БХ 26 тема

Додано: 27 травня
Предмет: Біологія, 1 клас
58 запитань
Запитання 1

У хворого порушено перетравлення білків у шлунку та тонкій кишці. Дефіцитом яких ферментів зумовлений цей процес?

варіанти відповідей

Трансфераз

Оксидоредуктаз

Амілаз

Пептидаз

Ліпаз

Запитання 2

При хронічному панкреатиті спостерігається зменшення синтезу і секреції трипсину. Травлення і всмоктування яких речовин порушене в цьому випадку?

варіанти відповідей

Полісахаридів

Нуклеїнових кислот

Ліпідів

Білків

Дисахаридів

Запитання 3

Під час дослідження секреторної функції шлунка виявлено зменшення концентрації соляної кислоти в шлунковому соці. Активність якого ферменту при цьому буде знижуватись?

варіанти відповідей

Гексокінази

Амілази

Ліпази

Карбоксипептидази

Пепсину

Запитання 4

Під час харчування новонародженої дитини молоком матері з’явилися блювання, метеоризм, пронос. Про спадкову недостатність якого ферменту слід думати?

варіанти відповідей

Оліго-1,6-глюкозидази

Пепсину

Мальтази

Ізомерази

Лактази

Запитання 5

Перетравлення білків у шлунку є початковою стадією розщеплення білків у травному тракті людини. Назвіть ферменти, які беруть участь у перетравленні білків у шлунку:

варіанти відповідей

Карбоксипептидази і амінопептидаза

Ентеропептидаза і еластаза

Хімотрипсин і лізоцим

Пепсин і гастриксин

Трипсин і катепсини

Запитання 6

В організмі людини хімотрипсиноген секретується підшлунковою залозою і в порожнині кишок зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:

варіанти відповідей

Карбоксипептидази

Амінопептидаз

Пепсину

Трипсину

Ліпази

Запитання 7

У крові дитини виявлено високий вміст галактози, концентрація глюкози знижена. Спостерігається катаракта, розумова відсталість, розвивається стеатоз. Яке захворювання має місце?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Фруктоземія

Лактоземія

Стероїдний діабет

Галактоземія

Запитання 8

Пацієнтові з хронічним панкреатитом призначений інгібітор протеолітичних ензимів, які продукуються в підшлунковій залозі в неактивному стані у вигляді зимогенів. Який механізм лежить в основі активації протеолітичного ензиму трипсину?

варіанти відповідей

Частковий протеоліз молекули зимогену

Відщеплення з С-кінця гексапептиду

Фосфорилювання

Дефосфорилювання

Алостерична регуляція

Запитання 9

Хлористоводнева кислота в шлунку виконує значну кількість функцій. Виберіть одну, не властиву для НСl: 

варіанти відповідей

Гідролізує пептидні зв’язки дикарбонових амінокислот

Забезпечує антибактеріальні властивості шлункового соку

Сприяє перетворенню пепсиногену в пепсин

Зумовлює набухання білків, що сприяє розщепленню їх ензимами

Стимулює секрецію ентерокінази ентероцитами дванадцятипалої кишки

Запитання 10

В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та ендопептидази. До екзопептидаз належать

варіанти відповідей

Карбоксипептидази, амінопептидази

Еластаза, колагеназа

Пепсин, трипсин

Хімотрипсин, карбоксипептидази

Амінопептидази, еластаза

Запитання 11

Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими

варіанти відповідей

Карбоксипептидази, ренін, ліпаза

Трипсин, хімотрипсин, ренін

Еластаза, карбоксипептидази, желатиназа

Хімотрипсин, трипсин, карбоксипептидази

Хімотрипсин, еластаза, пепсин

Запитання 12

Діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з утворенням токсичних речовин. Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот:

варіанти відповідей

Цистину, цистеїну, метіоніну

Аргініну, гістидину, гліцину

Проліну, ізолейцину, лейцину

Гліцину, треоніну, лізину

Тирозину, триптофану, фенілаланіну

Запитання 13

Пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку. Найсильніший гідролітичний вплив цей ензим чинить на:

варіанти відповідей

Кератини

Протаміни

Денатуровані білки

Гістони

Мукопротеїни

Запитання 14

У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність шлункового вмісту. Якою має бути її величина за умов норми?

варіанти відповідей

40 – 60 ммоль/л

30 – 50 ммоль/л

60 – 80 ммоль/л

10 – 20 ммоль/л

20 – 40 ммоль/л

Запитання 15

Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні зв’язки, утворені карбоксильними групами ароматичних амінокислот?

варіанти відповідей

Хімотрипсиноген 

Гастриксин

Трипсиноген

Прокарбоксипептидаза В

Ентерокіназа

Запитання 16

Під час комплексного обстеження у шлунковому соку пацієнта виявлена речовина, наявність якої свідчить про розвиток злоякісної пухлини шлунка. Яка це речовина?

варіанти відповідей

Молочна кислота

Внутрішній фактор Касла

Ренін

Пепсиноген

Пепсин

Запитання 17

Глікоген, що надійшов з їжею, гідролізувався в травному тракті. Який кінцевий продукт утворюється в результаті його гідролізу?

варіанти відповідей

Галактоза

Глюкоза

Фруктоза

Лактат

Лактоза

Запитання 18

Дисахариди утворюються при гідролізі полісахаридів. Який дисахарид утворюється при гідролізі крохмалю?

варіанти відповідей

Пірогалоза

Лактоза

Целобіоза

Мальтоза

Сахароза

Запитання 19

Які речовини відносять до макрокомпонентів:

варіанти відповідей

Вітаміни

Білки, неорганічні компоненти

Вуглеводи, жири, білки

Неорганічні компоненти

Жири, вітаміни

Запитання 20

Які речовини відносять до мікрокомпонентів:

варіанти відповідей

Білки, неорганічні компоненти

Вітаміни, неорганічні компоненти

Вуглеводи

Жири, вітаміни

Вуглеводи, жири, білки

Запитання 21

Які значення рН шлункового соку людини в нормі?

варіанти відповідей

7,5-9

2-4,5

1,5-2,5

4,5-6

6-7,5

Запитання 22

Які клітини шлунку синтезують хлористоводневу кислоту?

варіанти відповідей

G-клітини

Келихоподібні

ECL-клітини

Головні

Парієтальні

Запитання 23

Під час вивчення складу підшлункового соку було встановлено, що він містить велику кількість ферментів. Деякі з них виділяються в неактивній формі. Які це ферменти?

варіанти відповідей

Нуклеаза, пепсин

Трипсиноген, хімотрипсиноген

Амілаза, ліпаза

Сахараза, амілаза

Нуклеаза, пептидаза

Запитання 24

У пацієнта, 40 років, — непереносимість кисломолочних продуктів. Недостатністю якого ферменту трав¬лення можна пояснити це явище?

варіанти відповідей

Лактатдегідрогенази

Мальтази

Ліпази

Лактази

Амілази

Запитання 25

До складу білків входить:

варіанти відповідей

65 амінокислот

80 амінокислот;

40 амінокислот;

20 амінокислот

120 амінокислот;

Запитання 26

.За хімічною природою ферменти є:

варіанти відповідей

моносахаридами

полісахаридами

ліпідами

білками

вітамінами

Запитання 27

.Виберіть вірне твердження:

варіанти відповідей

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані водневими зв'язками

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані складноефірний зв'язку

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з моносахаридів, які з'єднані пептидними зв'язками

Білки-біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких є гетерополімерами, побудовані із залишків амінокислот, які з'єднані пептидними зв'язками

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані дисульфідними зв'язками

Запитання 28

Які рівні структурної організації білків існують?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

всі перераховані

четвертина

третинна

Запитання 29

Назвіть білок, що виконує ферментативну функцію.

варіанти відповідей

Гормон росту

Інсулін

Фібрин

Актин

Трипсин

Запитання 30

До якого виду хімічних зв'язків відносять пептидний зв'язок?

варіанти відповідей

водневий

ковалентний

не ковалентний

іонний

гідрофобний

Запитання 31

Який з термінів застосуємо до крохмалю?

варіанти відповідей

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, пентоза, кетоза

Запитання 32

Який з термінів вживають щодо клітковині?

варіанти відповідей

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, гексоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, пентоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Запитання 33

Продуктами гідролізу сахарози є:

варіанти відповідей

Фруктоза, рибоза

Етанол, фруктоза

Дезоксирибоза, рибоза

Рибоза, оцтова кислота

Глюкоза, фруктоза

Запитання 34

Продуктами гідролізу лактози є

варіанти відповідей

Рибоза, оцтова кислота

Етанол, фруктоза

Фруктоза, рибоза

Глюкоза, галактоза

Дезоксирибоза, рибоза

Запитання 35

Яка добова потреба у вуглеводах?

варіанти відповідей

450-500 г

150-300 г

150-200 г

250-300 г

50-100 г

Запитання 36

Яка добова потреба у білках для дорослої людини?

варіанти відповідей

1 г/кг

20 г/кг

15 г/кг

5 г/кг

10 г/кг

Запитання 37

Яка добова потреба у білках для дитини?

варіанти відповідей

10 г/кг

5 г/кг

1,5-2 г/кг

15 г/кг

20 г/кг

Запитання 38

Раціональне харчування дорослої людини

варіанти відповідей

Вуглеводи – 18%, жирів – 60%, білків – 22%

Вуглеводи – 28%, жирів – 40%, білків – 32%

Вуглеводи – 58%, жирів – 30%, білків – 12%

Вуглеводи – 40%, жирів – 28%, білків – 32%

Запитання 39

До якого класу ферментів відносяться ферменти які приймають участь в процесах травлення білків?

варіанти відповідей

Лігази

Гідролази

Ліази

Трансферази

Оксидоредуктази

Запитання 40

До якого класу ферментів відносяться ферменти які приймають участь в процесах травлення вуглеводів?

варіанти відповідей

Гідролази

Трансферази

Лігази

Ліази

Оксидоредуктази

Запитання 41

Який фермент приймає участь в процесах травлення білків?

варіанти відповідей

Пепсин

Амілаза

Сахараза

Лактаза

Ліпаза

Запитання 42

Який фермент приймає участь в процесах травлення вуглеводів?

варіанти відповідей

Нуклеаза

Ліпаза

Пепсин

ДНК-аза

Амілаза

Запитання 43

Які функції виконує шлунок?

варіанти відповідей

Травлення білків

Регуляція травлення

Травлення вуглеводів

Емульгування ліпідів

Травлення ліпідів

Запитання 44

В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та ендопептидази. До екзопептидаз належать?

варіанти відповідей

Карбоксипептидази, амінопептидази

Еластаза, колагеназа

Хімотрипсин, карбоксипептидази

Пепсин, трипсин

Амінопептидази, еластаза

Запитання 45

Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими?

варіанти відповідей

Хімотрипсин, трипсин, карбоксипептидази

Хімотрипсин, еластаза, пепсин

Карбоксипептидази, ренін, ліпаза

Еластаза, карбоксипептидази, желатиназа

Трипсин, хімотрипсин, ренін

Запитання 46

діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з утворенням токсичних речовин. Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот?

варіанти відповідей

Гліцину, треоніну, лізину

Аргініну, гістидину, гліцину

Цистину, цистеїну, метіоніну

Тирозину, триптофану, фенілаланіну

Проліну, ізолейцину, лейцину

Запитання 47

пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку. Найсильніший гідролітичний вплив цей ензим чинить на?

варіанти відповідей

Гістони

Кератини

Денатуровані білки

мукопротеїни

Протаміни

Запитання 48

У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність. Якою має бути її величина за умов норми?

варіанти відповідей

40 – 60 ммоль/л

20 – 40 ммоль/л

30 – 50 ммоль/л

10 – 20 ммоль/л

60 – 80 ммоль/л

Запитання 49

Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні зв’язки, утворені карбоксильними групами ароматичних амінокислот?

варіанти відповідей

Ентерокіназа

Гастриксин

Трипсиноген

Хімотрипсиноген

Прокарбоксипептидаза В

Запитання 50

Під час комплексного обстеження у шлунковому соку пацієнта виявлена речовина, наявність якої свідчить про розвиток злоякісної пухлини шлунка. Яка це речовина?

варіанти відповідей

Молочна кислота

Ренін

Пепсиноген

Внутрішній фактор касла

Пепсин

Запитання 51

Глікоген, що надійшов з їжею, гідролізувався в травному тракті. Який кінцевий продукт утворюється в результаті цього процесу?

варіанти відповідей

Фруктоза

Лактат

Лактоза

Глюкоза

Галактоза

Запитання 52

Дисахариди утворюються при гідролізі полісахаридів. Який дисахарид утворюється при гідролізі крохмалю?

варіанти відповідей

Пірогалоза

Целобіоза

Лактоза

Сахароза

Мальтоза

Запитання 53

Які з перерахованих ферментів приймають участь у процесах травлення вуглеводів?

варіанти відповідей

Амінопептидаза, фосфоліпаза, мальтаза

α-амілаза, хімотрипсин, коліпаза

Ліпаза, лактаза, трипсин

α-амілаза, мальтаза, сахараза

Сахараза, пепсин, карбоксипептидаза

Запитання 54

У якому відділі ШКТ починається травлення вуглеводів?

варіанти відповідей

У ротовій порожнині

У товстому кишечнику

У тонкому кишечнику

У стравоході

У шлунку

Запитання 55

Різні білки розщеплюються пепсином з неоднаковою швидкістю. Який з наведених білків зовсім не перетравлюється пепсином

варіанти відповідей

Глобуліни

Альбуміни

Кератин

Міозин

Еластин

Запитання 56

Яка з перерахованих речовин є продуктом гниття білків у кишечнику?

варіанти відповідей

Порфобіліноген

Молочна кислота

Кадаверин

Білірубін

Пептиди

Запитання 57

У якому відділі ШКТ починається травлення білків?

варіанти відповідей

У стравоході

У шлунку

У товстому кишечнику

У ротовій порожнині

У тонкому кишечнику

Запитання 58

Трипсин виділяється в просвіт дванадцятипалої кишки в неактивному стані. Яка з перелічених речовин є активатором трипсиногену?

варіанти відповідей

Жовчні кислоти

Карбоангідраза

Карбоксиполіпептидаз

Ентерокіназа

Хімотрипсин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест