а

Додано: 23 квітня
Предмет: Астрономія, 2 клас
40 запитань
Запитання 1

1. У породiллi за тиждень пiсля пологiв пiдвищилася температура тiла до 39,0oC, з’явилися бiль унизу живота, озноб, нудота, головний бiль. Пiд час гiнекологiчного дослiдження виявлено гнiйнi видiлення з цервiкального каналу, потовщення, набряки та бiль у дiлянцi придаткiв матки. Яке пiсляпологове захворювання розвинулося в жiнки?

 

варіанти відповідей

Перитонiт

 

Пельвiоперитонiт

Сальпiнгоофорит

a. Ендометрит

Запитання 2

1. Який збудник найчастiше спричиняє розвиток пiсляпологового маститу?

 

варіанти відповідей

a. Протей

a. Стрептокок

a. Анаеробнi коки

Золотистий стафiлокок

Запитання 3

1. Вкажiть вiддалене ускладнення генiтального туберкульозу в жiнок.

 

варіанти відповідей

a. Швидка втомлюванiсть

a. Субфебрилiтет

a. Безплiддя

a. Пiдвищена пiтливiсть

Запитання 4

a. Пiдвищена пiтливiсть

варіанти відповідей

a. У перiод регресу жовтого тiла

a. У фолiкулiновiй фазi

a. У лютеїновiй фазi

a. У перiод овуляцiї

Запитання 5

1. Як називається процедура, що полягає у введеннi розчинiв лiкарських засобiв через порожнину матки в матковi труби для визначення їх прохiдностi або з лiкувальною метою?

варіанти відповідей

a. Кольпоскопiя

a. Гiстероскопiя

a. Гiдротубацiя

a. Пертубацiя

Запитання 6

1. Хвора 50-ти років звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на рясні контактні кровотечі, біль внизу живота. При огляді в дзеркалах: шийка матки має вигляд "цвітної капусти". Після огляду кровотеча посилилась. Які першочергові дії фельдшера?

 

варіанти відповідей

Провести тугу тампонаду матки

Капіталізувати у супроводі фельдшера

Покласти холод на низ живота

Викликати бригаду ШМД

Запитання 7

1. Фельдшер ФАПу проводить вагінальне дослідження жінці 38-ми років, яка звернулася з приводу появи гнійних виділень з неприємним запахом з піхви. Жінка знаходиться на диспансерному обліку з приводу кісти яєчника. Під час бімануального дослідження з'явився гострий різкий біль внизу живота. Виникнення цього стану пов'язане з:

 

варіанти відповідей

Збільшення кісти

Розрив кісти яєчника

Піосальпінкс

Гідросальпінкс  

Запитання 8

1. До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль що з'являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:

 

варіанти відповідей

М.астопатія

Альгодисменорея

Посткастраційний синдром

Вірильний синдром

Запитання 9

1. Жінка 20-ти років скаржиться на затримку місячних впродовж 8-ми тижнів, інтенсивний біль унизу живота. При вагінальному дослідженні справа пальпується пухлиноподібне утворення, збільшення матки. Визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Які першочергові дії фельдшера на догоспітальному етапі?

 

варіанти відповідей

A. Ввести знеболюючі

Ввести заспокійливі засоби

Покласти холод на низ живота і госпіталізувати в гінекологічний стаціонар

Провести тест на вагітність

Запитання 10

1. На профілактичному огляді фельдшер виявив у жінки 23-х років на шийці матки оксамитового вигляду виразку. Діагноз: ерозія. Який метод інструментального обстеження треба використати для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Кольпоскопія

Ультразвукове дослідження (УЗД)

Зондування порожнини матки

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Запитання 11

1. В гінекологічне відділення доставлена хвора зі скаргами на переймоподібні болі в лівій здухвинній ділянці, незначні кров'янисті виділення із статевих шляхів, що з'явились після 8-тижневої затримки менструації, запаморочення. АТ- 85/55 мм рт.ст. Симптом Щоткіна-Блюмберга слабо позитивний. Матка збільшена до 5 тижнів вагітності, ліва труба збільшена, болюча. Яке дослідження треба провести для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

. Метросальпінгографія

Кульдоскопія органів малого таза

Гістероскопія органів малого таза

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Запитання 12

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зі скаргами на різкий, раптовий біль внизу живота справа, нудота, блювання, запаморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об'єктивно: шкіра бліда, АТ- 80/60 мм рт.ст., Рs-92/хв. Живіт напружений, болючий більше справа в нижніх відділах. Симптом 1. Щоткіна-Блюмберга позитивний в нижніх відділах живота. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Фіброміома

Перекрут ніжки кісти яєчника

Позаматкова вагітність

Апоплексія яєчника

Запитання 13

У гінекологічне відділення поступила жінка 30-ти років, з підозрою на запальне1. захворювання жіночих статевих органів. Яке сестринське втручання потрібно провести для уточнення діагнозу?

 

варіанти відповідей

Взяття мазків з вагіни, уретри та цервікального каналу

Кольпоцитологічне дослідження

Зондування матки

Дослідження за допомогою дзеркал

Запитання 14

Жінка госпіталізована у гінекологічне відділення з хронічним двобічним аднекситом 1. Яка потенційна проблема може виникнути у пацієнтки?

 

варіанти відповідей

Безпліддя

Відсутність менструацій

Вульвовагініт

Маткова кровотеча 

Запитання 15

У хворої 27-ми років під час профогляду виявлено пухлину в черевній порожнині. Менструальний цикл не порушений. Під час піхвового дослідження: матка й ліві придатки не змінені. Справа в ділянці придатків - тугоеластичне утворення до 8 см у діамехрі, 1. рухоме, неболюче, з гладенькою поверхнею. Який діагноз можна припустити?

 

варіанти відповідей

Ектопічна вагітність

Рак тіла матки

Кіста правого яєчника

 


 Правобічний піосальпінкс 

Запитання 16

Жінці 30-ти років в жіночій консультації встановлений діагноз: ерозія шийки матки. Який метод обстеження потрібно використати

варіанти відповідей

Цистоскопія

Кольпоскопія

Гістеросальпінгографія 

Лапароскопія

Запитання 17

У гінекологічний стаціонар бригадою швидкої допомоги доставлено жінку 35-ти років зі скаргами на раптовий біль внизу живота з іррадіацією у пряму кишку, короткочасну втрату свідомості, запаморочення. При огляді: АТ- 100/60 мм рт.ст., пульс - 88/хв., шкірні покриви та слизові оболонки бліді. Піхвове дослідження - відмічається різка болючість в ділянці заднього 1. склепіння. Остання менструація була 2 місяці тому. Оцініть клінічну ситуацію:

варіанти відповідей

Порушена позаматкова вагітність

Прогресуюча позаматкова вагітність

Гострий аднексит 

Гострий ендометрит 

Запитання 18

1. Медична сестра готує набір інструментів. Вкажіть, за допомогою якого інструмента проводять інструментальну ревізію порожнини матки:

варіанти відповідей

A. Аборцанг

Конхотом

Скальпель

Кюретка

Запитання 19

Пацієнтка 24-х років скаржиться на появу рясних пінистих білей жовтого кольору з неприємним запахом, відчуття свербіння у ділянці зовнішніх статевих органів та піхві, болючість при сечовипусканні. Яке захворювання має таку клінічну картину?

варіанти відповідей

A. Кандидоз

Уреаплазмоз

Трихомоніаз

Хламідіоз

Запитання 20

До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, що з’являються в перший день менструації. Встановіть діагноз

варіанти відповідей

Альгодисменорея

Посткастраційний синдром

Вірильний синдром

Передменструальний синдром

Запитання 21

1. На ФАП звернулася хвора 48-ми років зі скаргами на рясну кровотечу зі статевих шля¬хів після затримки місячних протягом 5 міся¬ців, слабкість, запаморочення. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, тахікардія. При гінеко¬логічному обстеженні: тіло матки нормаль¬них розмірів, безболісне, рухоме; придатки з обох боків не визначаються. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Дисфункціональна маткова кровотеча

Міома матки

Рак шийки матки

Внутрішній ендометріоз

Запитання 22

1. Пацієнтка 20-ти років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 38,3°С, гнійні виділення з піхви. З анамнезу: сим-птоми з’явилися через 5 днів після штучно¬го аборту. Об’єктивно: Рs- 90/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст., живіт м’який, болючий у нижніх відділах. При піхвовому дослідженні: матка збільшена у розмірах, м’яка, болюча, прида¬тки без змін, склепіння піхви вільні. Виділен¬ня з піхви значні, гноєподібні. Визначте, який діагноз найбільш імовірний: 

варіанти відповідей

Розлитий перитоніт 

Неповний аборт 

Гострий метроендометрит

Загострення хронічного аднекситу

Запитання 23

1. Фельдшера ШМД викликали до пацієн¬тки 23-х років зі скаргами на різкий біль вни¬зу живота зліва з іррадіацією в пряму кишку, загальну слабкість, запаморочення. Остан¬ня менструація 2 місяці тому. Об’єктивно: пацієнтка бліда, AT- 90/60 мм рт.ст., пульс - 110/хв., слабкого наповнення. Симптом «кри¬ку Дугласа» - позитивний. Який попередній діагноз поставить фельдшер ШМД? 

варіанти відповідей

Гострий апендицит

Гострий метроендометрит

. Сальпінгоофорит 

Апоплексія яєчника 

Запитання 24

У породіллі 28-ми років на 4 добу пі¬сля пологів температура тіла підвищилась до 38°С, відзначалось порушення загально¬го стану, лохії набули гнійно-кров’янистого характеру з неприємним запахом. При бімануальному дослідженні матка м’яка, болюча, збільшенаЯкому післяпологовому захворю¬ванню відповідає ця клінічна картина? 

варіанти відповідей

Параметрит

Післяпологова виразка 

Ендометрит 

Аднексит

Запитання 25

Хвора 58-ми років звернулася до фельд¬шера ФАПу зі скаргами на незначні кров’яні виділення зі статевих шляхів. Менопауза 10 років. При вагінальному дослідженні: зовні-шні статеві органи та піхва з явищами вікової інволюції. Слизова оболонка піхви легко ра-нима, суха. Шийка матки чиста. 1. Матка атро¬фічна, придатки не пальпуються, параметрії вільні. Поставте попередній діагноз: 

варіанти відповідей

Рак тіла матки 

Грибковий кольпіт 

Ендометрит 

Дисфункціональна маткова кровотеча 

Запитання 26

Жінка 30-ти років звернулась на профогляд. Скарг не має. В неї були 1 пологи і 1 аборт. Місячні не порушені, регулярні. Об’єктивно: шийка матки циліндрична, тіло матки нормальних розмірів, щільне, рухоме, безболісне. Пальпується пухлина 8x10 см злі¬ва, тугоеластичної консистенції, з Жінка 30-ти років звернулась на профогляд. Скарг не має. В неї були 1 пологи і 1 аборт. Місячні не порушені, регулярні. Об’єктивно: шийка матки циліндрична, тіло матки нормальних розмірів, щільне, рухоме, безболісне. Пальпується пухлина 8x10 см злі¬ва, тугоеластичної консистенції, з 

варіанти відповідей

Кіста яєчника  

Черевна вагітність 

Фіброматозні вузли на ніжці 

Рак Крукенберга 

Запитання 27

1. У пацієнтки під час обстеження виявлено дисплазію шийки матки. До яких процесів належить ця патологія? 

варіанти відповідей

Злоякісні пухлини 

Трофобластична хвороба 

Передракових станів

Доброякісні пухлини

Запитання 28

Під час огляду в дзеркалах виявлено: шийка матки гіпертрофована, на передній губі її відзначається пухлина у вигляді «цвітної капусти», кровоточить під час дотику. Який найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Рак шийки матки  

Ерозований ектропіон 

Ерозія шийки матки  

Поліп шийки матки

Запитання 29

1. До фельдшера сільської амбулаторії звернулася жінка, яка годує дитину груддю зі скаргами на раптове підвищення температури тіла до 38,5°С, розпираючий біль у правій молочній залозі. Під час огляду - залоза збільшена, гіперемована, під час пальпації - ущільнена, болісна. Який найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Мастопатія

Фіброаденома молочної залози 

Фурункул молочної залози

Гострий мастит 

Запитання 30

1. Який метод обстеження застосовується для діагностики прохідності маткових труб?

варіанти відповідей

Гістеросальпіногографія 

Вимірювання базальної температури 

Біопсія ендометрія

Бімануальне дослідження  

Запитання 31

В гінекологічне відділення поступила хвора 14 р. зі скаргами на кров’яні виділлення із статевих шляхів, нерегулярні, які почалися в термін менструації і тривають10 днів. Менархе з 13 років нерегулярні. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Травма статевих органів

Перервана маткова вагітність

Перервана позаматкова вагітність

Ювенільна кровотеча

Запитання 32

Хвора 47р. звернулась до акушерки ФАПу в зв'язку з кровотечею яка, почалася 2 тижні тому. Остання менструація 3 місяці тому. Менструація відмічалася на протязі останніх 2 років. Місячні проходили з затримкою від 5 до 15 днів і тривала 8-10 днів. Вагінально - матка нормальних розмірів, рухома, не болюча 1. звичайної консистенції. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

. Міома матки

Рак тіла матки

Дисфункціональні маткові кровотечі клімактеричного періоду

Дисфункціональні маткові кровотечі ювенільного періоду

Запитання 33

В жіночу консультацію доставлена пацієнтка 13 р. зі скаргами на переймоподібні болі внизу живота. З анамнезу: менструації відсутні рахує себе хворою, на протязі 3 міс. 3 появою болів внизу живота, що тривали 2-3 дні, і повторювалися щомісячно. При огляді в ділянці передвір'я піхви визначається яскраво-багрове випинання. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Ваш попередній діагноз

варіанти відповідей

Атрезія дівочої перетинки

Гострий апендицит

Кишкова коліка

Гострий вульвів

Запитання 34

Фельдшер ФАПу викликаний до жінки 25 р., які скаржиться на появу болю в правій здухвинній ділянці. Загальний стан середньої 1. важкості. Шкіра бліда, вкрита липким потом, акроціаноз. Пульс - 92 уд/хв., АТ 90/50. Слабо позитивні симптоми подразнення очеревини. Визначити подальшу тактику фельдшера:

варіанти відповідей

Термінова госпіталізація

Грілку на живіт

Увести знеболювальні

Залишити жінку вдома

Запитання 35

Жінка 28 років, скаржиться на біль унизу живота, сукровичні виділення, які з'явилися через 3 дні після проведеного аборту. Температура тіла - 38,7°С, ЧСС – 100 за 1 хв. Об'єктивно: живіт м'який, чутливий в нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини відсутні. Патології зовнішніх статевих органів немає. Тіло матки дещо збільшене, м'якої консистенції, болюче, придатки не пальпуються, виділення кров'янисті з неприємним запахом. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Післяабортний ендометрит

. Параметрит

Піосальпінкс

Гострий аднексит

Запитання 36

Фельдшер здоровпункту проводить бесіду серед робітниць цукрового заводу, що він повинен відповісти на запитання: в якому віці починається клімактеричний період?

варіанти відповідей

. 52-55 р.

45-50 р.

60-65 р

65-70 р.

Запитання 37

1. До фельдшера ФАПу за порадою звернулася жінка, у доньки якої, 12 років, виявлено атрезію дівочої перетинки, гематокольпос. Який метод лікування найдоцільніший у даному випадку?

варіанти відповідей

Протизапальна терапія

Хірургічний (розтин дівочої перетинки)

Вітамінотерапія

Гормональна терапія

Запитання 38

На прийомі до фельдшера ФАПу пацієнтка 37 років, яка скаржиться на загальне нездужання, біль та відчуття розпирання у лівій статевій губі. Об'єктивно: Т - 37,6°С. Зовнішні статеві органи гіперемовані, ліва велика статева губа набрякла, гіперемована, різко болюча. Виділення з піхви гнійні. З приводу якого захворювання необхідно скерувати пацієнтку у гінекологічний стаціонар

варіанти відповідей

Гострий вульвовагініт

Гострий бартолініт

Кіста бартолінової залози

Рак вульви

Запитання 39

У хворої 68 років з діагнозом рак шийки матки скражиться на значну кровотечу зі статевих шляхів. При огляді в дзеркалах виявлено: шийка матки збільшена, деформована, на її піхвовій частині визначається кратероподібна виразка, що кровоточить. Що необхідно зробити в першу чергу при наданні долікарської допомоги?

варіанти відповідей

Покласти холод на низ живота

Провести біопсію шийки матки

Провести тугу тампонаду піхви

Ввести кровоспинні засоби

Запитання 40

У гінекологічне відділення доставлена пацієнтка зі скаргами на переймоподібний біль у лівій здухвинній ділянці, незначні кров’янисті У гінекологічне відділення доставлена пацієнтка зі скаргами на переймоподібний біль у лівій здухвинній ділянці, незначні кров’янисті 1. виділення зі статевих шляхів, що з’явились після 8- тижневої затримки менструації, запаморочення. АТ - 85/55 мм рт. ст. Симптом Щоткіна-Блюмберга слабкопозитивний. Матка збільшена до 5 тижнів вагітності, ліва маткова труба збільшена, різко болісна. Яке дослідження треба провести для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння піхви 

Метросальпінгографія 

Кульдоскопія органів малого таза 

Гістероскопія органів малого таза  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест