Презентація "Сакральне мистецтво"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва "Сакральне мистецтво" 7 клас, Розділ II. Діалог мистецтв минулого і сучасності, урок №12
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сакральне мистецтво

Номер слайду 2

Пам’ятки сакральної архітектури, залишені нам творцями минулих епох, є свідками життя народу та розвитку його національної культури. Культові споруди призначені для проведення обрядів задля прилучення людини до віри. Зазвичай вони здатні вмістити велику кількість людей. Храми втілюють образ світоустрою, визначеного в тій чи іншій релігії (християнство, буддизм, іслам)

Номер слайду 3

У різних країнах залежно від віросповідання оформилися певні типи культових споруд: у католиків — костел, у буддистів — пагода, в іудеїв — синагога, у мусульман — мечеть тощо

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Шартрський собор (Франція)Протестантський собор у Дубліні (Ірландія)

Номер слайду 6

Костел Святої Анни у Вільнюсі (Литва)Пагода храму Сітеннодзі в Осаці (Японія)

Номер слайду 7

Мечеть в Асуані (Єгипет)Нова синагога в Берліні (Німеччина)

Номер слайду 8

Українська сакральна архітектура завжди була відкрита світові, тобто збагачувалася архітектурними ідеями різних народів, але водночас мала своє особливе «обличчя», віддзеркалювала національну самобутність. Дерев’яні храми відображають давні будівельні традиції українців, вони не мають аналогів у світі. Народна архітектура, як і народне мистецтво, — життєдайне джерело, звідки черпали натхнення митці

Номер слайду 9

В Україні збереглося 2500 об’єктів дерев’яної культової архітектури, багато з них мають надзвичайну мистецьку цінність. Вісім унікальних дерев’яних церков було внесено до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО (чотири у Львівській та по дві в Івано-Франківській і Закарпатській областях). Ще раніше до цього списку увійшли відомі кам’яні культові споруди Києва: собор Святої Софії та Києво-Печерська лавра. Найдавніший дерев’яний храм зберігся в селі Колодне на Закарпатті (1470 р.)

Номер слайду 10

Храм Св. Миколая в с. Колодному. Церква Св. Юра в Дрогобичі (Львівська область)

Номер слайду 11

Церква Собору Пресвятої Богородиці в с. Маткові (Львівська область)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

До ціннісних надбань належать і різьблені іконостаси, наприклад у церкві в РогатиніІконостас церкви Св. Духа в Рогатині (Івано-Франківська область)

Номер слайду 14

Шедевром козацького зодчества вважається православний Свято-Троїцький собор у Новомосковську (Дніпропетровська обл.), побудований народним умільцем Якимом Погребняком без жодного цвяха. Цей величний пірамідальний храм з дев’ятьма вежами-куполами є найбільшою культовою дерев’яною спорудою в Україні (висота — 65 м)Свято-Троїцький собор у Новомосковську (Дніпропетровська область)

Номер слайду 15

Костьольне будівництво набуло поширення переважно в західноукраїнському регіоніКолегіальний костел в Івано-Франківську

Номер слайду 16

Зразків мусульманської архітектури найбільше збереглося на території Криму

Номер слайду 17

Синагоги побудовано в багатьох містах України, найграндіозніша — у Дніпрі

Номер слайду 18

Сучасний буддійський храм Білий Лотос у Черкасах. Хоральна синагога в Харкові

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

З-поміж стародавніх культових споруд Європи наймісткішим вважається грандіозний іспанський собор Сантьяго-де-Компостела. Його стрункі високі вежі й химерні фасади щедро прикрашені арками, скульптурами, витіюватими рельєфами. Дзвони собору чути на відстані 15 км. Собор Сантьяго-де-Компостела — найбільша католицька базиліка в Іспанії

Номер слайду 22

Серед культових споруд країн Далекого Сходу — Китаю, Японії, Кореї, В’єтнаму, Таїланду, Лаосу та інших — виділяються своєю незвичною формою пагоди. Ці багатоярусні вежі або павільйони слугують для молебнів або ж для зберігання священних реліквій. Зазвичай пагоди мають в основі квадратну або 6-, 8-, 12-кутну форму. Як будівельний матеріал для них використовують дерево, цеглу, камінь, метал.

Номер слайду 23

Безліч пагод побудовано на батьківщині цієї споруди — у Китаї: від невеличких, розташованих на пагорбах майже в кожному селищі, до гігантських багатоповерхових сучасних конструкцій із ліфтами та ескалаторами. З-поміж дерев’яних пагод, які майже не збереглися до наших днів, цікавою є восьмикутна споруда в Інсяні: від кожного подиху вітру, від дзвіночків, підвішених до карниза кожного ярусу, народжується ніжна музика. Пагода Інсянь (Китай)

Номер слайду 24

Пагода із загнутими краями даху й безліччю ярусів стала символом азійської архітектури, своєрідною візитівкою Сходу, яку ми відразу впізнаємо без жодного підпису

Номер слайду 25

Культова споруда мусульман — мечеть — завершується куполом у формі напівкулі. Біля неї будуються вежі — мінарети (від одного до дев’яти). Купол Скелі — зразок мусульманської архітектури, золотий купол цієї святині (діаметром близько 20 м) панує над Єрусалимом в Ізраїлі

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Куполи храмів можуть мати різну форму: сферичну, шоломоподібну, цибулеподібну, конусоподібну. Мавзолей Тадж Махал (Індія)Михайлівський Золотоверхий собор (Україна)

Номер слайду 28

Храм Василія Блаженного (Росія)Храм Святої Трійці (Грузія)Розгляньте культові споруди, порівняйте їх архітектурні особливості й охарактеризуйте форму куполів.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Культові споруди часто будують на головній площі міста, вони є частиною міських пейзажів. А монастирські комплекси гармонійно вписуються в мальовничі заміські краєвиди.

Номер слайду 31

Творче завдання:

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Підсумуємо:

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
2805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку