Корисні матеріали для формування патріотичної свідомості школярів

Виховання свідомого громадянина-патріота України, готового до виконання конституційних обов'язків, є одним із ключових напрямів діяльності закладів освіти. Аби допомогти освітянам у пошуку цікавих і креативних ідей для реалізації завдань національно-патріотичного виховання, ми підготували добірку авторських матеріалів із Бібліотеки «На Урок».

Назва: Формування ключових компетентностей здобувачів освіти шляхом впровадження національно-патріотичного виховання в умовах Нової української школи

Автор: Скорохід Любов 

Про матеріал: У методичній збірці висвітлено роль, види національно – патріотичного виховання та методику його впровадження. Матеріал можна використовувати на уроках та в позаурочний час  для  формування громадянської свідомості молодших школярів. 


Назва: «Моя Україна, я - твоя мала частина!»

Автор: Бодрова-Фризюк Наталя

Про матеріал: Розробка виховного заходу для учнів 1-2 класу дозволить ознайомити їх з національними символами України, формувати національну свідомість, прищеплювати почуття любові до рідного краю та розвивати пізнавальні інтереси й творчі здібності.


Назва: Гра-вікторина «Моя країна – Україна» 

Автор: Хаян Віра 

Про матеріал: Авторська розробка допоможе поглибити знання учнів про різні куточки України, розвивати зв’язне мовлення,  вміння висловлювати свої думки, творчість та креативність, виховувати патріотичне ставлення до багатств нашої держави у цікавій формі. 


Назва: Презентація «Війна»

Автор: Жук Олеся 

Про матеріал: Пропонована презентація містить візуальні матеріали щодо початку російського вторгнення на територію України та його жахливих наслідків. Розробка дозволить обговорити з учнями цю болючу тему та познайомить їх із віршами, написаними українцями під час війни.  


Назва: Сучасний погляд на національно-патріотичне виховання 

Автор: Паламарчук Тетяна 

Про матеріал: У розробці представлено досвід роботи щодо виховання патріотичних почуттів учнів початкової школи. Авторка представила приклади засобів формування громадянських якостей час ранкових зустрічей, уроків і в позаурочний час.


Назва: Квест «Національно-визвольна війна українського народу»

Автор: Скурська Людмила 

Про матеріал: Квест розрахований для повторення матеріалу з теми «Національно-визвольна війна українського народу в 1648-1857 роках» та  для перевірки знань, закріплення основних віх пройденого матеріалу. Така цікава форма роботи неодмінно сподобається школярам!


Назва: Роль учнівського самоврядування в організації національно-патріотичного виховання

Автор: Косович Анастасія

Про матеріал: На сьогодні учнівське самоврядування посідає особливу роль, оскільки це і є майбутні лідери України. У матеріалі представлено модель, концепцію, структуру та функції «Козацької ради».  


Назва: Квест-гра до Дня Соборності України

Автор: Гарник Альона 

Про матеріал: Запропонований матеріал дозволить поглибити знання учнів про різні куточки України та сприятиме формуванню національної свідомості учнів. Він передбачає проведення інтелектуальних, творчих і спортивних змагань за 14 локаціями.


Назва: «Ми – українці»

Автор: Рижих Світлана 

Про матеріал: Методична розробка виховного заходу дозволить поглибити знання учнів базової ланки школи про Україну та  розширити зміст поняття «громадянин України». Матеріал містить  теоретичну інформацію про відомих українців, державні та народні символи, а також практичну частину у вигляді кросворду та бліц-вікторини.  


Назва: Проєкт з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді «З Україною в серці»

Автор: Чуба Олег 

Про матеріал: Матеріал містить паспорт проєкту та поетапні шляхи його реалізації.  Мета цього проєкту - формування свідомого громадянина – патріота, активного провідника національної ідеї, представника української національної еліти через набуття молодим поколінням національної свідомості, активної громадянської позиції, високих моральних якостей та духовних запитів. 


Назва: Патріотично-спортивне свято «Гартуймося, єднаймося – за волю, за правду змагаймося!»

Автор: Бакай Олена

Про матеріал: Сценарій свята дозволить провести неймовірно цікавий виховний захід для учнів 6-х класів.  Він допоможе збагатити знання учнів про історію виникнення свята Дня Захисника та Захисниці України, сприятиме згуртуванню колективу, виховувати найкращі моральні та фізичні якості, які притаманні сучасним захисникам нашої країни.


Назва: Класна година «Україно моя, ти у мене єдина»

Автор: Нагієвич Таїса 

Про матеріал: Розробка класної години національно - патріотичного характеру призначена для здобувачів освіти 7 класів. Зміст матеріалу є легким для сприйняття, але при цьому активізує критичне та креативне мислення школярів, виховує естетичні та патріотичні почуття.


Назва: Виховна година «Мова - генетичний код нації»

Автор: Домославська Наталія

Про матеріал: Сценарій виховної години розкриває історію української мови та її утисків, сприяє формуванню активної громадянської позиції школярів. Матеріал стане у пригоді класним керівникам 11-х класів.


Назва: Як Ви розумієте патріотичне виховання?

Автор: Стасюк Юлія

Про матеріал: Пропонована розробка буде корисною класним керівникам та педагогам-організаторам закладів освіти. Запропоновану анкету можна використати для опитування учнів старшої школи щодо визначення їхньої думки про патріотичне виховання та планування подальшої роботи у цьому напрямі.


Назва: «Що таке сучасна російсько-українська війна?»

Автор: Прокоф'єва Любов 

Про матеріал: Запропонована презентація стане у пригоді під час проведення виховних заходів відповідної тематики. У розробці використано матеріали освітнього проєкту «Діалоги про війну», Українського Інституту національної пам'яті, Національного інституту стратегічних досліджень тощо.

Бажаєте отримати більше практичних порад і цікавих ідей? Долучайтеся до Всеукраїнської інтернет-конференції «Пріоритети в освіті: формування патріотичної свідомості», яка відбудеться 22-23 вересня 2022 року!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter