22-33

Додано: 16 червня 2023
Предмет: Біологія, 2 клас
Тест виконано: 107 разів
72 запитання
Запитання 1

У розповсюдженні деяких інвазивних захворювань значна роль надається специфічним переносникам збудників хвороб. Збудник якої хвороби може поширюватися завдяки специфічним переносникам?


варіанти відповідей

Балантідіозу

Малярії

Лямбліозу

Амебіаз

Запитання 2

Під час пресинтетичного періоду мітотичного циклу у клітині було порушено синтез ферменту ДНК-залежної-ДНК-полімерази. До яких наслідків це може призвести?



варіанти відповідей

До скорочення тривалості мітозу

До порушення формування веретена поділу

До порушення цитокінезу

До порушення реплікації ДНК

Запитання 3

При голодуванні людини у клітинах печінки мітохондрії набрякають і набувають вигляду пухирців. Дегенерація і набряк мітохондрій призводять до порушення у першу чергу?


варіанти відповідей

Регуляції осмотичного тиску клітини

Утворення високоенергетичних сполук

Формування жовтка в яйцеклітині

Синтезу моносахаридів

Запитання 4

До лікарні потрапив чоловік 49 років, у якого після перелому нижньої щелепи спостерігається відсутність співпадання уламків кістки, її нормальна будова не відновлюється, розрослася хрящова тканина і утворився несправжній суглоб. Такий тип регенерації називається?


варіанти відповідей

Фізіологічна регенерація

Регенераційна гіпертрофія

Епіморфоз

Патологічна регенерація

Запитання 5

Рибалка наловив риби із річки, трошки підсмажив її на вогнищі і з’їв, майже напівсиру. Через декілька тижнів потому, в нього з’явились ознаки ураження печінки і підшлункової залози. Лабораторний аналіз фекалій показав наявність дрібних яєць гельмінта. Яким трематодозом ймовірно заразився рибалка?


варіанти відповідей

Шистосомоз

Опісторхоз

Фасціольоз

Парагонімоз


Запитання 6

Вивчається мітотичний поділ клітин епітелію ротової порожнини. Встановлено, що в клітині диплоїдний набір хромосом. Кожна хромосома складається з двох максимально спіралізованих хроматид. Хромосоми розташовані у площині екватору клітини. Тка картина характерна для такої стадії мітозу?


варіанти відповідей

Метафаза

Профаза

Прометафаза

Телофаза

Запитання 7

У хворої жінки змінена форма і розташування вушних раковин, викривлення п’ятого пальця., високе піднебіння, направильний ріст зубів. Репродуктивна функція не порушена. Попередній діагноз – синдром “супержінки” підтвердився, якщо каріотип буде?


варіанти відповідей

( 47,ХYY)

( 47,ХХY)

( 47,ХХХ)

( 45,ХО)

Запитання 8

чи будуть разом Дарій і Оленка

варіанти відповідей

так

можливо

ні

Запитання 9

При розтинні трупа в печінці виявлено понад 200 дрібних гельмінтів розміром 4-14 мм, які мають на передньому кінці тіла дві присоски, а на задній частині – два гілястих сім’яники. Який патологоанатомічний діагноз поставить лікар?


варіанти відповідей

Дикроцеліоз

Парагонімоз

Опісторхоз

Фасціольоз

Запитання 10

Відомо, що для профілактики деяких інфекційних захворювань приводять щеплення. Для якого протозойного захворювання щеплення є профілактичним заходом?


варіанти відповідей

Трипаносомозу

Токсоплазмозу

Малярії

Шкірного лейшманіозу

Запитання 11

У глухих батьків з генотипом DDee і ddEE народилася дитина з нормальним слухом. Вказати форму взаємодії генів D та E?


варіанти відповідей

Комплементарна взаємодія

Полімерія

Епістаз

Наддомінування

Запитання 12

У хворого, який приїхав з Далекого Сходу і споживав крабів, спостерігається сильний кашель, виділення кров’янистого харкотиння, в якому лабораторно виявлено золотисто – брунатного кольору яйця з кришечкою на одному з полюсів. Яке захворювання можливе у хворого?


варіанти відповідей

Фасціольоз

Парагонімоз

Шистостомоз

Опісторхоз

Запитання 13

В анамнезі жінки відмічено три викидні, внаслідок четвертої вагітності народилась дитина з ураженням центральної нервової системи та очей, збільшення лімфовузлів, селезінки. Відомо, що дома у жінки живуть дві кішки. Мікроскопічним дослідженням мазків крові та пунктатів лімфовузлів виявлено в клітинах тільця у формі півмісяця , один кінець загострений і має утвір у вигляді присоски, інший заокруглений. Який паразит виявлений у жінки?


варіанти відповідей

Lambis intestinalis

Trichomonas hominis

Plasmodium vivax

Toxoplasma gondii

Запитання 14

Прокаріотичні та еукаріотичні клітини характеризуються здатністю до поділу. Поділ прокаріотичних клітин відрізняється від поділу еукаріотичних, але існує молекулярний процес, який лежить в основі цих поділів. Який це процес?


варіанти відповідей

Репарація

Реплікація ДНК

Трансляція

Ампліфікація генів

Запитання 15

До лікарні звернулися робітники з приводу того, що на тілі ними були знайдені комахи без крил, сірого кольору близько 3 мм, викликали неприємне подразнення, при повзанні по шкірі, в місцях укусів виникали свербіж, біль папули синього кольору, крововиливи, у окремих з них піднялася температура. Яке захворювання більш імовірно у робітників?


варіанти відповідей

Демодекоз

Фтіріоз

Міаз шкірний

Педукульоз

Запитання 16

При синдромі Ван-дер-Вуда спостерігається розщілина губи та піднебіння, губні ямки незалежно від статі. Аналіз родоводів показав, що в родинах один з батьків хворих дітей мав такі вади. Який тип успадкування при цьому синдромі?


варіанти відповідей

Мультифакторіальний

 

Аутосомно- рецесивний

Аутосомно-домінантний

Х-зчеплений рецесивний

Запитання 17

У 5- річної дитини виявлено стійкий алергічний синдром невстановленої етіології в сполученні з ураженням легень. Дослідження дало змогу діагностувати аскаридоз. Який фактор сприяє поширенню цього гельмінтозу в популяції людини?


варіанти відповідей

Руки, забруднені грунтом

Сире молоко

Непросмажена свинина

Непросмажена гов’ядина

Запитання 18

До медико-генетичної консультації звернувся чоловік з кольоровою сліпотою (дальтонізм). Це зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Яка ймовірність появи в його родині дітей-дальтоників, якщо в генотипі його дружини такий алель відсутній


варіанти відповідей

50%

100%

0%

25%

Запитання 19

До лікаря звернувся хворий із скаргами на біль у животі, часті рідкі випорожнення з домішками слизу і крові. Про дослідженні фекалій у мазку виявили вегетативні форми найпростіших з короткими псевдоподіями, розміром 30-40 мкм, що містять велику кількість фагоцитованих еритроцитів. Яке протозойне захворювання у цього хворого?




варіанти відповідей

Лямбліоз

Амебіаз

Токсоплазмоз

Лейшманіоз

Запитання 20

1

Як відомо, молекула ДНК складається із двох комплементарних ланцюгів, але мРНК синтезується лише на одному з них. Як називається ланцюг ДНК, в якому послідовність нуклеотидів відповідає послідовності нуклеотидів в мРНК?


варіанти відповідей

Кодуючий

Комплементарний

Відстаючий

Лідуючий

Запитання 21

У лейкоцитах хворого хлопчика з каріотипом 46. ХУ виявлено вкорочена 21 хромосома. Така мутація призводить до виникнення?



варіанти відповідей

Фенілкетонурії

Синдрому "Крик кішки"

Синдрому Шерешевского-Тернера

Хронічного білокрів’я

Запитання 22

Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини, які відносяться до клітинного комплексу, що постійно поновлюється. Яким чином у нормі утворюються ці клітини?


варіанти відповідей

Амітоз

Мітоз

Шизогонія

Бінарний розподіл

Запитання 23

При мікроскопії клітин серцевого м'яза людина знайдені органели овальної форми, оболонка яких утворена двома мембранами: зовнішня – гладка, а внутрішня утворює кристи. Біохімічно встановлена наявність ферменту АТФ-ситетази. Які органели досліджувались?


варіанти відповідей

Рибосоми

Лізосоми

Мітохондрії

Центросоми

Запитання 24

У здорового подружжя народилась дитина з розщілинами губи та піднебіння, аномаліями великих пальців кисті та мікроцефалією. Каріотип дитини: 47, 18+. Який тип мутації спричинив цю спадкову хворобу?


варіанти відповідей

Трисомія за аутосомою

Моносомія за аутосомою

Моносомія за Х-хромосомою

Поліплоїдія

Запитання 25

У жінки, яка під час вагітності вживала алкогольні напої, народилася глуха дитина із розщілинами верхньої губи і піднебіння. Ці ознаки нагадують прояв деяких хромосомних аномалій. Який процес призвів до таких наслідків?


варіанти відповідей

Філогенез

Тератогенез

Канцерогенез

Онтогенез

Запитання 26

До гастро-ентерологічного відділення поступив хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлено рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання діагностується у хворого?


варіанти відповідей

Амебіаз кишковий

Амебна дизентерія

Лямбліоз

Трихомоноз

Запитання 27

Хворий звернувся із скаргою на загальну слабкість, головний біль, нудоту, рідкі випорожнення із домішкою слизу і крові. При мікроскопії фекалій були виявлені бочонкоподібні яйця гельмінта. Поставте попередній діагноз?


варіанти відповідей

Аскаридоз

Некатороз

Ентеробіоз

Трихоцефальоз

Запитання 28

У хворої дитини періодично з’являється рідке випорожнення, іноді біль у ділянці живота, нудота, блювання. За розповіддю матері, одного разу у дитини з блювотною масою виділився гельмінт веретеноподібної форми, розміром 25 см. Яке захворювання можна запідозрити?


варіанти відповідей

Трихінельоз

Ентеробіоз

Дракункульоз

Аскаридоз

Запитання 29

У чоловіка його сина та дочки відсутні малі корінні зуби. Така аномалія спостерігалася також у дідуся по батьківській лінії. Який найбільш імовірний тип успадкування цієї аномалії?


варіанти відповідей

Рецесивний, зчеплений з Х-хромосомою

Аутосомно-домінантний

Зчеплений з Y- хромосомо

Аутосомно- рецесивний

Запитання 30

Гіпоплазія емалі зумовлена домінантним геном, локалізованим в Х-хромосомі. Мати має нормальну емаль зубів, а у батька спостерігається гіпоплазія емалі. У кого з дітей буде виявлятися ця аномалія?



варіанти відповідей

У половини синів

Тільки у дочок

У половини дочок

У всіх дітей

Запитання 31

У порожнині каріозних зубів знайдені паразитичні найпростіші. Встановлено, що вони належать до класу Саркодових. Цими одноклітинними є?

Entamoeba gingivalis

Entamoeba coli

Entamoeba histolytica

Amoeba proteus

Lamblia intestinalis


варіанти відповідей

Entamoeba coli

Amoeba proteus

Lamblia intestinalis

Entamoeba gingivalis

Запитання 32

У районах Південної Африки у людей розповсюджена серподібна−клітинна анемія, при якій еритроцити мають форму серпа внаслідок зміни в молекулі гемоглобіну амінокислоти глутаміну на валін. Чим викликана ця хвороба?


варіанти відповідей

Генною мутацією

Порушенням механізмів реалізації генетичної інформації

Геномними мутаціями

Трансдукцією

Запитання 33

При обстеженні дівчини 18 років знайдені ознаки: недорозвинення яєчників, широкі плечі, вузький таз, вкорочення нижніх кінцівок, “ шия сфінкса”, розумовий розвиток не порушено. Встановлено діагноз – синдром Шерешевського – Тернера. Які порушення хромосом у хворої?


варіанти відповідей

Нульосомія-Х

Трисомія Х

Моносомія Х

Трисомія-13

Запитання 34

У немовля присутня мікроцефалія. Лікарі вважають, що це зв’язано з застосуванням жінкою під час вагітності актіноміцину D . На які зародкові листки подіяв цей тератоген?


варіанти відповідей

Ектодерма

Мезодерма

Усі листки

Ентодерма та мезодерма

Запитання 35

Дитини неспокійно спить, уві сні скрегоче зубами, часто розчухує область анального отвору. При огляді виявлені гельмінти довжиною до 1 см, веретеноподібної форми, білого кольору. Визначте вид гельмінту?


варіанти відповідей

Волосоголовець

Гострик

Вугриця кишкова

Аскарида

Запитання 36

У хворої дитини періодично з’являється рідке випорожнення, іноді біль у ділянці живота, нудота, блювання. За розповіддю матері, одного разу у дитини з блювотною масою виділився гельмінт веретеноподібної форми, розміром 20 см. Причиною такого стану можу бути?



варіанти відповідей

Трихоцефальоз

Анкілостомоз

Дракункульоз

Аскаридоз

Запитання 37

Під час мікроскопії харкотиння хворого на пневмонію випадково виявлені личинки. У крові - еозинофілія. Який гельмінтоз найбільш імовірно наявний у хворого?




варіанти відповідей

Трихоцефальоз

Аскаридоз

Опісторгхоз

Запитання 38

2

У генетично здорових батьків народилася дитина, хвора на фенілкетонурію ( аутосомно – рецесивне спадкове захворювання) Які генотипи батьків?


варіанти відповідей

АА х Аа

Аа х аа

аа х аа

АА х АА

Запитання 39

До лікаря звернувся юнак 16 років зі скаргами на свербіння між пальцями рук і на животі, яке посилюється вночі. Під час огляду на шкірі були виявлені тоненькі смужки сірого кольору і дрібнокрапковий висип. Який збудник найбільш імовірно спричинив це захворювання?



варіанти відповідей

Sarcoptes scabiei

Ornithidorus papillipes

Ixodes persulcatus

 

Ixodes ricinus

Запитання 40

У червоподібному відростку виявлено гельмінта білого кольору, завдовжки 40 мм з тонким ниткоподібним переднім кінцем. У фекаліях знайдені яйця овальної форми з пробками на полюсах. Визначте вид гельмінта?


варіанти відповідей

Гострик

Криголовка

Аскарида


Волосоголовець

Запитання 41

При дегельмінтизації з фекаліями виділився гельмінт довжиною до 2 м. Тіло сегментоване, з маленькою голівкою, на якій є чотири присоски і гачки. Визначте вид гельмінта?


3

При медичному огляді юнаків у деяких під пахвами були виявлені комахи розміром 1,0-1,5 мм сірого кольору, з коротким широким тілом, вкритим волосками. Цими комахами були?

Лобкова воша

Блоха

Головна воша

Постільна воша

Коростяний свербун


варіанти відповідей

Ехінокок

Озброєний ціп’як

Стьожак широкий

Неозброєний ціп’як

Запитання 42

3

При медичному огляді юнаків у деяких під пахвами були виявлені комахи розміром 1,0-1,5 мм сірого кольору, з коротким широким тілом, вкритим волосками. Цими комахами були?


варіанти відповідей

Блоха

Головна воша

Постільна воша

Лобкова воша

Запитання 43

У людини виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок і спостерігається втрата зору. При аналізі крові знайдені одноклітинні півмісячної форми з загостреним кінцем. Збудником цього захворювання є?


варіанти відповідей

Лямблія

Токсоплазма

Трихомонада

Амеба

Запитання 44

У фекаліях хворого з розладами травлення виявлені зрілі нерухомі членики ціп’яка, матка в них має 7-12 бічних розгалужень. Який це може бути вид гельмінту?


варіанти відповідей

Ціп’як неозброєний

Ціп’як озброєний

Стьожак широкий

Ціп’як ехінокока

Запитання 45

У медико- генетичну консультацію звернулося подружжя у зв’язку з народженням дитини з багатьма вадами розвитку ( мікроцефалія, ідіотія тощо.) Жінка під час вагітності хворіла, але мутагенів та тератогенів не вживала. Каріотип батьків і дитини нормальний. Як вияснив лікар, в квартирі сім’я утримує кота. Що може бути ймовірно причиною каліцтва дитини?


2


варіанти відповідей

Під час вагітності жінка хворіла токсоплазмою

Під час вагітності жінка хворіла на трихомоноз

 

Під час вагітності жінка хворіла на дизентерію

Під час вагітності жінка хворіла на лейшманіоз

Запитання 46

У новонародженого хлопчика спостерігається деформація мозкового та лицьового черепа, мікрофтальмія, деформація вушної раковини, вовча паща, і т.ін. Каріотип дитини виявився 47,ХY,13+. Про яку хворобу йде мова?


варіанти відповідей

Синдром Едвардса

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Дауна

Синдром ПАтау

Запитання 47

Надмірна волосатість вушних раковин ( гіпертрихоз) визначається геном, локалізованим у Y-хромосомі. Цю ознаку має батько. Імовірність народження хлопчика з такою аномалією дорівнєю?




варіанти відповідей

100

0

25

50

Запитання 48

Відомі трисомна, транслокаційна та мозаїчна форми синдрому Дауна. За допомогою якого методу генетика людини можна диференціювати названі форми синдрому Дауна?


варіанти відповідей

Генеалогічного

Біохімічного

Цитогенетичного

Популяційно- статистичного

Запитання 49

У вівчара, який пас отару овець під охороною собак, через деякий час з’явився біль у грудях, кровохаркання. Рентгенологічно у легенях виявлено кулясте утворення. Імунологічні реакції підтвердили попередній діагноз? Вкажіть гельмінта, який міг спричинити це захворювання?


варіанти відповідей

Стьожак широкий

Печінковий сисун

Ехінокок

Ціп’як озброєний

Запитання 50

У 60-річної жінки з тяжкою формою парадонтозу при мікроскопічному досліджені зішкрібу ясен були виявлені одноядерні найпростіші розміром 3-60 мкм. З широкими псевдоподіями. Які найпростіші були виявлені у хворої?


варіанти відповідей

Trichomonas tenax

Entamoeba gingivalis

Balantidium coli

Toxoplasma gondii

Запитання 51

3

У мисливця, який вживав м’ясо дикого кабана, через 10 днів піднялася температура, сильно набрякло обличчя, з’явилася ригідність жувальних м’язів, внаслідок чого він не міг звести щелепи. При біопсії литкових м’язів були виявлені спірально закручені личинки, вкриті капсулами. Про ке захворювання йдеться?


варіанти відповідей

Гіменолепідоз

Ентеробіоз

Трихоцефальоз

Трихінельоз

Запитання 52

До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильної сверблячки шкіри, особливо між пальцями рук, пахових западинах, на нижній частині живота. При огляді шкіри хворого виявлено звивисті ходи білувато-брудного кольору. Який діагноз міг передбачати лікар?


варіанти відповідей

Демодекоз

Міаз

Скабієс

Педикульоз

Запитання 53

2

Дуже великі зуби – ознака, зчеплена з Y- хромосомою. У матері зуби нормальної величини, а у її сина – дуже великі. Вірогідність наявності дуже великих зубів у батька складе?


варіанти відповідей

100

50

0

25

Запитання 54

До приймальної медико-генетичної консультації звернулась пацієнтка. При огляді виявились наступні симптоми: трапецевидна шийна складка , широка грудна клітка, широко розставлені соски молочних залоз. Який найбільш ймовірний діагноз пацієнтки?

 


варіанти відповідей

Синдром “ котячого крику”

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського- Тернера

Синдром Патау

Запитання 55

Провідником наукової експедиції по Індії був місцевий житель, який ніколи не розлучався зі своєю улюбленою собакою. Якими інвазійними захворюваннями можуть бути заражені члени експедиції при контакті з цією собакою, якщо вона є джерелом інвазії?



варіанти відповідей

Парагонімозом

Ехінококозом

Фасціольозом


Дикроцеліозом

Запитання 56

У дитини 8 місяців виявлено незарощення піднебіння, цілий ряд дефектів з боку очей, мікроцефалія, порушення серцево-судинної системи. Цитогенетичні дослідження виявили 47 хромосом з наявністю додаткової 13- хромосоми. Який діагноз можна встановити на основі клінічних спостережень і цитогенетичних досліджень?


варіанти відповідей

Синдром Патау

Синдром “котячого крику”

Синдром Клайнфельтера

Синдром Дауна

Запитання 57

У вагітної жінки, яка вживала алкоголь, порушилась закладка ектодерми в ембріональний період. В яких похідних цього листка розвинуться вади?


варіанти відповідей

Статеві залози


Нервова трубка

Епітелій кишечника

Статеві залози

Запитання 58

У клітин, які здатні до поділу, відбуваються процеси росту, формування органел, їх накопичення, завдяки активному синтезу білків, РНК, ліпідів, вуглеводів. Як називається період мітотичного циклу, в кому відбувається вказані процеси, але не синтезується ДНК?


варіанти відповідей

Анафаза

Премітотичний

Телофаза

Пресинтетичний

Запитання 59

У хворого має місце розумова відсталість, низький ріст, короткопалі руки і ноги, монголоїдний розріз очей. Вивчення каріотипу показало наявність трисомії за 21-ою парою хромосом. Як називається ця хромосомна аномалія?




варіанти відповідей

Синдром Тернера

Хвороба Дауна

Специфічна фетопатія

Синдром Клайнфельтера


Запитання 60

У хірургічне відділення лікарні надійшов хворий з підозрою на абсцес печінки. Хворий тривалий час знаходився у відрядженні в одній з африканських країн і неодноразово хворів на гострі шлунково-кишкові розлади. Яке протозойне захворювання може бути в хворого?


варіанти відповідей

Малярія

Токсоплазмоз

Амебіаз

Трипаносомоз

Запитання 61

У 19-річної дівчинки клінічно виявлено таку групу ознак: низький зріст, статевий інфантилізм, відставання у інтелектуальному та статевому розвитку, вада серця. Які найбільш ймовірні причини даної патології?



варіанти відповідей

Часткова Моносомія

Трисомія по 20-й хромосомі

Моносомія за Х-хромосомою

Трисомія по 13-й хромосомі

Запитання 62

При обстеженні 7-річної дитини виявлено наступні ознаки: низький ріст, широке округле лице, близько розміщені очі із вузькими очними щілинами, напіввідкритий рот,. Діагностовано також ваду серця. Ці клінічні ознаки найбільш характерні для хвороби Дауна. Вкажіть причину даної патології?


варіанти відповідей

Трисомія 21-ої хромосоми

Часткова Моносомія

Трисомія 13-ої хромосоми

Трисомія за Х хромосомою

Запитання 63

Дитини поскаржилася на свербіж потиличної та скроневих ділянок голови. При огляді голови дитини мама виявила поверхневі виразки внаслідок розчухів і гниди білого кольору на волоссі. Вкажіть збудника цього патологічного стану?


варіанти відповідей

Блоха людська

Воша головна

Воша лобкова

Запитання 64

Внаслідок впливу гама-випромінювання ділянка ланцюга ДНК повернулася на 180 градусі. Яка з перелічених видів мутацій відбулася в ланцюзі ДНК?



варіанти відповідей

Транслокація

Інверсія

Реплікація

Дуплікація

Запитання 65

Фактори середовища можуть зумовити зміни фенотипу, які копіюють ознаки, властиві іншому генотипу. Такі зміни проявляються з високою частотою на певних (критичних) стадіях онтогенезу і не успадковуються. Яку назву мають такі зміни?


варіанти відповідей

Генокопії

Мутації

Фенокопії

Модифікації

Запитання 66

У 25% здорових людей та в осіб із захворюванням порожнини рота на яснах, білому налипанні на зубах та у криптах мигдаликів зустрічається один з видів найпростіших, який має розміри 6-60 мкм, широкі псевдоподії, голе тіло, ке поділяється на екто- та ендоплазму. Вважається, що вони можуть викликати деякі ускладнення при стоматологічних захворюваннях. Вкажіть вид найпростішого?


варіанти відповідей

Entamoeba gingivalis

Entamoeba histolytica

Entamoeba coli

Balantidium coli

Запитання 67

У хворого відмічається недомагання, що супроводжується підвищенням температури, слабкістю, тривалими рідкими випорожненнями до 10-12 раз на добу, гострими болями у животі. При дослідженні фекальних мас виявлено структури правильної округлої форми з 4-ма ядрами. Це може бути спричинено паразитуванням?


варіанти відповідей

Entamoeba coli

Entamoeba histolytica

Toxoplasma gondi

Toxoplasma gond

Запитання 68

Студенти при вивченні особливостей генетичного коду з’ясували, що є амінокислоти, яким відповідають по 6 кодонів, 5 амінокислот – 4 різні кодони. Інші амінокислоти кодуються трьома і двома кодонами і тільки дві амінокислоти – одним кодоном. Вкажіть, яку властивість генетичного коду перевідкрили студенти?


 


варіанти відповідей

Надмірність

Однонаправленість

Триплетність

Колінеарність

Запитання 69

3

Серед студентів однієї групи присутні представники різних рас. Один з студентів має пряме чорне волосся та нависаючу шкірну складку верхньої повіки – епікантус. Представником якої раси, найвірогідніше, є цей студент?



варіанти відповідей

Ефіопської

Європеоїдної

Монголоїдної

Австралоїдної

Запитання 70

Вживання тетрациклінів в першій половині вагітності призводить до виникнення аномалій органів і систем плода, в тому числі до гіпоплазії зубів, зміни їх кольору. До якого виду мінливості належить захворювання дитини?



варіанти відповідей

Модифікаційної

Спадкової

Рекомбінативної

Мутаційної

Запитання 71

Дівчина 16 років звернулась до стоматолога з приводу темної емалі зубів. При вивчанні родоводу встановлено, що дана патологія передається від батька всім дівчаткам, а від матері – 50% хлопчиків. Для якого типу успадкування характерні ці особливості?


варіанти відповідей

Автосомно-домінантного

Рецесивного, зчепленого з Х-хромосомою

Домінантного, зчепленого з Х-хромосомою

Автосомно- рецесивного

Запитання 72

У вагітної жінки, яка вживала алкоголь, порушилась закладка ектодерми в ембріональний період. В яких похідних цього листка розвинуться вади?



варіанти відповідей

Нирки

Статеві залози

Печінка

Нервова трубка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест