Для перетравлення жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?
При хронічному панкреатиті спостерігається зменшення синтезу і секреції трипсину. Травлення і всмоктування яких речовин порушене в цьому випадку?
Під час дослідження секреторної функції шлунка виявлено зменшення концентрації соляної кислоти в шлунковому соці. Активність якого ферменту при цьому буде знижуватись?
Під час харчування новонародженої дитини молоком матері з’явилися блювання, метеоризм, пронос. Про спадкову недостатність якого ферменту слід думати?
Перетравлення білків у шлунку є початковою стадією розщеплення білків у травному тракті людини. Назвіть ферменти, які беруть участь у перетравленні білків у шлунку:
В організмі людини хімотрипсиноген секретується підшлунковою залозою і в порожнині кишок зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:
У крові дитини виявлено високий вміст галактози, концентрація глюкози знижена. Спостерігається катаракта, розумова відсталість, розвивається стеатоз. Яке захворювання має місце?
У хворого порушено перетравлення білків у шлунку та тонкій кишці. Дефіцитом яких ферментів зумовлений цей процес?
Пацієнтові з хронічним панкреатитом призначений інгібітор протеолітичних ензимів, які продукуються в підшлунковій залозі в неактивному стані у вигляді зимогенів. Який механізм лежить в основі активації протеолітичного ензиму трипсину?
Хлористоводнева кислота в шлунку виконує значну кількість функцій. Виберіть одну, не властиву для НСl:
В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та ендопептидази. До екзопептидаз належать:
Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими:
До якого виду хімічних зв'язків відносять пептидний зв'язок?
Який з термінів застосуємо до крохмалю?
Який з термінів вживають щодо клітковині?
Продуктами гідролізу сахарози є:
Продуктами гідролізу лактози є:
Яка добова потреба у вуглеводах?
Яка добова потреба у білках для дорослої людини?
Яка добова потреба у білках для дитини?
Раціональне харчування дорослої людини:
У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?
У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?
Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?
Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестеролу в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:
Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту:
Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення та всмоктування у кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці?
Назвіть білок, що виконує ферментативну функцію
Які рівні структурної організації білків існують?
За хімічною природою ферменти є:
Діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з утворенням токсичних речовин. Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот
Пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку. Найсильніший гідролітичний вплив цей ензим чинить на:
У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність шлункового вмісту. Якою має бути її величина за умов норми?
Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні зв’язки, утворені карбоксильними групами ароматичних амінокислот?
Під час комплексного обстеження у шлунковому соку пацієнта виявлена речовина, наявність якої свідчить про розвиток злоякісної пухлини шлунка. Яка це речовина?
Глікоген, що надійшов з їжею, гідролізувався в травному тракті. Який кінцевий продукт утворюється в результаті його гідролізу?
Дисахариди утворюються при гідролізі полісахаридів. Який дисахарид утворюється при гідролізі крохмалю?
Які речовини відносять до макрокомпонентів:
Які речовини відносять до мікрокомпонентів
Які значення рН шлункового соку людини в нормі?
Які клітини шлунку синтезують хлористоводневу кислоту?
Під час вивчення складу підшлункового соку було встановлено, що він містить велику кількість ферментів. Деякі з них виділяються в неактивній формі. Які це ферменти?
В організмі людини хімотрипсин секретується підшлунковою залозою і в порожнині тонкої кишки зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:
У пацієнта, 40 років, — непереносимість кисломолочних продуктів. Недостатністю якого ферменту трав¬лення можна пояснити це явище?
До складу білків входить:
Виберіть вірне твердження:
У хворого Л. після тривалого незбалансованого харчування розвинувся стеатоз печінки. Який провідний чинник зумовив його розвиток?
Яка добова потреба в жирах?
Яка добова потреба в рослинних ліпідах?
Недостатність якої групи вітамінів виникає при хронічній недостатності печінки?
У хворого Н., який страждає на хронічний гепатит, з'явилися ознаки порушення перетравлення жирів (стеаторея). Який механізм її виникнення?
При жовчнокам'яній хворобі виникла механічна жовтяниця в результаті недостатньої екскреції жовчі в кишечник. Порушення розщеплення яких речовин спостерігається при цьому захворюванні?
Де відбувається утворення хіломікронів?
Арахідонова кислота - незамінний компонент їжі, який необхідний для росту і розвитку організму, так як є джерелом біосинтезу тканинних гормонів. Яких?
У групі дітей, які отримували штучне харчування з низьким вмістом жирів, виник дефіцит поліненасичених жирних кислот. Які процеси в цьому випадку можуть порушуватися?
Для стимуляції родової діяльності породіллі лікар призначив простагландин Е2. З якої кислоти синтезується ця сполука?
Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення і всмоктування в кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишечнику?
Липолітичні ферменти шлунково кишкового тракту каталізують гідроліз ліпідів. Вкажіть хімічний зв'язок, який вони розщеплюють:
Рослинні масла є обов'язковим компонентом раціону харчування людини, як єдине джерело вітаміну:
Арахідонова кислота як незамінний компонент їжі є попередником синтезу біологічно активних речовин. Вкажіть які сполуки синтезуються з неї?
Простагландини використовуються в клініці як терапевтичні засоби. Що є субстратом їх синтезу?
Недостатність в організмі лінолевої і ліноленової кислот призводить до пошкоджень шкіри, випадання волосся, сповільненого загоєнню ран, тромбоцитопенії, зниження опірності до інфекційних захворювань. Порушення синтезу яких речовин викликає зазначені симптоми:
Жири є цінним енергетичним матеріалом для організму. Яка тканина не використовує ліпіди для синтезу АТФ?
Жири - це складні ефіри:
Вкажіть назву поліненасиченої вищої жирної кислоти:
До якого класу ліпідів належить лецитин?
До якого класу ліпідів належить триацилгліцероли?
Де відбувається утворення ліпопротеїнів?
Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:
Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активацію проліпази, всмоктування вищих жирних кислот?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома