Презентація "Історія новорічних свят"

Про матеріал
Презентація "Історія Новорічних свят"створена на допомогу класним керівникам. В ній ми дізнаємось про історію та традиції святкування Нового року в нашій країні та інших країнах світу. При підготовці презентації були використані інтернет-ресурси,посібник “Історії про Новий рік Укладач Н.Полулях.-Х.Вид-во “Ранок,2013.-64 с.:іл”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія Новорічних свят. Підготувала вчитель початкових класів. Фастівського НВК“ДНЗ – ЗОШ І- ІІ ст. № 12”Іваніцька Зоя Григорівна

Номер слайду 2

rr

Номер слайду 3

Коли люди почали святкувати Новий рік. Далеко від нашої країни,протікають дві річки – Тигр та Євфрат. Там виникли найдавніші на Землі країни Аккад, Ассирія, Елам, Вавілон та інші. У цих країнах уперше в світі й з явився звичай святкувати новий рік Це було навесні 5 тисяч років назад. Вцілому, різні народи святкували Новий рік по різному. Так було до римського імператора Юлія Цезаря,який наказав вважати першим днем нового року 1 січня. Наші пращури почали святкувати це свято десь півтори тисячі років тому 1 березня. А 500 років тому ,його перенесли на 1 вересня. Так тривало 200 років ,поки. Цар Петро І, не видав наказ про перенесення свята на 1 січня. Але в Україні є ще один звичай - -Святкувати Новий рік - 13 січняІ називався він - Старим Новим роком.

Номер слайду 4

Як святкують Новий рік в інших країнах?Франція. У Франції заведено Новий рік називати Днем Святого Сильвестра, ставити на підвіконня кімнатні квітучі квіти, чіпляти над дверима омелу ,а святкувати з друзями в ресторанчиках та кафе та їсти запеченого гусака. Італія. В Італії в останній день року,заведено викидати старі речі,стрибнути з мосту в річку Тибр, одягнути речі червоного кольору, проковтнути 12 виноградинок , вийти на вулицю й голосно покричати,а на ранок першими зустріти літнього чоловіка . На стіл обов язково подають 13 страв – варені яйця ,солодощі з медом,риба.

Номер слайду 5

Німеччина. У цій країні на Новий рік обов язково подають коропа,яблука та горіхи. На будинок вішають ліхтарики, та печуть мигдальні пряники любкюхен. Коли годинник б є північ, стають на стільці і плигають у Новий рік . Кожен дарує комусь подарунок “бешерунг”,що означає: сюрприз. Болгарія. На Новий рік у болгар подають завжди такі страви: коровай,листковий пиріг з сиром баніца та маленькі булочки ,у яких запечені записочки з побажанням. У північ вимикають світло іцілуються. Потім чекають дітей із спеціальнимигілочками – сурвачками, ляскають всіх та бажаютьвеселого року.

Номер слайду 6

Греція. За кілька днів до свята діти ходять по магазинах,будинках ,офісах, постукуючиметалевою паличкою по трикутнику,щоб отримати мелодійний дзвін. І під нього бажають господарям щастя За добрі слова дітей нагороджують дрібними грошима. 31 грудня дорослі йдуть святкувати до друзів та родичів та несуть із собою ФОТІКИ ( солодкі шашлики ). Великобританія У святкову ніч ,незадовго до півночі починають тихо бити дзвони закутані ковдрами , щоб не злякати новий рік. А біля 12.00 ночі,ковдри знімають, і дзвони б ють уже у повну силу. Потім майданими міст проходять новорічні паради. Саме в цій країні винайшли перші новорічні листівки.

Номер слайду 7

Китай Китайський Новий рік припадає на дні між 21 січня та 21 лютого. Гуляють 15 днів Причому кожен день присвячують якомусь божеству або обряду. Під час свята Люди прагнуть одягнути червоне,дарують одне одному червоні конвертики з грошима. Ізраїль. Свято евреїв називається Рош Ашана (голова року). Мешканці Ізраїлю на Новий рік бажають одне одному: “Нехай будете ви підписані на добрий рік у Книзі Життя!”В цей день вони Обов язково ходять до синагоги,а потім збираються за столом. Головними стравами є хліб “хала” та гранат.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хазяїн Нового року – Дід Мороз. Колись давно Дід Мороз уважався злим та мав злу дружину Зиму. Всі вірили ,що вони панували над холодом. Неслухняним дітям казали: “Ось прийде мороз,покладе тебе в мішок і понесе із собою”. Потім перестали його боятись і почали уявляти,як веселого старого в шубі,на трійці коней ,що дбайливо вкриває снігом ліса та поля. Замість злющої дружини Зими з явилась онучка Снігурочка. А діти повірили ,що Мороз приносить до будинку ялиночку Й кладе під неї подарунки. . Лише 100 років тому його почали називати Дідом Морозом та зазивати його на новорічні свята. День народження Діда Мороза 18 листопада (коли починаються морози) більше двох тисяч років тому. Живе він на північному полюсі у казковому теремі з льодяною кришею,а до самого помешкання веде стежка,яку ніколи не замітає снігом.

Номер слайду 10

Улюблена помічниця й онучка Діда Мороза - Снігуронька. Добра Снігуронька прийшла до нас з легенди про незвичну дівчинку .ЇЇ зробили зі снігу , та вона раптом ожила!Якось подружки покликали дівчинку погуляти до лісу й пострибати через вогнище. Вона стрибнула й розтанула. Близько 100 років тому казкова Снігуронька перетворилась на онучку Діда Мороза та героїню новорічних свят. Спочатку вона була іграшкою ,та живу онучку побачили на святі ялинки в 1937 році. З того часу Снігуронька завжди супроводжує Діда Мороза.

Номер слайду 11

Брати Діда Мороза в інших країнах. Санта Клаус з Америки. Батько Різдво із ВеликобританіїПер Коель із ФранціїЙоулупуккі із ФінляндіїБефана з ІталіїАгіос Василіос із Греції

Номер слайду 12

Новорічна ялинка. Новорічна ялинка стала продовженням поклоніння народів ,священним рослинам. Вона вважалась священною у германців. Люди вірили,що у хвої живе дух лісу,покровитель природи.І приблизно 500 років тому вони вигадали на Різдво та Новий рік чіпляти на ялинку солодощі,а потім – іграшки. Перша новорічна ялинка з явилась на площі німецького міста Селеста в 1521році. Тепер вона головна окраса будинків на зимові свята на всій Землі. Першими прикрасами стали яблука ,що символізували плоди з райського саду,зірка на верхівці й свічки. Пізніше замість них на дерево почали чіпляти скляні кульки,а замість свічок - гірлянди з маленьких ліхтариків. На кінчики гілочок клали грудочки вати - тоді здавалось, що ялинка припорошена снігом.

Номер слайду 13

З Новим роком!При підготовці презентації були використані інтернет-ресурси,посібник“Історії про Новий рік Укладач Н. Полулях.-Х. Вид-во “Ранок,2013.-64 с.:іл””

pptx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
5497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку