економ аналіз

Додано: 18 квітня
Предмет:
160 запитань
Запитання 1

1. Аналіз у перекладі з грецької означає: 

варіанти відповідей

розкладання

узагальнення

порівняння

групування

Запитання 2

2. Предметом економічного аналізу є: 

варіанти відповідей

1) окремі економічні явища, процеси, проблеми, питання, показники 

2) складові мікросередовища підприємства 

3) фінансово-господарська діяльність підприємств і установ 

4) оцінювання ефективності інвестицій в підприємство 

Запитання 3

3. Об’єктом економічного аналізу є:

варіанти відповідей

1) виробничі і фінансові процеси на підприємстві 

2) складові мікросередовища підприємства 

3) фінансово-господарська діяльність підприємств і установ 

4) окремі економічні явища, процеси, проблеми, питання, показники  

Запитання 4

4. Загальносистемний аналіз поділяється на: 

варіанти відповідей

1) внутрішній і зовнішній  

2) агропромисловий і маркетинговий 

3) стратегічний і морфологічний 

4) економіко-правовий і виробничо-технологічний 

Запитання 5

5. Аналіз економічних показників починають з: 

варіанти відповідей

1) визначення динаміки показника 

2) визначення динаміки головних факторів 

3) виявлення кількісного впливу головних факторів 

4) структури показника 

Запитання 6

6. Конкретні числові вирази економічних явищ і процесів у економічному аналізі називаються:

варіанти відповідей

1) середні величини 

2) відносні величини 

3) абсолютні величини  

4) звичайні величини 

Запитання 7

7. Величини, які встановлюються шляхом порівняння двох або декількох абсолютних величин в економічному аналізі називаються: 

варіанти відповідей

1) середні величини 

2) відносні величини

3) абсолютні величини  

4) звичайні величини 

Запитання 8

8. Найпоширеніший прийом в економічному аналізі є: 

варіанти відповідей

1) групування 

2) порівняння  

3) графічний 

4) балансовий 

Запитання 9

9. Прийом аналізу, який полягає у формуванні з масиву даних, що аналізуються, класифікаційних груп за ознаками називається:

варіанти відповідей

1) порівняння 

2) балансовий 

3) графічний 

4) групування  

Запитання 10

10. Для відображення розвитку аналізованого показника у часі застосовують: 

варіанти відповідей

1) групування 

2) побудову рядів динаміки 

3) середні величини 

4) балансовий метод аналізу  

Запитання 11

11. Порівняння фактичних даних з плановими має на меті: 

варіанти відповідей

1) визначення реалістичності планових показників 

2) виявлення резервів виробництва 

3) встановлення ступеня виконання плану  

4) виявлення впливу факторів на виконання плану  

Запитання 12

12. Прийом елімінування включає методи: 

варіанти відповідей

1) аналізу, синтезу, порівняння 

2) аналізу, ланцюгових підстановок, обчислення різниць 

3) ланцюгових підстановок, обчислення різниць, індексний 

4) балансовий, порівняння, індексний 

Запитання 13

13. Під час здійснення факторного аналізу методом ланцюгових підстановок, у першу чергу, підлягають заміні параметри:

варіанти відповідей

1) основні 

2) якісні 

3) кількісні 

4) похідні

Запитання 14

14. Етап здійснення економічного аналізу, в якому складається програма, готують макети таблиць і визначають його виконавців називається: 

варіанти відповідей

1) основний

2) проміжний 

3) попередній

4) заключний  

Запитання 15

15. Етап здійснення економічного аналізу, який передбачає заповнення таблиць, визначення факторів і розрахунок їх впливу на значення показників називається:

варіанти відповідей

1) попередній 

2) основний  

3) проміжний 

4) заключний  

Запитання 16

16. Етап здійснення економічного аналізу, в якому узагальнюють наслідки аналізу, вживають конструктивні заходи для використання знайдених резервів виробництва називається:

варіанти відповідей

1) основний 

2) проміжний 

3) попередній 

4) заключний  

Запитання 17

17. Метод синтезу означає: 

варіанти відповідей

1) розкладання цілого на складові частини 

2) групування показників 

3) узагальнення складових частин в єдине ціле 

4) порівняння  

Запитання 18

18. За способом фіксації інформацію в економічному аналізі класифікують: 

варіанти відповідей

1) внутрішня, зовнішня

2) постійна, умовно-постійна, змінна 

3) усна, документальна 

4) вхідна, вихідна 

Запитання 19

19. За насиченістю реквізитами інформацію в економічному аналізі класифікують:

варіанти відповідей

1) постійна, умовно-постійна, змінна  

2) достатня, недостатня, надлишкова 

3) вхідна, вихідна  

4) усна, документальна

Запитання 20

20. За стадіями створення інформацію в економічному аналізі класифікують: 

варіанти відповідей

1) постійна, умовно-постійна, змінна

2) внутрішня, зовнішня 

3) усна, документальна 

4) вхідна, вихідна 

Запитання 21

21. За стабільністю інформацію в економічному аналізі класифікують:

варіанти відповідей

1) постійна, умовно-постійна, змінна 

2) достатня, недостатня, надлишкова 

3) вхідна, вихідна  

4) внутрішня, зовнішня 

Запитання 22

22. За місцем утворення інформацію в економічному аналізі класифікують: 

варіанти відповідей

1) постійна, умовно-постійна, змінна  

2) достатня, недостатня, надлишкова 

) вхідна, вихідна  

4) внутрішня, зовнішня 

Запитання 23

23. До джерел внутрішніх облікових даних належать:

варіанти відповідей

1) наукові публікації в аналітичних журналах, довідниках 

2) бухгалтерський, статистичний та оперативний облік 

3) постачальники, посередники 

4) конкуренти 

Запитання 24

24. Рівень освоєння земель визначається як відношення:

варіанти відповідей

1) площі посіву до площі ріллі 

2) площі с.-г. угідь до загальної земельної площі 

3) площі ріллі до площі с.-г. угідь  

4) площі ріллі до загальної земельної площі 

Запитання 25

25. Рівень розораності земель визначається як відношення:

варіанти відповідей

1) площі посіву до площі ріллі 

2) площі с.-г. угідь до загальної земельної площі 

3) площі ріллі до площі с.-г. угідь  

4) площі ріллі до загальної земельної площі 

Запитання 26

26. Основні засоби залежно від участі у виробництві поділяють на: 

варіанти відповідей

1) виробничі та невиробничі 

2) власні та залучені 

3) основні та оборотні 

4) сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення

Запитання 27

27. Забезпеченість основними засобами відображають такі показники: 

варіанти відповідей

1) фондоозброєність і фондовіддача 

2) фондовіддача і фондозабезпеченість 

3) фондозабезпеченість і фондоозброєність 

4) фондовіддача і фондомісткість 

Запитання 28

28. Ефективність використання основних засобів відображають такі показники: 

варіанти відповідей

1) фондоозброєність і фондовіддача 

2) фондовіддача і фондомісткість 

3) фондомісткість і фондоозброєність 

4) фондомісткість і фондозабезпеченість 

Запитання 29

29. Фондозабезпеченість – це відношення вартості: 

варіанти відповідей

1) основних фондів до вартості валової продукції  

2) основних фондів до чисельності працівників 

3) основних фондів до площі сільськогосподарських угідь  

4) валової продукції до вартості основних фондів 

Запитання 30

30. Фондоозброєність – це відношення вартості: 

варіанти відповідей

1) основних фондів до вартості валової продукції  

2) основних фондів до площі сільськогосподарських угідь  

3) валової продукції до вартості основних фондів 

4) основних фондів до чисельності працівників 

Запитання 31

31. Фондовіддача – це відношення вартості:

варіанти відповідей

1) основних фондів до площі сільськогосподарських угідь 

2) валової продукції до вартості основних фондів 

3) основних фондів до вартості валової продукції  

4) основних фондів до чисельності працівників 

Запитання 32

32. Фондомісткість – це відношення вартості:

варіанти відповідей

1) валової продукції до вартості основних фондів 

2) основних фондів до вартості валової продукції  

3) основних фондів до чисельності працівників 

4) основних фондів до площі сільськогосподарських угідь 

Запитання 33

33. Основними факторами впливу на фондовіддачу є: 

варіанти відповідей

1) вартість основних засобів і площа сільськогосподарських угідь 

2) вартість валової продукції і основних засобів 

3) вартість основних засобів і чисельність працівників 

4) вартість валової продукції і чисельність працівників

Запитання 34

34. Основним джерелом інформації для аналізу виробництва продукції є:  

варіанти відповідей

1) форма № 1 «Баланс»  

2) форма № 2 «Звіт про фінансові результати»  

3) форма № 50 «Основні економічні показники роботи сільгосппідприємств»

4) форма № 3 «Звіт про рух грошових коштів» 

Запитання 35

35. Яку продукцію включають в асортиментний обсяг продукції? 

варіанти відповідей

1) плановий обсяг продукції  

2) фактичний обсяг продукції  

3) фактичний обсяг продукції, але не менше планової потреби 

4) фактичний обсяг продукції, але не більше планової потреби 

Запитання 36

36. Головними факторами впливу на зміну валового збору є:

варіанти відповідей

1) посівна площа і урожайність 

2) урожайність і продуктивність тварин 

3) поголів’я тварин і продуктивність тварин 

4) кількість продукції і ціна 1 ц 

Запитання 37

37. Головними факторами впливу на зміну валового виходу продукції тваринництва є:

варіанти відповідей

1) посівна площа і урожайність

2) урожайність і продуктивність тварин 

3) поголів’я тварин і продуктивність тварин 

4) кількість продукції і ціна 1 ц

Запитання 38

38. До агротехнічних заходів підвищення ефективності виробництва продукції рослинництва відносять:

варіанти відповідей

1) родючість ґрунту, кількість опадів, сівозміни 

2) сортооновлення, стимулювання працівників 

3) сортооновлення, боротьба зі шкідниками, сівозміни

4) кількість опадів, родючість ґрунту 

Запитання 39

39. До організаційно-економічних заходів підвищення ефективності виробництва продукції рослинництва відносять: 

варіанти відповідей

1) родючість ґрунту, кількість опадів, сівозміни 

2) стимулювання працівників, підвищення кваліфікації  

3) сортооновлення, сівозміни 

4) кількість опадів, родючість ґрунту 

Запитання 40

40. Головними факторами впливу на собівартість 1ц продукції рослинництва є: 

варіанти відповідей

1) сума затрат на 1га і урожайність  

2) загальна сума затрат і урожайність

3) сума затрат на 1га і валовий збір 

4) сума затрат на одну голову тварин і продуктивність однієї голови 

Запитання 41

41. Інтенсивними факторами росту виробництва с.-г. продукції є:  

варіанти відповідей

1) посівна площа і урожайність 

2) поголів’я тварин і продуктивність однієї голови 

3) урожайність с.-г. культур і продуктивність тварин  

4) посівна площа і сівозміни 

Запитання 42

42. Екстенсивними факторами росту виробництва с.-г. продукції є

варіанти відповідей

1) урожайність с.-г. культур і продуктивність тварин  

2) поголів’я тварин і продуктивність однієї голови

3) посівна площа і поголів’я тварин 

4) посівна площа і сівозміни 

Запитання 43

43. Попит на продукцію підприємства залежить від: 

варіанти відповідей

1) якості, реклами, конкурентоспроможності продукції 

2) прибутку, собівартості 

3) конкурентоспроможності продукції, собівартості 

4) собівартості 

Запитання 44

44. Валовий прибуток визначається: 

варіанти відповідей

1) чистий дохід (виручка) – собівартість реалізованої продукції  

2) дохід підприємства – ПДВ 

3) чистий прибуток + виручка 

4) кількість продукції × ціну 1 ц 

Запитання 45

45. Змінні витрати – це: 

варіанти відповідей

1. витрати, які безпосередньо пов’язані з виробництвом певного виду продукції

2. витрати, які прямо обчислюють на одиницю продукції 

3. витрати, загальна сума яких за певний час залежить від обсягу виробленої продукції

4. витрати, загальна сума яких не залежить від обсягу виробленої продукції 

Запитання 46

46. Платоспроможність підприємства – це: 

варіанти відповідей

1) здатність підприємства відповідати за зобов’язаннями  

2) здатність перетворювати активи у грошову форму 

3) фінансовий результат від реалізації 

4) наявність грошей в касі 

Запитання 47

47. Оборотний капітал – це: 

варіанти відповідей

1) виробничі запаси, дебіторська заборгованість, грошові кошти і готова продукція

2) довгострокова дебіторська заборгованість 

3) власний капітал

4) залучений капітал 

Запитання 48

48. Прискорення оборотності оборотних активів призводить до:

варіанти відповідей

1) збільшення тривалості обороту оборотних активів  

2) вивільнення оборотних активів для виконання виробничої програми 

3) погіршення фінансового стану підприємства 

4) залучення оборотних активів у господарський оборот 

Запитання 49

49. Однакові обсяги випуску продукції за однакові проміжки робочого часу – це:

варіанти відповідей

1) ритмічна робота 

2) структура 

3) асортимент 

4) валова продукція 

Запитання 50

50. До найбільш ліквідних активів відносять: 

варіанти відповідей

1) грошові кошти, поточні фінансові інвестиції  

2) готову продукцію, товари 

3) грошові кошти, дебіторську заборгованість 

4) виробничі запаси 

Запитання 51

51. Ліквідність балансу характеризує: 

варіанти відповідей

1) наявність кредиторської заборгованості  

2) платоспроможність підприємства 

3) швидкість перетворення активів у гроші 

4) здатність підприємства погашати кредити 

Запитання 52

52. Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану підприємства є:

варіанти відповідей

1) форма № 50 «Основні економічні показники сільгосппідприємства» 

2) форма № 1 «Баланс», форма № 2 «Звіт про фінансові результати»  

3) форма № 2 «Звіт про фінансові результати»  

4) дані бухгалтерського обліку 

Запитання 53

53. Оборотні активи підприємства розміщені в: 

варіанти відповідей

1) І розділі активу балансу 

2) ІІ розділі активу балансу  

3) І розділі пасиву балансу 

4) ІІ розділі пасиву балансу 

Запитання 54

54. Власний капітал підприємства розміщений в: 

варіанти відповідей

1) І розділі активу балансу 

2) ІІ розділі активу балансу 

3) І розділі пасиву балансу  

4) ІІ розділі пасиву балансу

Запитання 55

55. Необоротні активи підприємства розміщені в: 

варіанти відповідей

1) І розділі активу балансу  

2) ІІ розділі активу балансу 

3) І розділі пасиву балансу 

4) ІІ розділі пасиву балансу 

Запитання 56

56. Залучені кошти підприємства розміщені в: 

варіанти відповідей

1) ІІ , ІІІ розділах пасиву балансу  

2) І і ІІ розділах активу 

3) ІІ і ІV розділах пасиву 

4) І і ІІ розділах пасиву 

Запитання 57

57. Перелік усіх видів продукції, яку виробляють, із зазначенням обсягу випуску становить…. продукції

варіанти відповідей

1) структуру 

2) номенклатуру 

3) асортимент  

4) ритмічність 

Запитання 58

58. Як зміниться собівартість продукції рослинництва, якщо витрати зростуть, а урожайність зменшиться:

варіанти відповідей

1) збільшиться  

2) зменшиться 

3) не зміниться  

4) всі відповіді правильні 

Запитання 59

59. Фонд оплати праці за видами продукції залежить від головних факторів: 

варіанти відповідей

1) валовий вихід продукції і оплата праці за 1 ц  

2) кількість працівників і оплата праці одного працівника 

3) затрати, люд.-год, і оплата праці за 1 ц 

4) кількість працівників і оплата праці за 1 ц 

Запитання 60

60. Бухгалтерський баланс – це звіт про стан справ підприємства:

варіанти відповідей

1) за декілька років 

2) на певну дату 

3) за звітний період 

4) за попередній і звітний періоди  

Запитання 61

61. Показник, що характеризує фінансову стійкість підприємства:

варіанти відповідей

1) рентабельність продажу 

2) тривалість обороту оборотних засобів 

3) коефіцієнт фінансової залежності  

4) фондоозброєність 

Запитання 62

62. Грошові кошти від операційної діяльності – це:

варіанти відповідей

1. виручка від продажу обладнання 

2. виручка від продажу готової продукції 

3. отримані дивіденди 

4. усі відповіді правильні 

Запитання 63

63. Показник, що характеризує ефективність використання оборотних активів:

варіанти відповідей

1) рентабельність продажу 

2) тривалість одного обороту оборотних засобів  

3) коефіцієнт фінансової залежності 

4) фондоозброєність 

Запитання 64

64. Нульова рентабельність діяльності означає, що:

варіанти відповідей

1) собівартість продукції перевищує прибуток 

2) прибуток перевищує собівартість продукції 

3) Виручка від реалізації продукції та її собівартість рівні 

4) діяльність підприємства є збитковою 

Запитання 65

65. Узагальнюючим фінансовим показником діяльності підприємства є:

варіанти відповідей

1) собівартість 

2) прибуток 

3) продуктивність праці  

4) фондозабезпеченість 

Запитання 66

66. Резерви виробництва – це:

варіанти відповідей

1) результативні показники виробничої діяльності

2) невикористані можливості зростання та вдосконалення виробництва  

3) поточні показники виробничої діяльності 

4) затрати, понесені в процесі виробництва 

Запитання 67

67. Рівень товарності – це:

варіанти відповідей

1. відношення кількості виробленої продукції до реалізованої 

2. відношення кількості реалізованої продукції до виробленої у відсотках

3. відношення кількості продукції, яка є на підприємстві до кількості реалізованої продукції

4. правильна відповідь відсутня

Запитання 68

4. правильна відповідь відсутня

варіанти відповідей

1. ступінь можливого зниження собівартості продукції

2. ступінь можливого зниження товаровиробником ціни на власний товар порівняно з ринковою ціною

3. ступінь можливого підвищення товаровиробником ціни на власний товар порівняно з ринковою ціною

4. ступінь можливого підвищення прибутку 

Запитання 69

69. Коефіцієнт оборотності обігових коштів характеризує:

варіанти відповідей

1. вартість реалізованої продукції, що припадає на одну гривню оборотних активів

2. середню тривалість одного обороту

3. величину обігових коштів за відпрацьований звітний період

4. розмір виробничих фондів, який припадає на одну гривню реалізованої продукції

Запитання 70

70. Рентабельність продажу залежить від головних факторів:

варіанти відповідей

1) суми чистого прибутку і середньорічної вартості власного капіталу

2) суми валового прибутку і собівартості реалізованої продукції

3) суми чистого прибутку і середньорічної вартості активів 

4) суми валового прибутку і виручки від реалізованої продукції

Запитання 71

71. Економічний аналіз, суть якого полягає в тому, що майбутній розвиток підприємства передбачають, ґрунтуючись на оцінці можливих змін зовнішнього середовища для прийняття стратегічних рішень називається:

варіанти відповідей

1) попередній (перспективний)

2) наступний (ретроспективний) 

3) стратегічний 

4) поточний (оперативний)

Запитання 72

72. Економічний аналіз, який обґрунтовує цілі, завдання, управлінські рішення з реалізації стратегії підприємства та вибору найефективніших з них називається: 

варіанти відповідей

1) попередній (перспективний) 

2) наступний (ретроспективний)

3) стратегічний

4) поточний (оперативний) 

Запитання 73

73. Економічний аналіз, який проводять у процесі виробничого періоду, і він дає можливість своєчасно приймати коригувальні управлінські рішення називається:

варіанти відповідей

1) попередній (перспективний)

2) наступний (ретроспективний)

3) стратегічний 

4) поточний (оперативний) 

Запитання 74

74. Економічний аналіз, який проводять після закінчення повного виробничого процесу, календарного періоду і застосовують для оцінювання результатів роботи називається: 

варіанти відповідей

1) попередній (перспективний) 

2) наступний (ретроспективний)

3) поточний (оперативний)

4) стратегічний

Запитання 75

75. Аналіз, який включає оцінювання ресурсного забезпечення, умов виробництва, процесу виробництва та його результатів називається: 

варіанти відповідей

1) виробничо-технологічний

2) маркетинговий

3) соціально-екологічний

4) агропромисловий 

Запитання 76

76. Аналіз, який розглядає демографію населених пунктів, стан довкілля, житлово-культурні та побутові умови називається: 

варіанти відповідей

1) агропромисловий

2) виробничо-технологічний

3) маркетинговий

4) соціально-екологічний

Запитання 77

77. Аналіз, який передбачає вивчення ринкових можливостей підприємства, оцінювання конкурентоспроможності його продукції, загальне оцінювання зовнішнього середовища і внутрішнього потенціалу називається:

варіанти відповідей

1) виробничо-технологічний

2) маркетинговий

3) соціально-екологічний

4) агропромисловий

Запитання 78

78. Рентабельність власного капіталу залежить від головних факторів:

варіанти відповідей

1) суми чистого прибутку і середньорічної вартості власного капіталу 

2) суми валового прибутку і собівартості реалізованої продукції

3) суми чистого прибутку і середньорічної вартості активів 

4) суми валового прибутку і виручки від реалізованої продукції

Запитання 79

79. Абстрактні величини, за допомогою яких визначається типовий розмір однорідних явищ, в економічному аналізі називаються:

варіанти відповідей

1) середні величини

2) відносні величини 

3) абсолютні величини

4) звичайні величини

Запитання 80

80. Для аналізу незгрупованих даних використовують середню величину:

варіанти відповідей

1) хронологічну

2) квадратичну

3) арифметичну просту (незважену) 

4) арифметичну зважену 

Запитання 81

81. Для аналізу показників, які в межах сукупності входять до системи інших показників, при чому за ними варіанти аналізованих величин мають неоднакову чисельність, використовують середню величину: 

варіанти відповідей

1) хронологічну

2) квадратичну

3) арифметичну просту (незважену) 

4) арифметичну зважену

Запитання 82

82. Для аналізу показників, які задані дискретно, тобто у формі величин, які характеризують явище на певні моменти або дати, використовують середню величину:

варіанти відповідей

1) арифметичну просту (незважену) 

2) арифметичну зважену 

3) хронологічну 

2) квадратичну 

Запитання 83

83. Метод аналізу, який полягає у відображенні та аналізуванні двох груп взаємопов’язаних економічних показників називається:

варіанти відповідей

1) порівняння 

2) балансовий 

3) графічний 

4) групування  

Запитання 84

84. Метод аналізу, який використовують для вивчення у динаміці економічних явищ, що формуються під впливом факторів, кожен з яких схильний до змін у динаміці називається:

варіанти відповідей

1) порівняння 

2) балансовий 

3) індексний  

4) групування  

Запитання 85

85. Суть прийому елімінування полягає у: 

варіанти відповідей

1) розкладанні показника на головні фактори

2) визначенні кількісного впливу головних факторів на зміну показника

3) зіставленні даних звітного періоду з минулими 

4) зіставленні фактичних показників з плановими

Запитання 86

86. Перемноживши різницю між фактичним і плановим значенням кількісного фактора на значення планового якісного показника, визначаємо:

варіанти відповідей

1) вплив якісного фактора на кількісний показник

2) вплив кількісного фактора на результативний показник 

3) вплив якісного фактора на результативний показник

4) вплив кількісного фактора на якісний показник

Запитання 87

87. Перемноживши різницю між фактичним і плановим значенням якісного фактора на значення фактичного кількісного показника, визначаємо:

варіанти відповідей

1) вплив якісного фактора на кількісний показник

2) вплив кількісного фактора на результативний показник

3) вплив якісного фактора на результативний показник

4) вплив кількісного фактора на якісний показник

Запитання 88

88. Коефіцієнт оновлення основних засобів визначається:

варіанти відповідей

1) відношенням вартості основних засобів на кінець і початок періоду 

2) відношенням залишкової вартості до балансової

3) відношенням придбаних чи заново введених у дію основних засобів до балансової вартості на кінець року

4) відношенням вартості вибулих основних засобів до їх балансової вартості на початок року

Запитання 89

89. Коефіцієнт зростання основних засобів визначається:

варіанти відповідей

1) відношенням вартості основних засобів на кінець і початок періоду

2) відношенням залишкової вартості до балансової 

3) відношенням придбаних чи заново введених у дію до балансової вартості на кінець року

4) відношення вартості вибулих основних засобів до їх балансової вартості на початок року

Запитання 90

90. Коефіцієнт вибуття основних засобів визначається:

варіанти відповідей

1) відношенням вартості основних засобів на кінець і початок періоду 

2) відношенням залишкової вартості до балансової

3) відношенням придбаних чи заново введених у дію основних засобів до балансової вартості на кінець року

4) відношенням вартості вибулих основних засобів до їх балансової вартості на початок року 

Запитання 91

91. Коефіцієнт придатності основних засобів визначається: 

варіанти відповідей

1) відношенням вартості основних засобів на кінець і початок періоду

2) відношенням залишкової вартості основних засобів до балансової

3) відношенням вартості основних засобів, придбаних чи заново введених у дію, до балансової вартості на кінець року

4) відношенням вартості вибулих основних засобів до їх балансової вартості на початок року

Запитання 92

92. Рахуючи відношення кількості працівників, найнятих на роботу, до чисельності працівників підприємства на початок року визначають:

варіанти відповідей

1) коефіцієнт використання запасу праці 

2) коефіцієнт найму (надходження) працівників

3) коефіцієнт вибуття робочої сили

4) коефіцієнт трудової активності працівників

Запитання 93

93. Рахуючи відношення кількості вибулих працівників до кількості їх на підприємстві на початок року визначають:

варіанти відповідей

1) коефіцієнт використання запасу праці 

2) коефіцієнт найму (надходження) працівників 

3) коефіцієнт трудової активності працівників  

4) коефіцієнт вибуття робочої сили 

Запитання 94

94. Умовний валовий збір продукції рослинництва визначається:

варіанти відповідей

1) площа (факт) × урожайність (факт)

2) площа (план) × урожайність (факт) 

3) площа (факт) × урожайність (план) 

4) площа (план) × урожайність (план). 

Запитання 95

95. Кількісний вплив посівної площі на динаміку валового збору визначається: 

варіанти відповідей

1) валовий збір (ум.) – валовий збір (м.р.) 

2) валовий збір (ум.) – валовий збір (з.р.) 

3) валовий збір (з.р.) – валовий збір (м.р.) 

4) валовий збір (м.р.) – валовий збір (з.р.) 

Запитання 96

96. Вплив фактору продуктивності тварин на зміну валового виходу продукції тваринництва визначається: 

варіанти відповідей

1) валове виробництво (ум.) – валове виробництво (м.р.)

2) валове виробництво (з.р.) – валове виробництво (ум.)

3) валове виробництво (з.р.) – валове виробництво (м.р.)

4) валове виробництво (у.р.) – валове виробництво (з.р.

Запитання 97

97. Трудомісткість продукції рослинництва залежить від головних факторів:

варіанти відповідей

1) затрат праці, люд.-год. і продуктивності тварин

2) затрат праці, люд.-год. і валового збору 

3) затрат праці, люд.-год. на одну голову тварин і їх продуктивності 

4) затрат праці, люд.-год. на 1 га площі і урожайності

Запитання 98

98. Трудомісткість продукції тваринництва залежить від головних факторів: 

варіанти відповідей

1) затрат праці, люд.-год. і продуктивності тварин

2) затрат праці, люд.-год. і валового збору 

3) затрат праці, люд.-год. на одну голову тварин і продуктивності 

4) затрат праці, люд.-год. на 1 га площі і урожайності

Запитання 99

99. Умовна собівартість 1 ц продукції рослинництва визначається:

варіанти відповідей

1) затрати на 1га (м.р.) / урожайність (з.р.) 

2) затрати на 1га (м.р.) / урожайність (м.р.) 

3) затрати на 1га (з.р.) / урожайність (м.р.)  

4) затрати на одну голову (з.р.) / продуктивність тварин (м.р.) 

Запитання 100

100. Вплив фактора суми затрат на одну голову на зміну собівартості 1 ц продукції тваринництва визначається

варіанти відповідей

1) собівартість 1 ц (ум.) – собівартість 1 ц (з.р.) 

2) собівартість 1 ц (ум.) – собівартість 1 ц (м.р.)  

3) собівартість 1 ц (з.р.) – собівартість 1 ц (м.р.) 

4) собівартість 1 ц (з.р.) – собівартість 1 ц (ум.) 

Запитання 101

101. Стаття витрат «Оплата праці на 1 га» залежить від факторів

варіанти відповідей

1) затрати праці на 1 га і оплата 1 люд.-год. 

2) кількість працівників і оплата праці одного працівника  

3) затрати 1 год. на одного працівника і розцінки 

4) сума затрат і валовий збір 

Запитання 102

102. Ретроспективне оцінювання товарної продукції проводять за такими показниками:

варіанти відповідей

1) собівартість, прибуток, рентабельність 

2) рентабельність виробництва, рентабельність продажу

3) прибуток на один гектар (1 гол.), рентабельність виробництва, рентабельність продажу 

4) валовий збір, урожайність

Запитання 103

103. Цінова конкурентоспроможність визначається: 

варіанти відповідей

1) цінова конкурентоспроможність = (ціна – собівартість) / ціна

2) цінова конкурентоспроможність = (ціна – собівартість) × собівартість 

3) цінова конкурентоспроможність = (прибуток – собівартість) × ціна 

4) цінова конкурентоспроможність = (прибуток – собівартість) 

Запитання 104

104. Як визначити вплив кількості продукції на зміну суми прибутку? 

варіанти відповідей

1) відхилення кількості продукції × прибуток на 1 ц (план)  

2) відхилення ціни × кількість продукції (факт) 

3) відхилення собівартості 1 ц × кількість продукції (факт) 

4) кількість продукції × ціну 1 ц 

Запитання 105

105. Як визначити вплив середньої реалізаційної ціни на зміну суми прибутку?

варіанти відповідей

1) відхилення кількості продукції × прибуток 1 ц (план)  

2) відхилення ціни × кількість продукції (факт)  

3) відхилення собівартості 1 ц × кількість продукції (факт) 

4) кількість продукції × ціну 1 ц 

Запитання 106

106. Як визначити вплив собівартості продукції на зміну суми прибутку? 

варіанти відповідей

1) відхилення кількості продукції × прибуток 1 ц (план) 

2) відхилення ціни × кількість продукції (факт) 

3) відхилення собівартості 1 ц × кількість продукції (факт)  

4) кількість продукції × ціну 1 ц 

Запитання 107

107. Як визначити умовну суму виручки від реалізації продукції? 

варіанти відповідей

1) кількість продукції (план) × ціна (факт)  

2) кількість продукції (факт.) × ціна (план)

3) кількість продукції (факт.) × ціна (факт)  

4) кількість продукції (план.) × ціна (план) 

Запитання 108

108. Як визначити вплив суми прибутку на зміну рівня рентабельності? 

варіанти відповідей

1) умовний показник – плановий  

2) умовний показник – фактичний 

3) фактичний показник – умовний 

4) плановий показник – фактичний 

Запитання 109

109. Як визначити факторний вплив собівартості на зміну рівня рентабельності?

варіанти відповідей

1) умовний показник – плановий

2) фактичний показник – умовний  

3) фактичний показник – плановий 

4) плановий показник – фактичний 

Запитання 110

110. Коефіцієнт абсолютної ліквідності визначається: 

варіанти відповідей

1) платіжні засоби / платіжні зобов’язання 

2) найбільш ліквідні активи / платіжні засоби

3) найбільш ліквідні активи / поточні зобов’язання  

4) платіжні зобов’язання / платіжні засоби 

Запитання 111

111. Який коефіцієнт ліквідності характеризує відношення всіх поточних активів до короткострокових зобов’язань?

варіанти відповідей

1) коефіцієнт швидкої ліквідності 

2) коефіцієнт абсолютної ліквідності 

3) загальний коефіцієнт покриття  

4) проміжний коефіцієнт покриття 

Запитання 112

112. Коефіцієнт фінансової незалежності визначається: 

варіанти відповідей

1) власні оборотні засоби / валюта балансу 

2) залучені кошти / валюта балансу 

3) власні і прирівняні до них кошти / валюта балансу  

4) валюта балансу / власні оборотні засоби 

Запитання 113

113. Коефіцієнт фінансової залежності визначається:

варіанти відповідей

1) власні оборотні засоби / валюта балансу 

2) залучені кошти / валюта балансу  

3) власні і прирівняні до них кошти / валюта балансу 

4) валюта балансу / власні оборотні засоби 

Запитання 114

114. Який коефіцієнт фінансової стійкості характеризує питому вагу залучених коштів в активах підприємства?

варіанти відповідей

1) коефіцієнт фінансової залежності 

2) коефіцієнт фінансової незалежності  

3) коефіцієнт забезпечення запасів і витрат власними коштами 

4) коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів 

Запитання 115

115. Який коефіцієнт фінансової стійкості характеризує питому вагу власних і прирівняних до них коштів в активах підприємства?

варіанти відповідей

1) коефіцієнт фінансової залежності

2) коефіцієнт фінансової незалежності  

3) коефіцієнт забезпечення запасів і витрат власними коштами 

4) коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів 

Запитання 116

116. Які коефіцієнти фінансової стійкості в сумі складають одиницю

варіанти відповідей

1) коефіцієнти фінансової залежності і маневреності власного капіталу 

2) коефіцієнти фінансової незалежності і фінансової залежності  

3) коефіцієнти фінансової залежності і забезпечення запасів і витрат власними коштами

4) коефіцієнт фінансової залежності і співвідношення власних і залучених коштів

Запитання 117

117. Який коефіцієнт фінансової стійкості показує, яку частину власного капіталу вкладено в оборотні активи, а яку капіталізовано?

варіанти відповідей

1) коефіцієнт маневреності власного капіталу  

2) коефіцієнт фінансової незалежності  

3) коефіцієнт фінансової залежності 

4) коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів 

Запитання 118

118. Коефіцієнт оборотності оборотних активів визначається: 

варіанти відповідей

1) середньорічна вартість оборотних активів / сума виручки від реалізації

2) 365 днів / вартість оборотних активів

3) сума виручки від реалізації / середньорічна вартість оборотних активів

4) сума виручки / 365 днів 

Запитання 119

119. Коефіцієнт оборотності оборотних активів показує: 

варіанти відповідей

1) скільки днів тривав один оборот оборотних активів 

2) скільки разів обернулися за рік оборотні активи

3) скільки оборотних активів припадає на одну гривню виручки від реалізації продукції

4) скільки місяців тривав один оборот оборотних активів

Запитання 120

120. Тривалість одного обороту оборотних активів показує:

варіанти відповідей

1) скільки днів тривав один оборот оборотних активів

2) скільки разів обернулися за рік оборотні активи

3) скільки оборотних активів припадає на одну гривню виручки від реалізації продукції

4) скільки місяців тривав один оборот оборотних активів 

Запитання 121

121. Коефіцієнт завантаження оборотних коштів показує:

варіанти відповідей

1) скільки днів тривав один оборот оборотних активів 

2) скільки разів обернулися за рік оборотні активи 

3) скільки оборотних активів припадає на одну гривню виручки від реалізації продукції

4) скільки місяців тривав один оборот оборотних активів 

Запитання 122

122. Тривалість одного обороту оборотних активів визначається

варіанти відповідей

1) середньорічна вартість оборотних активів / сума виручки від реалізації 

2) 365 днів / коефіцієнт оборотності оборотних активів  

3) сума виручки від реалізації / середньорічна вартість оборотних активів  

4) сума виручки / 365 днів 

Запитання 123

123. Коефіцієнт завантаження оборотних коштів визначається

варіанти відповідей

1) середньорічна вартість оборотних активів / сума виручки від реалізації 

2) 365 днів / вартість оборотних активів  

3) сума виручки від реалізації / середньорічна вартість оборотних активів 

4) сума виручки / 365 днів 

Запитання 124

124. Коефіцієнт загальної платоспроможності визначається:

варіанти відповідей

1) відношення всієї суми оборотних активів / поточні зобов'язання  

2) найбільш ліквідні активи / платіжні засоби 

3) найбільш ліквідні активи / платіжні зобов’язання 

4) платіжні зобов’язання / платіжні засоби 

Запитання 125

125. Відношенням власного оборотного капіталу до власного капіталу (І р. пасиву балансу) визначається:

варіанти відповідей

1) коефіцієнт забезпечення запасів і витрат власними коштами 

2) коефіцієнт маневреності власного капіталу  

3) коефіцієнт фінансової залежності 

4) коефіцієнт фінансової незалежності 

Запитання 126

126. Відношенням власного оборотного капіталу до вартості запасів і витрат визначається: 

варіанти відповідей

1) коефіцієнт забезпечення запасів і витрат власними коштами  

2) коефіцієнт маневреності власного капіталу 

3) коефіцієнт фінансової залежності 

4) коефіцієнт фінансової незалежності 

Запитання 127

127. Оптимальне значення коефіцієнта фінансової незалежності:

варіанти відповідей

1) 0,5 і більше  

2) 1 і більше 

3) менше за 0,5 

4) менше за 1 

Запитання 128

128. Оптимальне значення коефіцієнта фінансової залежності: 

варіанти відповідей

1) 0,5 і більше 

2) 1 і більше 

3) менше за 0,5  

4) менше за 1 

Запитання 129

129. На основі яких показників розраховують коефіцієнт спеціалізації: 

варіанти відповідей

1) структури земель 

2) вартості валової продукції на одного працівника 

3) вартості основних фондів 

4) структури товарної продукції  

Запитання 130

130. Показник, який характеризує продуктивність праці по підприємству: 

варіанти відповідей

1) структура земель 

2) вартість валової продукції на одного працівника

3) вартість основних фондів 

4) структура товарної продукції 

Запитання 131

131. Рентабельність активів залежить від головних факторів:

варіанти відповідей

1) суми чистого прибутку і середньорічної вартості власного капіталу 

2) суми валового прибутку і собівартості реалізованої продукції 

4) суми валового прибутку і виручки від реалізованої продукції 

3) суми чистого прибутку і середньорічної вартості активів  

Запитання 132

132. Розрахувати рівень рентабельності реалізації молока, якщо чистий дохід від реалізації всієї продукції – 1255 тис. грн, повна собівартість всієї продукції – 980 тис. грн:

варіанти відповідей

0,22%

1,28%

0,78%

28%

Запитання 133

133.Визначити цінову конкурентоспроможність картоплі, якщо реалізаційна ціна 1 ц – 1000 грн, собівартість – 620 грн:

варіанти відповідей

0,62

0,38

1,61

0,61

Запитання 134

134. Рентабельність продукції 23 % означає, що: 

варіанти відповідей

1) на 1 грн витрат одержано 23 грн прибутку 

2) на 1 грн витрат одержано 2,3 грн прибутку 

3) на 1 грн витрат одержано 0,23 грн прибутку  

4) на 1 грн витрат одержано 230 грн прибутку 

Запитання 135

135. Визначити рівень освоєння землі у відсотках, якщо площа с.-г. угідь у господарстві – 3315 га, а вся земельна площа господарства – 3900 га:

варіанти відповідей

1,18%

0,85

85%

118%

Запитання 136

136. Визначити рівень розораності земель у відсотках, якщо площа ріллі у господарстві – 1580 га, площа с.-г. угідь – 2900 га:

варіанти відповідей

0,54%

54,5%

1,84%

184%

Запитання 137

137. Визначити рівень товарності молока у відсотках, якщо валовий надій становить 1450 ц, реалізовано – 1270 ц

варіанти відповідей

115%

1,15%

88%

0,88%

Запитання 138

138. Розрахувати рівень рентабельності реалізації пшениці, якщо чистий дохід від реалізації всієї продукції – 980 тис. грн, повна собівартість всієї продукції – 720 тис. грн:

варіанти відповідей

36%

0,36%

74%

136%

Запитання 139

139.Визначити відсоток внутрішньогосподарського використання пшениці, якщо валовий збір становить 1800 т, реалізовано – 1590 т:

варіанти відповідей

0,89%

12%

114%

89%

Запитання 140

140. Визначити цінову конкурентоспроможність гречки, якщо реалізаційна ціна 1 ц – 2200 грн, собівартість – 1620 грн:

варіанти відповідей

0,74

0,36

1,36

0,26

Запитання 141

141.Розрахувати трудомісткість виробництва молока, якщо затрати на одну голову – 398 люд.- год., річна продуктивність однієї голови – 36 ц:

варіанти відповідей

11

434

0,09

14328

Запитання 142

142.Визначити розмір виручки від реалізації, якщо господарство реалізувало молока молокозаводу – 1245 ц, іншому підприємству – 380 ц, реалізаційна ціна – 250 грн за 1 ц:

варіанти відповідей

1) 311,25 тис. грн 

2) 950 тис. грн 

3) 406,25 тис. грн 

4) 216,25 тис. грн

Запитання 143

143.Розрахувати коефіцієнт використання машин у роботі, якщо кількість відпрацьованих машино-днів – 10980, кількість машино-днів перебування в господарстві – 12790:

варіанти відповідей

1,17

0,86

86

1,15

Запитання 144

144. Розрахувати додатково можливий збір гречки в центнерах, якщо урожайність у зразковому господарстві регіону – 23 ц/га, а у досліджуваному господарстві – 21 ц/га, фактична посівна площа – 380 га:

варіанти відповідей

7980

8740

8,6

760

Запитання 145

145. Визначити рівень товарності озимої пшениці у відсотках, якщо валовий збір становить 2365 ц, реалізовано – 2034 ц: 

варіанти відповідей

86%

1,16%

116,2%

0,86%

Запитання 146

146. Якщо коефіцієнт змінності роботи тракторів дорівнює 1,2 (тривалість зміни 7 год.) – це означає, що трактори працювали:

варіанти відповідей

1. 12 годин на добу 

2. менш ніж в одну зміну 

3. 8,4 годин на добу 

4. одну зміну 

Запитання 147

147.Якщо площа під картоплею збільшилася на 10 га, планова урожайність – 140 ц/га, фактична урожайність – 150 ц/га, то як змінився валовий збір за рахунок збільшення площі посіву:

варіанти відповідей

1. збільшився на 1400 ц 

2. зменшився на 1400 ц 

3. збільшився на 1500 ц 

4. зменшився на 1500 ц  

Запитання 148

148.Розрахувати фондовіддачу основних засобів, якщо вартість валової продукції становить 5290 тис. грн, середньорічна вартість основних засобів – 19430 тис. грн:

варіанти відповідей

1) 0,27 

2) 3,67 

3) 24720 

4) 14140

Запитання 149

149. Розрахувати фондоємність основних засобів, якщо вартість валової продукції становить 5290 тис. грн, середньорічна вартість основних засобів – 19430 тис. грн:

варіанти відповідей

1) 0,27 

2) 3,67 

3) 24720 

4) 14140 

Запитання 150

150.Розрахувати фондоозброєність основними засобами, якщо середньорічна вартість основних засобів – 19430 тис. грн, а кількість працюючих – 2040 осіб: 

варіанти відповідей

1) 0,1 

2) 21470 

3) 9,52 

4) 17390

Запитання 151

151.Розрахувати коефіцієнт залучення трудових ресурсів у суспільне виробництво, якщо кількість фактично працюючих – 480 осіб, а загальна їх чисельність становить 520 осіб: 

варіанти відповідей

0,92

1,08

40

1000

Запитання 152

152.Розрахувати коефіцієнт використання трудових ресурсів, якщо протягом року відпрацьовано 104680 люд.-год, а можливий фонд робочого часу становить 132560 люд.-год: 

варіанти відповідей

1,27

27880

237240

0,79

Запитання 153

153.Розрахувати коефіцієнт використання робочого часу дня, якщо фактично відпрацьовано 6,8 год, а встановлений робочий час зміни – 7 год:

варіанти відповідей

1,03

0,97

0,2

13,8

Запитання 154

154. Розрахувати вплив кількості поголів’я на валовий вихід молока, якщо різниця між фактичним і плановим поголів’ям становить (–16), річна планова продуктивність однієї голови – 37 ц, фактична – 38 ц: 

варіанти відповідей

608

-592

592

-608

Запитання 155

155. Розрахувати вплив урожайності на валовий збір озимої пшениці в центнерах, якщо різниця між фактичною і плановою урожайністю становить 4 ц, планова площа посіву – 128 га, фактична – 120 ц : 

варіанти відповідей

512

-480

+480

-512

Запитання 156

156. Площа під гречкою збільшилася на 20 га, планова урожайність – 20 ц/га, фактична – 21 ц/га. Валовий збір за рахунок збільшення площі посіву змінився:

варіанти відповідей

1) збільшився на 420 ц 

2) зменшився на 420 ц 

3) зменшився на 400 ц 

4) збільшився на 400 ц 

Запитання 157

157. У минулому році поголів’я стада становило 120 гол., продуктивність однієї голови – 34 ц молока; у звітному році відповідно 140 голів та 36 ц. Розрахувати зміну валового надою за рахунок збільшення продуктивності однієї голови:

варіанти відповідей

1) збільшився на 680 ц 

2) збільшився на 280 ц  

3) зменшився на 680 ц 

4) зменшився на 420 ц 

Запитання 158

158. Визначити питому вагу власного капіталу в структурі пасиву балансу, якщо підсумок балансу на кінець року 9520 тис. грн, а зобов’язання становлять 4430 тис. грн:

варіанти відповідей

46,5%

0,46%

53,5%

0,53%

Запитання 159

159. Розрахувати коефіцієнт концентрації залученого капіталу, якщо власний капітал підприємства – 5090 тис. грн, зобов’язання – 4430 тис. грн, валюта балансу – 9520 тис. грн: 

варіанти відповідей

2,15

0,53

1,87

0,47

Запитання 160

160. Визначити коефіцієнт абсолютної ліквідності, якщо грошові кошти підприємства становлять 8890 тис. грн, поточні фінансові інвестиції – 2334 тис. грн, поточні зобов’язання – 52850 тис. грн:

варіанти відповідей

0,044

0,212

4,71

0,17

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест