Бактерії та віруси, їх особливості. Значення бактерій та вірусів у природі й для людини. За підручником "Пізнаємо природу". Автори: Д.Біда, Т.Гільберг, Я..Колісник (2022)

12 запитань
Запитання 1

Мікроскопічні, часто одноклітинні організми, у яких немає ядра та багатьох інших органел, характерних для клітин рослин, тварин і грибів - це ...

варіанти відповідей

віруси;

бактерії;

молекули.

Запитання 2

Слова "бактерія" в перекладі з давньогрецької означає ...

варіанти відповідей

"паличка";

"кома";

"спіраль".

Запитання 3

Клітина бактерії відрізняється від клітин рослин, тварин і грибів відсутністю ...

варіанти відповідей

мембрани:

ядра;

цитоплазми.

Запитання 4

В яких середовищах можуть існувати бактерії?

варіанти відповідей

у повітрі, ґрунті, воді;

в різних організмах, продуктах, молоці;

в кратерах вулканів, льодових, гарячих джерелах;

в усіх перелічених вище середовищах.

Запитання 5

Неклітинні форми життя (вони не мають клітинної будови), які проявляють ознаки і живого і неживого - це ...

варіанти відповідей

віруси;

бактерії;

молекули.

Запитання 6

В яких випадках віруси починають проявляти ознаки живих організмів (живитися, дихати, рости, розмножуватися тощо)?

варіанти відповідей

при потраплянні на сонце;

при потраплянні в клітини організмів;

при заморожуванні.

Запитання 7

Віруси, що паразитують у бактеріях, називаються ...

варіанти відповідей

комп'ютерними вірусами.

особливими вірусами;

бактеріофагами.

Запитання 8

Який захисний механізм допомагає нашому організму боротися зі збудниками захворювань - вірусами та бактеріями?

варіанти відповідей

імунітет;

загартування;

прийом вітамінів.

Запитання 9

Познач серед перелічених засоби профілактики інфекційних захворювань.

варіанти відповідей

дотримання правил особистої гігієни. регулярне миття рук із милом;

уникнення контактів із людьми з ознаками захворювання;

вживання лише якісних продуктів, їх термічна обробка;

вживання питної води лише із відкритих джерел;

приготування їжі із запасом для економії часу;

провітрювання та вологе прибирання приміщень;

вживання свіжих овочів та фруктів безпосередньо на городі чи в саду;

запобігання доторків руками обличчя: очей, носа, рота.

Запитання 10

Познач корисні ролі бактерій та вірусів.

варіанти відповідей

спричинюють захворювання людей, тварин, рослин;

використовують як їжу відмерлі рештки організмів, розкладають різноманітні відходи;

псують харчові продукти;

беруть участь в утворенні корисних копалин;

забезпечують азотом із повітря рослини;

утворюють антибіотики, вітаміни, гормони;

спричинюють "цвітіння" водойм;

поліпшують травлення, утворюють корисні вітаміни.

Запитання 11

1. Прізвище вченого який відкрив віруси

варіанти відповідей

Ч. Дарвін

Л. Пастер

Д. Івановський

Г. Мюллер

Запитання 12

Які харчові продукти виготовляють за допомогою бактерій?

варіанти відповідей

 Кефір

Квашена капуста

Ковбаса

Йогурт

Шоколад

Вареники

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест