Бх 1

Додано: 13 грудня 2023
Предмет:
41 запитання
Запитання 1

.Як називаються ферменти, які впливають на один субстрат, що каталізують одну і ту ж реакцію, але відрізняються за фізико-хімічними властивостями?

варіанти відповідей

ізоферменти

проферменти

холоферменти

апоферменти

Запитання 2

Що таке профермент?

варіанти відповідей

фермент без аллостеричного центру

неактивний попередник ферменту

одна з молекулярних форм одного і того ж ферменту

активний попередник ферменту

Запитання 3

Що таке ізофермент?

варіанти відповідей

активний попередник ферменту

одна з молекулярних форм одного і того ж ферменту

фермент з ІѴ структурою

фермент без аллостеричного центру

Запитання 4

Яку структурну організацію мають алостеричні ферменти?

варіанти відповідей

четвертинну

це ліпіди

третинну

вторинну

Запитання 5

Що таке абсолютна субстратна специфічність ферменту?

варіанти відповідей

фермент діє на групу субстратів з однаковим типом зв'язку

фермент діє на два і більше субстрати

фермент діє тільки на один субстрат

фермент діє на групу субстратів з різною просторовою будовою

Запитання 6

Що таке відносна субстратна специфічність ферменту?

варіанти відповідей

фермент діє на два і більше субстрати

фермент діє тільки на один субстрат

фермент діє на групу субстратів з різною просторовою будовою

фермент діє на групу субстратів з однаковим типом зв’язку

Запитання 7

Який комплекс утворюється при неконкурентному інгібуванні?

варіанти відповідей

фермент-продукти реакції

фермент-субстрат-інгібітор

фермент-інгібітор

фермент-субстрат

Запитання 8

Яка речовина є активатором перетворення пепсиногену в пепсин?

варіанти відповідей

соляна кислота

трипсин

солі жовчних кислот

хімотрипсин

Запитання 9

Як називаються речовини, що пригнічують дію ферментів?

варіанти відповідей

інгібітори

модифікатори

стабілізатори

активатори

Запитання 10

Як називаються речовини, що підвищують дію ферментів?

варіанти відповідей

інгібітори

модифікатори

корепрессори

позитивні ефектори

Запитання 11

Трипсин утворюється в підшлунковій залозі в неактивному стані. Яка з перерахованих речовин є активатором трипсиногену?

варіанти відповідей

іони магнію

Ентеропептидази

солі жовчних кислот

хімотрипсин

Запитання 12

За яким механізмом відбувається активація пепсиногену у пепсин?

варіанти відповідей

алостерична регуляція

дія регуляторних білків

обмежений протеоліз

дія інгібіторів

Запитання 13

Чому малонова кислота є конкурентним інгібітором сукцинатдегідрогенази?

варіанти відповідей

вона має структурну схожість з ферментом

вона має схожість з коферментом

вона має структурну схожість з субстратом

вона має схожість з алостеричним центром ферменту

Запитання 14

Конкурентні інгібітори знижують швидкість ферментативних реакцій в наслідок:

варіанти відповідей

приєднання до активного центру ферменту

зменшення кількості ферменту

збільшення концентрації субстрату

збільшення кількості ферменту

Запитання 15

Неконкурентні інгібітори знижують швидкість ферментативних реакцій Внаслідок:

варіанти відповідей

зменшення кількості ферменту

збільшення кількості ферменту

зміни хімічного складу ферменту

зміни конформації ферменту

Запитання 16

Яке визначення ізоферментів є вірним:

варіанти відповідей

група ферментів, що каталізують подібні реакції

форми ферменту, що каталізують одну і ту ж реакцію, але відрізняються за деякими властивостями

група ферментів, що зв'язані з мембраною

група ферментів, що є продуктом експресії одного гену

Запитання 17

З якою ділянкою ферменту взаємодіють регулятори, що здатні впливати на його активність:

варіанти відповідей

з каталітичною ділянкою активного центру

з алостеричним центром

з якірною ділянкою активного центру

з параалостеричним центром

Запитання 18

Конкурентні інгібітори — це речовини, які:

варіанти відповідей

внаслідок структурної подібності конкурують з субстратом за активний центр

не мають структурної подібності з субстратом ферментативної реакції

руйнують хімічну структуру молекули ферменту

не впливають на швидкість ферментативної реакції

Запитання 19

Який комплекс утворюється при конкурентному інгібуванні фермента?

варіанти відповідей

субстрат-інгібітор

фермент-субстрат-інгібітор

фермент-продукти реакції

фермент-субстрат

Запитання 20

Яка речовина відіграє роль алостеричного інгібітора при «ретроінгібуванні»?

варіанти відповідей

кофермент

вітамін

субстрат

продукт реакції

Запитання 21

Хворому в курсі лікування туберкульозу призначили ізоніазид (гідразид ізонікотинової кислоти) – структурний аналог нікотинаміду і піридоксину. Який тип інгібування за механізмом дії викликає ізоніазид?

варіанти відповідей

алостеричне

неконкурентне

незворотне

Конкурентне

Запитання 22

Під час вивчення складу підшлункового соку було встановлено, що він містить велику кількість ферментів. Деякі з них виділяються в неактивній формі. Які це ферменти?

варіанти відповідей

сахараза, амілаза

трипсиноген, хімотрипсиноген

нуклеаза, пепсин

нуклеаза, пептидаза

Запитання 23

В організмі людини хімотрипсин секретується підшлунковою залозою і в порожнині тонкої кишки зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:


варіанти відповідей

трипсину

амінопептидаз

ентерокінази

карбоксипептидази

Запитання 24

Один із методів лікування при отруєні метанолом полягає в тому, що хворому призначають етанол всередину або внутрішньовенно у кількостях, які у здорової людини викликають інтоксикацію. Чому таке лікування виявляється ефективним?

варіанти відповідей

етанол конкурує з метанолом за активний центр алкогольдегідрогенази

етанол зв'язує алостеричний центр алкогольдегідрогенази, яка інактивується

етанол розщеплюється швидше, ніж метанол, в результаті чого утворюються менш токсичні продукти

етанол конкурує з метанолом за алостеричний центр алкогольдегідрогенази

Запитання 25

Ізоферменти широко застосовують в діагностиці захворювань. Так, при інфаркті міокарду аналізують ізоферментний склад:

варіанти відповідей

аспартатамінотрансферази

лужної фосфатази

аланінамінотрансферази

лактатдегідрогенази

Запитання 26

Активаторами панкреатичної ліпази є:

варіанти відповідей

Оренін

жирні кислоти

HCI

фактор Кастла

Запитання 27

Ізоферменти– це множинні форми ферментів, які:


варіанти відповідей

не розрізняються за активністю

каталізують різні реакції

не розрізняються за фізико-хімічними властивостями

каталізують одну й ту саму реакцію

Запитання 28

Ковалентна модифікація ферментів один із механізмів контролю метаболічних процесів, що може відбуватися шляхом зворотного фосфорилювання-дефосфорилювання, метилювання, аденілування, АДФ-рибозилування білків-ферментів. Які ферменти приймають участь у реакціях фосфорилювання?

варіанти відповідей

протеїнкінази

метилтрансферази

протеїнфосфатази

декарбоксилази

Запитання 29

Який шлях регуляції ферментів є механізмом довготривалої адаптації? Для його включення і повної реалізації необхідно декілька годин або діб.


варіанти відповідей

субстратна регуляція

ковалентна модифікація

кількісна регуляція

обмежений протеоліз

Запитання 30

Неконкурентні інгібітори зв'язуються тільки з комплексом фермент-субстрат (ЕС), а не з ферментом до того, як він зіткнувся з субстратом. Це призводить до

варіанти відповідей

підвищення Ѵ тах і зниження К т

зниження Ѵ тах і зниження К т

зниження Ѵ тах і Кт не змінюється

зниження V max і підвищення K m

Запитання 31

Укажіть тип інгібірування, при якому інгібітором ферменту є продукт реакції:

варіанти відповідей

ретроінгібірування

конкурентне

стереохімічне

безконкурентне

Запитання 32

Речовини, які пригнічують активність біологічнх каталізаторів, називають:

варіанти відповідей

Ефекторами

Ферменти

Інгібіторами

Регуляторами

Запитання 33

Речовини, які регулюють активність біологічнх каталізаторів, називають:

варіанти відповідей

Інгібіторами

Ефекторами

Каталізатори

Активаторами

Запитання 34

У процесі довготривалої адаптації організму до фізичних навантажень активність ферментів

варіанти відповідей

посилюється активність існуючих

зменшується

погіршується

посилюється шляхом збільшення їхньої кількості

Запитання 35

Каталітичну дію ферментів пов'язують зі:

варіанти відповідей

змінами рН середовища, в якому працюють ферменти

збільшенням температури реагуючих речовин

зменшенням енергетичного бар'єру реакції

збільшенням концентрації реагуючих речовин

Запитання 36

Процес взаємодії фермента з субстатом не включає стадію:

варіанти відповідей

зміни структури ферменту

утворення продукту реакції

зміни структури субстрату

Оутворення фермент-субстратного комплексу

Запитання 37

Процес конкурентного інгібування активності фермента - це:

варіанти відповідей

зв'язування активного центру фермента з інгібітором, подібним за будовою із субстратом

зв'язування апоферментної частини фермента з подібним за будовою субстратом

зв'язування апоферментної частини фермента з інгібітором

зв'язування алостеричного центру фермента з


інгібітором

Запитання 38

Процес неконкурентного інгібування активності фермента – це:

варіанти відповідей

зв'язування активного центру фермента з подібним за будовою субстратом

зв'язування апоферментної частини фермента з інгібітором

зв'язування апоферментної частини фермента з


подібним за будовою субстратом

зв'язування активного центру фермента з інгібітором

Запитання 39

Активний центр простих ферментів


це:

варіанти відповідей

залишки амінокислот, які розміщені в певному місці поліпептидного ланцюга молекули

залишки амінокислот, які розміщені в різних місцях поліпептидного ланцюга молекули

кофактор і апофермент

кофактор, йони металів і функціональні групи аміноксилот

Запитання 40

Зміна третинної структури апоферменту:

варіанти відповідей

не викликає деформацію активного центру, але змінює його активність

викликає деформацію активного центру зі зміною його каталітичної активності

не впливає на активність ферменту

викликає деформацію активного центру без зміни його каталітичної активності

Запитання 41

Активний центр ферментів-протеїдів


це:

варіанти відповідей

кофактор, йони металів і функціональні групи аміноксилот

залишки амінокислот, які розміщені в певному місці поліпептидного ланцюга молекули.

кофактор і апофермент

залишки амінокислот, які розміщені в різних місцях поліпептидного ланцюга молекули

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест