етапи медсестринського процесу

Додано: 4 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 129 разів
23 запитання
Запитання 1

Пацієнтка під час перебування на стаціонарному лікуванні і спілкування з лікарями, і медичними сестрами декілька разів почула незрозумілі для неї медичні терміни. Жінка зробила висновок, що від неї приховують діагноз, і навіяла собі, що у неї злоякісна пухлина. Після виписування зі стаціонару жінка замкнулась у собі, перестала турбуватися про сім’ю, почала вивчати відповідну медичну літературу і була впевнена, що вона хвора на рак. Що спричинило таку неадекватну реакцію пацієнтки? Як переконати жінку в хибності її думок?


варіанти відповідей

Медичні працівники в присутності пацієнтів повинні спілкуватися зрозумілими для всіх, медичними термінами і за потреби обговорювати стан пацієнтів в ординаторських. Жінку потрібно професійно кваліфіковано переконати у справжньому діагнозі, аргументуючи свої доводи необхідними дослідженнями, і провести відповідну психологічну роботу.


1

Запитання 2

Назвіть п’ять складових спілкування:


варіанти відповідей

Відправник

Повідомлення (інформація)

Канал спілкування (спосіб передачі інформації)

Отримувач

Зворотній зв’язок (відповідь)


.

Запитання 3

Пацієнт постійно хвилюється. У поводженні з медичними сестрами невпевнений, покірний, боязкий. У пацієнтів цього типу легко виникають вегетосудинні реакції (непритомність) під час проведення діагностичних і лікувальних процедур. Визначте тип поведінки пацієнта:


варіанти відповідей

Тривожний тип.

З такими пацієнтами необхідно проводити ретельну психологічну підготовку перед кожною процедурою.


.

Запитання 4

Пацієнт намагається справити враження на оточуючих, відчуває постійну потребу у визнанні. Він переживає "нестерпні муки", вимагає до себе підвищеної уваги. Про його перебування в лікувальному закладі знає весь медичний персонал. Поведінка такого пацієнта, перебільшений опис своїх скарг можуть викликати негативне ставлення до нього оточуючих. Визначте тип поведінки 

варіанти відповідей

Демонстративний тип.

Під час роботи з таким пацієнтом не слід викривати його, а краще підкреслити стійкість його характеру.

 


.

Запитання 5

Міжнародна рада медсестер України визнає Етичний кодекс медичної сестри, як стандарт поведінки, згідно якого на медичну сестру покладені 4 основні обов’язки: 


варіанти відповідей

1.             зберігати здоров’я

2.             запобігати захворюванням

3.             відновлювати здоров’я

4.             полегшувати страждання.


.

Запитання 6

Медична сестра, передаючи зміну своїй колезі, повідомила, що пацієнт К. розповів їй про свій негідний вчинок у житті і зараз він дуже жалкує, що так жорстоко вчинив із близькою для нього людиною. Чи правильно вчинила медична сестра розповівши про розмову з пацієнтом? Як слід оцінити даний вчинок пацієнта?


варіанти відповідей

Пацієнт довірив медичній сестрі таємницю свого життя, і медична сестра не мала ніякого морального права її розголошувати. Розповідь пацієнта слід оцінити як сповідь і порекомендувати йому за можливості зустрітися із потерпілим, попросити вибачення і надалі чинити так, щоб потім не шкодувати про свої вчинки.


.

Запитання 7

Медична сестра у робочий час займалась особистими справами і замість призначеної 20-ї години прийшла робити ін’єкцію о 23-й годині, розбудивши пацієнтку. Пацієнтка (сама медпрацівник) категорично відмовилась від ін’єкції і вранці поскаржилась завідувачу відділення, що медична сестра постійно не дотримується погодинного режиму введення антибіотиків.

Яка має бути реакція завідувача відділення на подібні дії медичної сестри?

варіанти відповідей

Завідувач відділення має спочатку винести усну догану медичній сестрі, обґрунтувавши своє обвинувачення абсолютно неграмотними діями медичної сестри, яка не врахувала: щоб настав лікувальний ефект, антибіотики потрібно вводити чітко за схемою. Крім тог, категорично заборонити медпрацівникам займатися на роботі особистими справами, а у вільний від основної роботи час проводити серед пацієнтів санітарно-освітню роботу, спілкуватися з пацієнтами, підвищувати професійну майстерність, наводити лад на робочому місці, заповнювати медичну документацію тощо. Слід зобов'язати старшу медичну сестру ретельніше і принципово контролювати роботу середнього і молодшого медичного персоналу.

.

Запитання 8

Медична сестра в присутності пацієнтки повідомила лікарів, що стан здоров’я хворої погіршився після введення ліків. Пацієнтка категорично відмовилась від призначених лікарем ін’єкцій.

Яке правило порушила медсестра?

Чому пацієнтка відмовилась від лікування?

Що має робити медична сестра у цьому випадку?

варіанти відповідей

Медична сестра порушила етико-деонтологічне правило.

Про погіршення стану пацієнта мала повідомити лікаря не у присутності хворої, а лікар при спілкуванні з пацієнткою повинен дати обґрунтовану відповідь і професійно визначити подальше її лікування.

.

Запитання 9

Для неї робота з пацієнтами, турбота про них, співпереживання є невід'ємною умовою життя. Вона завжди чуйна, уважна, виконує відповідально і сумлінно свої обов'язки щодо пацієнтів незалежно від їхнього соціального стану, національності та расової приналежності, політичних і релігійних переконань. Такі медичні сестри завжди зібрані, спокійні, урівноважені. В екстремальних ситуаціях не допускають паніки і розгубленості, їхні дії чіткі та впевнені.

Що це фаховий тип поведінки?


варіанти відповідей

Сестра материнського типу

.

Запитання 10

механічно виконує свої обов'язки. Вона уважна, скрупульозна, кваліфікована, акуратна, ретельно виконує всі доручення лікаря. Працює чітко за інструкцією, проте не вкладає у свою роботу психологічного змісту. Стосунки з пацієнтами позбавлені емоційного співчуття і співпереживання. Саме така медична сестра розбудить пацієнта, який спить, щоб у призначений лікарем час дати йому снодійне.

Що це за тип фахової поведінки медичної сестри?


варіанти відповідей

Сестра-рутинер (робот)

.

Запитання 11

Пацієнт надмірно уважний до свого здоров'я, цікавиться результатами всіх інструментальних і лабораторних досліджень, читає спеціальну літературу, необґрунтовано припускає наявність у себе найрізноманітніших захворювань.

визначити тип пацієнта...


варіанти відповідей

Іпохондричний пацієнт

.

Запитання 12

розглядає пацієнта не як окремо взятого індивідуума, а як людину, яка входить до складу сім’ї. Кожний пацієнт розглядається через «сімейний фільтр», визначається як вплив сім’ї на нього, так і вплив окремого індивідуума на сім’ю. Проблема пацієнта розглядається як проблема всієї сім’ї. Це – проблема групи людей, тому її першопричини вишукуються в середовищі сім’ї. Сестра виступає в ролі вчителя. Предметом є втручання в сім’ю пацієнта.


варіанти відповідей

модель Аллен 

.

Запитання 13

що за модель зосереджує увагу сестринського персоналу на фізіологічних, психологічних, соціальних потребах людини. Взявши за основу ієрархію людських потреб  (за А. Маслоу), для створення своєї моделі вибрала 14 фундаментальних потреб, задоволення яких є головним у практичній роботі медичної сестри.  


варіанти відповідей

модель Вірджінії Хендерсон


.

Запитання 14

Назвіть ступені ієрархії людських потреб за А. Маслоу від найнижчого рівня до найвищого:  


варіанти відповідей

Фізіологічні,

потреби в безпеці,

соціальні,

самоповага,

самовираження.

.

Запитання 15

При обстеженні пацієнта було виявлено такі проблеми, як безсоння, порушення сну, засипання під ранок. Яку з потреб пацієнта можна задовольнити вирішивши ці проблеми.


варіанти відповідей

Потреба в сну та відпочинку.

 

.

Запитання 16

Медична сестра виявила проблеми пацієнта, які пов’язані з порушенням задоволення потреби людини в диханні. На основі яких даних вона виявила ці проблеми:


варіанти відповідей

ü   Задишка

ü   Біль у грудній клітці

ü   Кашель

ü   Ціаноз

ü   Зміна частоти, ритму та глибини дихання.


.

Запитання 17

Пацієнт скаржиться на задишку, кашель, відчуття нестачі повітря, утруднене дихання. Визначте потреби пацієнта, які не задовольняються. До якого рівня вони належать?


варіанти відповідей

Потреба в нормальному диханні ( фізіологічна потреба)


.

Запитання 18

При обстеженні пацієнта медична сестра використовує додаткові методи обстеження. Вкажіть обов’язкові додаткові методи обстеження:


варіанти відповідей

Аналіз крові клінічний.

2. Аналіз крові на RW (реакція Вассерманна),

3. Аналіз крові на глюкозу.

4. Аналіз сечі клінічний.

5. Аналіз калу на яйця гельмінтів.

6. Електрокардіографія.

7. Флюорографія.


.

Запитання 19

Обстеження пацієнта включає в себе суб’єктивні, об’єктивні та додаткові методи. З якою метою медична сестра проводить обстеження пацієнта?


варіанти відповідей

Мета обстеження: зібрати, обґрунтувати і взаємопов’язати отриману інформацію про пацієнта, щоб створити інформаційну базу даних про його стан у момент звертання за медичною допомогою. 


.

Запитання 20

В міську лікарню поступила жінка, 45 років, з приводу гіпертонічної хвороби. Медична сестра зібрала медсестринський анамнез пацієнтки і встановлює проблеми. На якому етапі встановлюються проблеми пацієнта?


варіанти відповідей

- ІІ етап медсестринського процесу

- виявлення фізіологічних, психологічних та соціальних проблем пацієнта


.

Запитання 21

Пацієнтка 55 років знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні з приводу стенокардії. Жінку турбує стискаючий біль за грудиною. Яка проблема пацієнтки стосовно захворювання.


варіанти відповідей

- пріоритетні проблеми

- страждає серцево-судинна система

- проблема пацієнтки біль


.

Запитання 22

Медична сестра терапевтичного відділення встановлює у пацієнта основні методи медсестринської діагностики?


варіанти відповідей

спостереження, бесіда аналіз

.

Запитання 23

У пацієнта під час приступу кашлю з’явилось яскраво-червоне харкотиння. При обстеженні медична сестра виявила у пацієнта страх смерті, панічний настрій, збудження.

Поставте мед сестринський діагноз:


варіанти відповідей

-      страх смерті, спричинений кровохарканням

.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест