9 тема біологія

Додано: 8 листопада 2023
Предмет:
28 запитань
Запитання 1

1. Жінка сліпа внаслідок аномалії кришталика, а чоловік – унаслідок аномалії рогівки (обидва види сліпоти передаються як рецесивні незчеплені ознаки), мають двох дітей: сліпого й зрячого. Яка найвища ймовірність того, що їх третя дитина буде зрячою?

варіанти відповідей

12%

37,5%

25%

50%

0%

Запитання 2

2. Сімейна гіперхолестеринемія успадковується за аутосомно-рецесивним типом. У гетерозигот це захворювання виражається збільшеним умістом холестерину в крові. У гомозигот, крім того, розвиваються ксантоми (доброякісні пухлини шкіри й сухожиль) і ранній атеросклероз. Яка ймовірність народження здорової дитини в сім'ї, де один із батьків має лише високий уміст холестерину в крові, а другий – весь комплекс прояву цієї спадкової хвороби?

варіанти відповідей

75%

0%

25%

100%

50%

Запитання 3

3. У клінічно здорових батьків народилася дитина, хвора на фенілкетонурію (аутосомно-рецесивне спадкове захворювання). Які генотипи батьків?

варіанти відповідей

аа х аа

АА х АА

АА х Аа

Аа х аа

Аа х Аа

Запитання 4

4. У людини карі очі – домінантна ознака, блакитні – рецесивна. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою жінкою, у батька якої очі були блакитні, а в матері – карі. Яке найбільш правильне співвідношення може бути в їхніх дітей?

варіанти відповідей

1:2:1 за генотипом

3:1 за фенотипом

2:1 за фенотипом

1:2:1 за фенотипом

1:1 за генотипом

Запитання 5

Альбінізм успадковується як аутосомна-рецесивна ознака. У родині, де обидва батьки здорові, народилася дитина-альбінос. Яка ймовірність народження нормальної дитини?

варіанти відповідей

25%

100%

75%

10%

50%

Запитання 6

Руде волосся – рецесивна ознака, чорне – домінантна. При яких шлюбах народжуватимуться діти з рудим волоссям з імовірністю 25%?

варіанти відповідей

аа х аа

Аа х аа

АА хАА

АА х аа

Аа хАа

Запитання 7

У людини нормальна пігментація шкіри (С) домінує над альбінізмом (с), наявність ластовиння (Р) – над його відсутністю (р). Визначте ймовірність народження дітей, схожих на батьків, якщо батько й мати дигетерозиготні:

варіанти відповідей

1/16

2/16

3/16

6/16

9/16

Запитання 8

8. Дитяча форма амавротичної сімейної ідіотії (Тея–Сакса) успадковується як аутосомна рецесивна ознака й закінчується смертю до 4–5 років. Перша дитина в сім'ї померла від цієї хвороби в той час, коли повинна була народитися друга. Яка ймовірність того, що друга дитина буде страждати тією самою хворобою?

варіанти відповідей

0%

100%

50%

25%

75%

Запитання 9

9. Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері також, але вона має рецесивний алель глухоти. Яка ймовірність народження дітей з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома генами?

варіанти відповідей

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

Запитання 10

10. У здорового чоловіка один із батьків хворіє на цукровий діабет, у дружини – обидва хворі. Який відсоток дітей фенотипічно буде схожий на батька, якщо відомо, що ця хвороба є рецесивною?

варіанти відповідей

50%

25%

100%

75%

0%

Запитання 11

11. Глухота може бути зумовлена різними рецесивними алелями "а" і "b", які розміщені в різних парах хромосом. Глухий чоловік із генотипом aaBB одружився із глухою жінкою, яка мала генотип AAbb. У них народилося четверо дітей. Скільки з них були глухими?

варіанти відповідей

Ні одного

Два

Чотири

Один

Три

Запитання 12

Чоловік є гомозиготою за домінантним геном, що зумовлює полідактилію, а дружина – гомозиготою за рецесивним алелем цього гена. Яка з наведених біологічних закономірностей про-явиться в їхніх дітей щодо наявності в них полідактилії?

варіанти відповідей

Закон розщеплення

Закон одноманітності І покоління

Закон незалежного успадкування ознак

Явище зчепленого успадкування генів

Явище успадкування зчепленого із статтю

Запитання 13

13. Чоловік кароокий і гомозиготний за домінантним геном, а дружина – блакитноока. В їхніх дітей проявиться закономірність:

варіанти відповідей

Незалежне успадкування

Гіпотеза частоти гамет

Розщеплення гібридів

Зчеплене успадкування

Однаковість гібридів першого покоління

Запитання 14

14. В одного з батьків запідозрили носійство рецесивного гена фенілкетонурії. Який ризик народження в цій сім'ї дитини, хворої на фенілкетонурію?

варіанти відповідей

0%

25%

50%

75%

100%

Запитання 15

19. Фенілкетонурія успадковується за аутосомно-рецесивним типом. При яких генотипах у фенотипічно здорових жінки й чоловіка може народитися дитина, хвора на фенілкетонурію?

варіанти відповідей

АА хАА

Аа х Аа

АА хАа

Аа х аа

аа хаа

Запитання 16

15. До лікаря звернулося подружжя, де жінка має нормальну будову кисті, а чоловік страждає на полідактилію, з питанням: чи можливе успадкування цієї аномалії їх майбутньою дитиною, причому перша їх дитина має нормальну будову кисті. Відомо, що ген полідактилії є домінантним. Яка ймовірність народження шестипалої дитини в даного подружжя?

варіанти відповідей

25%

75%

0%

100%

50%

Запитання 17

Фенілкетонурія, яка, як правило, призводить до смерті в шестимісячному віці, успадковується як аутосомна рецесивна ознака. Успіхи сучасної медицини дозволяють запобігти тяжким наслідкам порушення обміну фенілаланіну. Жінка, яку ви-лікували від фенілкетонурії, вийшла заміж за здорового чоловіка. Визначте найвищу ймовірність народження в цій родині життєздатної дитини з фенілкетонурією:

варіанти відповідей

6,25%

18,75%

25%

50%

100%

Запитання 18

17. У батька – алкаптонурія, мати гомозиготна за нормальним геном. Імовірність появи алкаптонурії в дітей складає:

варіанти відповідей

75%

100%

25%

0%

50%

Запитання 19

18. У гетерозиготного батька – астигматизм, мати здорова. Імовірність появи астигматизму в дітей складає:

варіанти відповідей

75%

25%

0%

100%

50%

Запитання 20

У батьків, хворих на гемоглобінопатію (аутосомно-домінантний тип успадкування), народилася здорова дівчина. Які генотипи батьків?

варіанти відповідей

Мати гетерозиготна за геном гемоглобінопатії, у батька цей ген відсутній

Батько гетерозиготний за геном гемоглобінопатії, у матері цей ген відсутній


Обидва гетерозиготні за геном гемоглобінопатії

В обох батьків ген гемоглобінопатії відсутній

Обидва гомозиготні за геном гемоглобінопатії

Запитання 21

У родині є дві здорові дитини, а третя народилася з фенілкетонурією, яка успадковується за аутосомно-рецесивним типом. Яка ймовірність народження в цій родині дитини із ФКУ?

варіанти відповідей

1/2

1/3

1/4

1/6

3/4

Запитання 22

У матері й батька широка щілина між різцями – домінантна менделююча ознака. Обидва гомозиготні. У їхніх дітей виявиться наступна генетична закономірність:

варіанти відповідей

розщеплення гібридів по фенотипу

Незалежне успадкування ознаки

Однаковість гібриді першого покоління

Незчеплене успадкування

Зчеплене успадкування

Запитання 23

Алкаптонурія успадковується як аутосомно-рецесивна ознака. Батьки з нормальним фенотипом мають дитину з алкаптонурією. Які генотипи мають батьки?

варіанти відповідей

аа х аа

АА х АА

АА х Аа

Аа х аа

Аа х Аа

Запитання 24

Фенілкетонурія – це захворювання, яке зумовлено рецесивним геном, що локалізується в аутосомі. Батьки є гетерозиготами за цим геном. Вони вже мають двох хворих синів і одну здорову доньку. Яка ймовірність, що четверта дитина, яку вони очікують, народиться теж хворою?

варіанти відповідей

0%

25%

50%

75%

100%

Запитання 25

25. Батьки з нормальним фенотипом народили дитину, хвору на альбінізм (ознака, що успадковується за аутосомно-рецесивним типом). Який генотип має бути в цих батьків?

варіанти відповідей

АА х аа

АА х АА

Аа х Аа

Аа х аа

аа х аа

Запитання 26

У хлопчика велика щілина між різцями. Відомо, що ген, відповідальний за розвиток такої аномалії, домінантний. У рідної сестри цього хлопчика зуби звичайного положення. По генотипу дівчинка буде:

варіанти відповідей

Дигетерозигота

Гомозигота домінантна

Гетерозигота

Гомозигота рецесивний

Тригетерозигота

Запитання 27

27. Під час обстеження немовлят в одному з українських міст була виявлена дитина з фенілкетонурією. Батьки дитини не страждають від цієї хвороби й мають двох інших здорових дітей. Визначте найбільш імовірні генотипи батьків з геном фенілкетонурії:

варіанти відповідей

АА х аа

Аа х АА

Аа х аа

Аа х Аа

аа х аа

Запитання 28

У хворої дитини спостерігаються ознаки ахондроплазії (карликовості). Відомо, що це моногенне захворювання й ген, який відповідає за розвиток такої аномалії, домінантний. У рідного брата цієї дитини розвиток нормальний. За генотипом здорова дитина буде:

варіанти відповідей

АаВв

ААВВ

Аа

аа

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест