Державна кваліфікаційна атестація "Кухар"

Додано: 9 червня 2023
Предмет:
Тест виконано: 62 рази
60 запитань
Запитання 1

Робочим органом м`ясорубки служить :

варіанти відповідей

шнек

гребінка

редуктор

Запитання 2

Повноцінними білками є :

варіанти відповідей

білки, які поступають в організм людини з їжею

білки, які містять незамінні амінокислоти

білки, які містяться в продуктах тваринного походження

Запитання 3

Робочим органом тістомісильної машини є :

варіанти відповідей

привод

місильний важіль

діжа

Запитання 4

Спеціалізовані жарові апарати , призначені для смаження кулінарних і кондитерських виробів у великій кількості жиру - 

варіанти відповідей

фритюрниці

жарові шафи

кондитерські печі

Запитання 5

Ботулізм - це :

варіанти відповідей

отруєння їжею, яка містить сильно діючу отруту (токсин)

інфекційне захворювання

вірусне захворювання

Запитання 6

Захворювання, яке передається людині від хворої тварини :

варіанти відповідей

дизентерія

сальмонельоз

туберкульоз

Запитання 7

Вкажіть в якій воді замочують бобові перед варінням :


варіанти відповідей

в теплій

в холодній

в гарячій

Запитання 8

Назвіть комбінований спосіб теплової обробки продуктів :

варіанти відповідей

тушкування

пасерування

смаження без жиру

Запитання 9

Температура подавання холодних супів….


варіанти відповідей

45 °С

до 14 °С

15 °С

Запитання 10

Вкажіть, яку із вказаних круп не промивають :


варіанти відповідей

пшоняну

гречану

рисову

Запитання 11

Укажіть в якій воді найкраще варити овочі :


варіанти відповідей

у жорсткій зі значним вмістом солей кальцію

у кислому середовищі

у м`якій воді, яка містить менше солей кальцію

Запитання 12

Причиною отруєння їстівними грибами може бути:

варіанти відповідей

тривалий час зберігання перероблених грибів

довготривала термічна обробка

невідповідна нарізка

Запитання 13

Плодам і овочам приємного і своєрідного аромату надають…


варіанти відповідей

дубильні речовини

ефірні олії

органічні кислоти

Запитання 14

Які з перерахованих овочів відносять до пряних ? 


варіанти відповідей

кріп, естрагон, майоран

спаржа, ревінь, артишок

цибуля, часник

Запитання 15

Категорія столового яйця залежить від …

варіанти відповідей

терміну зберігання

маси

стану жовтка

Запитання 16

Який вид інструктажу проводиться на підприємстві при порушенні працівником вимог безпеки праці ? 


варіанти відповідей

цільовий

позаплановий

повторний

Запитання 17

До загальних засобів захисту від ураження струмом відноситься :

варіанти відповідей

гумові килимки, калоші  

заземлення, занулення

автоматичне відключення устаткування

Запитання 18

Вкажіть доготівельні цехи закладів ресторанного господарства :

варіанти відповідей

гарячий, кондитерський

гарячий, борошняний

гарячий, холодний

Запитання 19

До яких закладів ресторанного господарства відносяться шашличні, пельменні, пиріжкові, ресторани з національною кухнею, кафе-молочні :


варіанти відповідей

комплексних

універсальних

спеціалізованих

Запитання 20

Вкажіть, з яким виходом у збірнику розроблені рецептури на гарніри :


варіанти відповідей

500г

1000г

500 - 1000г

Запитання 21

Визначте, рибу якої маси розбирають на філе методом пластування :

варіанти відповідей

більше 1 кг

більше 1,5кг

більше 500г

Запитання 22

Фюме - це :

варіанти відповідей

концентрований бульйон

холодний соус

м`ясний сік

Запитання 23

Укажіть, які існують види господарського обліку :

варіанти відповідей

бухгалтерський, управлінський, фінансовий

бухгалтерський, статистичний, оперативний

оперативний, фінансовий, статистичний

Запитання 24

Картоплю нарізають соломкою для :

варіанти відповідей

картоплі пай

фрі

по - домашньому

Запитання 25

В якому із поданих розчинів не обробляють яйця перед використанням :

варіанти відповідей

розчині соляної кислоти

розчині хлорного вапна

розчині харчової соди

Запитання 26

Для того, щоб зварити макаронні вироби не зливним способом беруть води : 

варіанти відповідей

0,5 - 1 л

2 - 3 л

5 - 6 л

Запитання 27

При складанні меню, які із перерахованих страв пишуть спочатку :

варіанти відповідей

перші страви

другі страви

холодні закуски

Запитання 28

Обвалка м`яса - це :

варіанти відповідей

відділення м`яса від кісток

розбирання м`яса на великошматкові напівфабрикати

відділення м`яса від сухожилля та плівок

Запитання 29

Для приготування відварених м`ясних страв з свинячої туші використовують:

варіанти відповідей

тазостегнову частину, корейку

шийну і грудну частину

лопаткову частину

Запитання 30

Порційний напівфабрикат з свинини, який нарізають з корейки без реберних кісток:

варіанти відповідей

ескалоп

котлета натуральна

котлета відбивна

Запитання 31

Скільки кілограмів картоплі потрібно завантажувати за один робочий цикл в машину МОК - 150 ?

варіанти відповідей

6 - 7 кг

3 - 4 кг

15 - 20 кг

Запитання 32

Укажіть, який Закон гарантує право громадян на безпечні та шкідливі умови праці:

варіанти відповідей

Закон про охорону праці

Закон про охорону 

Закон України «Про освіту»

Запитання 33

Для приготування 1 кг густого киселю беруть крохмалю :

варіанти відповідей

60 - 80 г

20 - 30 г

90 - 100 г

Запитання 34

Для приготування кави по - східному використовують :


варіанти відповідей

кавоварку

турку

джазву

Запитання 35

Яку роль відіграють мухи в інфекційному процесі?

варіанти відповідей

збудників інфекцій

джерел інфекцій

переносників інфекцій

бактеріоносіїв

Запитання 36

Для змішування дріжджового тіста воду підігрівають до температури :


варіанти відповідей

35- 40 °С

50- 60 °С

70 - 75 °С

Запитання 37

Якої консистенції готують тісто для виробів смажених у фритюрі :


варіанти відповідей

такої ж, як тісто дріжджове безопарне

м`якішої консистенції ніж тісто дріжджове

густішої консистенції ніж тісто дріжджове безопарне

Запитання 38

Що таке виробничий травматизм ?

варіанти відповідей

невиконання працівником трудових забов`язань

явище, що характеризується сукупністю виробничих травмі нещасних випадків на виробництві

це інструктаж, що проводиться з поступаючим на роботу

Запитання 39

Вкажіть, якого правила безпеки праці не слід дотримуватись при роботі біля електроплити?


варіанти відповідей

воду в каструлі наливати не більше 2\3 об`єму посуду

кришки каструль відкривати від себе

каструлі пересувати по поверхні конфорок плавними рухами

при закипанні рідини зменшити обігрів

Запитання 40

Борщ полтавський подається з :

варіанти відповідей

галушками

пампушками

сосисками

Запитання 41

Гарячі солодкі страви подають при температурі :

варіанти відповідей

30 - 40 °С

50 - 55 °С

70 - 80 °С

Запитання 42

До молюсків належать :

варіанти відповідей

морський гребінець, раки

кальмари, устриці

морська капуста

Запитання 43

Ростбіф готується з :

варіанти відповідей

корейки

товстого краю

вирізки

Запитання 44

Вкажіть. що таке інкубаційний період інфекційного захворювання:

варіанти відповідей

період, потрібний для виявлення мікробів

період між проникненням мікробів в організм людини і виникненням самої хвороби

період, під час якого людина хворіє

період, потрібний мікробам для розмноження

Запитання 45

Вкажіть чим відрізняється біла паніровка від червоної:

варіанти відповідей

до панірувальних сухарів додають борошно, а для червоної - червоний перець

біла паніровка - це панірувальні сухарі з білого хліба без кірочки, а червона - з білого хліба із скоринкою

червона паніровка готується з борошна з додаванням приправи каррі, а біла - це просто борошно

біла паніровка - це борошно, а червона - суміш червоного перцю і приправи каррі

Запитання 46

В яку каву додають гаряче топлене молоко з пінкою?

варіанти відповідей

по - варшавські

по - східному

по - італійському

Запитання 47

Вкажіть, для чого потрібні людині білки:

варіанти відповідей

для підтримування кислотно - лужної рівноваги

для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмирають

для забезпечення засвоювання вітамінів

виконують роль каталізаторів біохімічних процесів

Запитання 48

Вкажіть, яку форму має шнек м`ясорубки :

варіанти відповідей

форму двохзахідного черв`яка зі збільшеним кроком витків

форму однозахідного гвинта зі зменшеним кроком витків

форму гвинтового вала з постійним кроком витків

форму гвинта з перемінним кроком витків

Запитання 49

Страва з натуральної січеної рибної маси, яка містить в середині вершкове масло :


варіанти відповідей

зрази «Хрещатик»

котлети «Бригантина»

січеники рибні

Запитання 50

Скільки котлет по - київськи можна приготувати з однієї курки?

варіанти відповідей

1

2

4

Запитання 51

Вкажіть, для чого призначена «холодна зона» електрофритюрниці :

варіанти відповідей

для довшого використання жиру при смаженні продуктів

для повільного смаження виробів

щоб частинки продукту, які утворилися в процесі смаження не обвуглювались і не забруднювали жир

для подовження строку експлуатації

Запитання 52

Вкажіть, яка нормативна документація, що є основною, застосовується на підприємствах харчування:

варіанти відповідей

збірник рецептур страв і кулінарних виробів

галузеві стандарти

кулінарна книга

місцеві стандарти

Запитання 53

Вкажіть, які отруєння називаються інтоксикаціями :

варіанти відповідей

харчові отруєння, викликані живими мікробами, які потрапили разом з продуктами харчування

харчові отруєння, викликані отрутою, яка накопичилась в їжі в процесі життєдіяльності бактерій

харчові отруєння, які виникли від отрут рослинного походження

харчові отруєння, викликані від вживання їжі, приготовленої в посуді, що окислюється

Запитання 54

Які субпродукти відносяться до 1 категорії?

варіанти відповідей

мозок, печінка, нирки

язик, шлунок

легені, серце

Запитання 55

Овочі, які мають зелений колір варять у :

варіанти відповідей

великій кількості води

з відкритою кришкою

в малій кількості води

Запитання 56

Вкажіть, при яких умовах не можна починати роботу на паро варильному казані?


варіанти відповідей

без води в парогенераторі

без рідини в середині казана

при несправному манометрі і запобіжному клапані

всі відповіді правильні

Запитання 57

Вкажіть, які існують методи боротьби з мікробами?

варіанти відповідей

дезінфекція 15% розчином хлорного вапна

фізичні та хімічні

за допомогою миючих речовин

за допомогою гарячої води

Запитання 58

Тривалість варіння яєць «в мішечок» :

варіанти відповідей

2 - 3 хв

7 - 8 хв

4 - 5 хв

Запитання 59

Салати зберігають у не заправленому вигляді :

варіанти відповідей

1 годину

6 годин

12 годин

Запитання 60

Вкажіть, як визначити готовність кнельної маси ?

варіанти відповідей

плаває на поверхні води

не впливає на поверхню води

розпливається на поверхні води

плаває в середині води

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест