дблорпеакувіцфйічвапрол

Додано: 10 червня
Предмет: Етика, 10 клас
20 запитань
Запитання 1

. Ізоелектрична точка пепсину рІ 1.5. Оберіть амінокислоти, які у складі пепсину забезпечують таке значення рІ

варіанти відповідей

гістидин і тирозин

аргінін і лізин

глутамін і аспарагін

г лутамінова кислота і аспарагінова кислота.

 

Запитання 2

. Оберіть назву макромолекул, що містять один або декілька глікозаміногліканових ланцюгів, ковалентно зв'язаних з білком

варіанти відповідей

а)    гліколіпіди

а)    протеоглікани

а)    глікопротеїни

а)    глікозаміноглікани

а)    гетерополісахариди

Запитання 3

Оберіть найбільш повне визначення амфіпатичних речовин:

варіанти відповідей

частина молекули має гідрофобні властивості, інша – гідрофільні

містить гідрофільні радикали

містить гідрофобні радикали

а)    містить позитивно заряджені радикали

містить функціональні групи, що утворюють водневі зв’язки

Запитання 4

. Оберіть гетерополісахариди з даних вуглеводів

варіанти відповідей

а)    глікоген, крохмаль

а)    гіалуронова кислота, гепарин

амілоза, амілопектин

целюлоза, хітин

а)    целюлоза, крохмаль 

Запитання 5

. Оберіть вірні характеристики будови гемоглобіну

варіанти відповідей

а)    простий білок – протеїн,

гемопротеїн, що складається з 4 поліпептидних ланцюгів і 4 гемів

флавопротеїн, що складається з 1 поліпептидного ланцюга і 1 гему

а)    гемопротеїн, що складається з 2 поліпептидних ланцюгів – α і β,

ліпопротеїн, що складається з 4 поліпептидних ланцюгів

Запитання 6

Вкажіть моносахарид, що є мономером глікогену:

варіанти відповідей

а)    α -глюкоза

α -глюкоза і β-фруктоза

β-фруктоза

α -глюкоза і β-галактоза

β-глюкоза

Запитання 7

Оберіть можливості використання методу діалізу для дослідження білків

варіанти відповідей

а)    розділення білків за різницею молекулярної маси;

очищення розчинів білків від низькомолекулярних сполук

розділення білків за різницею зарядів

а)    визначення молекулярної маси білків,

а)    осадження білків з розчинів

Запитання 8

Оберіть зв’язки у молекулах білків, що НЕ руйнуються при денатурації:

варіанти відповідей

водневі між радикалами амінокислот

водневі між пептидними групами

пептидні

іонні між радикалами амінокислот

гідрофобні між радикалами амінокислот

Запитання 9

Оберіть перелік, де всі амінокислоти мають полярну незаряджену (при нейтральному рН) бічну групу 

варіанти відповідей

а)    гліцин, аланін, серин

а)    лейцин, ізолейцин, фенілаланін

а)    серин, цистеїн, треонін

а)    глутамін, аспарагін, валін

а)    тирозин, цистеїн, метіонін

Запитання 10

Оберіть вірне визначення поняття «ізоелектрична точка білка»:

варіанти відповідей

а)    стан білка, що характеризується найкращою розчинністю у воді

а)    значення рН, за якого білок набуває позитивного заряду

а)    значення рН, за якого білок набуває негативного заряду

а)    значення рН, за якого білок є електронейтральним

точка гідролізу білка

Запитання 11

Первинна структура нуклеїнових кислот це

варіанти відповідей

послідовність нуклеотидів, зв’язаних фосфодіефірними зв’язками

послідовність нуклеотидів, зв’язаних ковалентними зв’язками

спіраль, утворена двома полінуклеотидними ланцюгами

а)    послідовність азотистих основ

а)    послідовність амінокислот

Запитання 12

Оберіть перелік, в якому всі сполуки є провітамінами А

варіанти відповідей

а)    лютеїн, зеаксантин

а)    монотерпени, дитерпени

а)    філохінон, менахінон

альфа-каротин, бета-каротин, бета-криптоксантин

гама-каротин, астаксантин

Запитання 13

. Оберіть спосіб активації ферментів

варіанти відповідей

а)    алостерична регуляція ферментів

а)    регуляція шляхом білок-білкової взаємодії

а)    регуляція шляхом ковалентної модифікації ферментів

а)    регуляція частковим протеолізом ферментів

а)    всі відповіді вірні

Запитання 14

Оберіть вірну характеристику будови мРНК

варіанти відповідей

а)    вторинна структура має конформацію «лист конюшини»,

вторинна структура – подвійна спіраль,

а)    містить велику кількість мінорних азотистих основ,

а)    в організмі людини міститься 4 види мРНК з різною молекулярною масою,

а)    усі молекул мають особливості будови: у 3΄-кінці «полі А-хвіст», у 5΄-кінці «кеп».

Запитання 15

Оберіть чим відрізняються нуклеотиди у складі ДНК і РНК

варіанти відповідей

а)    пуриновими основами

типом зв’язку між пентозою і фосфатом

типом зв’язку між основою і пентозою

а)    тільки пентозою

а)    пентозою і піримідиновими основами

Запитання 16

Оберіть перелік вітамінів, в якому всі належать до водорозчинних:

варіанти відповідей

а)    тіамін, рибофлавін, ретинол

а)    рибофлавін, ніацин, біотин

а)    аскорбінова кислота, фолієва кислота, ретиноєва кислота

філохінон, ретиналь, піридоксаль

тіамін, ретинол, кальциферол

Запитання 17

. Оберіть комплементарні пари, характерні для структури ДНК

варіанти відповідей

а)    А - Т, Г - Ц

а)    А - У, Г - Ц

а)    А - Ц, Т - Г

а)    А - Г, Т - Ц

Запитання 18

. Вкажіть складові компоненти жирів

варіанти відповідей

гліцерол, жирні кислоти

жирна кислота, спирт сфінгозин

гліцерин, жирні кислоти, фосфорна кислота

а)    сфінгозин, жирна кислота, галактоза,

а)    жирна кислота, стерол

Запитання 19

. Оберіть зміни, що відбуваються при утворенні фермент-субстратного комплексу:

варіанти відповідей

утворення фермент-субстратного комплексу призводить до зменшення вільної енергії субстрату

утворення фермент-субстратного комплексу призводить до зменшення вільної енергії продукту

утворення фермент-субстратного комплексу призводить до зміни рівноваги реакції

утворення фермент-субстратного комплексу призводить до зменшення енергії активації

а)    утворення фермент-субстратного комплексу призводить до збільшення енергії активації

Запитання 20

Оберіть гліколіпіди серед наведених ліпідів

варіанти відповідей

воски, жири

гангліозиди, цереброзиди

жири, фосфогліцериди

стероли,стерини

лецитини

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест