Презентація Відео-урок з обговоренням "Що таке сучасна російсько-українська війна?"

Про матеріал
Презентацію розроблено для використання під час проведення тематичних виховних заходів. При підготовці було використано матеріали: Освітній проєкт «Діалоги про війну», матеріали Українського Інституту національної пам'яті, матеріали Національного інституту стратегічних досліджень та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробила: Прокоф’єва Л. Р.,кл.керівник 11 класу, практичний психолог, учитель основ здоров’я. Відео-урок з обговоренням. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької області“Що таке сучасна російсько-українська війна?”

Номер слайду 2

“Що таке сучасна російсько-українська війна?”Мета – ознайомлення учнів із передумовами й особливостями сучасної російсько-української війни, методами її ведення; наголошення на патріотизмі та мужності наших військових – захисників суверенітету та територіальної цілісності України; формування та розвиток мотивації до готовності захищати державу в лавах Збройних Сил України та інших військових формувань; виховання української молоді в дусі військових традицій Українського народу

Номер слайду 3

Завдання № 1. Презентація результатів виконання домашнього завдання

Номер слайду 4

РЕФЛЕКСІЯРозкажіть про джерела інформації, які ви використовували? За вашим бажанням, поділіться своїми емоціями щодо проявленого героїзму учасників Революції Гідності або добровольців, які пішли захищати суверенітет і територіальну цілісність України.

Номер слайду 5

Завдання № 2. «Портрет захисника»Які риси характеру треба мати, щоб стати на захист власної країни, навіть попри відсутність досвіду військової служби, суттєву перевагу ворога? Подискутуйте, яка мотивація спонукає наших захисників стати до лав війська. Перейдіть за QR-кодом та запишіть ваші думки щодо характерологічних рис захисника.https://jamboard.google.com/d/1c. AJ7 Yr. Bcgty. LM3u8 Hha. Y59 Atg8qu. NBSwl. VZZUka. Cs. VE/edit?usp=sharing

Номер слайду 6

Відео “Діалоги про війну. Що таке сучасна російсько-українська війна?”https://www.youtube.com/watch?v=NLSDOfpt. Eeo

Номер слайду 7

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!коли дається назва війни, наприклад “російсько-українська”або“німецько-радянська”, “англо-французька”, то перше слово означає країну яка розпочала війну (нападник, агресор)

Номер слайду 8

Ключові повідомлення Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до євроатлантичного вектору розвитку (інтеграція в Європейський Союз та військово-політичний союз НАТО), а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет. Натомість Росія, втративши можливість контролювати та використовувати нашу державу у власних інтересах, вдалася до злочинної військової агресії. Війна почалась із захоплення Росією Кримського півострова – найвразливішого місця України, оскільки там із дозволу нашої держави тимчасово розташовувалися Чорноморський флот Росії та їхні військові бази.

Номер слайду 9

Ключові повідомлення. Наприкінці лютого 2014 року військові без розпізнавальних знаків (їх називали “зеленими чоловічками”) захопили будівлі парламенту та уряду Криму, встановили на них російські триколори. 1 березня 2014 року Державна дума Російської Федерації дала санкцію на військову агресію, що вже тривала. 16 березня на півострові відбувся псевдореферендум, на якому, буцімто, 97 % учасників “проголосували” за входження Криму до Росії. Тим часом патріотичні українці та кримські татари чинили мирний спротив окупації “зеленими чоловічками”. Але до кінця березня озброєні російські військові взяли під контроль усі частини нашої армії на півострові.

Номер слайду 10

Ключові повідомлення. Невдовзі почалося військове захоплення території східних областей України. Путін спрямував туди підконтрольних йому бойовиків. Проросійські організації та угруповання за підтримки російських спецслужб влаштовували вуличні акції і заворушення під гаслами невизнання чинної влади України, сепаратизму, ненависті до прихильників єдиної України. Після проголошення так званих “народних республік” на Донеччину та Луганщину безперешкодно прибували не тільки загони російських диверсантів, а й військова техніка зі зброєю. Проте план на повторення швидкого “кримського сценарію” дав збій. Боєздатні частини Збройних Сил України і добровольчі формування, підсилені учасниками Революції Гідності, зламали намір агресора

Номер слайду 11

Ключові повідомлення. На початку війни росіянам вдалось захопити деякі великі і малі міста, в тому числі обласні центри Донецьк і Луганськ. Але стратегічні позиції по всьому регіону та на кордоні з Росією нашим військовим вдалося утримати. Вони вирівняли лінію фронту і від 2015 року вона змінилась несуттєво. Наразі триває позиційне протистояння. Російсько-українська війна точиться вже довше, ніж Друга світова. Ми втратили майже 8 тисяч українських військових і цивільних, 1,5 мільйона українців вимушено залишили домівки на окупованій території. Україна зіткнулася з найбільшою за роки незалежності загрозою. Росія заперечує участь своїх військових формувань у бойових діях на Донбасі. Але за час війни накопичилося багато доказів їхньої присутності. Україна в міжнародних судах доводить, що Російська Федерація чинить агресію на сході України

Номер слайду 12

Ключові повідомлення. У нас є лише один вихід – захищати свою державу та її незалежність. Бо якщо пробачимо Росії захоплення однієї частини України – вона точно захопить і решту країни. Війна завершиться лише тоді, коли ворог поверне нам усі захоплені землі та звільнить з окупації всіх наших громадян. Згода на менше означає програш. А він принесе нашому народу лише більші страждання. Цю війну ми виграємо попри те, що військова потуга ворога є набагато більшою. Головне – підтримувати одне одного, наших воїнів на фронті й робити Україну кращою домівкою для нас усіх.

Номер слайду 13

СЛОВНИЧОКРеволюція Гідності – наймасштабніший протест у новітній історії України, який тривав від листопада 2013-го до лютого 2014 року, боротьба українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір. Агресія – протиправне, пряме чи опосередковане, застосування збройної сили однією державою (групою держав) проти суверенітету, територіальної цілісності, політичної незалежності іншої держави. Держава-агресор для України – Російська Федерація (зі Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором від 27 січня 2015 року).

Номер слайду 14

СЛОВНИЧОКРосійсько-українська війна – пряме та замасковане застосування збройної сили Російською Федерацією проти суверенітету та територіальної цілісності України. Суверенітет – панування і виключне право панування держави на своїй території (жодна інша держава не може втручатися у справи держави на її території) та незалежність у відносинах з іншими країнами. Лінія зіткнення – умовне розмежування між тимчасово неконтрольованою та контрольованою територією. Окупована територія – територія, яка фактично перебуває під владою армії супротивника, окупанта. Тимчасово неконтрольована територія – територія, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Номер слайду 15

СЛОВНИЧОКМісця пам’яті – символічні об’єкти, з якими громада пов’язує свої спогади про певну важливу історичну подію або діяча для збереження пам’яті про них у наступних поколіннях. Герой – видатна своїми здібностями і діяльністю людина, що виявляє непересічну відвагу і хоробрість у бою або професійній діяльності; людина, котра здійснила жертовний вчинок задля інших. Союзник – той, хто перебуває або може діяти в спілці з ким-небудь, пов’язаний із кимось спільністю цінностей, інтересів, поглядів, зобов’язаннями

Номер слайду 16

СЛОВНИЧОКАнтитерористична операція – заходи, спрямовані на запобігання та припинення терористичної діяльності, звільнення заручників, безпеку населення, знешкодження терористів. АТО як форма протистояння України російській агресії на сході нашої держави розпочалася 14 квітня 2014 року. Завершилась 30 квітня 2018 року із початком Операції Об’єднаних сил. Операція Об’єднаних сил – операція із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей. Цілісність території визначено у статті 2 Конституції України, яка проголошує – суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Номер слайду 17

Питання для обговорення: З чого і коли почалася сучасна російсько-українська війна? Хто був першим українським військовим, котрий загинув у цій війні?и росіяни відкрито оголосили Україні війну? Звідки на Донбасі з'явилися російські танки, артилерія та громадяни Російської Федерації зі зброєю? Чи є такі місця, де не діють українські закони? Як вони називаються? Чи є міста, які ми відвоювали? Чому ми боремося? Пригадайте ключові битви та події цієї війни. Україна сама бореться з Росією? Чи нас підтримують у світі? Чи є у вашій родині або серед знайомих ті, хто брав участь у війні, відстоюючи незалежність України? Що може зробити кожен із нас для перемоги? Чим і як допомогти?

Номер слайду 18

Перелік тематичних матеріалів Українського інституту національної пам’яті Інформаційні матеріали до 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України. Режим доступу : https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/metodychni-rekomendac iyi/do-5-richchya-vid-pochatku-zbroynoyi-agresiyi-rosiyskoyi-federaciyi-proty-ukray iny 2. Інформаційні матеріали до 5-річчя звільнення від російської окупації міст східної України «Вертаємо своє». Режим доступу : https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/metodychni-rekomendac iyi/2163 3. Російсько-українська війна / Український інститут національної пам'яті. Режим доступу : https://uinp.gov.ua/aktualni-temy/rosiysko-ukrayinska-viyna 2014: початок російсько-української війни. Брошура / [Роман Кулик, Максим Майоров] // Український інститут національної пам'яті. Режим доступу: https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/broshura-2014-pochatok-rosiysko-ukra yinskoyi-viyny

Номер слайду 19

Перелік корисних посилань на тему російсько-української війни: Бєлєсков М. Сучасний російський спосіб ведення війни: теоретичні основи і практичне наповнення / [М. Бєлєсков] // Національний інститут стратегічних досліджень. Центр безпекових досліджень. Режим доступу : https://niss.gov.ua/sites/default/files/2021-02/analitichna-dopovid.pdf Біла книга антитерористичної операції на сході України (2014-1016). Режим доступу : https://nuou.org.ua/assets/journals/bila_knyga/bila-knyha-ato.pdf Василенко В. А. Російсько-українська війна 2014 року: причини, перебіг та політико-правові оцінки / [Володимир Василенко] // Український. Тиждень, 2014. – № 42. – С. 28–42. Режим доступу : https://i.tyzhden.ua/content/photoalbum/2014/10_2014/17/war.pdf Загальноукраїнська ідентичність – головний об’єкт гібридної війни Росії проти України. Аналітична записка / Національний інститут стратегічних досліджень. Режим доступу : https://niss.gov.ua/sites/default/files/2017-12/identychnist-26c0e.pdf Світова гібридна війна: український фронт. Монографія / Національний інститут стратегічних досліджень. Режим доступу : https://niss.gov.ua/publikacii/monografii/svitova-gibridna-viyna-ukrainskiy-fron t-monografiya 10 фактів про збройну агресію Росії проти України / Міністерство закордонних справ України. Режим доступу : https://mfa.gov.ua/10-faktiv-pro-zbrojnu-agresiyu-rosiyi-proti-ukrayini 7 років збройної агресії Росії проти України. Інфографіка / Міністерство закордонних справ України. Режим доступу : https://mfa.gov.ua/news/7-rokiv-zbrojnoyi-agresiyi-rosiyi-proti-ukrayini-infogra fika

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
6441
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку