Бх моносахариди

Додано: 6 травня
Предмет:
41 запитання
Запитання 1

Вказати, які функціональні групи в молекулі глюкози можна визначити за допомогою реакції з Си(ОН)2 у лужному середовищі:

варіанти відповідей

Спиртові гідроксили – при нагріванні

Положення глікозидного гідроксилу – при нагріванні 

Спиртові гідроксили – без нагрівання

Наявність циклічної піранозної форми – без нагрівання

Запитання 2

. Гідроліз О-глікозидного зв’язку відбувається у кислому середовищі. Вказати, у якому середовищі відбувається гідроліз N-глікозидного зв’язку: 

варіанти відповідей

 У кислому або лужному

Також у кислому

Тільки в лужному

Тільки в нейтральному

У лужному або в нейтральному 

Запитання 3

Вказати, які властивості глюкози виявляються у реакції` «срібного дзеркала»

варіанти відповідей

Властивості окисника

Властивості багатоатомного спирту

Властивості відновника

Властивості піранозної форми молекули

Кислотні властивості 

Запитання 4

Вибрати правильну схему ферментативного фосфорилювання D-глюкози in vivo (фермент-глюкокіназа

варіанти відповідей

D-глюкоза+АМФ--D-глюкозо- 1-фосфат+аденозин(А)

D-глюкоза+АТФ--D-глюкозо-1, 6 дифосфат+АМФ 

D-глюкоза+АТФ--D-фруктозо1, 6 дифосфат +АДФ

D-глюкоза +АТФ –D-глюкозо-6-фосфат+АДФ

D-глюкоза+АТФ--D-фруктозо-6-фосфат 

Запитання 5

. Враховуючи, що D-фруктоза є кетогексозою, вказати, скільки вона має енантіомерів і скільки діастереомерів:

варіанти відповідей

1 енантіомер і 6 діастереомерів

2 енантіомери і 6 діастереомерів 

2 енантіомери і 8 діастереомерів 

1 енантіомер і 8 діастереомерів

1 енантіомер і 4 діастереомери 

Запитання 6

Вибрати ряд, в якому відбувається поступове окислення глюкози та її похідних(зліва направо):

варіанти відповідей

Сорбіт-глюкоза-глюкарова кислота-глюкуронова кислота

Глюконова кислота-глюкоза-глюкуронова кислота-сорбіт

Глюкоза-сорбіт-глюкуронова кислота-глюканова кислота

Глюкоза-глюкуронова кислота –сорбіт-глюканова кислота

Сорбіт-глюкоза-глюконова кислота-глюкарова кислота 

Запитання 7

. α- і β-аномери моносахаридів розрізняються конфігурацією:

варіанти відповідей

 Другого атома вуглецю, рахуючи від альдегідної або кетогрупи 

Полуацетального атома вуглецю

Третього атома вуглецю, рахуючи від альдегідної або кетогрупи

Останнього хірального атома вуглецю

Немає правильної відповіді 

Запитання 8

Позитивну реакцію «срібного дзеркала» дають такі моносахариди:

варіанти відповідей

D-фруктоза

D-глюконова кислота

D-глюкоза 

D-фруктофуранози

 D-глюкуронова кислота

Запитання 9

D-глюкоза може бути класифікована як:

варіанти відповідей

Полісахарид

Альдопентоза

Кетогексоза

Альдогексоза і моносахарид

Дисахарид

Запитання 10

D-фруктоза може бути класифікована я

варіанти відповідей

Полісахарид

Кетогексоза і моносахарид

Кетопентоза

Альдогексоза

Дисахарид

Запитання 11

. D-галактоза має D-конфігурацію заступників у атомів вуглецю з порядковим номером у складі молекули:

варіанти відповідей

Другий і п'ятий 

Перший і четвертий

Четвертий і п'ятий

 Третій і четвертий 

 Шостий і перший 

Запитання 12

Належність моносахариду до D- або L-стереохімічні ряду визначається конфігурацією заступників у атома вуглецю в складі молекули, який буде з порядковим номером

варіанти відповідей

Останній атом вуглецю 

Перший

Другий

Асиметричний атом вуглецю з максимальним порядковим номером

Асиметричний атом вуглецю з мінімальним порядковим номером

Запитання 13

Молекули D-глюкози і L-глюкози є: 

варіанти відповідей

Енантіомерами 

Епімерами

Аномерами 

Діастереомерами

Структурними ізомерами 

Запитання 14

Молекули D-глюкози і D-галактози є:

варіанти відповідей

Діастереомера

Аномерами 

 Епімерами

Енантіомерами

Структурними ізомерами

Запитання 15

. Молекули D-глюкози і D-фруктози є: 

варіанти відповідей

Структурними ізомерами

 Діастереомерами

Аномерами 

Енантіомерами

Епімерами

Запитання 16

. Число таутомерних форм, які можливі для D-рибози:

варіанти відповідей

Можлива тільки відкрита форма молекули 

Дві

Три

Чотири

П'ять

Запитання 17

Таутомерну рівновагу в розчині D-глюкози утворюють її таутомерні форми:

варіанти відповідей

Одна відкрита, одна пиранозна і одна фуранозна

Одна відкрита, дві пиранозні і дві фуранозні 

Дві пиранозні і дві фуранозн

Одна відкрита і дві фуранозні

Одна відкрита і дві пиранозні

Запитання 18

 Відкрита форма D-глюкози за хімічною природою є

варіанти відповідей

Ацеталем і багатоатомним спиртом

Кетоном і багатоатомним спиртом

 Багатоатомним спиртом і альдегідом

Напівацеталем і багатоатомним спиртом

Карбоновою кислотою і спиртом

Запитання 19

Відкрита форма D-фруктози за хімічною природою є:

варіанти відповідей

Ацеталем

 Напівацеталем

Альдегідом

Кетоном і багатоатомним спиртом

Альдегідом і багатоатомним спиртом

Запитання 20

. Циклічні форми D-галактози мають хімічну природу:

варіанти відповідей

Напівацеталю і багатоатомного спирту 

 Ацеталю і багатоатомного спирту

. Кетону і багатоатомного спирту

Альдегіду і багатоатомного спирту

Карбонової кислоти

Запитання 21

Явищем мутаротації називають:

варіанти відповідей

 Існування моносахаридів у вигляді рівноважної суміші таутомерів Оборотні взаємні перетворення відкритої і циклічних форм моносахаридів

Оборотне перетворення аномерів через відкриту форму молекули моносахарид

Зворотні перетворення пиранозної форми в фуранозну через відкриту форму молекули моносахариду

 Зміна в часі кута обертання площини поляризації світла, тобто наявність оптичної активності в розчинах моносахаридів 

Все перераховане 

Запитання 22

 До дезоксисахаридів слід віднести:

варіанти відповідей

 D-сорбіт

D-глюкозамін

D-рибоза

2-дезокси-D-рибоза

D-галактуронова кислота

Запитання 23

До аміноцукру слід віднести:

варіанти відповідей

 D-сорбіт

D-рибоза

. D-глюкозамін 

2-дезокси-D-рибоза

Глюкуронова кислота

Запитання 24

При відновленні моносахаридів утворюються:

варіанти відповідей

 Глікозиди

Глюкуронові кислоти

Поліспирти (цукрові спирти)

Складні ефіри 

Гліконові кислоти

Запитання 25

В умовах проби Троммера окислюються і дають червоно-жовтий осад оксиду міді (I):

варіанти відповідей

Мальтоза і D-глюкоза

О-етил-D-глюкопіранозид

Сахароза та крохмаль

 Етил-D-мальтозід

Глікоген і амілопектин

Запитання 26

 Вкажіть максимально можливу кількість діастереомерів відкритої форми глюкози:

варіанти відповідей

4

16

8

5

12

Запитання 27

Кількість діастереомерів відкритої форми моносахаридів можна розрахувати за формулою

варіанти відповідей

Полінга

Хеуорса

 Брендстеда

Фішера

Немає правильної відповіді

Запитання 28

І фруктоза, і сахароза проявляють властивості:

варіанти відповідей

Багатоатомного спирту

Альдегіду

Карбонової кислоти

Аміна

Все вищезазначене

Запитання 29

. І циклічна, і відкрита форма глюкози містять функціональну групу:

варіанти відповідей

-С=О 

-ОН

 НС=О

СО2

-СООН 

Запитання 30

Різну хімічну будову мають

варіанти відповідей

L-глюкоза і D-глюкоза

Глюкоза і галактоза 

Все вищезазначене

 Циклічна і лінійна форма глюкози

Запитання 31

На відміну від сахарози, глюкоза:

варіанти відповідей

Гідролізується

Утворює з гідроксидом міді (II) синій розчин

Вступає в реакцію етерифікації

Дає «срібне дзеркало»

Піддається бродінню 

Запитання 32

Продуктом відновлення глюкози воднем

варіанти відповідей

СН2ОН-СНОН-СНОН-СНОН-СО-СН2ОН 

 СН2ОН-СНОН-СНОН-СНОН-СНОН-СООН

СН2ОН-СНОН-СНОН-СНОН-СНОН-НС=О

СН2ОН-СНОН-СНОН-СНОН-СНОН-СОNН2

 СН2ОН-СНОН-СНОН-СНОН-СНОН-СН2ОН 

Запитання 33

Глюкоза вступає в реакцію: 

варіанти відповідей

«Срібного дзеркала»

Етерифікації

Бродіння

 Гідрування 

Все вищезазначене

Запитання 34

Число асиметричних (хіральних) атомів вуглецю в молекулі глюкози:

варіанти відповідей

1

3

0

6

Запитання 35

Общая формула вуглеводів умовно прийнята як:

варіанти відповідей

СnH2nOm

Сn (H2O) m

СnH2mOm

СnH2nOn

Запитання 36

Рацемати - це:

варіанти відповідей

Суміш аномерів 

Продукти бродіння глюкози

Еквімолярні суміш енантіомерів

Суміш епімер

. Суміш енантіомерів

Запитання 37

 Вкажіть моносахариди, що входять до складу нуклеїнових кислот:

варіанти відповідей

 Глюкуронова кислота, манноза 

Ідуронова кислота, фруктофуранози

Дезоксирибоза, рибоза 

. Галактозамін, глюкозо-6-фосфат

 Глюкуронова кислота, рибоза

Запитання 38

 При спиртовому бродінні глюкози утворюється газ:

варіанти відповідей

Вуглекислий

Кисень

Водень

Звеселяючий

Чадний

Запитання 39

. Цей спирт утворюється при відновленні глюкози:

варіанти відповідей

Гексанол

Етиленгліколь

Ксиліт

Сорбіт

Циклогексанол

Запитання 40

В основі мутаротації моносахаридів лежить явище:

варіанти відповідей

Аномери

Епімери

Енантіомери

Таутомерія

Діастереомери

Запитання 41

Які вуглеводи належать до простих?

варіанти відповідей

Лактоза

Глюкоза

Глікоген

Крохмаль

Сахароза

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест