Біо залік 100-200

Додано: 13 червня 2023
Предмет:
Тест виконано: 10 разів
101 запитання
Запитання 1

100. До жіночої консультації звернулась жінка, у якої було два мимовільні викидні. Під час обстеження у жінки виявлено протозойну хворобу, випадках Е невиношування вагітності. Як називається ця наслідком якої багатьох хвороба?

варіанти відповідей


С) Токсоплазмоз

А) Лейшманіоз


В) Лямбліоз

0) Трипаносомоз


Е) Урогенітальний трихомоноз

Запитання 2

101. При копрологічному дослідженні у фекаліях хворої знайдено яйця дрібних розмірів із кришечкою. З анамнезу відомо, що жінка часто вживає рибні страви. Який сисун паразитує організмі?

варіанти відповідей

А) Легеневий



В) Печінковий


Е) Котячий

С) Ланцетоподібний


0) Кров'яний

Запитання 3

До лікарні потрапив хворий з розчухами волосяної частини де виявлено членистоногих сірого кольору завдовжки 3мм, зі сплющеними у дорсовентральному напрямку тілом і з парами кінцівок. Як вони називаються?

варіанти відповідей


Pediculus humanus capitis


Pediculus humanus humanus

Phthirus pubis

Pulex irritans


Cimex lectularius 

Запитання 4

При огляді хворого з ранами, що кровоточать, лікар виявив пошкодження тканин личинками, а також локальні місця нагноєння. Діагноз: облігатний міаз. Збудником цього захворювання є:

варіанти відповідей

Жигалка осіння


Муха вольфартовая


Муха цеце


Триатомовий клоп

Муха хатня

Запитання 5

Внаслідок дії тератогенного фактору у зародка порушено розвиток кровоносної системи. В якому зародковому листку ВИНИКЛО це порушення?

варіанти відповідей

Енто- і мезодерми


Мезодерми


Ентодерми


Екзодерми

Енто- і ектодерми

Запитання 6

У пацієнта виялено кишкову непрохідність, поганий апетит, нудоту, блювоту. Встановлено недокрів'я, пов'язане з нестачею вітаміну В12. Який паразит тонкого кишечника людини спричиняє цю патологію?


варіанти відповідей

Волосоголовець


Ехінокок


Карликовий ціп'як


Стьожак широкий


Альвеокок

Запитання 7

У 60-річної жінки з тяжкою формою парадонтозу при мікроскопічному дослідженні зіскобу ясен були виявлені одноядерні найпростіші розміром 360 мкм широкими з псевдоподіями. Які найпростіші були виявлені у хворої?

варіанти відповідей

Trichomonas tenax 

Toxoplasma gondii

Balantidium coli

Entamoeba gingivalis 

Entamoeba histolytica

Запитання 8

Дитина 10 років скаржиться на слабість, нудоту, дратівливість. На білизні знайдені гельмінти білого кольору завдовжки 5-10 мм. При мікроскопії эскрібка перианальних складок виявлені безбарвні яйця несиметричної форми. Вкажіть, який гельмінт паразитує у хворого?

варіанти відповідей

Волосоголовець

Кривоголовка

Гострик

Аскарида людська

Трихінела

Запитання 9

До хірургічного відділення лікарні надійшов хворий з підозрою на абсцес печінки. Хворий тривалий час знаходився у відрядженні в одній з африканських країн і неодноразово хворів На гострі шлунково-кишкові розлади.Яке протозойне захворювання може бути в хворого? 

варіанти відповідей

А) Токсоплазмоз


 В) Амебіаз


С) Трипаносомоз


D) Лейшманіоз


Е) Малярія

Запитання 10

Balantidium coli локалізується в організмі людини в:


варіанти відповідей

Товстій кишці


Серці

Легенях


Тонкій кишці


Печінці

Запитання 11

Елементарні екологічні системи, у яких здійснюється речовинно-енергетичний кругообіг,що обумовлений життєдіяльністю багатьох організмів, становлять рівень організації живої

матерії, назва якого: 

варіанти відповідей

Екосистемний

Організмовий


Видовий


Біосферний


Популяційний

Запитання 12

. У 5-річної дівчинки на періанальних складках мати знайшла білих "черв'ячків", які викликають у дитини свербіж і неспокій, і доставила їх до лабораторії. При дослідженні лікар побачив білих гельмінтів 0,5-1 см довжиною, ниткоподібної форми із загостреними кінцями, у деяких вони заокруглені. Який діагноз можна встановити?

варіанти відповідей

Дифілоботріоз


Ентеробіоз


Теніоз

Аскаридоз

Опісторхоз

Запитання 13

Хворий який працює на свинофермі скаржиться на біль в животі переймоподібного характеру, рідкі випорожнення із слизом домішкою крові, головний біль, слабкість,і лихоманку. При огляді товстої кишки виявлено виразки розміром від 1 мм до декількох сантиметрів, у фекаліях одноклітинні овальної форми з війками. Яке захворювання підозрівають у хворого?

варіанти відповідей

Амебіаз


Токсоплазмоз


Трихомоноз


Балантидіаз


Лямбліоз

Запитання 14

Дитина неспокійно спить, уві сні скрегоче зубами, часто розчухує область анального отвору. В лабораторії у зішкрібах з перианальних складок дитини були виявлені гельмінти довжиною до 1 см, білого кольору. Який гельмінт є причиною такого стану у дитини?

варіанти відповідей

Ціп'як карликовий 

Гострик

Вугриця кишкова

Аскарида людська


Трихінела

Запитання 15

Хворому після обстеження поставлений Діагноз фасціольоз. Він міг заразитися при вживанні:

варіанти відповідей

Сирої води із ставка

Зараженої печінки

Зараженої риби


Раків


Зараженого м'яса

Запитання 16

Зародок ланцетника перебуває на одній стадії розвитку, під час якої кількість його клітин збільшується, але загальний об'єм зародка практично не змінюється. На якій стадії розвитку знаходиться зародок?

варіанти відповідей

Гістогенезу

Гаструляції

Дроблення

Нейруляції

Органогенезу

Запитання 17

У калі хворої людини можна виявити цисти: 

варіанти відповідей

Trichomonas vaginalis

Trichomonas hominis

Leishmania tropica minor

Lamblia interstinalis

Toxoplssma gondii

Запитання 18

В анамнезі жінки відмічено три викидні, внаслідок четвертої вагітності народилась дитина з ураженням центральної нервової системи та очей, збільшення лімфовузлів, селезінки. Відомо, що дома у жінки живуть дві кішки. Мікроскопічним дослідженням мазків крові та пунктатів лімфовузлів виявлено в клітинах тільця у формі півмісяця, один кінець загострений і має утвір у вигляді присоски, інший заокруглений. Який паразит виявлений у жінки?

варіанти відповідей

Plasmodium vivax

Trichomonas hominis

Balantidium coli

Toxoplasma gondii

Lamblia intestinalis

Запитання 19

Після дослідження зскріба з перианальних складок дитини виявлено асиметричні безбарвні яйця овальної форми. Яке захворювання в дитини?

варіанти відповідей

Ентеробіоз

Теніаринхоз


 Дракункульоз

Лямбліоз

Фасцільоз

Запитання 20

У хворого відзначається стан, що супроводжується підвищенням температури тіла, загальною слабкістю, гострим болем у животі, частими рідкими випорожненнями до 10-12 разів на добу, з домішками крові та слизу. Під час мікроскопічного дослідження фагоцитовані еритроцити. Хворому виставлено діагноз: амебіаз. Яка комаха можу бути механічним переносником збудника цієї інвазії?

варіанти відповідей

Cimex lectularis

Phthirius pubis

Pediculucs humanus humanus 

Musca domestica

Pediculus humanus capitis

Запитання 21

Після проведеного лікування у пацієнта виділились проглотиди, заповнені маткою. Кількість бічних відгалужень від головного стовбура Матки становить 17-35 3 3 кожногобоку. Ця проглотида належить:

варіанти відповідей

Бичачому ціп'яку

Карликовому ціп'яку

Ехінококу

Стожаку широкому

Свинячому ціп'яку

Запитання 22

У жінки народилася хвора На токсоплазмоз дитина і вона вважає, що заразилася токсоплазмою від подруги, яка нещодавно народила також хвору дитину. Який спосіб зараження людини токсоплазмою є неможливим? 

варіанти відповідей

Контакт з хворою людиною

Контакт з кішкою 

Вживання напівсирого м'яса зараженої свійської тварини

Пиття води, зараженої ооцитами 

Споживання немитих овочів

Запитання 23

При дегельмінтизації у хворого виявлені Довгі фрагменти гельмінта, що має членисту будову. Ширина члеників перевищує довжину, у центрі членика видно розеткоподібної форми утвір. Визначте вид гельмінта

варіанти відповідей

Ціп'як озброєний

 Ехінокок

Ціп'як карликовий

Альвеокок

Стьожак широкий.

Запитання 24

У пахвах людини виявлені дрібні (1-1,5 мм) сплющені у спинно-черевному напрямку, безкрилі кровосисні комахи.Їх личинки розвивалися тут же. Яке захворювання викликають ці комахи?

варіанти відповідей

Хвороба Чагаса 

Поворотний тиф

Сонна хвороба

Чума

Фтиріоз

Запитання 25

У вагітної жінки, яка вживала алкоголь, порушилась закладка ектодерми в ембріональний період. В яких похідних цього листка розвинуться вади?

варіанти відповідей

Надниркові залози

Статеві залози

Нирки

Нервова трубка

Епітелій кишечника

Запитання 26

Пацієнтка скаржиться на свербіж, відчуття печії у ділянці зовнішніх статевих органів, гнійні пінисті виділення. При дослідженні цих виділень 3 джгутиками, ундулюючою мембраною і шипом на кінці тіла. Який це вид виявлено одноклітинні організми грушоподібної форми 4-ма організмів?

варіанти відповідей

Toxoplasma gondii

Lamblia intestinalis

Trichomonas hominis

Trichomonas vaginalis 

Entamoeba gingivalis

Запитання 27

Lamblia intestinalis локалізується в організмі людини в: 

варіанти відповідей

Тонкій кишці

Товстій кишці

Глотці

Селезінці 

Шлунку

Запитання 28

Людям, що мешкають в умовах арктичного клімату, незалежно від їхньої раси, притаманний ряд пристосувань до умов існування. Для представників арктичного адаптивного типу порівняно з корінними жителями Центральної Африки характерним є:

варіанти відповідей

більша довжина ніг, ніж довжина рук

підвищений шар підшкірного жиру

худорляве тіло

підвищення потовиділення

менша потреба в жирах

Запитання 29

У хворого круглясті виразки на обличчі, запалення та збільшення лімфатичних вузлів. Ці симптоми з'явилися після укусів москітів. Під час лабораторного дослідження виділень із виразок на обличчі виявлено одноклітинні безджгутикові організми. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Дерматотропний лейшманіоз

Трипаносомоз

 Міаз

 Короста

Запитання 30

У людини під час активної фізичної праці підвищується концентрація вуглекислоти в крові. Це призводить до поглиблення та прискорення дихання, унаслідок чого в крові зменшується концентрація вуглекислоти та іонів водню. Завдяки цьому підтримується:

варіанти відповідей

Анабіоз

Онтогенез

Ортабіоз

 Імунітет

Гомеостаз

Запитання 31

При вживанні в їжу недостатньо провареного м'яса можна заразитися:

варіанти відповідей

Лямбліозом

 Лейшманіозом

Токсоплазмозом

Балантидіазом

 Трипаносомозом

Запитання 32

Лікар, мікроскопуючи мазок крові, що забарвлений за Романовським, виявив найпростіші у формі півмісяця, протоплазма яких вакуолізована і забарвлена у блакитний колір, а ядро у червоний. Які найпростіші найбільш імовірно були у крові?

варіанти відповідей

Токсоплазми

 Трипаносоми

Лямблії

Лейшманії

Балантидії

Запитання 33

До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербежу шкіри, особливо між пальцями рук, на нижній частині живота. На шкірі хворого помічено звивисті ходи білувато-брудного кольору і встановлено, що причиною цього стану став кліщ. На який діагноз вказують ці дані?

варіанти відповідей

Короста


Педикульоз

Демодекоз


Міаз


Дерматотропний лейшманіоз

Запитання 34

Для Якого гельмінтозу характерна природна осередковість, пов'язана з вживанням населенням річкової риби:

варіанти відповідей

Теніоз

Опісторхоз

Ехінококоз


Дікроцеліоз

Фасціольоз

Запитання 35

У хворого зі скаргами на часті рідкі випорожнення з кров'ю ("малинове желе") при мікроскопічному дослідженні були виявлені великі з найпростіших клітини з одним ядром та поглиненими еритроцитами. Для якого характерна така морфологічна форма?

варіанти відповідей

Balantidium coli



Giardia Lamblia


Toxoplasma gondii


Entamoeba histolytica

Campylobacter jejuni

Запитання 36

Людина, що живе біля ставка і поливає свою городину ставковою водою, часто їсть свіжі огірки безпосередньо з грядки. Які личинки якого гельмінта вона може при цьому випадково проковтнути?

варіанти відповідей

Адолескарії Fasciola hepatica

Метацеркарії Dicrocoelium lanceatum 

Плероцеркоїди Diphyllobothrium latum

Метацеркарії Paragonimus ringeri

Метацеркарії Opisthorchis felineus

Запитання 37

Хворого прооперували з приводу апендициту. У червоподібному відростку виявлено білихчерв'ячків із волосоподібним переднім кінцем. Визначте вид гельмінтів:

варіанти відповідей


Трихінела

Карликовий ціп'як

Волосоголовець

Аскарида

 Гострик

Запитання 38

У пацієнта, що прибув з ендемічного за малярією району, підвищилася температура тіла, відзначається головний біль, озноб, загальне нездужання - симптоми, що характерні й для звичайної застуди. Які лабораторні дослідження необхідно провести, щоб підтвердити або спростувати діагноз "малярія"?

варіанти відповідей

Дослідження пунктату лімфовузлів

Дослідження спинномозкової рідини

Мікроскопія мазків крові

Мікроскопія пунктату червоного кісткового мозку

Аналіз сечі

Запитання 39

У новонародженої дитини виявлено вроджені вади розвитку травної системи, що пов'язано з дією тератогенних факторів на початку вагітності. На який зародковий листок подіяв те-ратоген?

варіанти відповідей

Ендодерма

Мезодерма

Ендодерма і мезодерма

Усі листки

Ектодерма

Запитання 40

До гастроентерологічного відділення надійшов хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлені рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання діагностується у хворого?

варіанти відповідей

Трихомоноз

Амебна дизентерія

Лямбліоз

Балантидіаз кишковий

Амебіаз кишковий

Запитання 41

У порожнині каріозних зубів знайдені паразитичні найпростіші. Встановлено, що вони належать до класу Саркодових. Цими одноклітинними є

варіанти відповідей

Entamoeba coli

Amoeba proteus

Lamblia intestinalis

Entamoeba gingivalis

Entamoeba histolytica

Запитання 42

До лікарні потрапив пацієнт зі скаргами на загальну слабкість, біль у кишечнику, розлади травлення, що супроводжується частими випорожненнями з домішками слизу і крові. Під час дослідження фекалій виявлено форми найпростіших розміром 30-200 мкм. Тіло вкрите війками, цитоплазма містить два ядра (велике макронуклеус, і мале мікронуклеус).

Який паразит спричинив захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

 Лямблія

Балантидій

Трихомонада кишкова

Амеба кишкова

Амеба ротова

Запитання 43

Відомо, що для профілактики деяких інфекційних захворювань проводять щеплення. Для якого протозойного захворювання щеплення с профілактичним заходом:

варіанти відповідей

Токсоплазмозу

 Малярії

Шкірного лейшманіозу

Урогенітального трихоманозу

Трипаносомозу

Запитання 44

Лікарями санітарно-епідеміологічної станції було обстежено працівників кав'ярні. У здорового працівника виявлено безсимптомне паразитоносійство, він є джерелом клінічно чотирьохядерних цист. Вірогідніше за все в цієї людини паразитує:

варіанти відповідей

Дизентерійна амеба

Трипаносома

Лейшманія дерматотропна

Малярійний плазмодій

Трихомонада кишкова

Запитання 45

Внаслідок забрудненості навколишнього середовища пестицидами, важкими металами та іншими токсичними речовинамиз зростає рівень генних та хромосомних мутацій, з'являються нові штами мікроорганізмів і т. ін. Це призвело до зростання захворюваності за такою нозологією, як наприклад, карієс. Це захворювання ви віднесете до групи:

варіанти відповідей

Філогенетично обумовлена хвороба

Мультифакторна хвороба

Генна хвороба

Хромосомна хвороба

Геномна хвороба

Запитання 46

У клініці для лікування інфаркту міокарда пацієнту введено ембріональні стовбурові клітини, що одержано шляхом терапевтичного клонування в цього ж пацієнта. Як називається цей вид трансплантації?

варіанти відповідей

Алотрансплантація

Ізотрансплантація

Аутотрансплантація

Гетеротрансплантація

 Ксенотрансплантація

Запитання 47

Яка з названих хвороб є трансмісивна?

варіанти відповідей

Трихомоноз

 Лямбліоз

Балантидіоз

Трипаносомоз

Амебіаз

Запитання 48

Хворий скаржиться на біль у ділянці печінки. При дослідженні жовчі, отриманої під час дуоденального зондування, виявлені жовтуваті яйця овальної форми, звужені до полюсів, на кінці одного полюсу знаходиться кришечка. Розміри цих яєць найменші серед усіх гельмінтів. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Опісторхоз

Ехінококоз

Теніоз

 Дифілоботріоз

 Теніаринхоз

Запитання 49

У хворої дитини періодично з'являються рідкі випорожнення, іноді біль у ділянці живота, нудота, блювання. За розповіддю матері, одного разу у дитини з блювотною масою виділився гельмінт веретеноподібної форми, розміром 25 см. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Трихоцефальоз

Трихінельоз

Аскаридоз

Дракункульоз

Ентеробіоз

Запитання 50

Деякі паразитичні найпростіші можуть потрапляти в організм людини на стадії цисти за участі механічних переносників, зокрема хатньої мухи. Яким протозойним захворюванням можна заразитися у такий спосіб?

варіанти відповідей

 Трипаносомозом

 Лейшманіозом

Лямбліозом

 Малярією

 Урогенітальним трихомонозом

Запитання 51

Чоловік, що звернувся до лікаря, скаржиться на розлади травлення (втрату апетиту, нудоту, біль у животі, часті рідкі випорожнення з домішками крові). Після проведеного обстеження у фекаліях хворого виявлено вегетативні форми найпростіших, що мають непостійну форму тіла і містять фагоцитовані еритроцити. На який діагноз вказують такі дані?

варіанти відповідей

Трипаносомоз

Лейшманіоз

Лямбліоз

 Трихоманоз

Амебіаз

Запитання 52

При дегельмінтизації у хворого кишківника був виділений стьожковий черв довжиною 3,5 м. Зрілі членики гельмінта нерухомі і мають до 12 бічних відгалужень матки. В даному випадку мова йде про таке захворювання:

варіанти відповідей

Дифілоботріоз

Опісторхоз

Теніоз

Теніаринхоз

Ехінококоз

Запитання 53

Відпочиваючи на дачі, хлопчик знайшов павука з такими морфологічними особливостями: довжина - 2 см, округле черевце чорного кольору, на спинному боці якого видно червоні цяточки у два ряди, чотири пари членистих кінцівок вкриті дрібними чорними волосками. волосками. Визначте дане членистоноге:

варіанти відповідей

Кліщ

Скорпіон

Каракурт

Фаланги

Тарантул

Запитання 54

Який матеріал використовують для виявленя Lamblia interstinalis у людини?

варіанти відповідей

Кров

Сечу

Виділення з піхви та уретри

Дуоденальний вміст

Мокротиння

Запитання 55

У хворого запалення жовчних шляхів. У жовчі виявлено рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Про яку хворобу свідчить їх порціях жовчі наявність?

варіанти відповідей

Трихомоноз

Балантидіаз кишковий

Лямбліоз

Лейшманіоз

Амебіаз кишковий

Запитання 56

Яка стадія розвитку малярійного плазмодія є інвазивною для людини?

варіанти відповідей

Спорозоїта 

Шизети

Гематоцита

Оокінети

Макро- та мікрогамети

Запитання 57

Жінка скаржиться на головний біль, біль у м'язах при ковтанні, жуванні та обертанні очей, слабкість, підвищенну температуру, набряк повік і обличчя. За 1,5-2 місяці до появи цих симптомів жінка споживала свинину, не пройшла ветеринарно-санітарної експертизи. Який гельмінт яка викликає вказані симптоми у людини?

варіанти відповідей

Трихінела

Гострик

Аскарида людська

Некатор

Анкілостома

Запитання 58

У лікарню Донецької області були прийняті хворі з однієї родини з набряками повік і обличчя, лихоманкою, еозинофілією, головним болем, болем у м'язах. Захворювання настало на 7-10 день після вживання свинячої ковбаси, яку прислали родичі з Хмельницької області. Поставте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Теніоз

Трихінельоз

Теніаринхоз

Цистицеркоз

Ехінококоз

Запитання 59

Мисливець написвя сирої вроди із ставка. Яким трематодозом він міг заразитися?

варіанти відповідей

 Парагонімоз

 Дикроцеліоз

 Опісторхоз

Фасціольоз

Клонорхоз

Запитання 60

У дитини спостерігаються невротичні симптоми: запаморочення, слабкість, головні болі, які супроводжуються нудотою, болями в правому підребер'ї, частими позивами на дефекацію. При лабораторному дослідженні дуоденального вмісту виявлено грушоподібні найпростіші з двома ядрами, 4-ма парами джгутиків, а у фекаліях овальної форми цисти. Яке підозрівають захворювання у хворої? 

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Лямбліоз

Амебіаз

Кишковий трихомоноз

Балантидіаз

Запитання 61

Який матеріал використовують для виявленя Trichomonas vaginalis у людини?

варіанти відповідей

Кров

Дуоденальний вміст

 Мокротиння

Виділення з піхви та уретри 

Сечу

Запитання 62

Під час обстеження хворого встановлено Діагноз: весняно-літній енцефаліт. Хворий міг заразитися через укус:

варіанти відповідей

Коростяного свербуна

Собачого кліща

Малярійного комара

Тайгового кліща

Селищного кліща

Запитання 63

Рибалка наловив риби із річки, трошки підсмажив її на вогнищі і з'їв, майже напівсиру. Через декілька тижнів потому в нього з'явились ознаки ураження печінки і підшлункової залози.Лабораторний аналіз фекалій показав наявність дрібних яєць гельмінта. Яким трематодозом найбільш імовірно заразився рибалка?

варіанти відповідей

Опісторхоз

 Парагонімоз

Шистосомоз

 Дикроцеліоз

Фасціольоз

Запитання 64

У пацієнта стоматологічної лікарні при мікроскопуванні зубного нальоту Виявили одноклітинні організми. В них цитоплазма чітко розділена на два шари, ядро ледь помітне, псевдоніжки широкі. Імовірніше за все, у цієї людини знайдена:

варіанти відповідей

Лямблія

Амеба ротова

Дизентерійна амеба

Ротова трихомонада

Амеба кишкова

Запитання 65

Під час профілактичного огляду школярів лікар виявив наголові кількох учнів одного класу білі блискучі яйця членистоногого, міцно прикріплені до волосся. Який ектопаразит це може бути?

варіанти відповідей

Воша лобкова

Воша головна

Блощиця

Воша одежна

Блоха людська

Запитання 66

При дослідженні вмісту дванадцятипалої кишки людини знайдені найпростіші грушоподібної форми з парними ядрами, чотирма парами Джгутиків. Між ядрами - дві опірні нитки, з вентрального боку розташований присмоктувальний диск.Який представник найпростіших виявлений у хворого?

варіанти відповідей

Токсоплазма

Лямблія

Трихомонада кишкова

Трипаносома

Лейшманія

Запитання 67

Проведене медичне обстеження населення високогірного селища. Який показник буде характерним для цього адаптивного екологічного типу людей?

варіанти відповідей

Зниження показників основного обміну

Підсилення потовиділення

Зростання кисневої ємності крові 

Підвищення концентрації холестерину в крові

Зменшення рівня гемоглобіну

Запитання 68

У немовляти виявлено мікроцефалію.Лікарі вважають, що це пов'язано із застосуванням жінкою під час вагітності актиноміцину Д. На який зародковий листок подіяв цей тератоген?

варіанти відповідей

Мезодерма

Ентодерма та мезодерма

Ектодерма

Усі листки

Запитання 69

Після ретельного обстеження хворого, який повернувся із Середньої Азії до України, було встановлено попередній діагноз: весняно-літній енцефаліт. Через укус членистоногого якого збудник міг потрапити до організму? 

варіанти відповідей

Москіт

Селищний кліщ 

Собачий кліщ

Тайговий кліщ

Коростяний свербун

Запитання 70

Багато паразитичних найпростіших попадають в організм людини на стадії цисти при недотримані правил особистої гігієни: через немиті руки i сиру воду. Яким протозойним захворюванням можна заразитися в такий спосіб?

варіанти відповідей

Малярією

Лямбліозом

Урогенітальним трихомонозом

Вісцеральним лейшманіозом

Трипаносомозом

Запитання 71

Хворий звернувся із скаргою на загальну слабість, головний біль, нудоту, рідкі випорожнення із домішкою слизу і крові. При мікроскопії фекалій були виявлені бочкоподібні яйця гельмінта. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

 Аскаридоз

Анкілостомоз

 Некатороз

 Ентеробіоз

Трихоцефальоз

Запитання 72

При дегельмінтизації 3 фекаліями виділився гельмінт довжиною до 2 м. Тіло сегментоване, з маленькою голівкою, на якій є чотири присоски і гачки. Визначте вид гельмінта:

варіанти відповідей

Неозброєний ціп'як 

Карликовий ціп'як

Стьожак широкий

 Ехінокок

Озброєний ціп'як

Запитання 73

Після ретельного обстеження хворого, який повернувся із Середньої Азії до України, було установлено попередній діагноз: весняно-літній енцефаліт. Через укус ЯКОГО членистоногого збудник міг потрапити до організму? 

варіанти відповідей

Тайгового кліща

Коростяного свербуна

Москіта

Собачого кліща

Селищного кліща

Запитання 74

Відомо, що деякі гельмінти вличинковій стадії паразитують в м'язах риби. Вкажіть назву гельмінтозу, яким може заразитися людина, вживаючи рибу:

варіанти відповідей

Дифілоботріоз

Теніоз

Дикроцеліоз

Трихінельоз

 Теніарінхоз

Запитання 75

Короткочасна пневмонія обумовлена міграцією личинок:

варіанти відповідей

Гостриків

Озброєного ціп'яка

Аскарид

Стьожака широкого

Котячого сисуна

Запитання 76

Дівчина 15-ти років була доставлена в лікарню з запаленням червоподібного відростка. У крові - ознаки анемії. У фекаліях виявлено яйця гельмінта, які мають лимоноподібну форму (50х30 мкм), з "пробочками" на полюсах. Який вид гельмінта паразитує у дівчинки?

варіанти відповідей

 Анкілостома

Волосоголовець

Гострик

Ехінокок

Карликовий ціп'як

Запитання 77

У хворого, що страждає впродовж тижня на пневмонію, при мікроскопуванні мокроти випадково виявлені личинки. В крові еозинофілія. Про який діагноз можна думати в цьому випадку?

варіанти відповідей

Ехінококкоз

Парагонімоз

Теніоз

Фасциольоз

Аскаридоз

Запитання 78

До лікарні потрапив хворий із скаргами на головний біль, біль у м'язах під час руху, слабкість, температуру, набряк повік і обличчя. Лікар пов'язує цей стан із вживанням свинини, купленої у приватних осіб. Який попередній діагноз може бути встановлений хворому? 

варіанти відповідей

Теніоз

Трихінельоз

 Опісторхоз

Теніаринхоз

Фасціольоз

Запитання 79

При медичному огляді юнаків у деяких під пахвами були виявлені комахи розміром 1,0-1,5 мм сірого кольору, з коротким широким тілом, що вкрито волосками. Які комахи були виявлені? 

варіанти відповідей

Головна воша 

Лобкова воша

Коростяний кліщ

Постільна блошиця

Блоха

Запитання 80

У фекаліях хворого з хронічним колітом (запаленням товстої кишки) виявлені кулеподібні цисти діаметром 10 мкм з 4 ядрами. Цисти якого найпростішого виявлені?

варіанти відповідей

Дизентерійної амеби 

Кишкової амеби

 Балантидія

 Лямблії

Ротової амеби

Запитання 81

У червоподібному відростку виявлено гельмінта білого кольору, завдовжки 40 мм з тонким ниткоподібним переднім кінцем. У фекаліях знайдені яйця овальної форми з пробками на полюсах. Визначте вид гельмінта:

варіанти відповідей

Вугриця кишкова

 Аскарида

Волосоголовець

Гострик

Кривоголовка

Запитання 82

Під час трьох вагітностей у жінки спостерігалися викидні. З анамнезу відомо, що жінка протягом тривалого часу проживала в сім'ї, де була кішка. Яким одноклітинним паразитом могла заразитись жінка, що міг бути причиною викиднів?

варіанти відповідей

Плазмодій 

 Амеба

Лямблія


Токсоплазма

Балантидій

Запитання 83

До гастроентеролога звернулась мама з дитиною 12-ти років зі скаргами на зниження апетиту в дитини, метеоризм. При ендоскопічному обстеженні діагностовано дискінезію жовчних проток, а у дуоденальному вмісті виявлено найпростіші, грушоподібної форми з двома ядрами та багатьма джгутиками. Яке захворювання найбільш ймовірно у дитини?

варіанти відповідей

Лямбліоз 

Токсоплазмоз

Балантидіаз

Трихомоноз

Амебіаз

Запитання 84

За даними ВООЗ щорічно на Землі малярією хворіють приблизно 250 млн чоловік. Ця хвороба зустрічається переважно у тропічних і субтропічних областях. Межі її розповсюдження співпадають з ареалами комарів роду:

варіанти відповідей

Кулізета

Мансоніа

Аедес

Анофелес

Кулекс

Запитання 85

Родина придбала на стихійному ринку свіжу яловичину. Під час приготування страви м'ясо не було достатньо термічно оброблене, внаслідок чоло члени родини, що їли страву з цієї яловичини, захворіли на гельмінтоз. Яке це захворювання?

варіанти відповідей

Теніоз

Гіменолепідоз

Теніаринхоз

Ехінококоз

Фасцільоз

Запитання 86

До лікаря звернувся пацієнт 25-ти років з приводу сильного свербіжу шкіри, особливо між пальцями рук, у пахвових западинах, на нижній частині живота. При огляді шкіри хворого виявлено звивисті ходи білувато-брудного кольору. Який діагноз міг припустити лікар?

варіанти відповідей

Педикульоз

Демодекоз

Дерматотропний лейшманіоз

Міаз

Скабієс

Запитання 87

До лікаря звернувся хворий із скаргами на біль у животі, часті рідкі випороження з домішками слизу і крові. При дослідженні фекалій у мазку Виявили вегетативні форми найпростіших з короткими псевдоподіями, розміром 30-40 мкм, що містять велику кількість фагоцитованих еритроцитів. Яке протозойне захворювання у цього хворого?

варіанти відповідей

Лямбліоз

Амебіаз

Токсоплазмоз

Лейшманіоз

 Трихомоноз

Запитання 88

Під час медичного огляду у деяких юнаків під пахвами та на лобкуу виявлено сірого кольору комах розміром 1-1,5 мм з коротким широким тілом. Як називаються ці комахи? 

варіанти відповідей

Pediculus humanus humanus

Cimex lectularis

Phthirius pubis

Pulex irritans

Pediculus humanus capitis

Запитання 89

У хворого відкрита рана обличчя з підритими краями, спостерігається некроз тканин з поступовим частковим гангренозним процесом, що майже доходить до кісткової тканини. У рані при Детальному обстежені виявлені живі личинки. Хворому виставлений діагноз - тканинний міаз. Личинки яких двокрилих викликали цю хворобу? 

варіанти відповідей

Wohlfahrtia magnifica

 Glossina palpalis

Musca domestica

Stomoxys calcitrans

Phlebotomus pappatachi

Запитання 90

Trihomonas vaginalis в організмі людини зумовлює:

варіанти відповідей

Запальні процеси статевих шляхах

Збільшення селезінки та печінки

Діарею

Анемію

Депресію та сонливість

Запитання 91

Дитина скаржиться на свербіж потиличної та скроневих ділянок голови. Під час огляду голови мати виявила поверхневі виразки внаслідок розчухів та гниди білого кольору на волоссі. Вкажіть збудника цього патологічного стану:

варіанти відповідей

Воша платяна

Воша головна

Блоха людська

 Муха воль фартова

Воша лобкова

Запитання 92

У хворого при кашлі виділяється іржаво-коричневе харкотиння, в якому виявляються овальні, золотавокоричневі яйця розміром близько 0,1 мм. Який діагноз може бути поставлений у даному випадку?

варіанти відповідей

Шистосомоз

Опісторхоз

Фасціольоз

Дикроцеліоз 

Парагонімоз

Запитання 93

Під час мікроскопії харкотиння хворого на пневмонію випадково виявлені личинки. У крові - еозинофілія. Який гельмінтоз найбільш імовірно наявний у хворого?

варіанти відповідей

Парагонімоз

Опісторхоз

Трихоцефальоз 

Аскаридоз


Ентеробіоз

Запитання 94

Назвіть представника класу трематоди життевий цикл якого не пов'язаний з водним середовищем? 

варіанти відповідей

Метагонім

Опісторх

Дикроцелій

Фасціола

Парагонім

Запитання 95

В клініку звернувся хворий, що приїхав з, відрядження з Близького Сходу із скаргами на слабкість зниження апетиту, головні болі, періодичне підвищення температури, болі в животі невизначеної локалізації. В крові еозинофілія, лейкоцитоз. При копрологічному дослідженні знайдені яйця овальної форми, витягнуті, з крупною шпилькою на бічній поверхні. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Дифілоботриоз 

 Аскаридоз

Шистосомоз

Теніоз

Опісторхоз

Запитання 96

До лікаря звернувся хворий зі скаргами на розлади травлення та дефекації, нудоту, болі в епігастральній ділянці. На основі проведеної лабораторної діагностики встановлено трихоцефальоз. Хворий міг заразитись при вживанні:

варіанти відповідей

Погано просмаженої яловичини

Брудних овочів і фруктів

В'яленої риби

Погано просмаженої свинини

Молочних продуктів

Запитання 97

У хворого, який приїхав з Далекого Сходу і споживав крабів, спостерігається сильний кашель, виділення кров'янистого харкотиння, в якому лабораторно виявлено золотисто-брунатного кольору яйця з покришечкою на одному з полюсів. Яке захворювання можливе у хворого?

варіанти відповідей

Парагонімоз

Фасціольоз

Дикроцеліоз

Шистостомоз

Опісторхоз

Запитання 98

У хворого, який прибув з Єгипту, є скарги на біль внизу живота, що посилюються під час сечовипускання. При опитуванні виявлено, що він часто купався в річці у жаркий час доби. В сечі хворого були знайдені домішки крові та яйця паразита з шипом. Яке захворювання можна передбачити?

варіанти відповідей

Дикроцеліоз

Шистосомоз

Фасціольоз

Опісторхоз

Парагонімоз

Запитання 99

У людини виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок і спостерігається втрата зору. При аналізі крові знайдені одноклітинні півмісячної форми з цього загостреним кінцем. Збудником захворювання є:

варіанти відповідей

Трихомонада

Токсоплазма

Амеба

Лейшманія

Лямблія

Запитання 100

У фекаліях хворого з розладами травлення виявлені зрілі нерухомі членики ціп'яка; матка в них має 7-12 бічних відгалужень. Який це може бути вид гельмінта?

варіанти відповідей

ціп'як карликовий

Ціп'як неозброєний 

Ціп'як озброєний

Стьожак широкий

Ціп'як ехінокока

Запитання 101

При дослідженні гельмінтологічними методами фекалій хворого виявлено яйця овальної форми, коричневі, з горбкуватою зовнішньою оболонкою. Встановіть вид гельмінта:

варіанти відповідей

ціп'як карликовий

Волосоголовець

Аскарида

Стьожак широкий         

Гострик

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест