121-135

Додано: 17 березня
Предмет:
15 запитань
Запитання 1

Пацієнт звернувся до сімейної медсестри зі скаргами на сильний біль голови у потилиці, шум у вухах. Такі напади спостерігаються після психічних навантажень. АТ коливається від 150/100 до 190-110 мм рт.ст. Розвиток якого синдрому спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

Гострої серцевої недостатності

Гіпертензивного

Вінцевої недостатності

Гіпотензивного

Запитання 2

Сімейну медсестру викликали до хворого 48 років, який скаржиться на біль тиснучого характеру за грудиною, що віддає у ліву руку. Біль з’явився після підняття по сходах. Який засіб слід використати в першу чергу?

варіанти відповідей

Папаверин

Аспірин

Ніфедипін

Нітрогліцерин

Запитання 3

Пацієнта доставлено в приймальне відділення без свідомості. Впродовж 8 років хворіє на цукровий діабет, отримує інсулін. На роботі втратив свідомість. Об’єктивно: шкіра чиста, волога, гіпертонус м’язів. АТ- 115/70 мм рт.ст. Яке ускладнення основного захворювання виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Молочнокисла кома 

Церебральна кома 

Гіпоглікемічна кома

Гіперосмолярна кома 

Запитання 4

В маніпуляційному кабінеті після введення антибіотика внутрішньом’язово у пацієнта з’явились шум в вухах, почуття задухи, втрата свідомості. Яке ускладнення запідозрить медична сестра?

варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Непритомність

Колапс

Кардіогенний шок 

Запитання 5

У хворого 65-ти років на рак легенів виникла легенева кровотеча. Який з перерахованих препаратів слід ввести?

варіанти відповідей

Анальгін

Гемостимулін

Вітамін В12  

Амінокапронову кислоту

Запитання 6

Пацієнтка доставлена бригадою швидкої допомоги у терапевтичне відділення зі скаргами на блювання темно-коричневого кольору, дьогтеподібні випорожнення, біль у животі, серцебиття, загальну слабкість. Страждає на виразкову хворобу шлунка. Яке ускладнення виникло у пацієнтки?

варіанти відповідей

Легенева кровотеча 

Шлункова кровотеча

Гемороїдальна кровотеча 

Стравохідна кровотеча 

Запитання 7

Жінку укусила бджола в праве плече. Вона звернулася до медичної сестри зі скаргами на набряк, свербіння у місці укусу. Яку невідкладну допомогу треба надати хворій?

варіанти відповідей

Накласти пов’язку з фурациліном 

Обробити розчином йоду

Накласти міхур з льодом

Прикласти грілку до місця укусу 

Запитання 8

У хворої, яка страждає на гіпертиреоз, після психоемоційної травми з’явилися різке збудження, профузна пітливість, висока температура тіла (41°С), тахікардія, АТ- 160/70 мм рт.ст. Яке ускладнення розвинулось у пацієнтки?

варіанти відповідей

Тиреотоксична криза

Гіпертонічна криза 

Напад серцевої астми 

Напад стенокардії 

Запитання 9

У пацієнта на гіпертонічну хворобу ввечері раптово підвищився артеріальний тиск. З’явився біль в ділянці серця і потилиці, миготіння “мушок” перед очима, нудота. Об’єктивно: АТ- 260/100 мм рт.ст. Пульс - 120/хв., ритмічний. Обличчя гіперемійоване, шкіра волога. Якеускладнення виникло?

варіанти відповідей

Стенокардія

Гостре порушення мозкового кровообігу 

Інфаркт міокарду 

Гіпертонічна криза

Запитання 10

У пацієнтки на цукровий діабет з’явилась слабкість, зниження працездатності, погіршення апетиту, спрага, сонливість, шумне дихання Куссмауля, запах ацетону з рота. Через 2 доби втратила свідомість. АТ- 100/60 мм рт.ст. Пульс - 110/хв., ритмічний. Шкіра суха. Очні яблука м’які, зіниці звужені. Яке ускладнення виникло у хворої?

варіанти відповідей

Гіперглікемічна кома

Гіперсмолярна кома 

Гіпоглікемічна кома 

Уремічна кома 

Запитання 11

У пацієнта на гіпертонічну хворобу після стресу ввечері з’явилась різка слабість, біль в ділянці серця з ірадіацією в ліве плече і руку впродовж 30 хвилин, не знімається нітрогліцерином. Об’єктивно: блідий, АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 90/хв., аритмічний. Що запідозрить медична сестра?

варіанти відповідей

шок

Інфаркт міокарду

колапс

серцеву астму

Запитання 12

В гастроентерологічному відділенні у пацієнта на виразкову хворобу шлунка раптово вночі з’явився “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Об’єктивно: холодний липкий піт, блідість шкіри. Захисне напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яке ускладнення розвинулось у пацієнта?

варіанти відповідей

Пенетрація

Пілоростеноз

Перфорація

Малігнізація

Запитання 13

Під час прогулянки в полі чоловіка вкусила оса. Невдовзі він поскаржився на біль в гортані, охриплість голосу, утруднене дихання, нудоту. Об’єктивно: набряк губ, язика, мигдаликів, повік. Дихання шумне. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Набряк Квінке

Гострий риніт 

Анафілактичний шок 

Кропив’янка

Запитання 14

Пацієнт 42 років звернувся до чергової медичної сестри онкологічного диспансеру з такими проблемами: кашель з виділенням яскраво-червоної крові, запаморочення. Який препарат підготує медсестра для надання допомоги?

варіанти відповідей

Дицинон

Дипіридамол

Диклофенак

Дилтіазем

Запитання 15

Пацієнт 53 років звернувся до дільничної медсестри зі скаргами на стискаючий біль за грудиною, який триває 4-5 хвилин та іррадіює в ліве плече, ліву руку. Який препарат застосовують з метою розширення коронарних артерій?

варіанти відповідей

Нітроксолін

Омнопон

Папаверин

Нітрогліцерин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест