Фарм хімія 3 частина

Додано: 24 квітня
Предмет:
34 запитання
Запитання 1

Під час виконання реакції ідентифікації кислоти глутамінової фармацевт спостерігає утворення синьо-фіолетового забарвлення. Із розчином якого реактиву нагрівали кислоту глутаміноову?

варіанти відповідей

кислоти хлористоводневої


кальцій хлориду


нінгідрину 


натрій гідроксиду

Запитання 2

Під час виконання фармакопейної реакції ідентифікації калію хлориду фармацевт спостерігає утворення білого сирнистого осаду, який розчиняється в розчині амоніаку з утворенням безбарвного комплексу. Розчин якого реактиву використали?

варіанти відповідей

кислоти хлористоводневої


калію піроантимонату


калій дихромату


срібла нітрату 

Запитання 3

Під час виконання фармакопейної реакції ідентифікації натрію тіосульфату фармацевт спостерігає утворення білого осаду, який швидко забарвлюється у жовтуватий, а потім у чорний колір. Розчин якого реактиву використали?

варіанти відповідей

калію піроантимонату


кислоти хлористоводневої


срібла нітрату 


метоксифенілоцтової кислоти

Запитання 4

Під час виконання хімічного контролю (реакції ідентифікації) кислоти глутамінової фармацевт використав розчин нінгідрину. Який аналітичний ефект спостерігається в результаті реакції?

Виберіть одну відповідь:


варіанти відповідей

синьо-фіолетове забарвлення 


зелений осад


червоне забарвлення


чорний осад

білий осад

Запитання 5

Під час виконання якісного аналізу очних крапель кислоти борної фармацевт спостерігає утворення полум'я із зеленою облямівкою. Які реактиви необхідні для проведення цієї реакції?

варіанти відповідей

кислота хлористоводнева розведена, етанол


кислота азотна розведена, пропанол

кислота сірчана концентрована, метанол 


кислота хлоратна, пентанол

Запитання 6

Під час фармацевтичного аналізу зразок лікарського засобу, змочений кислотою хлористоводневою, внесли у безбарвне полум'я пальника. Про присутність якого катіону свідчить забарвлення полум'я в оранжево-червоний колip?

варіанти відповідей

кальцію 


цинку


магнію


нaтрію

Запитання 7

Підкислений розчин субстанції метамізолу натрієвої солі обережно нагрівають і пробірку накривають фільтрувальним папером, змоченим розчином калію йодату та розчином крохмалю. Пара, що виділяється, забарвлює фільтрувальний папір у синій колір. З розчином натрієвої солі кислоти хромотропової в кислоті сірчаній утворюється синьо-фіолетове забарвлення. Вкажіть газоподібні продукти реакції.

варіанти відповідей

сірководень і формальдегід


сірки (ІV) оксид і формальдегід 


формальдегід і аміак


сірководень і аміак

Запитання 8

Потрібно провести кiлькiсний аналiз очних крапель, до складу яких входить калiю йодид. Який титриметричний метод буде використано?

варіанти відповідей

кислотно-основне титрування


комплексонометрiя


нiтритометрiя


аргентометрiя 

Запитання 9

Працівник хімічної лабораторії Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками проводить ідентифікацію лікарської субстанції "Глюкоза безводна". З яким реактивом виконують фармакопейну реакцію на альдегідну групу?

варіанти відповідей

розчином формальдегіду


розчином натрію гідроксиду


мідно-тартратним розчином 


розчином кальцію хлориду

Запитання 10

При ідентифікації розчину натрію саліцилату утворилось фіолетове забарвлення. Який реактив було використано?

варіанти відповідей

натрію хлорид


натрію хлорид



феруму (ІІІ) хлорид 


калію хлорид

Запитання 11

При кількісному визначенні 1% розчину кислоти хлористоводневої в якості титранту використовують гідроксид натрію, як індикатор метиловий оранжевий. Вкажіть назву цього титриметричного методу.

варіанти відповідей

йодометрія


нітритометрія


алкаліметрія 


комплексонометрія

Запитання 12

ри проведенні ідентифікації розчину натрію тіосульфату додали реактив і появилося фіолетове забарвлення, яке зникає. Який розчин було використано для аналізу?

варіанти відповідей

ульфату магнію


хлориду заліза 


гідроксиду натрію


піроантимонату калію

Запитання 13

При проведенні ідентифікації розчину натрію тіосульфату додали розчин срібла нітрату. Утворився білий осад, що швидко забарвлюється в жовтавий, потім у чорний колір. Який кінцевий продукт цього перетворення?

варіанти відповідей

сульфіт срібла


сульфід срібла 


сульфат срібла


сірка

Запитання 14

При проведенні повного хімічного контролю ЛЗ, виготовленого у аптеці, фармацевт - аналітик виконав 2 випробування: реакцію з розчином натрію нітриту у присутності кислоти хлористоводневої розведеної та подальшому додаванні розчину бета - нафтолу лужного - отримав інтенсивне червоне забарвлення і такий же осад. При проведенні другої реакції з розчином срібла нітрату у присутності кислоти азотної розведеної утворився білий сироподібний осад, який розчинився у надлишку розчину аміаку. Назвіть цей лікарський засіб

варіанти відповідей

прокаїну гідрохлорид 


хлорамфенікол


сульфацетамід - натрій


фталілсульфатіазол

Запитання 15

При проведенні фармацевтичного аналізу зразок АФІ, змочений кислотою хлористоводневою розведеною внесли у безбарвне полум’я. Про наявність якого катіона свідчить поява фіолетовго забарвлення?

варіанти відповідей

натрію


калію 


кальцію


магнію

Запитання 16

При проведенні якісного аналізу натрію тіосульфату додали реактив і спостерігали повільне утворення жовтавого осаду сірки і відчутний запах оксиду сірки (ІV). Розчин якого реактиву було використано?

варіанти відповідей

феруму хлориду


кислоти хлористоводневої 


калію дихромату


аргентуму нітрату

Запитання 17

При проведенні якісного аналізу розчину натрію йодиду додали декілька крапель розчину калію дихромату в середовищі кислоти сульфатної розведеної і хлороформ. Хлороформний шар забарвився у фіолетовий колір. Який продукт реакції зумовив такий аналітичний ефект?

варіанти відповідей

натрію сульфат


калію сульфат


йод

вода

Запитання 18

Пробу активного фармацевтичного інгредієнта (ймовірно кофеїну) поміщають у порцелянову чашу, обробляють розчином азотної кислоти концентрованої і випарюють на водяному нагрівачу досуха. При змочуванні залишку 1-2 краплями розчину аміаку зєявляється пурпурово-червоне забарвлення амонієвої солітетраметилпурпурової кислоти. Як називається реакція?

варіанти відповідей

гідроксамова проба


мурексидна проба 


лігнінова проба


лігнінова проба

проба Бельштейна

Запитання 19

Проведено визначення кількісного вмісту активного фармацевтичного інгредієнту кальцію хлорид методом комплеконометрії. Який індикатор використали згідно з вимогами ДФУ?

варіанти відповідей

нафтолбензеїн



кальконкарбонову кислоту 


ксиленовий оранжевий


ксиленовий оранжевий

кислотний хромовий темно-синій

Запитання 20

Проводять аналіз 10% розчину кофеїн бензоату натрію. Який аналітичний ефект спостерігається після додавання FeCl3?

Виберіть одну відповідь:

варіанти відповідей

пурпурово-червоне забарвлення


фіолетовий осад


інтенсивне зелене забарвления


блідо-жовтий (тілесний) осад 

Запитання 21

Проводять аналіз субстанцій гетероциклічної будови. Вкажіть у який колір забарвиться полум'я пальника, якщо в нього ввести декілька крупинок анальгіну.

варіанти відповідей

жовтий 


червоний


зелений


синій

Запитання 22

Проводячи якісний аналіз активного фармацевтичного інгредієнту, додали розчин аргентуму нітрату утворився жовтий сирнистий осад: додали декілька крапель розчину калію дихромату у кислому середовищі спостерігали фіолетове забарвлення хлороформного шару. При взаємодії з розчином винної кислоти при охолодженні випав білий кристалічний осад. Вкажіть, що це за лікарський засіб.

варіанти відповідей

натрію хлорид


калію йодид 


магнію сульфат



натрію тіосульфат

Запитання 23

еакції осадження використовують для встановлення тотожності лікарських засобів із групи алкалоїдів. З яким реактивом алкалоїд в кислому середовищі утворить осад цегляно-червоного кольору?

варіанти відповідей

Драгендорфа 


Зонненштейна


Бушарда

Шейблера

Запитання 24

Розчин якого реактиву при взаємодії із натрій тіосульфатом утворює осад білого кольору, який швидко переходить у жовтуватий, а потім у чорний?

варіанти відповідей

срібла нітрату 


метоксифенілоцтової кислоти


кислоти хлористоводневої

кислоти винної

Запитання 25

Розчини кислоти хлористоводневої (для внутрішнього застосування), підлягають повному хімічному контролю. Який реактив використовують для проведення специфічної реакції ідентифікації?


варіанти відповідей

калію дихромат


марганцю (ІV) оксид 


натрію гідроксид


свинцю (ІV) оксид

Запитання 26

Спеціаліст контрольно-аналітичної лабораторії здійснює експрес-аналіз Chloramphenicolum. В результаті спиртовий шар реакційної суміші набув синьо-фіолетового кольору. Який реактив був використаний для реакції?

варіанти відповідей

міді (II) сульфат 


натрію гідроксид


барію хлорид



заліза (III) хлорид

Запитання 27

У аптеці було виготовлено очні краплі «Альбуцид» 10% - 10 мл. Яка з наведених реакцій дозволяє відрізнити активну речовину цієї лікарської форми від інших похідних амідів сульфанілової кислоти?

варіанти відповідей

реакція з розчином барію хлориду після мінералізації


реакція з солями важких металів 


діазотування та азосполучення


реакція з розчином калію піроантимонату

Запитання 28

У лабораторії є активні фармацевтичні інгредієнти: кальцію глюконат, кальцію хлорид, магнію сульфат, цинку сульфат (препарати, що містять катіони II групи періодичної системи). Який титриметричний метод можна використати для їх кількісного визначення?

варіанти відповідей

ацидиметрію


алкаліметрію


комплексонометрію 


аргентометрію

Запитання 29

У лабораторії здійснюють аналіз лікарської форми, що містить прокаїну гідрохлорид. В результаті реакції утворився азобарвник червоного кольору. Вкажіть, наявність якої функціональної групи забезпечила можливість проведення цієї реакції.

варіанти відповідей

первинна ароматична аміногрупа 


альдегідна група


карбоксильна група


нітрогрупа

Запитання 30

У лабораторії проводять аналіз препаратів Магнію. Який лікарський засіб досліджували, якщо при додаванні розчину барію хлориду у середовищі кислоти хлористоводневої утворився білий осад?

варіанти відповідей

сульфат гептагідрат 


карбонат основний


оксид легкий


оксид важкий

Запитання 31

У лабораторії проводять якісний аналіз субстанції магнію сульфату гептагідрату. Який реактив буде використано для підтвердження наявності сульфат-іону?

варіанти відповідей

калію дихромат


винна кислота


амонію оксалат


барію хлорид

Запитання 32

У лабораторію на аналіз надійшла субстанція глюкози. При нагріванні з мідно-тартратним розчином (реактивом Фелінга) утворився червоний осад. Про наявність якої функціональної групи це свідчить?

варіанти відповідей

альдегідної 


фенольного гідроксилу


складноефірної


амідної

Запитання 33

У присутності якого реактиву згідно з вимогами Державної Фармакопеї України проводиться кількісний аналіз кислоти борної методом алкаліметрії?

варіанти відповідей

аміачно-буферного розчину


маніту 


спирту етилового


спирту метилового

Запитання 34

У результаті окиснення етилового спирту калію дихроматом у присутності сірчаної кислоти утворюється продукт, що має запах свіжих яблук. Яка речовина дає такий аналітичний ефект?

варіанти відповідей

йодоформ


калію форміат


хрому сульфат


оцтовий альдегід 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест