Адвокатура задачі

Додано: 19 грудня 2023
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

Обвинувачений Корнійчук, 1980 року народження, заявив таке клопотання про розгляд його кримінальної справи у закритому судовому засіданні оскільки не бажає, щоб його друзі були присутні на засіданні і насміхались з нього. Які обставини можуть бути підставою розгляду справи у закритому судовому засіданні?


варіанти відповідей

нерозголошенні інформації про вчинення злочину


бажання особи, яка притягається до кримінальної вілповідальності


нерозголошення відомостей про осіб які беруть участь у судовому розгляді


захисту особистого та сімейного життя людини


Запитання 2

Матвієнко помітив, що Іванів не замкнув дверцята автомобіля. Скориставшись цим, Матвієнко сів за кермо і натиснув на педаль газу. Рухаючись вулицею міста, він необережно порушив правила безпеки дорожнього руху, спричинивши Іваніву, який намагався наздогнати свій автомобіль, середньої тяжкості тілесне ушкодження. Надайте кримінально-правову оцінку діям Матвієнка.


варіанти відповідей

незаконне заволодіння транспортним засобом поєднане з насильством, небезпечним для життя та здоров'я потерпілого (ч. З ст. 289 КК України)


закінчений замах на заволодіння транспортним засобом (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 289 КК України) та порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ч. 1 ст. 286 КК України)


незаконне заволодіння транспортним засобом поєднане з насильством, небезпечним для життя та здоров'я потерпілого (ч. З ст. 289 КК України) та порушення або невиконання правил, норм та стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху (ст. 128--1 КУпАП)


незаконне заволодіння транспортним засобом (ч. 1 ст. 289 КК України) та порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ч. 1 ст. 286 КК України)


Запитання 3

Наречені Іванов І.С. та Сидорова О.Я. в терміни визначені ст.32 Сімейного кодексу України на реєстрацію шлюбу не з’явилися. Після спливу 3,5 місяців після подачі заяви про реєстрацію шлюбу вони звернулися до того ж РАЦС про реєстрацію шлюбу.  Як повинен вирішити справу РАЦС?


варіанти відповідей

РАЦС повинен запропонувати нареченим подати нову заяву (пропустили час реєстрації)


РАЦС повинен запропонувати нареченим звернутися до суду для поновлення терміну на реєстрацію шлюбу


РАЦС повинен зареєструвати шлюб (заяви про реєстрацію шлюбу є чинною)


РАЦС повинен запропонувати нареченим звернутися управління юстиції для поновлення терміну на реєстрацію шлюбу


Запитання 4

До Івано-Франківського міського суду надійшла скарга (позов) адвоката ОСОБА на рішення дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Івано-Франківської області від 19.03.2018 року про притягнення адвоката ОСОБА до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення у вигляді попередження. Яке рішення має прийняти суд:


варіанти відповідей

прийняти подану скаргу (позов) адвоката до провадження


відмовити,  з причини не оскарження рішення до Вищої КДКА України


відмовити – суди не розглядають такі справи


передати скаргу (позов) до Вищої КДКА України


Запитання 5

Ракецький проник у приміщення державної установи з метою крадіжки. Зламав сейф і разом з грошима в сумці на суму 700 гривень випадково викрав документ, що становить державну таємницю. Прочитавши його, Ракецький документ викинув, але про його зміст розповів знайомим. Кваліфікуйте дії Ракецького.


варіанти відповідей

дії Ракецького слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 328 КК України як розголошення державної таємниці


дії Ракецького слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 357 КК України як викрадення та знищення документів


дії Ракецького слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 185 КК України як крадіжку, поєднану з проникненням у інше приміщення


дії Ракецького слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 185 КК України як крадіжку, поєднану з проникненням у інше приміщення та ч. 1 ст. 328 КК України як розголошення державної таємниці


Запитання 6

Неповнолітній Назаров Г. О., 15 років, учень ЗОСШ № 52 вживав алкогольні напої у групі дорослих чоловіків і був затриманий в громадському місці у п'яному вигляді за те, що ображав людську гідність. Виберіть правильну відповідь про відповідальність осіб:


варіанти відповідей

до адміністративної відповідальності має бути притягнуто неповнолітнього за розпиття алкогольних напоїв


до адміністративної відповідальності має бути притягнуто неповнолітнього за розпиття алкогольних напоїв та дорослих осіб за «доведення» неповнолітнього до стану спяніння


за умовою задачі нікого не може бути притягнуто до адміністративної відповідальності


до адміністративної відповідальності має бути притягнуто тільки дорослих осіб за «доведення» неповнолітнього до стану сп’яніння


Запитання 7

До керівника місцевої прокуратури звернувся громадянин з заявою про вчинення кримінального правопорушенні (крадіжки особистого майна). Відповідно до чинного законодавства прокурор повинен:


варіанти відповідей

відмовити у прийнятті заяви


направити громадянина в відділення поліції


прийняти заяву та направити її в орган досудового розслідування


внести відомості в ЄРДР та передати справу у відділ поліції 


Запитання 8

Василь підійшов до неповнолітнього Петра і попросив покататися на його велосипеді «Форестер», при цьому запропонував залишити щось у заставу. Останній погодився за умови, що той не від’їжджатиме від нього на відстань не більше 10 метрів. Василь сів на велосипед і, проїхавши навколо будинку, поїхав до свого знайомого, де залишив велосипед, який наступного дня продав на ринку за 200 гривень, а гроші витратив у комп’ютерному клубі. Потерпілому була заподіяна матеріальна шкода на суму 1 тис. 500 грн. Кваліфікуйте дії Василя.


варіанти відповідей

крадіжка (ч. 1 ст. 185 КК України)


шахрайство (ч. 1 ст. 190 КК України)


грабіж (ч. 1 ст. 186 КК України)


розбій (ч. 1 ст. 187 КК України)

                 


Запитання 9

Громадянин К. у віці 17 років вчинив дрібну крадіжку грошових коштів (адміністративне правопоррушення). Потерпілий у адміністративному провадженні просив суд задовольнити цивільний позов (відшкодувати матеріальну шкоду) та накласти на громадянина К. одне із адміністративних стягненнь, а саме: адміністративного арешту, штрафу, громадських робіт, оголосити сувору догану Яке рішення має прийнчти суд ?


варіанти відповідей

задовольнити цивільний позов та накласти адміністративний арешт


задовольнити цивільний позов та накласти штраф


задовольнити цивільний позов та накласти покарання у вигляді громадських робіт


задовольнити цивільний позов та оголосити сувору догану


Запитання 10

Маючи при собі ножі К. та М. скориставшись відсутністю сторожа, розбили вікно вітрини магазину та проникли в приміщення, де взяли 5 пляшок вина на загальну суму 40 гривень. Коли вони почали виходити з магазину, з'явився сторож, який зробив спробу їх затримати і вилучити крадене. Тоді вони наставили на нього ножі, пригрозили вбивством і зникли з пляшками вина. Як слідчий повинен кваліфікувати дії К. та М.?


варіанти відповідей

дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки (ст. 51 КУпАП) 


крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення (ч. 3 ст. 185 КК України)


розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення (ч. 3 ст. 187 КК України)


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест