Тегеран: кульмінація і висновки

Додано: 15 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
16 запитань
Запитання 1

День 30 листопада був для мене клопітливим і пам'ятним. То був мій .. день народження. Факт, що Рузвельт перебував в особистому контакті із Сталіним, жив у совєтському посольстві і уникав бачитися зі мною сам-на-сам, спонукав мене прагнути прямої особистої розмови зі Сталіним. Мені здавалося, що Сталін думає, що я проти "Володаря". Точна дата операції залежала від перекидання відносно невеликої кількості десантних суден.

варіанти відповідей

69

68

70

71

Запитання 2

Для операції на Балканах ці десантні судна не були потрібні. Президент зобов'язав нам узяти участь в операції проти японців у Бенгальській затоці. Якби її скасували, я бдомиь десантних суден для всіх запланованих мною операцій, а саме: для десантної висадки на березі Італії або Пд. Франції, а також для "Володар". Я погодився, що травень буде для "Володар", але він відмовився від конкретної дати 1 травня. Насправді велика висадка почалася .. червня, але цю дату ухвалили набагато пізніше, і то не внаслідок моїх прохань, а з огляду на фази Місяця і погоду.

варіанти відповідей

6

10

12

Запитання 3

Я зміг відмовити президента від операції в Бенгальській затоці. Отже, я отримав все, що хотів. Але в ....того листопадового ранку певності в цьому аж ніяк не було. Я почав розмову із Сталіном, що я наполовину американець і люблю америк. народ. У Середземномор'ї ми маємо перевагу у військах над американцями. Ось чому я вболіваю за те, щоб армії в Середземному морі не були бездіяльні. Я хотів застосувати їх.

варіанти відповідей

Каїрі

Тегерані

Запитання 4

Потім я сказав, що ми маємо багато військ у Середземному морі навіть після перекидання .. дивізій, і у Британії буде багато брит. і америк. військ. Все залежить від десантних суден. Коли Сталін зробив 2 дні тому заяву про вступ росіян у війну проти Японії після капітуляції Гітлера, я негайно запропонував американцям, що вони могли б знайти більше десантних суден для операцій, які нас просто зробити в Індійс. океані, або перекинути трохи десантних суден із Тихого океану. Але американці дуже чутливі до всього, що стосується Тихого океану. Я сказав, що Японію можна було б подолати раніше, якби росіяни вступили у війну проти неї.

варіанти відповідей

7

8

10

Запитання 5

Британці мають підготувати до дати, визначеної в травні чи червні, майже .. дивізій, загалом трохи більше півмільйона чоловік. Тепер почалося транспортування америк. військ до Британії.

варіанти відповідей

16

12

21

Запитання 6

В наступні 4-5 місяців щомісяця прибуватиме по ... чоловік, а то й більше, тож у травні їх кількість становитиме 700-800 000. Це перекидання можливе через поразку німецьких підводних човнів в Атлантичному океані.

варіанти відповідей

150 000

100 000

300 000

Запитання 7

В Італії повинна відбутися велика битва. Александер командує півмільйоном чоловік. Там є .. дивізій проти 9-10 німецьких. Панує негода, і мости позносило, проте в грудні ми маємо намір піти в наступ силами 8-ї армії на чолі з Монтгомері. Коло Тибру висадимо десант. Водночас 5-та армія має стримувати ворога. Там може бути мініатюрний Сталінград. Ми не маємо наміру наступати на широку частину Італії, натомість збираємося утримувати тільки вузьку.

варіанти відповідей

14

10

20

Запитання 8

Сталін застеріг мене, що дії росіян залежать від успіху нашого наступу в Пн. Африці. Якщо операції не буде, він би не хотів, вселяти оманливі надії армії.

Я боявся не висадки на берег, а те, що станеться на 30, 40 чи 50 день. Післч короткої перерви Сталін і я окремо пішли в покої президента на обід. Рузвельт за обідом повідомив Сталіну, що ми обидва дійшли згоди, що "Володар" має початися у травні. Після короткої перерви почалося третє пленарне засідання, як і раніше, в російс. посольстві о .. годині.

варіанти відповідей

4

5

3

Запитання 9

Зібралися всі, тож нас було чоловік .. Сталін береться погортати широкий наступ у травні. Він сказав, що росіяни використовують засоби омани з допомогою макетів танків, літаків і аеродромів. Ошуканства з допомогою радіомовлень. "Під час війни, – сказав я,– правда така неоціненна, що її завжди має супроводжувати такий охоронець, як брехня." І на цій ноті наше засідання завершилося.

варіанти відповідей

30

40

20

10

Запитання 10

Досі ми збиралися на засідання та обіди в совєтському посольстві. Проте я заявив, що маю бути господарем третього обіду, який буде в брит. посольстві. Ніхто не міг це заперечити. НКВД, перевірило наше посольство дуже ретельно і поставили охорону. Праворуч від мене сидів ...., а ліворуч – ....

варіанти відповідей

Рузвельт, Сталін

Сталін, Рузвельт

Запитання 11

Рузвельт подарував мені гарну ...., що хоч і розбилася на черепки по дорозі на батьківщину, була добре відреставрована і є одним із моїх скарбів.

варіанти відповідей

Тарілку

Чашку

Порцелянову вазу

Запитання 12

Сталін вважав, що .... не любить росіян. Я намагався переконати Сталіна у його думці.

варіанти відповідей

Брук

Іден

Монтгомері

Запитання 13

Коли настав час, я запропонував тост за здоров'я наших славетних гостей, а президент виголосив тост за моє здоров'я. За ним виступив Сталін, говорячи десь в такому самому дусі. Потім відповідно до російського звичаю пропонували чимало неформальних тостів. ..... виголосив промову в жартівливому дусі, сказавши, що він "дуже довго й ретельно вивчав брит. конституцію, яка неписана, і воєнний кабінет, чиї повноваження і склад конкретно не визначені." І додавши сказав: "я дізнався, що пункти брит. конституції і повноваження воєнного кабінету – це просто те, чого хоче тієї миті Вінстон Черчилль". Ми всі сміялися.

варіанти відповідей

Брук

Гопкінс

Гаррімен

Монтгомері

Запитання 14

Обід тривав далі, було багато промов. Я запам'ятав промову ....: "Десь на половину обіду президент ласкаво запропонував випити за моє здоров'я, згадавши час, коли мій батько відвідав його батька в Гайд-парку. Сталін підвівся і сказав, що хоче продовжити тост. Далі став натякати, що я не спромігся виявити щирих приязних почуттів до Червоної армії. Мене здивували такі звинувачення, бо я гадки не мав на що вони спираються."

варіанти відповідей

Брука

Монтгомері

Александер

Запитання 15

Потім ми пішли в передпокій, і там усі розбилися на групи. Я не запрошував Рендольфа і Маркс на обід, хоча вони прийшли, коли мене вітали, а тепер Сталін помітив їх і привітав, а президент, звичайно добре знав їх. Напевно, вже повернуло на .. годину ночі, коли ми нарешті розійшлися. Я пішов спати втомлений, але задоволений.

варіанти відповідей

2

3

1

Запитання 16

.. грудня наші тривалі і важкі дискусії в Тегерані дійшли кінця. Ми домоглися пом'якшення умов для Фінляндії. Кордони нової Польщі були визначені.

варіанти відповідей

1

2

3

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест