Презентація "Miasta"

Про матеріал
Презентація містить фотоматеріали та стислу інформацію про деякі польські міста (їх герби, походження назв та інше).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

MIASTA

Номер слайду 2

Warszawa

Номер слайду 3

Варшава. Дуже багато джерел вказують на те, що назва польської столиці походить від імен рибака Варса та його дружини Сави, яка, покохавши Варса, перетворилася із сирени в людину. Проте на думку більшості істориків, ця версія зовсім не відповідає дійсності. Насправді ж Варшаву названо на честь лицаря з роду Равів – Варша (скорочення від імені Warcisław). Саме йому належало село, розташоване в межах однієї з сучасних дільниць міста Marienstat. Цікаво, що на початку місто називалося Warszowa або Warszewa.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Poznań

Номер слайду 6

Познань. Назва міста походить від старослов’янського імені Познан. Цей чоловік, скоріше за все, був правителем навколишніх земель. Проте на сьогодні немає ніяких джерел, котрі підтверджують існування такого правителя. До XIII століття місто називалося «Poznan», але згодом до назви додали літеру «j» (Poznanj).

Номер слайду 7

Існує легенда про трьох братів Леха, Чеха і Руса. В ній розповідається, що якось троє братів вирішили розлучитися і вирушити на пошуки нових земель. Рус пішов на схід, Чех – на південь, а Лех оселився в Ґнєзно. Через якийсь час Чех і Рус захотіли відвідати свого брата. Зібравши свої війська, вони направилися у Ґнєзно. Лех, який був тоді на полюванні, дізнався, що до міста наближаються якісь озброєні люди. Разом із своїми вояками він виступив проти них. Розпочалася кривава битва. Та раптом брати впізнали один одного і голосно закричали: «Poznan!» («Впізнаю!»)В честь несподіваної зустрічі було організовано бенкет, а Лех заснував місто Познань.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Wrocław

Номер слайду 10

Вроцлав. Назва столиці Нижньої Сілезії походить від імені чеського князя Вратіслава І, який жив ще у Х столітті, і скоріше за все, був засновником міста.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Łódź

Номер слайду 13

Лодзь. Версій походження назви міта багато, але жодна не здається аж геть переконливою. Одні кажуть, що вона утворена від імені Włodzisław. Інші говорять, що в назві криється слово «łozy», яке із старопольської перекладається як «верба». Існують також легенди про Janusza – голову села, який повинен був спати під перевернутим човном.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Szczecin

Номер слайду 16

Щецин. Найімовірніше, назва столиці Західного Помор’я походить від слова «ściek» (тобто стічні води). Лінгвісти обґрунтовують цю версію тим, що води річки Одри поблизу Щецина починають впадати до Балтійського моря. Але існує також версія, що назва походить від старонімецького слова «stette», котре означає «фортеця».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Katowice

Номер слайду 19

КатовіцеЄ багато теорій, які пояснюють, чому столиця Сілезії дістала саме таку назву. Найпопулярніша з них говорить про те, що вона утворена від слова «kąt» (кут), тобто «місце, котре розташоване у кутку, в стороні».

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Toruń

Номер слайду 22

Торунь. Це місто є батьківщиною польського математика Миколая Коперника. Гадають, що його назва утворена від слова «tor», що старослов’янською мовою означає «дорога». На думку лінгвістів, суфікс «uń» вказує на комунікаційний маршрут, який проходив на місці цього поселення.

Номер слайду 23

pptx
Додано
11 вересня 2021
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку