Бронхіальна астма і ХОЗЛ

Додано: 3 квітня
Предмет:
15 запитань
Запитання 1

Хворий Ж., 35 років, скаржиться на слабкість, нездужання, задишку, кашель із виділенням рясного слизисто-гнійного мокротиння без запаху, особливо ранком, за добу виділяється до 300 мл. Об’єктивно: температура - 37,4°С, шкіра бліда, підшкірно жирова клітковина розвинена недостатньо, нігтьові фаланги пальців ніг і рук у формі “барабанних паличок”, нігті у формі “годинникових скелець”, ЧДР- 22/хв. Пульс - 96/хв., ритмічний. АТ- 130/60 мм рт.ст. Що є найбільш інформативним методом у діагностиці даного захворювання?

варіанти відповідей

Томографія

Оглядова рентгенографія

Бронхографія

Флюорографія

Запитання 2

Хворий скаржиться на напад ядухи з утрудненим видихом, незначну кількість харкотиння, відчуття стиснення в грудях, сухі свистячі хрипи, які чути на відстані. Захворів раптово після вдихання запаху фарби у приміщенні. Об’єктивно: шкіра бліда з цианотичним відтінком. Грудна клітка у стані глибокого вдиху. В легенях при аускультації на тлі жорсткого дихання сухі свистячі хрипи, ЧД- 29/хв. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Пневмонія

Плеврит

Гострий трахеобронхіт

Запитання 3

Пацієнт скаржиться на виникнення раптової ядухи з утрудненим видихом, наприкінці нападу кашель з виділенням незначної кількості склоподібного харкотиння. При аналізі харкотиння виявлені еозинофіли, кристали Шарко-Лейдена, спіралі Куршмана. Яке захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

Рак легень

Гострий бронхіт

Туберкульоз легень

Бронхіальна астма

Запитання 4

У хворої з бронхіальною астмою, раптом з’явилось: задуха з ускладненням видоху, чутні на відстані сухі свистячі, жжужачі шумні хрипи. Хвора у вимушеному положенні: сидячи з нахилом уперед, спершись руками на спинку крісла. Які ваші дії на долікарському етапі?

варіанти відповідей

В/в введення еуфіліну

Допомогти скористуватись бронхолітичним аерозолем

Надати горизонтальне положення

Застосувати теплу грілку

Запитання 5

Ви медсестра сімейного лікаря - контролюєте лікування хворого на бронхіальну астму. Які лікарські засоби він повинен вживати ?

варіанти відповідей

Строфантин, мукалтін

Сальбутамол, беротек

Корглікон

Атропін

Запитання 6

До дільничного лікаря на прийом з’явилась жінка із скаргами на різку слабість, утруднений видих та напад ядухи, який закінчується виділенням невеликої кількості густого, в’язкого харкотиння. Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Гострий трахеїт

Пневмонія

Хронічний бронхіт

Запитання 7

Пацієнт 38 років протягом 8 років хворіє обструктивним бронхітом. Турбує задишка, котра посилюється навіть при незначному наватаженні, малопродуктивний кашель.

Найбільш інформативним методом для визначення дихальної недостатності є:

варіанти відповідей

Рентгенографія органів грудної клітки

Спірографія

Бронхоскопія

Комп'ютерна томографія легень

Запитання 8

Що вислуховується при аускультації легень під час нападу бронхіальної астми?

варіанти відповідей

Крепітація

Шум тертя плеври

Жорстке дихання

Сухі свистячі хрипи

Запитання 9

У пацієнта 36 р., що лікується в пульмонологічному відділенні з приводу бронхіальної астми, взяли харкотиння на дослідження. Які зміни є характерними?

варіанти відповідей

 “Ржаве”, еритроцити, лейкоцити

Слизисте, поодинокі лейкоцити

Склоподібне, еозинофіли, спіралі Куршмана кристали Шарко-Лейдена

Геморагічне, атипові клітини

Запитання 10

Пацієнта турбує кашель зранку з виділенням харкотиння “повним ротом”. При огляді: пальці у вигляді “барабанних паличок”, нігті мають форму “годинникових скелець”. Для якого захворювання це характерне?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Емфізема легень

Туберкульоз

Пневмонія

Запитання 11

У пульмонологічне відділення поступив пацієнт, якому виставили попередній діагноз бронхіальна астма. Яка тріада клінічних ознак може характеризувати дане захворювання?

варіанти відповідей

Задишка, вологі хрипи, крепітація

Задишка, сухий кашель, кровохаркання

Інспіраторна задишка, клекочуче дихання, вологі хрипи

Експіраторна задишка, сухі хрипи, скловидне харкотиння

Запитання 12

У пацієнта, що хворіє бронхіальною астмою, напад ядухи триває 2 години. Інгаляції сальбутамолу неефективні. Об’єктивно: вимушене положення тіла, кашель з виділенням незначної кількості харкотиння, дистанційні сухі хрипи. Який медикамент необхідно приготувати?

варіанти відповідей

Ефедрин

Преднізолон

Морфін

Анальгін

Запитання 13

При огляді в пацієнта форма грудної клітки нагадує гіперстенічну, але відрізняється бочкоподібним виглядом. Міжреберні проміжки збільшені, надключичні та підключичні ямки вибухають, збільшені розміри грудної клітки в задньо-бокових відділах. Яка форма грудної клітки у пацієнта?

варіанти відповідей

Емфізематозна

Човноподібна

Рахітична

Астенічна

Запитання 14

Під час мікроскопічного дослідження в харкотинні виявлено еозинофільні лейкоцити, кристали Шарко - Лейдена і спіралі Куршмана. Про який діагноз можна думати?

варіанти відповідей

Пневмонія

Хронічний бронхіт

Туберкульоз

Бронхіальна астма

Запитання 15

При медсестринському обстеженні пацієнта виявлено: обличчя одутле, синюшне; шия широка з набряклими венами; діжкоподібна грудна клітка; коробковий перкуторний звук; обмеження екскурсії легень. Яке це захворювання?

варіанти відповідей

Емфізема легень

Плеврит

Пневмонія

Бронхіт

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест