Трудовий договір. Робочий час і час відпочинку. Трудова дисципліна. Дисциплінарна відповідальність.

Про матеріал
Підручник з дисципліни «Правознавство» – це положення основних галузейправа з послідовним системним викладенням структурованого навчального матеріалу. Питання та завдання у підручнику дозволяють забезпечити більшефективне опрацювання студентом навчального матеріалу у процесі самостійної роботи з додатковим використанням нормативної та довідкової літератури.
Перегляд файлу

                                      Практична робота

                                   Правознавство 11 клас

Трудовий договір. Робочий час і час відпочинку. Трудова дисципліна. Дисциплінарна відповідальність.  

Розв’яжіть ситуації Ситуація 1.

Перукар Щипаченко С. 12 грудня 2018 р. подав заяву про розірвання трудового договору за власною ініціативою, не погодившись з критичним зауваженням власника щодо його креативного ставлення до моделювання зачісок. 17 грудня 2018 р. перукар вирішив залишитися на роботі та відкликати свою заяву.

Чи має Щипаченко С. на це право.

Ситуація 2.

Вишня П., майстер будівельної організації, працюючи в себе в саду, упав з дерева й зломав ногу. Лікування тривало майже чотири з половиною місяці. Коли він повернувся на роботу та подав листок тимчасової непрацездатності, виявилося, що вже підготовлено наказ про його звільнення.

Чи матиме законну силу цей назаз. Відповідь обгрунтуйте.

Ситуація 3.

Працівник Турботливий М. звернувся до власника підприємства з проханням установити його неповний робочий день, оскільки він доглядає хворого батька, свідченням цієї обставини є медична довідка. Власник відповів відмовою, мотивуючи тим, що його підприємство збиткове і він не має можливості тримати працівників з неповним робочим днем.

Чи має рацію власник цього підприємства.

Ситуація 4.

Бригада мулярів і фахівців з наклеювання шпалер у складі 10 осіб працювала на будівництві житлового будинку в центрі міста. Муляр Святкова О. вирішила відсвяткувати особисту подію. Приводом став вступ доньки до коледжу. На святкування вона запросила до приміщення, де відбувалася завершальна стадія будівництва, бригаду мулярів і каменярів. Після закінчення свята хтось із присутніх забув закрити водопровідний кран, унаслідок чого приміщення двох поверхів будинку залило водою, також було зіпсовано будівельні матеріали. Визначте вид юридичної відповідальності.

Хто має відшкодувати збитки і в якому розмірі.

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Кодекс законів про працю України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

Трудовий договір та його види https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0075323-11#Text

 

 

 

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку