Фарм хімія

Додано: 21 березня
Предмет: , 11 клас
37 запитань
Запитання 1

Було проведене визначення кількісного вмісту активного фармацевтичного інгредієнту кальцію хлорид методом комплексонометрії. Який індикатор використали згідно з вимогами ДФУ?

варіанти відповідей

ксиленоловий оранжевий


кальконкарбонова кислота


нафтолбензеїн


протравний чорний

Запитання 2

Було проведено випробування за наступною методикою: до досліджуваного розчину у пробірці додали окисник - розчин калію перманганату у присутності кислоти сірчаної розведеної. Пробірку накрили фільтрувальним папером, імпрегнованим розчинами піперазину гідрату та натрію нітропрусиду. Папір забарвився у інтенсивний блакитний колір, через 10 хвилин забарвлення зблідло. Назвіть визначувану лікарську речовину.

варіанти відповідей

кислота хлористоводнева


ацетамінофен


етанол


натрію хлорид

Запитання 3

Було проведено ідентифікацію активного фармацевтичного інгредієнта «Калію йодид» згідно з вимогами ДФУ. В результаті реакції в пробірці утворився продукт взаємодії, який надав хлороформному шару фіолетово-червоного забарвлення. Які ще реактиви, окрім хлороформу, використали в цьому випробуванні?

варіанти відповідей

розчин срібла нітрату, кислота азотна розведена


розчин калію дихромату, кислота сірчана розведена


розчин хлораміну, кислота хлористоводнева розведена


розчин натрію кобальтинітриту, кислота оцтова розведена

Запитання 4

Виберіть із наведених нижче препаратів лікарський засіб, кількісне визначення якого можна провести прямим титруванням ацидиметрично та алкаліметрично

варіанти відповідей

натрію тетраборат


натрію хлорид


магнію сульфат


натрію гідрокарбонат


Запитання 5

Виберіть серед зазначених торговельних назв препаратів лікарський засіб, для ідентифікації якого використовують реакції на катіони натрію.

варіанти відповідей

фталазол


панадол


новокаїн




анальгін

Запитання 6

Виконуючи фармакопейну реакцію ідентифікації калій броміду, фармацевт помістив досліджувану сіль, змочену розбавленою кислотою хлористоводневою, у безбарвне полум’я газового пальника. У який колір забарвлює полум`я катіон калію?

варіанти відповідей

фіолетовий


зелений


червоний


цегляний

Запитання 7

Вкажіть із наведених нижче препаратів лікарський засіб, для ідентифікації якого використовують реакції на катіони натрію.

варіанти відповідей

анальгін


новокаїн


аспірин


фталазол

Запитання 8

Вкажіть ЛЗ, для ідентифікації якого згідно ДФУ застосовують реакцію з розчином калію перманганатом у присутності кислоти сірчаної розведеної. Спостерігається швидке знебарвлення розчину, на відміну від інших препаратів, що належать до тієї ж фармакологічної групи.

варіанти відповідей

сульфацетамід натрію


кислота аскорбінова


кислота ацетилсаліцилова


прокаїну гідрохлорид

Запитання 9

Вкажіть лікарський засіб, для кількісного визначення якого можна використати усі зазначені методи: пряма аргентометрія з потенціометричним становленням кінцевої точки титрування, аргентометрія по методу Мора, агрентометрія по методу Фольгарда, Меркуриметрія пряме титрування.

варіанти відповідей

кислота хлористоводнева


калію хлорид


цинку сульфат


натрію йодид

Запитання 10

Вкажіть лікарський засіб, для кількісного визначення якого можна використати усі нижчезазначені методи: комплексонометрія, пряма аргентометрія по методу Мора, рефрактометрія.

варіанти відповідей

1% розчин кислоти хлористоводневої


20% розчин кальцію глюконату


0,9% розчин натрію хлориду


10% розчин кальцію хлориду

Запитання 11

Вкажіть лікарський засіб, який може бути використаний замість реактиву - лужного розчину бета - нафтолу при проведенні реакції азосполучення із солями діазонію, а після кислотного гідролізу і сам вступає у реакції діазотування із наступним азосполученням

варіанти відповідей

сульфацетамід - натрій


хлорамфенікол


парацетамол


фталілсульфатіазол

Запитання 12

Державна фармакопея України регламентує зберігання кислоти аскорбінової в щільно закритому неметалевому контейнері, у захищеному від світла місці. В разі недотримання умов зберігання лікарський засіб втрачає свою фізіологічну активність. Яка функціональна група впливає на стабільністьмолекули кислоти аскорбінової?

варіанти відповідей

алкоксигрупа


альдегідна група


ендіольне угрупування


оксигрупа

Запитання 13

Для ідентифікації активного фармацевтичного інгредієнта було проведено реакцію із мідно - тартратним реактивом, при нагріванні утворюється червоний осад. Назвіть визначувану лікарську речовину

варіанти відповідей

аскорбінова кислота


парацетамол


глюкоза


прокаїну гідрохлорид

Запитання 14

Для ідентифікації глюкози використовують фармакопейну реакцію із реактивом Фелінга. Який аналітичний ефект спостерігається у результаті нагрівання глюкози із мідно-тартратним розчином?

варіанти відповідей

зелене забарвлення


фіолетове забарвлення


синій осад


червоний осад

Запитання 15

Для ідентифікації розчину глюкози для ін'єкцій згідно з вимогами ДФУ вимірюють кут оптичного обертання. Який фізико-хімічний метод при цьому застосовується?

варіанти відповідей

рефрактометрія


тонкошарова хроматографія


поляриметрія


інфрачервона спектроскопія

Запитання 16

Для ідентифікації сульфацетамід – натрію після мінералізації провели реакцію з калію піроантимонатом. Наявність якої частини молекули зумовлює можливість її проходження.

варіанти відповідей

бензольного ядра


іону натрію


первинної ароматичної аміногрупи


залишку ацетатної кислоти

Запитання 17

Для ідентифікації та підтвердження доброякісності активного фармацевтичного інгредієнта згідно з вимогами ДФУ було проведено визначення питомого оптичного обертання 10% розчину субстанції за допомогою поляриметра. Назвіть цей лікарський засіб.

варіанти відповідей

глюкоза


прокаїну гідрохлорид


ацетилсаліцилова кислота


стирт етиловий

Запитання 18

Для ідентифікації хлорамфеніколу використовують реакцію утворення азобарвника. Укажіть обов'язкову умову для проведення реакції ідентифкації.

варіанти відповідей

кислотний гідроліз


охолодження розчину


відновлення нітрогрупи до аміногрупи


гідролітичне розщеплення в лужному середовищі

Запитання 19

Для ідентифікації якого лікарського засобу визначають зміну рН середовища у водному розчині до та після його нагрівання?

варіанти відповідей

кислоти хлористоводневої


цинку сульфату гептагідрату


кислоти борної


натрію гідрогенкарбонату

Запитання 20

Для кількісного визначення калію йодиду в якості титранту використали розчин срібла нітрату, як індикатор еозинат натрію. Як називається цей титриметричний метод?

варіанти відповідей

ацидиметрія


аргентометрія


нітритометрія


комплексонометрия

Запитання 21

Для кількісного визначення кальцію хлориду гексагідрату в якості титранту використали едетат натрію, як індикатор розчин кальконкарбонової кислоти: титрування проводили в лужному середовищі. Як називається цей титриметричний метод?

варіанти відповідей

алкаліметрія


комплексонометрія


нітритометрія


аргентометрія

Запитання 22

Для кількісного визначення якого лікарського засобу можна використати метод К’єльдаля?

варіанти відповідей

кальцію глюконату


кислоти глутамінової


кислоти аскорбінової


кислоти ацетилсаліцилової

Запитання 23

Для кількісного експрес-аналізу лікарських засобів у аптеці використовують оптичний метод аналізу рефрактометрію. Концентрацію якого розчину доцільно визначати за допомогою рефрактометра Аббе?

варіанти відповідей

кислоту хлористоводневу концентровану


розчин натрію хлориду ізотонічний


розчин магнію сульфату 25%


розчин фурациліну 1:5000

Запитання 24

Для підтвердження наявності у препараті первинної ароматичної аміногрупи проводять реакцію утворення азобарвника. Для якого препарату вона характерна?

варіанти відповідей

аскорбінова кислота


ацетилсаліцилова кислота


прокаїну гідрохлорид

Запитання 25

Для підтвердження тотожності активного фармацевтичного інгредієнту фармацевт - аналітик помістив у пробірку 50 мг субстанції та розчинив її у 1 мл концентрованого пероксиду водню. Виникло синє забарвлення, яке швидко зникло та через кілька хвилин утворилось інтенсивно - червоне. Назвіть цей активний фармацевтичний інгредієнт.

варіанти відповідей

кофеїну бензоат- натрій


глутамінова кислота


ацетилсаліцилова кислота


метамізолу натрієва сіль

Запитання 26

Для проведення якісного аналізу в лабораторію надійшов активний фармацевтичний інгредієнт натрію бензоат. Розчин якого реактиву використовують для підтвердження наявності бензоат-іону?

варіанти відповідей

магнію сульфату


калію дихромату


заліза (ІII) хлориду


винної кислоти

Запитання 27

Для проведення якісного аналізу в лабораторію надійшов активний фармацевтичний інгредієнт натрію бензоат. Розчин якого реактиву використовують для підтвердження наявності іону натрію?

варіанти відповідей

калію дихромату


аргентуму нітрату (срібла нітрату)


амонію оксалату

барію хлориду


калію піроантимонату

Запитання 28

До досліджуваного розчину додали концентрований розчин натрію гідроксиду - спостерігалось утворення білого осаду, що розчинився у надлишку реактиву. При подальшому додаванні у пробірку розчину сульфіду натрію випав пластівчастий осад білого кольору. Назвіть визначуваний активний фармацевтичний інгредієнт

варіанти відповідей

цинку сульфат


кальцію хлорид


магнію сульфат


натрію тетраборат

Запитання 29

До лабораторії фармацевтичного підприємства на аналіз надійшла вода очищена. Розчин якого реактиву використовують для визначення домішки сульфатів?

варіанти відповідей

срiблa нітрату


барію хлориду


калію піроантимонату


амонію оксалату

Запитання 30

До лабораторії фармацевтичного підприємства на аналіз надійшла вода очищена. Розчин якого реактиву необхідно використати для виявлення домішки хлорид-йонів?

варіанти відповідей

амонію оксалату


срібла нітрату


калію тетрайодмеркурату


калію фероціаніду

Запитання 31

Досліджуваний зразок було протитровано 0,1 М розчином срібла нітрату з індикатором калію хроматом до появи цегляно-червоного осаду. Назвіть речовину, яка визначалася.

варіанти відповідей

калію йодид


натрію хлорид


магнію сульфат


кислота хлористоводнева

Запитання 32

За допомогою якого реактиву згідно з ДФУ можна підтвердити вміст катіонів натрію в лікарській формі?

варіанти відповідей

калію гідроксид


калію гексагідроксостибат (V)


калію нітрат


калію нітрит

Запитання 33

За допомогою якого реактиву можна підтвердити наявність катіону магнію в досліджуваній лікарській формі?

варіанти відповідей

натрію тіосульфату


аргентуму нітрату


калію дихромату


динатрію гідрофосфату

Запитання 34

За допомогою якого спільного фармакопейного реактиву можна розрізнити солі галогеноводневих кислот: натрію хлорид, натрію бромід, натрію йодид?

варіанти відповідей

кислоти винної


срібла нітрату



натрій гідроксиду

амоній оксалату

амоній оксалату

Запитання 35

За допомогою якої реакції ідентифікації прокаїну гідрохлориду можна підтвердити наявність у його будові первинної ароматичної аміногрупи?

варіанти відповідей

окиснення калію перманганатом


реакція з розчином срібла нітрату


утворення азобарвника


реакція з розчином натрію гідроксиду

Запитання 36

За ДФУ прокаїну гідрохлорид кількісно визначають методом нітритометрії. Який розчин використовують як титрант під час титрування?

варіанти відповідей

натрій едитату


купрум сульфату


натрій нітриту


срібла нітрату

Запитання 37

Завдяки наявності ендіолового угрупування кислота аскорбінова проявляє відновні властивості та взаємодіє із розчином срібла нітрату. Який аналітичний ефект спостерігається у результаті реакції?

варіанти відповідей

синій розчин


сірий осад


червоний розчин


білий осад

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест