Презентація на тему :“Продовжуємо традиції -розвиваємось через декоративно- прикладне мистецтво ”

Про матеріал
В данній презентації представлений матеріал,щодо петриківського розпису: теоретичний матеріал,процес виконання робіт учнями в данному виді розпису та результат роботи-дитячі панно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація проекту з образотворчого мистецтва на тему: “Продовжуємо традиції -розвиваємось через декоративно- прикладне мистецтво ”Розробила старший вчительвищої категоріїШиряївського ліцею. Ширяївської селищної радисмт. Ширяєве Одеської областіКідготко Ганна Олександрівна

Номер слайду 2

Мета. Навчальна: розширити знання про види декоративно-ужиткового мистецтва, ознайомити з творами та технікою виконання петриківського розпису, удосконалювати навички й уміння виконання петриківського розпису: окремих елементів і створення нескладних композицій. Розвиваюча: розвивати окомір, фантазію, образне мислення. Виховна: виховувати любов до народної творчості, дбайливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

План. Вступ. Основоположники декоративно-ужиткового мистецтва. Народні художні промисли.Історія виникнення петриківського розпису. Прийоми нанесення петриківського розпису. Композиції петриківського розпису. Практична робота. Використана література.

Номер слайду 4

Що таке “декоративне” і “ужиткове” мистецтво?Які предмети декоративно-ужиткового мистецтва є у вас дома, у бабусі, у ваших знайомих?Чому ви вважаєте їх творами декоративно-ужиткового мистецтва?

Номер слайду 5

Неможливо уявити наш побут без безлічі необхідних предметів: меблів, посуду, тканин, одягу, ваз для квітів тощо. Ті предмети, які не тільки виконують свої практичні функції, але й мають естетичні якості, належать до творів декоративно-ужиткового мистецтва. Народні художні промисли збереглися до наших днів. Це предмети оздоблення і прикраси. У кожного народу є свої промисли, обумовлені кліматичними умовами, навколишньою природою, традиціями. Особливе місце в декоративно-ужитковому мистецтві посідає розпис.

Номер слайду 6

Декоративно-ужиткове мистецтво: предмети побуту.

Номер слайду 7

Всі речі приваблюють барвистістю, радісним сприйняттям світу

Номер слайду 8

У 1958 році за ініціативою Федора Панко була створена фабрика петриківського розпису, що проіснувала до початку 2000-х років. За радянських часів на фабриці працювали близько півтисячі людей. Петриківські тарілки, скарбнички та інші сувеніри були візитівкою України, їх експортували до 80 країн світу. В 2011 році фабрику було знищено: невідомі демонтували верстати та преси. На сьогодняшній день близько 200 місцевих мешканців розмальовують тарілки у себе вдома. Також є центр народного мистецтва, в якому працюють чотири десятки майстрів.

Номер слайду 9

Рослинний орнамент є основою композиції, у якій органічно вписуються фантастичні птахи, комахи

Номер слайду 10

Традиції петриківського розпису передаються з покоління в покоління. Такі відомі майстри, як Ф. Панко, Н. Білокінь, К. Білокур, Т. Пата, родина Вакуленко, створили безліч яскравих зразків декоративного розпису.

Номер слайду 11

Природні явища й реальні форми надихають майстрів на створення барвистих декоративних композицій.

Номер слайду 12

Мотиви садових і лугових квітів, ягід калини органічно зливаються з фантастичними птахами, прообразами яких є голубі, лелеки.

Номер слайду 13

Емоційний образ вирішується за допомогою кольору, абрисом елементів.

Номер слайду 14

Перед вами роботи майстрів петриківського розпису І. У. Пилипенка “Цибулинки, грона і горошок”.

Номер слайду 15

Прийоми нанесення петриківського розпису. Усі розписи робляться без попереднього малюнка олівцем, відразу пензлем. Акварель і гуаш – основні фарбувальні матеріали.

Номер слайду 16

Щоб створити композиції петриківського розпису, необхідно опанувати деякі прийоми нанесення окремих мазків.“Гребінець” мазок, що починається зі стовщення. Його виконують натиском пензля і завершують тоненьким вусиком, який передають за допомогою легкого дотику кінчика пензля. Покладені поряд кілька таких мазків нагадують гребінець.

Номер слайду 17

“Зернятко” – мазок, який накладається найлегшим дотиком більш сильного натиску. Коли мазки “зернятко” покладені по обидва боки від стеблини вістрям у різні боки, зображення нагадує колосок.“Горішок” – складається з двох мазків, вигнутих півлунками й розташованих один проти одного.

Номер слайду 18

Перехідний мазок – накладається одним пензлем, але двома фарбами. При цьому сухим пензлем беруть одну фарбу (наприклад зелену), а потім другу (жовту). На папері залишається слід від жовтої фарби, яка плавно переходить у зелену. Відбиток пальця дозволяє створити ягідки.

Номер слайду 19

Більшість елементів виконані плавними вільними мазками різних розмірів. Це надає композиціям ліричності та співучості.

Номер слайду 20

Робота майстра Г.І. Павленка-Черниченка “Блакитні квіти і птахи”

Номер слайду 21

Композиція “Дерева життя”

Номер слайду 22

Втілюємо теорію в практику. Цікавий творчий процес…

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Різноманітність полотна

Номер слайду 26

Яскраве поєднання

Номер слайду 27

Колективна творчість

Номер слайду 28

Постійнодіючі виставки

Номер слайду 29

Використана література: Роботи дітей Ширяївського ліцею. Петриківський розпис і основи композиції, 2008 р.Ілюстрації з Інтернету.

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
2 грудня 2022
Переглядів
406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку