Барна справа

Додано: 18 грудня 2023
Предмет:
58 запитань
Запитання 1

Дайте визначення поняття "бар".

варіанти відповідей

Заклад ресторанного господарства самообслуговування, де переважає асортимент холодних і гарячих закусок, страв нескладного приготування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.

Заклад ресторанного господарства, де реалізують великий асортимент кави.

Заклад ресторанного господарства для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, у якому страви можуть подавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування.

Заклад ресторанного господарства з барною стійкою, що реалізує змішані, міцні алкогольні, слабоалкогольні та безалкогольні напої, закуски, десерти, борошняні кондитерські та булочні вироби, покупні товари.

Запитання 2

Укажіть тип бару, у якому поєднуються дві функції - обслуговування за барною стійкою та приготування страв у присутності відвідувача.

варіанти відповідей

Снек-бар

Коктейль-бар

Молочний бар

Фітобар

Запитання 3

Які бари для швидкого обслуговування розміщують у торговельних центрах, готелях, при вокзалах?

варіанти відповідей

Гриль-бари

Десертні бари

Танцювальні бари

Експрес-бари

Запитання 4

Який бар за характером планування нагадує театр у мініатюрі?

варіанти відповідей

Фітобар

Снек-бар

Винний бар

Бар-вар'єте

Запитання 5

За якими критеріями здійснюється класифікація барів?

варіанти відповідей

За асортиментом напоїв; призначенням; рівнем обслуговування і технічним оснащенням

За асортиментом напоїв і виробів; призначенням; рівнем обслуговування і номенклатурою послуг

За асортиментом напоїв і виробів; рівнем обслуговування і технічним оснащенням

За вишуканістю; асортиментом напоїв і виробів; технічним оснащенням

Запитання 6

Асортимент продукції пивного бару (пабу) включає....

варіанти відповідей

До 5 найменувань пива, у т.ч. бочкове (кегове) та спеціальні закуски

До 10 найменувань пива та спеціальні закуски

До 30 найменувань пива, у т.ч. бочкове (кегове) та спеціальні закуски

До 20 найменувань пива, у т.ч. бочкове (кегове)

Запитання 7

Яке призначення нижньої частини барної стійки?

варіанти відповідей

Прилавок, на який подаються напої

Прилавок, на який подаються кулінарні закуски та страви

Місце розташування білдінг-лотка

Безпосереднє робоче місце бармена, де він знаходиться значний час, готуючи напої та обслуговуючи відвідувачів

Запитання 8

Яке призначення блендера?

варіанти відповідей

Для змішування фруктів та льоду з іншими складовими

Для подрібнювання льоду

Для приготування фліпів

Для подрібнення прянощів

Запитання 9

Яке призначення гейзера (спеціальної насадки на пляшку)?

варіанти відповідей

Для відділення напоїв від льоду

Для приготування спіралі з цедри фруктів

Для безперервного наливання напоїв тонким струменем

Для створення окантовки на келиху

Запитання 10

У якому посуді подають шаруваті коктейлі?

варіанти відповідей

У чарках сауер ємністю 100 - 125 мл.

У конусоподібних чарках ємністю 75- 100 мл.

У бокалах флюте ємністю 250 - 330 мл.

У келихах ємністю 125 - 150 мл.

Запитання 11

У якому скляному посуді подають текілу?

варіанти відповідей

У склянці звичайній об'ємом 200 мл

У стопці об'ємом 35 - 50 мл.

У склянці хайбол об'ємом 200 мл.

У склянці малий тумблер об'ємом 160 мл

Запитання 12

Яке призначення менажниць у барі?

варіанти відповідей

Для подавання гарячих закусок.

Для подавання бутербродів

Для подавання цукерок, дрібного печива

Для подавання салатів, овочів, соленого печива, горішків

Запитання 13

Яке призначення креманки на низькій металевій ніжці?

варіанти відповідей

Для подавання суфле

Для подавання гарячих напоїв

Для подавання морозива

Для подавання варення, джему

Запитання 14

Із якою метою використовують стрейнер?

варіанти відповідей

Для подрібнення мускатного горіху

Для приготування гарячих змішаних напоїв

Для проціджування коктейлів, які готують у змішувальній склянці.

Для зберігання консервованих фруктів

Запитання 15

Хто є головною відповідальною особою у барі?

варіанти відповідей

Менеджер (керівник) бару

Бармен 5-го розряду

Бухгалтер

Метрдотель-сомельє

Запитання 16

Від чого залежить чисельність працівників бару?

варіанти відповідей

Від кількості місць, тривалості роботи бару і навантаження на одного працівника

Від загальної площі бару, виду барної стійки, наявності танцювальної площадки

Від місцезнаходження бару, стану під'їзних шляхів.

Від частоти інвентаризації бару, виду бару, відповідальності кожного працівника на його ділянці роботі

Запитання 17

Що входить в основні обов'язки бариста?

варіанти відповідей

Вирішувати конфліктні ситуації в барі

Готувати, оформляти та подавати коктейлі

Готувати та подавати каву

Допомагати бармену

Запитання 18

Назвати документ, у якому зазначають права та обов’язки сторін із постачання продовольчих товарів:

варіанти відповідей

Акт

Договір

Декларація

Накладна

Запитання 19

Як називається перелік страв та напоїв, які пропонує відвідувачам заклад ресторанного господарства?

варіанти відповідей

Карта напоїв

Меню

Барна карта

Коктейльна карта

Запитання 20

Укажіть посуд, інвентар, інструменти, приладдя, що розмішують перед барменом при організації робочого міс­ця бармена

варіанти відповідей

Білдінг (лоток для приготування коктейлів), мензурки різні, обробна дошка, обробні ножі

Посуд із заготівлями гарнірів, дошки для цитрусових і гарнірів із ножами і щипцями, алкогольні напої з гейзерами і дозаторами

Бокали і чарки, тарілки і блюдця, попільнички, свізли і шпажки, картонні і паперові підставки під бокали, серветки, запас столового і роздаткового приладдя

Сифон із газованою водою, монетниця або ящик для грошей, рушничок для рук, серветки для протирання, папки меню або карти напоїв.

Запитання 21

Укажіть кваліфікаційні вимоги до бармена

варіанти відповідей

Бармен повинен мати здатність до швидкого перемикання уваги

Бармен повинен бути завжди чисто і бездоганно вдягненим, у начищеному взутті

Знати техніку обслуговування споживачів за стійкою та у залі, іноземну мову міжнародного спілкування в межах міжнародного мінімуму, правила експлуатації реєстраторів розрахункових операцій

Бармен повинен бути серйозним, високим, дотепним, із почуттям гумору

Запитання 22

Для полірування барного посуду використовують таку столову білизну:

варіанти відповідей

Скатертини

Рушники

Паперові серветки

Тканинні серветки

Запитання 23

Де розміщуються відносно бармена шейкер, ример, джигер?

варіанти відповідей

Праворуч

Ліворуч

Перед ним

Позаду на барній стійці

Запитання 24

Чи обов'язково наливати каву з кавоварки в підігріту чашку?

варіанти відповідей

Так

Ні

Залежно від пори року

Каву краще насипати у кавник

Запитання 25

Як подають відвідувачу десерт (при обслуговуванні за столом)?

варіанти відповідей

Салатник із десертом ставлять на підставну мілку столову тарілку і подають відвідувачу зліва лівою рукою.

Креманки ставлять на відповідну підставну тарілку, кладуть десертну ложку і подають гостеві з правого боку. Під креманку кладуть кольорову паперову серветку

Глибоку столову тарілку з десертом ставлять на мілку столову тарілку і подають гостеві з правого боку лівою рукою.

Десертну тарілку з десертом ставлять на підставну мілку столову тарілку і подають гостеві з лівого боку лівою рукою, виставивши ліву ногу вперед

Запитання 26

Укажіть спиртний міцний напій, який виготовляють у Шотландії і Голландії, зброджуванням ячменю і яч­мінного солоду, його дистиляцією і витримуванням у дубових бочках.

варіанти відповідей

Горілка

Коньяк

Віскі

Текіла

Запитання 27

Укажіть, що означає категорія коньяку "ОС"

варіанти відповідей

Дуже старий

Марочний

Колекційний, особливо високого ґатунку

Вищого ґатунку, витриманий 8-10 років

Запитання 28

Дайте рекомендації щодо подавання білих столових вин.

варіанти відповідей

Подають до страв із темного м'яса птиці, дичини та яловичини

Подають до жирних страв зі свинини, яловичини, баранини

Подають до страв, приготовлених із білого м'яса птиці (курки або індика) та риби; до мідій, молюсків, паштетів, крабів

Подають до важких десертів, тортів, тістечок, морозива

Запитання 29

На які класи поділяють бари за обсягом наданих послуг та рівнем культури обслуговування?

варіанти відповідей

Вищий, перший

Люкс, вищий, перший

Люкс, вищий, перший, другий

Вищий, перший, другий

Запитання 30

У якому барі не продають алкогольних напоїв?

варіанти відповідей

У десертному

У гриль-барі

У вітамінному

У танцювальному

Запитання 31

Визначте тип бару, який розташовується на першому поверсі готелю

варіанти відповідей

Снек-бар

Пул-бар

Хол-бар

Скай-бар

Запитання 32

У яких чарках подають горілку?

варіанти відповідей

Об'ємом 50 мл

Об'ємом 150 мл

Об'ємом 120 мл

Об'ємом 200 мл

Запитання 33

Яке призначення ваз багатоярусних?

варіанти відповідей

Для подавання варення, джему, меду

Для подавання фруктів, печива, тістечок

Для подавання крюшонів

Для подавання десертів

Запитання 34

Яку форму мають бокали для ігристих вин?

варіанти відповідей

Циліндра, флейти, високого тонкого конуса, широкої мілкої чаші (шале).

Тюльпана, флейти, високого тонкого конусу, широкої мілкої чаші (шале).

Тюльпана, флейти, груші

Кубку, високого тонкого конусу, флейти

Запитання 35

Із яких матеріалів виготовляють шейкер?

варіанти відповідей

Зі срібла, харчової нержавіючої сталі, мельхіору, скла, пластмаси

Із харчової нержавіючої сталі, скла, пластмаси

Зі срібла, мельхіору, пластмаси, сталі

Із пластмаси, мельхіору

Запитання 36

Як підготовляє продукти бармен перед початком роботи?

варіанти відповідей

Миє та чистить овочі, фрукти

Відварює рибу, рибопродукти, м'ясо

Нарізує фрукти кружальцями, кубиками; цедру з лимонів нарізає стружкою; відкриває консервовані оливки, маслини

Готує паштети та форшмак

Запитання 37

У якому вигляді повинен знаходитись шейкер, доки ним не користуються?

варіанти відповідей

У зібраному в вертикальному положенні

У зібраному в горизонтальному положенні

У розібраному на полотняній серветці

Замоченим у воді

Запитання 38

Для чого використовують преси для цитрусових?

варіанти відповідей

Для приготування заморожених напоїв, коктейлів із фруктами, молоком, яйцем тощо

Для гарнірів до коктейлів

Для приготування соків фреш

Для проціджування напоїв

Запитання 39

Укажіть міцний спиртний напій, який виготовляють із зброджених продуктів переробки цукрової тростини дистиляцією і подальшим витримуванням у дубових бочках.

варіанти відповідей

Горілка

Коньяк

Джин

Ром

Запитання 40

Дайте рекомендації щодо подавання горілки та гірких настоянок у барі

варіанти відповідей

Подають до десертів

Подають до холодних і гарячих закусок

Подають до страв із птиці та риби

Подають до морозива, солодких страв, кави та чаю

Запитання 41

Дайте рекомендації щодо подавання червоних столових вин

варіанти відповідей

Подають до відвареної курки, смаженого курчати, відвареного язика

Подають до страв із темного м'яса, птиці (качки та гуски), свинини, телятини, яловичини та баранини

Подають до страв з овочів, солодких страв, гарячих страв із риби

Подають до кави та чаю

Запитання 42

Укажіть температуру подавання вина виноградного сухого марочного червоного

варіанти відповідей

6 - 8 °С

10 - 12 °С

12-14 °С

16-20 °С

Запитання 43

Як подають каву чорну з молоком або вершками?

варіанти відповідей

У карафі

У склянках хайбол

У чайних чашках із блюдцями

У турочці

Запитання 44

Укажіть тип бару, в асортименті якого представ­лено всі групи змішаних напоїв у холодному і гарячому приготуванні, а міцні напої в них подають тільки порціями по 25, 35 або 50 мл.

варіанти відповідей

Коктейль-бар

Молочний бар

Пивний бар

Вітамінний бар

Запитання 45

Укажіть ручний інвентар для приготування змішаних напоїв

варіанти відповідей

Блендер

Шейкер

Кутер

Блістер

Запитання 46

Для чого використовується склянка старомодна (олдфешен)?

варіанти відповідей

Для подавання напоїв на основі молока, айс-крімів, міцних напоїв

Для  міцних алкогольних  напоїв із льодом, соків

Для коньяку, виноградної горілки, міцних вин

Для коктейлів, соків, міцних напоїв із льодом

Запитання 47

Які страви повинні переважати в меню бару влітку

варіанти відповідей

Із овочів та фруктів

Із м'яса та м'ясопродуктів

Із риби та рибопродуктів

Зі свіжого сиру та яєць

Запитання 48

На якій стійці бара повинна розміщуватись кавова машина?

варіанти відповідей

На нижній

На верхній

На середній

Позаду бармена

Запитання 49

Із якою метою використовують білдінг-лоток?

варіанти відповідей

Для запобігання розтікання напою по барній стійці

Для зберігання свіжих фруктів

Для розміщення скляного посуду

Для розміщення барного інвентарю

Запитання 50

Укажіть міцний спиртний напій, який виготовляється зброджуванням зернової сировини та наступною по­двійною дистиляцією з шишкоягодами ялівнику (можевельнику).

варіанти відповідей

Горілка

Коньяк

Джин

Віскі

Запитання 51

Дайте рекомендації щодо подавання рому у барі

варіанти відповідей

Подають як аперитив

Подають до страв із білого м'яса птиці, відвареного

Подають до гарячих страв із риби, твердого сиру

Важкі види пропонують до чаю, легкі використовують для коктейлів, пропонують до бісквітів, горішків, шоколадних цукерок, кави.

Запитання 52

Дайте рекомендації щодо подавання лікерів (міцних і десертних)

варіанти відповідей

Пропонують до кави та чаю

Пропонують до масляних тортів, халви

Рекомендують до холодних закусок із м'яса та риби

Рекомендують до страв зі свинини, яловичини та дичини

Запитання 53

Які коктейлі є дообідніми та сприяють збудженню апетиту?

варіанти відповідей

Молочні коктейлі

Овочеві коктейлі

Коктейлі-діджестиви

Коктейлі-аперитиви

Запитання 54

Укажіть тип бару, у якому відвідувачам пропонують смажені у грилях курчата, шашлики, м'ясо великим шматком

варіанти відповідей

Снек-бар

Коктейль-бар

Пивний бар

Гриль-бар

Запитання 55

У якому барі основою асортименту є холодні та га­рячі страви, що мають солодкий смак (фруктові салати, солодкі страви на основі вершків, муси, самбуки, креми, морозиво, желе тощо) ?

варіанти відповідей

У молочному

У вітамінному

У десертному

У танцювальному

Запитання 56

Які алкогольні напої входять до асортиментного переліку аперитив-барів?

варіанти відповідей

Вермут, віскі, джин, арманьяк, абсент, лікери

Вермут, сухе вино, горілка, коньяк, віскі, джин, наливки

Вермут, ром, десертне вино, віскі, джин

Вермут, сухе вино, горілка, коньяк, віскі, джин із льодом

Запитання 57

У якому посуді подають содову, столову мінеральну воду?

варіанти відповідей

У склянках для води

У кружках для крюшонів

У глечиках ємністю 0,25 - 1,0 л

У кубках

Запитання 58

Яке функціональне призначення шейкера?

варіанти відповідей

Для змішування та одночасного охолодження всіх компонентів напою

Для дозування інгредієнтів напою

Для змішування, охолодження і короткочасного зберігання компонентів напою

Для подрібнення продуктів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест