Бактерії та віруси, їх особливості. Значення бактерій та вірусів у природі й для людини. За підручником "Пізнаємо природу". Автори: Д.Біда, Т.Гільберг, Я..Колісник (2022)

10 запитань
Запитання 1

Мікроскопічні, часто одноклітинні організми, у яких немає ядра та багатьох інших органел, характерних для клітин рослин, тварин і грибів - це ...

варіанти відповідей

віруси;

бактерії;

молекули.

Запитання 2

Слова "бактерія" в перекладі з давньогрецької означає ...

варіанти відповідей

"паличка";

"кома";

"спіраль".

Запитання 3

Клітина бактерії відрізняється від клітин рослин, тварин і грибів відсутністю ...

варіанти відповідей

мембрани:

ядра;

цитоплазми.

Запитання 4

В яких середовищах можуть існувати бактерії?

варіанти відповідей

у повітрі, ґрунті, воді;

в різних організмах, продуктах, молоці;

в кратерах вулканів, льодових, гарячих джерелах;

в усіх перелічених вище середовищах.

Запитання 5

Неклітинні форми життя (вони не мають клітинної будови), які проявляють ознаки і живого і неживого - це ...

варіанти відповідей

віруси;

бактерії;

молекули.

Запитання 6

В яких випадках віруси починають проявляти ознаки живих організмів (живитися, дихати, рости, розмножуватися тощо)?

варіанти відповідей

при потраплянні на сонце;

при потраплянні в клітини організмів;

при заморожуванні.

Запитання 7

Віруси, що паразитують у бактеріях, називаються ...

варіанти відповідей

комп'ютерними вірусами.

особливими вірусами;

бактеріофагами.

Запитання 8

Який захисний механізм допомагає нашому організму боротися зі збудниками захворювань - вірусами та бактеріями?

варіанти відповідей

імунітет;

загартування;

прийом вітамінів.

Запитання 9

Познач серед перелічених засоби профілактики інфекційних захворювань.

варіанти відповідей

дотримання правил особистої гігієни. регулярне миття рук із милом;

уникнення контактів із людьми з ознаками захворювання;

вживання лише якісних продуктів, їх термічна обробка;

вживання питної води лише із відкритих джерел;

приготування їжі із запасом для економії часу;

провітрювання та вологе прибирання приміщень;

вживання свіжих овочів та фруктів безпосередньо на городі чи в саду;

запобігання доторків руками обличчя: очей, носа, рота.

Запитання 10

Познач корисні ролі бактерій та вірусів.

варіанти відповідей

спричинюють захворювання людей, тварин, рослин;

використовують як їжу відмерлі рештки організмів, розкладають різноманітні відходи;

псують харчові продукти;

беруть участь в утворенні корисних копалин;

забезпечують азотом із повітря рослини;

утворюють антибіотики, вітаміни, гормони;

спричинюють "цвітіння" водойм;

поліпшують травлення, утворюють корисні вітаміни.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест