доп тесты с сайта пат аната 1 тема

Додано: 7 вересня
Предмет:
21 запитання
Запитання 1

У жінки 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтуватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном і еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуоли. Який вид дистрофії має місце?

варіанти відповідей

Вуглеводна паренхіматозна

Паренхіматозна жирова

Гіаліново-краплинна

Мезенхімальна жирова

Гідропічна

Запитання 2

Чоловік хворів на цукровий діабет 15 років, помер від крововиливу в головний мозок. На розтині нирки зменшені в розмірах, поверхня

дрібнозерниста. Епітелій канальців дистального сегменту високий, зі світлою пінистою цитоплазмою, при забарвленні карміном Беста і при ШИК-реакції - яскраво-червоного кольору. Зміни в епітелії обумовлені наявністю

варіанти відповідей

Глікогену

Гіаліну

Ліпідів

Протеїнів

Амілоїду

Запитання 3

У дитини з діагностованою дифтерією зіву, яка померла від гострої серцевої недостатності, на розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М'яз серця тьмяний, дряблий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів зі збереженою цитоплазмою ивиявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються суданом III в помаранчевий колір. Який вид дистрофії виявлений в кардіоміоцитах?

варіанти відповідей

Балонна

Вуглеводна

Жирова

Гіаліново-краплинна

Гідропична

Запитання 4

У померлого від хронічної серцево-судинної недостатності на розтині виявлено "тигрове серце". З боку ендокарду виражена жовто-біла покресленість, міокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив цю патологію?

варіанти відповідей

Жирова судинно-стромальна дистрофія

Гіаліново-краплинна дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Жирова паренхіматозна дистрофія

Амілоїдоз

Запитання 5

У померлого 58 років на розтині мітральний клапан деформований, потовщений, змикається не до кінця. Мікроскопічно: вогнища колагенових волокон еозинофільні, дають позитивну реакцію на фібрин. Швидше за все, це:

варіанти відповідей

Мукоїдне набрякання

Фібриноїдне набрякання

Фібринозне запалення

Гіаліноз

Амілоїдоз

Запитання 6

При мікроскопічному дослідженні коронарних артерій серця чоловіка, що за життя хворів на атеросклероз, в інтимі виявлено безліч оптично порожніх вакуолей. При дослідженні замороженого зрізу, забарвленого суданом III, ці вакуолі мали помаранчевий колір. Це дозволило встановити, що в даному випадку йдеться про одну з наступних дистрофій:

варіанти відповідей

Ліпідоз

Гіаліноз

Амілоїдоз

Паренхіматозна жирова дистрофія

Вакуольна [гідропічна] дистрофія

Запитання 7

У померлої від раптової зупинки серця, виявлений симетричний тип ожиріння III ступеня, розрив стінки правого шлуночку з гемоперикардом; під епікардом - надмірне відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина з епікарду проникає в міокард з атрофією м'язових волокон. Вкажіть, який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарду

Просте ожиріння серця

Ішемічна хвороба серця

Гіпертонічна хвороба

Запитання 8

Чоловік довгий час хворів на системне пухлинне захворювання крові. На розтині виявлено: кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору.

Проведена гістохімічна реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні і гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлений при застосуванні вказаної реакції?

варіанти відповідей

Білірубін

Гемосидерин

Гематоїдин

Солянокислий гематин

Порфірин

Запитання 9

При розтині померлого, що страждав гіпертонічною хворобою, в речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню цих змін?

варіанти відповідей

Діапедезні крововиливи

Гематома

Ішемічний інфаркт

Плазморагії

Абсцес

Запитання 10

У чоловіка, що страждав на мітральний стеноз, під час розтину виявлені ущільнені легені бурого кольору. Про який патологічний процес в легенях йде мова?

варіанти відповідей

Гемохроматоз

Жовтяниця

Гемомеланоз

Гемосидероз

Ліпофусциноз

Запитання 11

Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині померлого виявлено: кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведено гістохімічну реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні клітини і гістіоцити цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлений при застосуванні вказаної реакції?

варіанти відповідей

Гемосидерин

Гематоїдин

Білірубін

Порфірин

Запитання 12

На розтині в потиличній долі головного мозку виявлена порожнина 2,5 х 1,5 см, заповнена прозорою рідиною, стінка її гладка, бурого кольору. Який процес розвинувся в головному мозку?

варіанти відповідей

Сіре розм'якшення мозку

Кіста на місці крововиливу

Абсцес мозку

Вада розвитку мозку

Кіста на місці сірого розм'якшення

Запитання 13

При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки забарвлюються в жовто-коричневий колір. Який пігмент просочує некротизовану тканину?

варіанти відповідей

Індол

Меланін

Ліпофусцин

Гемоглобін

Білірубін

Запитання 14

У хворого на виразкову хворобу шлунку з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущі. Який пігмент зумовлює такий колір вмісту шлунку?

варіанти відповідей

Гемосидерин

Солянокислий гематин

Білірубін

Ферритин

Порфірин

Запитання 15

У хворого з гострою виразкою шлунку, яка ускладнилася шлунковою кровотечею, блювотні маси забарвлені в темно-коричневий колір, описуються як блювота "кавовою гущею". Наявність якого пігменту у блювотних масах визначає таке їх забарвлення?

варіанти відповідей

Білірубіну

Гемоглобіну

Солянокислого гематину

Гемомеланіну

Сульфіду заліза

Запитання 16

У хворого виразковою хворобою шлунку з кровотечею при ендоскопії в шлунку виявлена рідина кольору кавової гущі. Який пігмент зумовлює такий колір вмісту шлунку?

варіанти відповідей

Гемосидерин

Білірубін

Солянокислий гематин

Ферритин

Порфірин

Запитання 17

При розтині трупа чоловіка 55 років, який впродовж останніх восьми років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлений аспідно-сірий колір сірої речовини головного мозку і селезінки. Який пігмент зумовлює таке забарвлення?

варіанти відповідей

Меланін

Ліпофусцин

Гематопорфірин

Гемомеланін

Гемосидерин

Запитання 18

У біоптаті шкіри 1х2 см, доставленому для гістологічного дослідження, виявлено новоутворення бурого кольору діаметром 0,5 см Мікроскопічно пухлина складається з невусних клітин у вигляді тяжів і гнізд, розташованих у дермі, з бурим пігментом в цитоплазмі, яка дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент накопичується в клітинах?

варіанти відповідей

Гемомеланін

Гемосидерин

Меланін

Гематоїдин

Білірубін

Запитання 19

У шматочку шкіри 1х2 см, який був доставлений для гістологічного дослідження, виявлено новоутворення бурого кольору діаметром 0,5 см Мікроскопічно пухлина складається з невусних клітин у вигляді тяжів і гнізд, розташованих в дермі, з бурим пігментом в цитоплазмі, який дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Меланін

Гематоїдин

Білірубін

Гемосидерин

Гемомеланін

Запитання 20

На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м'язів, буру атрофію міокарду, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

варіанти відповідей

Ліпохрому

Гемомеланіну

Ліпофусцину

Меланіну

Запитання 21

Чоловік, 70 років, скаржиться на біль в дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби деформовані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові і сечі. Про порушення обміну яких речовин йде мова?

варіанти відповідей

Кальцію

Нуклеопротеїдів

Хромопротеїдів

Ліпопротеїдів

Калію

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест