Бх (8 тема)

Додано: 11 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 143 рази
70 запитань
Запитання 1

Для перетравлення жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?

варіанти відповідей

Жовч

Кишковий сік

Слина

Шлунковий сік

Панкреатичний сік 

Запитання 2

При хронічному панкреатиті спостерігається зменшення синтезу і секреції трипсину. Травлення і всмоктування яких речовин порушене в цьому випадку?

варіанти відповідей

Ліпідів

Полісахаридів

Нуклеїнових кислот

Дисахаридів

Білків

Запитання 3

Під час дослідження секреторної функції шлунка виявлено зменшення концентрації соляної кислоти в шлунковому соці. Активність якого ферменту при цьому буде знижуватись?

варіанти відповідей

Ліпази

Гексокінази

Карбоксипептидази

Амілази 

Запитання 4

Під час харчування новонародженої дитини молоком матері з’явилися блювання, метеоризм, пронос. Про спадкову недостатність якого ферменту слід думати?

варіанти відповідей

Пепсину

Ізомерази

Мальтази

Оліго-1,6-глюкозидази

Лактази

Запитання 5

Перетравлення білків у шлунку є початковою стадією розщеплення білків у травному тракті людини. Назвіть ферменти, які беруть участь у перетравленні білків у шлунку:

варіанти відповідей

Хімотрипсин і лізоцим

Ентеропептидаза і еластаза

Пепсин і гастриксин

Карбоксипептидази і амінопептидаза

Трипсин і катепсини

Запитання 6

В організмі людини хімотрипсиноген секретується підшлунковою залозою і в порожнині кишок зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:

варіанти відповідей

Амінопептидаз

Трипсину

Пепсину

Ліпази

Запитання 7

У крові дитини виявлено високий вміст галактози, концентрація глюкози знижена. Спостерігається катаракта, розумова відсталість, розвивається стеатоз. Яке захворювання має місце?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Стероїдний діабет

Галактоземія

Лактоземія

Фруктоземія

Запитання 8

У хворого порушено перетравлення білків у шлунку та тонкій кишці. Дефіцитом яких ферментів зумовлений цей процес?

варіанти відповідей

Пептидаз

Трансфераз

Амілаз

Ліпаз

Оксидоредуктаз

Запитання 9

Пацієнтові з хронічним панкреатитом призначений інгібітор протеолітичних ензимів, які продукуються в підшлунковій залозі в неактивному стані у вигляді зимогенів. Який механізм лежить в основі активації протеолітичного ензиму трипсину?

варіанти відповідей

Алостерична регуляція

Дефосфорилювання

Відщеплення з С-кінця гексапептиду

Частковий протеоліз молекули зимогену

Запитання 10

Хлористоводнева кислота в шлунку виконує значну кількість функцій. Виберіть одну, не властиву для НСl:

варіанти відповідей

Зумовлює набухання білків, що сприяє розщепленню їх ензимами

Забезпечує антибактеріальні властивості шлункового соку

Гідролізує пептидні зв’язки дикарбонових амінокислот

Стимулює секрецію ентерокінази ентероцитами дванадцятипалої кишки

Сприяє перетворенню пепсиногену в пепсин

Запитання 11

В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та ендопептидази. До екзопептидаз належать: 

варіанти відповідей

Еластаза, колагеназа

Амінопептидази, еластаза

Хімотрипсин, карбоксипептидази

Карбоксипептидази, амінопептидази

Пепсин, трипсин

Запитання 12

Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими:

варіанти відповідей

Еластаза, карбоксипептидази, желатиназа

Хімотрипсин, трипсин, карбоксипептидази

Хімотрипсин, еластаза, пепсин

Трипсин, хімотрипсин, ренін

Карбоксипептидази, ренін, ліпаза 

Запитання 13

До якого виду хімічних зв'язків відносять пептидний зв'язок?

варіанти відповідей

не ковалентний

водневий

гідрофобний

ковалентний

іонний

Запитання 14

Який з термінів застосуємо до крохмалю?

варіанти відповідей

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, гексоза, альдозами

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Моносахарид, пентоза, кетоза 

Запитання 15

Який з термінів вживають щодо клітковині?

варіанти відповідей

Моносахарид, гексоза, альдозами

Моносахарид, гексоза, кетоза

Моносахарид, пентоза, кетоза

Вуглевод, полісахарид (гетерополісахарид)

Вуглевод, полісахарид (гомополісахарід)

Запитання 16

Продуктами гідролізу сахарози є: 

варіанти відповідей

Етанол, фруктоза

Рибоза, оцтова кислота

Фруктоза, рибоза

Дезоксирибоза, рибоза

Глюкоза, фруктоза

Запитання 17

Продуктами гідролізу лактози є:

варіанти відповідей

Етанол, фруктоза

Фруктоза, рибоза

Рибоза, оцтова кислота

Глюкоза, галактоза

Запитання 18

Яка добова потреба у вуглеводах?

варіанти відповідей

50-100 г

450-500 г

150-300 г

150-200 г

250-300 г

Запитання 19

Яка добова потреба у білках для дорослої людини?

варіанти відповідей

5 г/кг

15 г/кг

1 г/кг

20 г/кг

10 г/кг 

Запитання 20

Яка добова потреба у білках для дитини?

варіанти відповідей

1,5-2 г/кг

10 г/кг

5 г/кг

15 г/кг

20 г/кг

Запитання 21

Раціональне харчування дорослої людини:

варіанти відповідей

Вуглеводи – 38%, жирів – 60%, білків – 12%

Вуглеводи – 58%, жирів – 30%, білків – 12%

Вуглеводи – 18%, жирів – 60%, білків – 22%

Вуглеводи – 28%, жирів – 40%, білків – 32%

Вуглеводи – 40%, жирів – 28%, білків – 32% 

Запитання 22

У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?

варіанти відповідей

Всмоктування вуглеводів

Перетравлення вуглеводів

Перетравлення жирів

Перетравлення білків

Всмоктування білків

Запитання 23

У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?

варіанти відповідей

Переважно білків

Переважно жирів

Відсутність білків

Відсутність жирів

Переважно вуглеводів

Запитання 24

Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?

варіанти відповідей

Холестерол

Урати

Оксалати

Хлориди

Фосфати

Запитання 25

Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестеролу в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:

варіанти відповідей

Жовчних кислот

Хіломікронів

Фосфоліпідів

Жирних кислот

Тригліцеридів

Запитання 26

Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту: 

варіанти відповідей

Гліколіпідів

Тригліцеридів

Хіломікронів

Фосфоліпідів

Холестеролу 

Запитання 27

Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення та всмоктування у кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці? 

варіанти відповідей

Амінокислоти, жирні кислоти

Ліпопротеїни, жирні кислоти

Моносахариди, жирні кислоти

Поліпептиди, жирні кислоти

2-моноацилгліцерол, жирні кислоти

Запитання 28

Назвіть білок, що виконує ферментативну функцію

варіанти відповідей

Інсулін

Трипсин

Фібрин

Актин

Гормон росту

Запитання 29

Які рівні структурної організації білків існують?

варіанти відповідей

всі перераховані

третинна

первинна

четвертина

вторинна 

Запитання 30

За хімічною природою ферменти є:

варіанти відповідей

білками

вітамінами

полісахаридами

ліпідами

моносахаридами

Запитання 31

Діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з утворенням токсичних речовин. Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот

варіанти відповідей

Цистину, цистеїну, метіоніну

Аргініну, гістидину, гліцину

Тирозину, триптофану, фенілаланіну

Гліцину, треоніну, лізину

Проліну, ізолейцину, лейцину

Запитання 32

Пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку. Найсильніший гідролітичний вплив цей ензим чинить на:

варіанти відповідей

Протаміни

Денатуровані білки

Мукопротеїни

Кератини

Гістони

Запитання 33

У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність шлункового вмісту. Якою має бути її величина за умов норми?

варіанти відповідей

40 – 60 ммоль/л

20 – 40 ммоль/л

60 – 80 ммоль/л

10 – 20 ммоль/л

30 – 50 ммоль/л

Запитання 34

Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні зв’язки, утворені карбоксильними групами ароматичних амінокислот?

варіанти відповідей

Ентерокіназа

Трипсиноген

Гастриксин

Прокарбоксипептидаза В

Хімотрипсиноген

Запитання 35

Під час комплексного обстеження у шлунковому соку пацієнта виявлена речовина, наявність якої свідчить про розвиток злоякісної пухлини шлунка. Яка це речовина? 

варіанти відповідей

Пепсин

Молочна кислота

Ренін

Внутрішній фактор Касла

Пепсиноген

Запитання 36

Глікоген, що надійшов з їжею, гідролізувався в травному тракті. Який кінцевий продукт утворюється в результаті його гідролізу?

варіанти відповідей

Глюкоза

Лактоза

Лактат

Галактоза

Фруктоза 

Запитання 37

Дисахариди утворюються при гідролізі полісахаридів. Який дисахарид утворюється при гідролізі крохмалю? 

варіанти відповідей

Пірогалоза

Лактоза

Мальтоза

Целобіоза

Сахароза

Запитання 38

Які речовини відносять до макрокомпонентів:

варіанти відповідей

Вітаміни

Жири, вітаміни

Білки, неорганічні компоненти

Вуглеводи, жири, білки

Неорганічні компоненти

Запитання 39

Які речовини відносять до мікрокомпонентів

варіанти відповідей

Жири, вітаміни

Вуглеводи, жири, білки

Вітаміни, неорганічні компоненти

Білки, неорганічні компоненти

Вуглеводи 

Запитання 40

Які значення рН шлункового соку людини в нормі?

варіанти відповідей

2-4,5

4,5-6

6-7,5

1,5-2,5

7,5-9

Запитання 41

Які клітини шлунку синтезують хлористоводневу кислоту? 

варіанти відповідей

Головні

G-клітини

Келихоподібні

Парієтальні

Запитання 42

Під час вивчення складу підшлункового соку було встановлено, що він містить велику кількість ферментів. Деякі з них виділяються в неактивній формі. Які це ферменти?

варіанти відповідей

Амілаза, ліпаза

Сахараза, амілаза

Нуклеаза, пепсин

Нуклеаза, пептидаза

Трипсиноген, хімотрипсиноген

Запитання 43

В організмі людини хімотрипсин секретується підшлунковою залозою і в порожнині тонкої кишки зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією: 

варіанти відповідей

Амінопептидаз

Пепсину

Карбоксипептидази

Еластази

Ентерокінази

Запитання 44

У пацієнта, 40 років, — непереносимість кисломолочних продуктів. Недостатністю якого ферменту трав¬лення можна пояснити це явище?

варіанти відповідей

Мальтази

Ліпази

Лактази

Лактатдегідрогенази

Запитання 45

До складу білків входить:

варіанти відповідей

80 амінокислот;

120 амінокислот;

20 амінокислот

65 амінокислот.

40 амінокислот

Запитання 46

Виберіть вірне твердження:

варіанти відповідей

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані складноефірний зв'язку

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані водневими зв'язками

Білки-біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких є гетерополімерами, побудовані із залишків амінокислот, які з'єднані пептидними зв'язками

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з моносахаридів, які з'єднані пептидними зв'язками

Білки- біоорганічні високомолекулярні сполуки, молекули яких побудовані з амінокислот, які з'єднані дисульфідними зв'язками

Запитання 47

У хворого Л. після тривалого незбалансованого харчування розвинувся стеатоз печінки. Який провідний чинник зумовив його розвиток?

варіанти відповідей

Недостатність секреції ліпотропних гормонів

Знижений синтез ЛПНЩ

Підвищене надходження нейтрального жиру

Недостатність ліпотропних факторів

Знижений синтез глікогену 

Запитання 48

Яка добова потреба в жирах?

варіанти відповідей

60-90 г/добу

40-50 г/добу

10-20 г/добу

100-120 г/добу

150-200 г/доб

Запитання 49

Яка добова потреба в рослинних ліпідах?

варіанти відповідей

40-50 г

60-90 г

150-200 г

20-25 г

100-120 г

Запитання 50

Недостатність якої групи вітамінів виникає при хронічній недостатності печінки?

варіанти відповідей

Вітаміну Н

Вітамінів групи В

Водорозчинних вітамінів

Жиророзчинних

Вітамінів А, С, Е

Запитання 51

У хворого Н., який страждає на хронічний гепатит, з'явилися ознаки порушення перетравлення жирів (стеаторея). Який механізм її виникнення?

варіанти відповідей

Зниження синтезу ліпази

Зниження всмоктування триацилгліцеролів

Недостатність жиророзчинних вітамінів

Зниження синтезу і секреції жовчних кислот 

Запитання 52

При жовчнокам'яній хворобі виникла механічна жовтяниця в результаті недостатньої екскреції жовчі в кишечник. Порушення розщеплення яких речовин спостерігається при цьому захворюванні?

варіанти відповідей

Ліпідів

Нуклеїнових кислот

Дисахаридів

Білків

Полісахаридів

Запитання 53

Де відбувається утворення хіломікронів? 

варіанти відповідей

В підшлунковій залозі

В селезінці

В ентероцитах

В плазмі крові

В гепатоцитах

Запитання 54

Арахідонова кислота - незамінний компонент їжі, який необхідний для росту і розвитку організму, так як є джерелом біосинтезу тканинних гормонів. Яких?

варіанти відповідей

холіну

норадреналіну

трийодтироніну

етаноламіну

простагландинів

Запитання 55

У групі дітей, які отримували штучне харчування з низьким вмістом жирів, виник дефіцит поліненасичених жирних кислот. Які процеси в цьому випадку можуть порушуватися?

варіанти відповідей

Тканинний ліполіз

Біосинтез кетонових тіл

Окислення вищих жирних кислот

Синтез холестеролу

Синтез простагландинів і лейкотрієнів

Запитання 56

Для стимуляції родової діяльності породіллі лікар призначив простагландин Е2. З якої кислоти синтезується ця сполука?

варіанти відповідей

глутамінової

стеаринової

пальмітинової

фосфатидної

арахідонової

Запитання 57

Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення і всмоктування в кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишечнику?

варіанти відповідей

моносахариди

поліпептиди

гліцерол, жирні кислоти

амінокислоти

ліпопротеїди

Запитання 58

Липолітичні ферменти шлунково кишкового тракту каталізують гідроліз ліпідів. Вкажіть хімічний зв'язок, який вони розщеплюють:

варіанти відповідей

пептидний

глікозидний

амідний

водневий

складноефірний

Запитання 59

Рослинні масла є обов'язковим компонентом раціону харчування людини, як єдине джерело вітаміну:

варіанти відповідей

F

В3

С

В6

В1

Запитання 60

Арахідонова кислота як незамінний компонент їжі є попередником синтезу біологічно активних речовин. Вкажіть які сполуки синтезуються з неї?

варіанти відповідей

етаноламін

простагландини

холін

трийодтиронин

норадреналін

Запитання 61

Простагландини використовуються в клініці як терапевтичні засоби. Що є субстратом їх синтезу? 

варіанти відповідей

фосфатидна кислота

глутамінова кислота

стеаринова кислота

пальмітинова кислота

арахідонова кислота

Запитання 62

Недостатність в організмі лінолевої і ліноленової кислот призводить до пошкоджень шкіри, випадання волосся, сповільненого загоєнню ран, тромбоцитопенії, зниження опірності до інфекційних захворювань. Порушення синтезу яких речовин викликає зазначені симптоми:

варіанти відповідей

кортикостероїдів

інтерферону

катехоламінів

інтерлейкінів

ейкозаноїдів

Запитання 63

Жири є цінним енергетичним матеріалом для організму. Яка тканина не використовує ліпіди для синтезу АТФ?

варіанти відповідей

сполучна тканина

м'язова тканина

жирова тканина

нервова тканина

кісткова тканина

Запитання 64

Жири - це складні ефіри:

варіанти відповідей

Триатомного спирту гліцерину і гидроксикислот

Двохатомного спирту гліколю і вищих жирних кислот

Триатомного спирту гліцерину і амінокислот

Триатомного спирту гліцерину і нижчих жирних кислот

Триатомного спирту гліцерину і вищих жирних кислот 

Запитання 65

Вкажіть назву поліненасиченої вищої жирної кислоти:

варіанти відповідей

пальмітинова

олеїнова

валеріанова

арахидонова

масляна 

Запитання 66

До якого класу ліпідів належить лецитин?

варіанти відповідей

Сфінголіпід

Гліколіпід

Ганглеозид

Цереброзид

Фосфоліпід

Запитання 67

До якого класу ліпідів належить триацилгліцероли?

варіанти відповідей

Гліколіпіди

Сфінголіпіди

Прості ліпіди

Цереброзиди

Ганглеозиди

Запитання 68

Де відбувається утворення ліпопротеїнів? 

варіанти відповідей

В слизовій оболонці кишечника, в гепатоцитах, в крові

В плазмі крові, легенях, підшлунковій залозі

В гепатоцитах, підшлунковій залозі

В нирках, в селезінці

Запитання 69

Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:

варіанти відповідей

Холато-білірубіновий

Холато-холестероловий

Холато-кальцієвий

Де Рітіса

Фосфоліпідний

Запитання 70

Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активацію проліпази, всмоктування вищих жирних кислот?

варіанти відповідей

Жовчні кислоти  

Вуглеводи

Амінокислоти

Холестерол

Білірубін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест