Диктант з Правознавства для 5-7 класів "Ми всі рівні, хоча й різні!"

Про матеріал
Диктан з правознавства для 5-7 класів по правам дитини, прийнятих Женевською конвенцією ООН
Перегляд файлу

Ми всі рівні, хоча й різні

(диктант для учнів 5 – 7 класів)

Кожна людина має власні здібності й нахили, свою віру та духовні цінності. Отже, кожна людина є унікальною і неповторною. Тому ми всі рівні, але – різні. Суспільству характерна соціальна і вікова різноманітність.

  Пройшло не одне тисячоліття, поки людство не зрозуміло, що діти потребують особливої уваги, що вони тільки у загальних рисах такі самі як дорослі. Однак діти частіше відчувають образу та несправедливість, оскільки є слабшими і беззахисними.

   Довгі роки найрозумніші люди боролися за права дітей і, нарешті, у1924 році в Женеві був прийнятий перший документ про потреби дітей – Декларація прав дитини,а в1989 – ухвалили міжнародну Конвенцію про права дитини. За цими документами дитиною вважається кожна людина, яка не досягла 18-річного віку. Усі   діти, незалежно  від раси, статі,мови, релігії, майнового стану, здоров’я, мають  рівні права з усіма іншими дітьми.

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Права дитини –  історія і сучасність.

                              ( диктант для учнів 8 – 9 класів)

    Ви вже знаєте, що були часи, коли дітей узагалі не сприймали як повноцінну особистість і не зважали на їх потреби.   Дітям було нелегко, не було законів, які б оберігали їхнє життя. Пройшло не одне тисячоліття, поки люди не зрозуміли, що діти потребують особливої уваги. Довгі роки на дітей не звертали уваги й нарешті у 1924 році в Женеві прийняли перший документ про потреби дітей – Декларацію прав дитини.

Міжнародна Організація Об’єднаних Націй, що була створена у 1945 році, стала на захисті дітей. До неї увійшли 150 країн світу, які не тільки приймають міжнародні закони, але й намагаються їх контролювати.

У 1959 році була прийнята Декларація про права дитини,а в 1982 році ООН проголосила Конвенцію про права дитини. Права викладені в Конвенції набувають сили тільки в тих державах, які підписали цей документ та зобов’язались їх виконувати. Україна, з набуттям незалежності, також підписала цю Конвенцію у 1991 році.

  На жаль, сьогодні є країни, в яких права дітей порушуються, та наша країна прагне, щоб у її юних громадян було щасливе дитинство.

 

 

doc
Додано
2 березня 2020
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку