8 клас контрольна

Додано: 6 грудня 2020
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 149 разів
24 запитання
Запитання 1

Вкажіть правильну послідовність органів травної системи:

варіанти відповідей

ротова порожнина, дванадцятипала кишка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник, пряма кишка

ротова порожнина, стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка, тонкий кишечник, товстий кишечник, пряма кишка

ротова порожнина, стравохід, дванадцятипала кишка, шлунок, товстий кишечник, тонкий кишечник, пряма кишка

ротова порожнина, стравохід, дванадцятипала кишка, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник, пряма кишка

Запитання 2

Вкажіть частину зуба, у якій містяться кровоносні судини і нерви.

варіанти відповідей

 емаль

цемент

пульпа

 дентин

Запитання 3

Укажіть на малюнку підшлункову залозу:

варіанти відповідей
Запитання 4

Протоки печінки і підшлункової залози впадають у

варіанти відповідей

товстий кишечник

шлунок

дванадцятипалу кишку

печінку

Запитання 5

Цифра 2 на малюнку відповідає:

варіанти відповідей

товстий кишечник

шлунок

дванадцятипала кишка

печінка із підшлунковою залозою

Запитання 6

М"яз затискач, що розміщений між шлунком та стравоходом і шлунком та кишківником

  

  

  

варіанти відповідей

сфінктер

хімус

секретин

 мускус

Запитання 7

До залоз травної системи належить:


варіанти відповідей

 кишечник

  печінка

 шлунок

 сигмоподібна кишка

Запитання 8

У ротовій порожнині не відбувається:

варіанти відповідей

а) подрібнення їжі;

б) розщеплення крохмалю;

в) знезараження мікроорганізмів;

г) розщеплення жирів.

Запитання 9

Де виробляється фермент пепсин?

варіанти відповідей

Слізна залоза

Залози слизової оболонки стінок шлунка

Слинні залози

Печінка

Запитання 10

В ротовій порожнині починається травлення

варіанти відповідей

білків

жирів

вуглеводів

Запитання 11

Ворсинки - це утвори:

варіанти відповідей

а) тонкої кишки;

б) товстої кишки;

в) шлунка;

г) ротової порожнини.

Запитання 12

Білки в оганізмі розщеплюються до

варіанти відповідей

глюкози

жирних кислот

амінокислот

нуклеїнових кислот

Запитання 13

Недостачу певного вітаміну в організмі називають

варіанти відповідей

авітаміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

Запитання 14

Позначте правильне твердження. Серед постійних зубів на верхній та на нижній щелепах розрізняють:

варіанти відповідей

по 4 різці, 2 ікла, 6 малих кутніх і 4 великих кутніх

по 4 різці, 4 ікла, 4 малих кутніх і 6 великих кутніх

по 2 різці, 2 ікла, 6 малих кутніх і 4 великих кутніх

по 4 різці, 2 ікла, 4 малих кутніх і 6 великих кутніх

Запитання 15

 Склад слини:

варіанти відповідей

муцин

ліпаза

мальтаза

лізоцим

вода

трипсин

гепатоцити

Запитання 16

Поясніть, чому при ковтанні їжа не потрапляє в дихальні шляхи

варіанти відповідей

дихальні шляхи і тракт травної системи не перетинаються

дихальне горло розміщується за травним трактом

надгортанний хрящ прикриває вхід до гортані

голосові зв'язки затримують харчові маси

Запитання 17


До складу шлункового соку не входить

варіанти відповідей

 хлоридна кислота

  

   

 сульфатна кислота

пепсин


слиз

Запитання 18

Обери синонімічний термін до "напів перетравлена їжа"

варіанти відповідей

Муцин

Лізоцим


Хімус

Пепсин

Запитання 19

Умовно-рефлекторне соковиділення відбувається...

варіанти відповідей

на запах їжі

на вигляд їжі

при потраплянні їжі в рот

Запитання 20

Які процеси відбуваються в товстому кишківнику

варіанти відповідей

формування калових мас

всмоктування води

всмоктування моносахаридів

всмоктування амінокислот

всмоктування продуктів гниття і бродіння

Запитання 21

З яких відділів складається тонкий кишківник

варіанти відповідей

дванадцятипала кишка

обвідна кишка

висхідна кишка

порожня кишка

сліпа кишка

клубова кишка

Запитання 22

Які функції має травна система?

варіанти відповідей

Рухова

Пережовувальна

Секреторна

Розщеплення

Всмоктування

Допоміжна

Виділення

Запитання 23

Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

1:2:4

1:1:1

1:1:2

1:1:4

Запитання 24

До лікарні потрапила велика група туристів з гострим отруєнням. У всіх спостерігалася задуха, спазм дихальних шляхів, розширені зіниці, важке дихання. Більшість скаржилася на погіршення зору та сухість у горлі. З’ясувалося , що туристи їли червону рибу. Чи могла стати риба причиною хвороби? Якщо так, то якої?


варіанти відповідей

Дизентерія

Холера

Ботулізм

Сальмонельоз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест