Данило Галицький

Додано: 4 травня 2022
Предмет: Історія України, 7 клас
Тест виконано: 83 рази
12 запитань
Запитання 1

1.Данило Романович був сином Романа Мстиславича

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

2.Данило Галицький-князь галицько-волинський, великий князь київський (1240), перший король Русі-України (1253) народився в 1201 році в місті Галич

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 3

3.У дитячі роки перебував «на вихованні» (а фактично — під наглядом) при дворі руського короля Ендре ІІ. У 1211 р. був поставлений боярами на князювання в Галичі, але у 1212 р. вигнаний.

варіанти відповідей

ні

так

Запитання 4

4.Брав участь у битві на Калці проти монголів, був поранений (1223). Після смерті батька відновив і розбудував Галицько-Волинську державу, створену Романом

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

5.Зазнав нападу полякам (1241), визнав себе їхнім васалом (1245). Уклав союзи із Римом, Тевтонським орденом, польськими і угорськими правителями. Безрезультатно намагався утворити європейську антимонгольську коаліцію.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 6

6.Сподіваючись на допомогу західних союзників, прийняв від папи Іннокентія IV королівську корону та католицьких кліриків (1253). 

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 7

7.Як союзник угорців брав участь у війні за австрійську спадщину (1252—1253). Сприяв розвитку міст: збудував Холм, Львів, Кременець, Данилів, Стіжок, відновив Дорогичин

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 8

8.Час його правління — доба найбільшого економічно-культурного піднесення та політичного посилення Галицько-Волинської держави. Помер у Холмі. Національний герой України

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 9

9.1254–1255 — військо короля звільнило від загонів Куремси землі вздовж Південного Бугу, Случі та Тетеріва, взяло Возвягель. Данилові вдалося відстояти від татар Бакоту (Поділля) та повернути зайняті ними міста на Волині.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 10

10.Союзників у короля Данила не виявилося — Бела був послаблений поразкою від чехів (він знову намагався оволодіти австрійським спадком). Коли Бурундай зажадав, аби король прибув до нього, він відправив замість себе сина Лева, сам поїхав до Польщі.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 11

11.Вів боротьбу з феодальними міжусобицями, викликаними прагненнями галицької боярської верхівки та Чернігово-Сіверського і Київського князів не допустити зміцнення влади Данила Романовича і брата Василька в Галицько-Волинському князівстві. Опирався на підтримку дрібних і середніх служивих феодалів та міщан, зацікавлених у зміцненні княжої влади.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 12

12.Проводив активну прозахідну політику. Під його владою поширювалися західноєвропейські культурні впливи, прищеплювалися відповідні державні адміністративні форми, зокрема в житті міст. Побудував ряд нових міст (Холм, Львів тощо), переніс столицю з Галича — міста боярських заколотів — до Холма.

варіанти відповідей

так

Ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест