на верхівку дерева, а пальцем відзначте на рейці поділку на лінії ока до основи дерева.  Висоту дерева обчисліть за формулою: Х=А∙б/а, де А- відстань від людини до дерева, а – довжина руки, б – поділка на рейці, відзначена пальцем.  Заповніть таблицю: Ярус Види Кількість на одиницю площі Середня висота Відношення до світла Сосна Береза Осика ліщина

Номер слайду 24

Зупинка 6. Відпочинкова. На цій зупинці учні: Відгадують загадки про природу. Розповідають вірші про природу, пригадують прислів’я та приказки. Відповідають на запитання ековікторини, які підготували заздалегідь. Вправляються у встановленні палатки. Проводять цікаві спортивні змагання

Номер слайду 25

Зупинка”Відпочинкова”

Номер слайду 26

Зупинка 7. Підприємства нашого села Цех виготовлення металочерепиці “Копина В. О.”Тз. ОВ “Розточчя інвест”Цех виготовлення металочерепиці “Палига М.І.”

Номер слайду 27

Дослідження екологічного стану підприємств  та їх вплив на екологію. Завдання для учнів: Завдання 1. Ознайомитися з виробничими процесами в цехах металочерепиці, цеху по виробницвву плівки, (ТЗОВ “Плів –Захист”, олії (ТЗОВ“Росточчя інвест”. Визначити чи мають дані підприємства негативний вплив на навколишнє середовище. Завдання 2. Звернути увагу на автотранспорт як засіб пересування, що забезпечує швидке переміщення людей з одного місця в інше та перевезення продукції.. Завдання 3. Розкрити негативний вплив автотранспорту на навколишнє природне середовище. Завдання 4. Проведіть підрахунки кількості автомобілів. Розрахуйте кількість вихлопних газів від них, якщо відомо, що один автомобіль за добу продукує 1 кг вихлопних газів, з яких 30 г вуглекислого газу та 5 г оксидів нітрогену. Завдання 5. Відзначте, які дерева та чагарники і в якій кількості ростуть на території, прилеглій до підприємств. Визначте, як зелені насадження впливають на збереження чистоти атмосферного повітря. 

Номер слайду 28

Під час екскурсії учнів на екологічній стежці діти поглиблюють свої знання по ландшафт місцевості, визначити екологічні фактори живої і неживої природи, умови існування рослин і тварин, пригадують визначення загально екологічних понять: угрупування, біоценози, біогеоценози (екосистеми), екологічні фактори, ланцюг живлення. З метою здійснення принципу практичності учням пропонується скласти схеми, довести ознаки пристосованості організмів до існування в біогеоценозі. - Діти вчаться «читати» в природі хоча б найпростіші відомості про її екологічний стан, зміни, які в ній відбуваються. Вчаться спілкуватися з природою та відпочивати не завдаючи шкоди природі.- Пройшовши екологічною стежкою, школярі на власні очі побачать корисний і шкідливий вплив людської діяльності на природу. Вони повинні усвідомити необхідність бережливого ставлення до природи, виховання екологічної культури. Висновки

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку