ДКР гігієна 2

Додано: 26 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 86 разів
30 запитань
Запитання 1

Методи знезараження твердого сміття поділяють на 2 групи: ліквідаційне і утилізаторне. До утилізаторного методу знезараження твердого сміття відносяться засоби: 

варіанти відповідей

Удосконалені звалища

Заводи по переробці сміття

Спалювання сміття

Метод піролізу

Запитання 2

Воду у купально-плавальному басейні обов’язково контролюють. Показником ефективності знезаражування води в басейні є наявність залишкового хлору. Вкажіть допустиму концентрацію залишкового хлору у воді басейну. 

варіанти відповідей

0,3-0,4 мг/дм3

0,3-0,5 мг/дм3

0,5-0,7 мг/дм3

0,5-0,6 мг/дм3

Запитання 3

Результати лабораторного аналізу питної води, відібраної на водопровідній мережі великого готелю, показали: високий рівень бактеріального забруднення (колі-титр -25). Яка можлива причина недоброякісності води?

варіанти відповідей

Замулена мережа, що давно не промивалася

Матеріал водопровідних труб

Застій води в водопровідній мережі

Порушення герметичності водопровідної мережі

Запитання 4

Вкажіть яка система опалення покращить температурний режим у приміщенні в якому виявлені такі показники температури взимку: +15С, вологість 80%, перепад температури по горизонталі 6С, по верикалі 8С?

варіанти відповідей

Центральне водяне

Центральне проминисте

Місцеве пічне

Центральне повітряне

Запитання 5

Поточний санітарний нагляд є:

варіанти відповідей

спостереження за санітарним станом населених місць, якістю води, грунту, повітря

спостереження за професійними захворюваннями населення

спостереження за хворими в лікарні

спостереження за зоонозами

Запитання 6

Вкажіть допустимий рівень шуму у готельному номері вночі:

варіанти відповідей

10 ДБА.

25 ДБА.

35 ДБА.

40 ДБА.

Запитання 7

При проведенні знезаражування води можуть виникати зміни її органолептичних властивостей. Запропонуйте хімічний метод знезаражування води, який забезпечить відсутність цих змін:

варіанти відповідей

Хлорування

Ультразвук

Озонування

Кип`ятіння   

Запитання 8

При обстеженні м’ясокомбінату було виявлено фінозне м’ясо свинини, в якому на площі поверхні м’яса в 40 см2 знаходиться 4 фіни свинячого ціп’яка. Які профілактичні заходи 

має рекомендувати помічник санітарного лікаря, відносно фінозного м’яса, ветеринарній службі цього підприємства:  

варіанти відповідей

Технічну утилізацію м’яса  

Знищення м’яса 

Використання м’яса на варені ковбаси

Використання м’яса на сирокопчені ковбаси  

Запитання 9

Укажіть страви і вироби, які заборонено виготовляти на підприємствах громадського харчування

варіанти відповідей

Вироби із м'ясних обрізків, макарони по-флотські, приготування сиру із непастеризованого молока 

Котлети із м'ясного фаршу

Кондитерські вироби

салати з майонезом

Запитання 10

Для населення, яке проживає на радіаційно забрудненій території, з метою виведення з організму радіонуклідів рекомендується включити в раціон харчування пектини. Які з наведених продуктів є основним джерелом пектинів

варіанти відповідей

Овочі та фрукти

Хліб

Молоко

М'ясо

Запитання 11

Під час перевірки підприємства, що виробляє банкові консерви, перевірено цех, де металеві банки наповнюють продуктом, видаляють під вакуумом залишкове повітря та герметично закупорюють. Санітарному фельдшеру доручено відібрати проби для дослідження в лабораторії СЕС. Яку кількість проб треба відібрати при звичайних умовах:

варіанти відповідей

1 - 2 штуки 

Не менш 10 штук від партії 

5 штук кожного найменування

Всі підозрілі банки 

Запитання 12

В лабораторію СЕС прийнятий взірець пастеризованого молока, вилучений з торговой мережі. Молоко має білий колір із жовтуватим відтінком, однорідне, без осаду, не має сторонніх присмаків та запахів. Проба на редуктазу: час знебарвлення метиленової синьки - 6,5 годин. Оцінить якість молока?

варіанти відповідей

Молоко неякісне 

Молоко задовільної якості 

молоко якісне 

Молоко зіпсоване

Запитання 13

У продовольчому кіоску зберігається ряд фасованих продуктів в тому числі: яєчний порошок, цукор, масло вершкове, курячі, перепелині, качачі та гусячі яйця. Кіоск обладнаний холодильником для зберігання особливо швидкопсуючих продуктів. Реалізацію яких із перелічених продуктів необхідно заборонити

варіанти відповідей

Качачі та гусячі яйця 

Вершкове масло

Яйця курячі та перепелині 

Яєчний порошок 

Запитання 14

Найбільш чутливими до нітратів є

варіанти відповідей

особи похилого віку

Діти перших місяців життя 

Хворі з анемією

Хворі з порушенням серцево судинної і дихальної систем

Запитання 15

В яких продуктах, перш за все, необхідно контролювати вміст ртуті

варіанти відповідей

Рибі і рибопродуктах 

Рослинних продуктах і консервах

Молочних та м'ясних продуктах

Кавунах 

Запитання 16

При лабораторному дослідженні молока встановлена кислотність. Дати висновок про Норму кислотності молока вимогам ГОСТу?  

варіанти відповідей

16-22оТернера 

10-14оТ

8-12оТ

24-30оТ  

Запитання 17

До 1-го класу (високонебезпечних) речовин, що забруднюють грунт, відносяться


варіанти відповідей

 Миш’як, кадмій, ртуть, свинець,

бор, кобальт,хром, сурьма

вольфрам, марганець, стронцій

Запитання 18

важливим показником забруднення грунту є

варіанти відповідей

мікробне число

азотне число

санітарне число

Запитання 19

Рівень забруднення грунту вздовж магістралей залежить від:


варіанти відповідей

нтенсивності руху автотранспорту

Часу проїзду

Відстані від їхнього полотна

Тривалості експлуатації доріг

Запитання 20

Скільки комплектів робочого одягу повинен мати працівник

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 21

Лабораторний контроль сан. стану підприємств буває:

варіанти відповідей

первинний і вторинний

повний і неповний

плановий і позаплановий

Запитання 22

Спеціалісту відділу комунальної гігієни необхідно визначити фактори мікроклімату житлового приміщення. За допомогою якого приладу проводиться визначення швидкості руху повітря?

варіанти відповідей

Чашкового анемометра

Кататермометра 

Психрометра

Крильчастого анемометра

Запитання 23

Для будівництва готелю виділена територія. Проведено санітарно-хімічне, гельмінтологічне і бактеріологічне дослідження грунту. Проби бралися із глибини 2,0; 20,0 і 50,0 см в різних місцях ділянки. Результати аналізу: санітарне число- 0,88, загальне число бактерій в 1 г – 630, колі титр – 2,0, титр анаеробів – 0,2, кількість яєць гельмінтів в 1 г – 0. Дати заключення про ступінь забруднення грунту:

варіанти відповідей

Слабо забруднений 

Забруднений 

Помірно забруднений 

Сильно забруднений

Запитання 24

Санітарним обстеженням очисних споруд каналізації бази відпочинку „Сокіл” встановлено, що стічні води після біологічного очищення в аеротенку-освітлювачі коридорного типу й заключного знезаражування хлором, скидаються у найближчу проточну водойму. З якою кількістю залишкового хлору знезаражені стічні води можуть бути скинуті у поверхневу водойму?

варіанти відповідей

0,3-05 мг/дм3 

0,5 мг/дм3 

0,8-1,2 мг/дм3

1,5 мг/дм3 

Запитання 25

скільки точок необхідно для вимірювання температурного режиму приміщення


варіанти відповідей

4

6

9

12

Запитання 26

Під час перевірки особистих медичних книжок працівників продовольчого магазину виявлено, що книжки 2 працівників відсутні. Які санкції може запровадити санітарний 

фельдшер у такому випадку : 

варіанти відповідей

Оформити акт санітарного обстеження магазину  

Скласти пропозицію про усунення від роботи відсутніх працівників  

Об’явити догану відсутнім робітникам  

Оформити протокол про санітарне порушення на керівника підприємства  

Запитання 27

В статті № 26 Закону "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення"говориться про:

варіанти відповідей

обовязкове провітрювання приміщень в осінньо- зимовий період

обовязкове щеплення дитячого населення

обовязковий медичний огляд організованого населення

заходи щодо профілактики інфекційних захворювань

Запитання 28

Працівник готелю займається приготуванням дез. розчинів, які Фактори навколишнього середовища впливають на організм працівника:

варіанти відповідей

хімічні 

фізичні

інформативні 

біологічні

Запитання 29

Назвіть правильний термін зберігання ліверної ковбаси та зельцу?  

варіанти відповідей

8 год  

10 год  

12 год  

24 год

Запитання 30

При харчових отруєннях хвора людина: 

варіанти відповідей

є джерелом інфекції 

не є джерелом інфекції 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест