фарма

Додано: 11 грудня 2023
Предмет:
99 запитань
Запитання 1

Хворому необхідно зменшити насосну функцію серця. Які мембранні циторецептори доцільно для цього заблокувати?

варіанти відповідей

М-холінорецептори

Н-холінорецптори

Бета-адренорецептори

Альфа-адренорецептори

Альфа- та бета-адренорецептори

Запитання 2

Після закапування в око крапель у хворого на глаукому розвинувся міоз і короткозорість. Внутрішньоочний тиск знизився. Яка група препаратів здатна викликати такий ефект?

варіанти відповідей

М-холіноблокатори 

Альфа-адреноміметики

Н-холіноміметики

М-холіноміметики

Гангліоблокатори

Запитання 3

Хворому 24-років для лікування епілепсії ввели глутамінову кислоту. Лікувальний ефект при даному захворюванні обумовлений не самим глутаматом, а таким продуктом його декарбоксилювання, як:

варіанти відповідей

Гістамін-4-монооксигеназа 

Гамма-аміномасляна кислота

Серотонін

Таурин

Запитання 4

Який препарат необхідно призначити для лiкування хворiй 54-х рокiв з хронiчною серцевою недостатнiстю, що супроводжується тахiаритмiєю та набряками?

варіанти відповідей

Дигоксин

Амiодарон

Метопролол

Спiронолактон

Запитання 5

У хворого на хронічний пієлонефрит після неконтрольованого прийому сечогінних засобів виникли екстрасистоли та болі у ділянці серця. При дослідженні крові виявлено гіпокаліемію. Який з перерахованих препаратів слід призначити?

варіанти відповідей

Калію перманганат

Кальцію хлорид 

Аспаркам

Ретинолу ацетат

Запитання 6

Хворий з гіпертонічною хворобою II ст. за рекомендацією лікаря почав приймати антигіпертензивний препарат. Через кілька днів прийому препарату артеріальній тиск нормалізувався, але хворий помітив, що у нього з’явився сухий кашель. Який препарат був призначений?

варіанти відповідей

Клофелін 

Еналаприл

Резерпін

Пропранолол

Запитання 7

Для корекції артеріального тиску при колаптоїдному стані хворому було введено мезатон. Який механізм дії даного препарату?

варіанти відповідей

Блокує альфа -адренорецептори

Стимулює бета-адренорецептори

Стимулює альфа-, бета-адренорецептори 

Стимулює альфа-адренорецептори

Запитання 8

До приймального відділення надійшов хворий з важкою щелепно-лицевою травмою. Який препарат йому необхідно ввести для зняття больового шоку?

варіанти відповідей

Пантогам

Ібупрофен 

Промедол

Сиднокарб

Запитання 9

До приймального відділення був доставлений хворий 56-ти років у непритомному стані з вираженим пригніченням дихання та серцевої діяльності, зниженням сухожильних рефлексів. За словами супроводжуючої його дружини, останнім часом він страждав на безсоння та приймав на ніч снодійні засоби. Який лікарський препарат необхідно ввести хворому для невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Протаміну сульфат

Бемегрид

Унітіол

Атропіну сульфат

Запитання 10

Сімейний лікар призначив хворому 53-х років для лікування хронічної серцевої недостатності дигоксин. Через 1 місяць виявив симптоми глікозидної інтоксикації. Який препарат необхідно призначити для усунення інтоксикації?

варіанти відповідей

Унітіол

Мезатон

Аміназин 

Цианокобаламін

Запитання 11

У хворого на прийомі у стоматолога виник пароксизм тахікардії. Який з названих засобів слід використати для його купірування?

варіанти відповідей

Нітрогліцерин 

Ізадрин

Атропін

Верапаміл

Запитання 12

Хворому 37-ми років для обстеження очного дна був призначений атропіну сульфат у вигляді очних крапель, після чого для відновлення акомодації закрапали розчин пілокарпіну гідрохлориду, що не дало бажаного результату. Що спричинило відсутність ефекту?

варіанти відповідей

Синергізм

Односторонній антагонізм

Звикання

Двосторонній антагонізм

Запитання 13

У хворої 63-х років стався напад миготливої аритмії. При обстеженні лікар виявив гіпотонію (АТ-80/45 мм рт.ст). Який препарат можна призначити разом з антиаритмічним для попередження колапсу?

варіанти відповідей

Мезатон

Кофеїн-бензоат натрію

Етимізол

Адреналін 

Запитання 14

Чоловік 49–ти років був доставлений в гастроентерологічне відділення зі скаргами на нудоту, біль в епігастрії. Хворому було призначено пірензепін. Вкажіть молекулярний субстрат його дії:

варіанти відповідей

Альфа1-адренорецептори

Н2-гістамінорецептори

М1-холінорецептори

Na+H+-АТФаза 

Запитання 15

До реанімаційного відділення госпіталізовано хворого з клінікою отруєння нейротропною речовиною. До комплексу лікування включено дихальний аналептик з ноотропною дією. Який препарат призначено?

варіанти відповідей

Етимізол

Сульфокамфокаїн 

Амітриптилін

Камфора

Запитання 16

 Під час операції на щелепно-лицьовій ділянці для зниження секреції слинних залоз хворому ввели атропіну сульфат. Виникли тахікардія, сухість та гіперемія шкіри, параліч акомодації та підвищення внутрішньоочного тиску. Який антагоніст доцільно використати в даному випадку?

варіанти відповідей

Платифіліну гідротартрат

Дипіридамол

Прозерин

Скополаміну гідробромід 

Запитання 17

Лікар призначив хворому з гострою серцевою недостатністю неглікозидний кардіотонічний засіб, який безпосередньо стимулює бета1-адренорецептори міокарда, збільшує кровообіг, діурез та застосовується лише внутрішньовенно крапельно внаслідок швидкої інактивації в організмі. Який препарат призначив лікар?

варіанти відповідей

Корглікон

Дигоксин

Добутамін

Адреналін

Запитання 18

У хворої при лiкуваннi гiпертонiчної хвороби на фонi прийому препарату виник сухий кашель. Для якого препарату характерна така побiчна дiя?

варіанти відповідей

Но-шпа

Дротаверин 

Еналаприл

Резерпiн

Запитання 19

Бригада швидкої допомоги була викликана до хворого 48-років із приводу інфаркту міокарда. У комплексну терапію було включено анальгетик, що застосовують для невролептанальгезії. Вказати найбільш доцільний швидкодіючий препарат для цього.

варіанти відповідей

Фентаніл

Промедол

Аспірин

Морфіну гідрохлорид

Запитання 20

Після повторного оперативного втручання з використанням того ж самого загального анестетика у хворого виникло гостре ураження печінки (гепатит). Який загальний анестетик найбільш імовірно може викликати дану патологію?

варіанти відповідей

Пропанідид

Ефір

Тіопентал натрій

Фторотан

Запитання 21

У хворої з артеріальною гіпертензією розвинувся напад бронхіальної астми. Який з нижче перерахованих бронхолітичних засобів може спровокувати гіпертонічний криз?

варіанти відповідей

Ефедрину гідрохлорид

Еуфілін

Сальбутамол

Ізадрин

Запитання 22

Хворому 67-ми років з діагнозом: ішемічна хвороба серця, стенокардія напруги, був призначений лікарський препарат з групи блокаторів калієвих каналів. Який препарат був призначений хворому?

варіанти відповідей

Аміодарон

Амлодипін

Дипіридамол

Карбокромен 

Запитання 23

У пацієнта виник спазм гладеньких м’язів бронхів. Застосування антагоністів яких рецепторів буде фізіологічно доцільним для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Альфа-адренорецептори

Бета-адренорецептори

М-холінорецептори

Аденозинові рецептори

Запитання 24

У хворого алкоголізмом почався алкогольний психоз з вираженим психомоторним збудженням. Який препарат з групи невролептиків надасть допомогу?

варіанти відповідей

Діазепам

Аміназин

Натрію бромід

Фторотан

Запитання 25

Чоловік 58 років звернувся до лікаря з приводу хвороби Паркінсона. Хворий страждає також на глаукому. Що треба йому призначити?

варіанти відповідей

Атропін 

Циклодол

Ліводопу

Скополамін

Запитання 26

Хворому з токсичним паралічем дихального центру для його стимуляції вводили декілька разів кордіамін. Який побічний ефект може виникнути при цьому?

варіанти відповідей

Аритмія

Тонічні судоми 

Клонічні судоми

Колапс

Запитання 27

Людина, що тривало приймала ліки, не може припинити їх використання, тому що при цьому у неї виникають порушення психічних і соматичних функцій. Як називається такий синдром, що виникає при відмові від прийому лікарської речовини?

варіанти відповідей

Абстиненція

Кумуляція

Сенсибілізація

Ідіосинкразія 

Запитання 28

В кардіологічному відділенні в хворого виникла аритмія. Лікар призначив аміодарон. Який основний механізм протиаритмічної дії аміодарону?

варіанти відповідей

Пригнічує холінорецептори

Переважно блокує калієві канали

Змінює чутливість міокарду до ацетилхоліну 

Активує серотонінові рецептори

Запитання 29

Хворому з набряками призначено K+-зберігаючий діуретик - антагоніст альдостерону. Визначте цей препарат:

варіанти відповідей

Спіронолактон

Новокаїнамід

Дигоксин 

Алопуринол

Запитання 30

Після введення місцевого анестетика у пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм порушення кровообігу є провідним при цьому?

варіанти відповідей

Зниження скоротливої функції серця

Гіперволемія

Активація симпато-адреналової системи

Зменшення тонусу судин

Запитання 31

До хірургічного відділення госпіталізовано хворого для оперативного втручання. Йому необхідно провести невролептанальгезію. Який з препаратів доцільно застосувати в комбінації з фентанілом для невролептанальгезії?

варіанти відповідей

Дроперидол

Холосас 

Пілокарпін

Фраксипарин

Запитання 32

До лікарні швидкої допомоги госпіталізований чоловік 63-х років з явищами колапсу. Для боротьби з гіпотензією лікар обрав норадреналін. Який механізм дії цього препарату?

варіанти відповідей

Активація бета-адренорецепторів 

Блокада M-холінорецепторів

Активація альфа 1-адренорецепторів

Активація опіат-рецепторів

Запитання 33

У хворого на міастенію після призначення прозерину з'явилися нудота, діарея, посмикування м'язів язика і скелетних м'язів. Чим можна усунути інтоксикацію?

варіанти відповідей

Атропіну сульфат

Піридостигміну бромід

Ізадрин

Фізостигмін

Запитання 34

У хворого 46-ти років з хронічною серцевою недостатністю, незважаючи на терапію кардіотонічними засобами і тіазидним діуретиком, зберігаються набряки і виникла загроза асциту. Який препарат слід призначити для підсилення діуретичного ефекту застосованих ліків?

варіанти відповідей

Фуросемід

Клопамід

Амілорид

Спіронолактон

Запитання 35

Під час ефірного наркозу в хворого виникла виражена брадикардія з загрозою зупинки серця. Який із перелічених препаратів треба застосувати для прискорення серцевих скорочень в умовах наркозу, що повинен продовжуватися?

варіанти відповідей

Атропін

Кофеїн

Адреналін

Ізадрин

Запитання 36

Хворому на ревматизм призначили нестероїдний протизапальний засіб диклофенак- натрій. Через загострення супутнього захворювання диклофенак-натрій відмінили. Яке захворювання є протипоказанням для призначення диклофенаку-натрію?

варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунку

Стенокардія

Цукровий діабет 

Гіпертонічна хвороба

Запитання 37

У хворого аритмія. Який лікарський засіб слід призначити хворому?

варіанти відповідей

Еуфілін

Аміодарон

Нітрогліцерин 

Кавінтон

Запитання 38

У приймальне відділення надійшов хворий з ознаками гострої серцевої недостатності: блідістю, акроціанозом, частим поверхневим диханням. Який з перерахованих засобів показаний в цьому випадку?

варіанти відповідей

Кордіамін

Нітрогліцерин 

Корглікон

Адреналіну гідрохлорид

Запитання 39

Хворому з кардіогенним шоком треба ввести неглікозидний кардіотонік. Вкажіть препарат вибору у даній ситуації:

варіанти відповідей

Добутамін

Етимізол

Кордіамін 

Кофеїн

Запитання 40

Під час операції для знерухомлення пацієнта використовують курареподібні фармакологічні препарати. Механізм дії полягає у блокуванні:

варіанти відповідей

Виділення ацетилхоліну у синаптичну щілину 

Проведення збудження нервовими волокнами

Н-холінорецепторів скелетних м’язів

М-холінорецепторів гладких м’язів

Запитання 41

Хворому для лікування ішемічної хвороби серця (ІХС) був призначений бета- адреноблокатор. Через деякий час у нього з’явився кашель, бронхоспазм. У якого з перелічених засобів є така побічна дія?

варіанти відповідей

Метопролол 

Анаприлін

Атенолол

Талінолол

Запитання 42

Хворому з явищами тривоги, страху, невпевненості, психічної напруги, призначено діазепам. Який можливий механізм його транквілізуючої дії?

варіанти відповідей

Взаємодія з холінорецепторами

Взаємодія з адренорецепторами

Взаємодія з бензодіазепіновими рецепторами

Взаємодія з дофаміновими рецепторами 

Запитання 43

У хворого після екстракції зуба розвинулася гостра серцева недостатність. Який препарат доцільно призначити?

варіанти відповідей

Строфантин

Адонізид

Кордигіт

Дигітоксин 

Запитання 44

Хворому з кардіогенним шоком треба ввести неглікозидний кардіотонік. Укажіть препарат вибору в цій ситуації:

варіанти відповідей

Добутамін

Етімізол

Кордіамін

Корглікон

Запитання 45

У хворого під час прийому виникла атріовентрикулярна блокада. Яка з наведених речовин придатна для надання невідкладної допомоги у цьому разі?

варіанти відповідей

Платифілін

Анаприлін 

Атропін сульфат

Пірензеїгін

Запитання 46

Тривале вживання великих доз аспірину викликає пригнічення синтезу простагландинів через зниження активності ферменту:

варіанти відповідей

Циклооксигенази

Фосфодіестерази

Фосфоліпази А2

5-ліпоксигенази

Запитання 47

Пацієнтка, яка хворіє на бронхіальну астму, для лікування захворювання щоденно 3 рази на день приймала таблетки під язик. Через деякий час вона поскаржилася на тахікардію, біль у ділянці серця, запаморочення, зниження артеріального тиску, швидку втомлюваність. Який лікарський засіб приймала жінка?

варіанти відповідей

Анаприлін

Ізадрин

Дигітоксин 

Сальбутамол

Запитання 48

Вкажіть, який серцевий глікозид швидкої дії застосовують під час гострої серцевої недостатності.

варіанти відповідей

Аміодарон

Кордіамін

Нітрогліцерин

Строфантин

Запитання 49

До кардіологічного відділення госпіталізована жінка, якій діагностовано ішемічну хворобу серця. Який лікарський засіб треба ввести хворій для припинення нападу миготливої аритмії?

варіанти відповідей

Кислота аскорбінова

Адреналіну гідрохлорид

Левоміцетин 

Дигоксин

Запитання 50

У пацієнтки віком 18 років фолікулярна ангіна супроводжується болем у горлі, ознаками інтоксикації, слабкістю, гіпертермією. Який жарознижувальний препарат варто призначити у цьому разі?

варіанти відповідей

Аскорбінова кислота

Парацетамол

Лоратадин

Ціанокобаламін 

Запитання 51

У пацієнтки 26-ти років висипання на шкірі, свербіж після вживання цитрусових. Призначити лікарський засіб з групи блокаторів Н1-гістамінорецепторів:

варіанти відповідей

Димедрол

Кислота ацетилсаліцилова 

Парацетамол

Вікасол

Запитання 52

Хворий на мегалобластну анемію приймав препарат з групи водорозчинних вітамінних засобів. Визначити цей препарат:

варіанти відповідей

Піридоксин

Токоферолу ацетат

Цианокобаламін

Аскорбінова кислота

Запитання 53

Хворій для терапії остеомієліту було призначено антибіотик, який здатен добре проникати в кісткову тканину. Вказати цей препарат:

варіанти відповідей

Стрептоміцину сульфат 

Лінкоміцину гідрохлорид

Амфотерицин В

Поліміксин В

Запитання 54

У хворого на гострий панкреатит, у сечі суттєво підвищено вміст діастази. Який засіб з групи інгібіторів протеолізу необхідно включити до складу комплексної терапії цього хворого?

варіанти відповідей

Контрикал

Панкреатин

Дигестал

Мезим форте 

Запитання 55

Хворому на гострий бронхіт з утрудненим відхаркуванням, призначили ацетилцистеїн. Яка дія засобу забезпечить лікувальний ефект?

варіанти відповідей

Деполімеризація мукопротеїдів

Рефлекторна стимуляція перистальтики бронхіол

Подразнення бронхіальних залоз 

Активація миготливого епітелію бронхів

Запитання 56

До стоматолога звернувся хворий з артритом щелепно-лицьового суглоба. Лікар призначив мазь, яка містить протизапальний засіб з групи похідних піразолону. Який засіб міститься в мазі?

варіанти відповідей

Бутадіон

Мефенамова кислота

Диклофенак натрій 

Ібупрофен

Запитання 57

У клітинах сполучної тканини утворюються ферменти та інші активні речовини, які регулюють її щільність і проникність. Який ферментний препарат використовується з метою розпушення і підвищення проникності сполучнотканинних утворень?

варіанти відповідей

Кокарбоксилаза

Амілаза

Ліпаза

Лідаза

Запитання 58

При лікуванні сіалоденітів (запалення слинних залоз) використовують препарати вітамінів. Який із наведених вітамінів відіграє важливу роль в антиоксидантному захисті?

варіанти відповідей

Рибофлавін

Піридоксин

Пантотенова кислота 

Токоферол

Запитання 59

Хвора 65-ти рокiв страждає на хронiчний закреп внаслiдок гiпотонiї товстого кишечника. Який засiб лiкування закрепу слiд обрати за цих обставин?

варіанти відповідей

Магнiю сульфат

Бiсакодил

Прозерин 

Касторова олiя

Запитання 60

У хворого у пародонтальних кишенях виявлена патогенна мiкрофлора. Лiкар-стоматолог призначив хiмiотерапевтичний засiб - похiдне iмiдазолу. Який це препарат?

варіанти відповідей

Ацикловiр 

Метилурацил

Фуразолiдон

Метронiдазол

Запитання 61

Хворому 55-ти років для комплексного лікування легеневої форми туберкульозу призначений протитуберкульозний засіб. Який з вказаних лікарських засобів проявляє свою антимікробну активність виключно по відношенню до мікобактерій туберкульозу?

варіанти відповідей

Канаміцину сульфат

Ізоніазид

Стрептоміцину сульфат

Гатіфлоксацин

Запитання 62

Хворому 30-ти років для лікування пневмонії лікар на 3 дні призначив антибіотик з групи азалідів, що має бактерицидну дію, тривалий ефект, здатність зв’язуватись з фагоцитами і накопичуватись у вогнищах інфекції. Який препарат було призначено хворому?

варіанти відповідей

Азитроміцин

Ципрофлоксацин

Еритроміцин

Бензилпеніциліну натрієва сіль 

Запитання 63

Хворому на виразкову хворобу шлунка 45-ти років призначено препарат в основі дії якого є антимікробний ефект. Який це препарат?

варіанти відповідей

Омепразол

Бісакодил

Метронідазол

Фталазол

Запитання 64

У хворого 64-х років часті напади стенокардії. Два роки тому він переніс інфаркт міокарда. Вкажіть групу лікарських засобів, препарати якої доцільно призначити для профілактики розвитку повторного інфаркту міокарда:

варіанти відповідей

Коагулянти

Антиагреганти

Антикоагулянти непрямої дії 

Фібринолітики

Запитання 65

У жінки, що тривало приймала антибіотики з приводу кишкової інфекції, розвинулося ускладнення з боку слизової порожнин рота у вигляді запального процесу і білого нальоту, у якому при бактеріологічному дослідженні були виявлені дріжджеподібні грибки Candida albicans. Який з перерахованих препаратів показаний для лікування цього ускладнення?

варіанти відповідей

Тетрациклін

Фуразолідон

Флуконазол

Бісептол

Запитання 66

Хворий 46-ти років знаходиться в урологічному відділенні з приводу загострення хронічного циститу. Який з антисептичних засобів можна застосувати для промивання сечового міхура?

варіанти відповідей

Розчин йоду спиртовий

Перекис водню

Фурацилін

Брильянтовий зелений 

Запитання 67

Хворому призначили антибіотик хлорамфенікол (левоміцетин), який порушує у мікроорганізмів синтез білка шляхом гальмування якого процесу:

варіанти відповідей

Процесінгу

Елонгації трансляції

Утворення полірибосом

Транскрипції

Запитання 68

Для лікування бронхіту дитині 8-ми років необхідно призначити антибактеріальний засіб. Який з вказаних препаратів з групи фторхінолонів протипоказаний в цьому віці?

варіанти відповідей

Ампіцилін

Ципрофлоксацин

Амоксицилін

Сульфадиметоксин 

Запитання 69

Лікар-гематолог призначив пацієнту з кровотечею коагулянт, який діє шляхом підвищення синтезу протромбіну та інших факторів зсідання крові переважно в печінці, є синтетичним водорозчинним вітаміном. Який препарат призначив лікар?

варіанти відповідей

Гепарин

Вікасол

Тромбін 

Кальцію хлорид

Запитання 70

Хворому на остеомієліт нижньої щелепи був призначений антибіотик тетрациклінової групи. Вкажіть цей препарат:

варіанти відповідей

Стрептоміцину сульфат

Рифампіцин

Доксицикліну гідрохлорид

Оксацилін 

Запитання 71

У комплексному лікуванні гінгівіту хворому призначили препарат, який за хімічною будовою відноситься до похідних піримідину, стимулює лейкопоез, прискорює загоєння ран, підсилює ріст та розмноження клітин (процеси проліферації), виявляє протизапальну дію. Застосовується при лейкопеніях різного ґенезу, в стоматологічній практиці при запальних захворюваннях слизової оболонки ротової порожнини. Визначте препарат:

варіанти відповідей

Цианокобаламін 

Меркаптопурин

Метотрексат

Метилурацил

Запитання 72

Жінці 26-ти років, хворій на бронхіт, призначили засіб етіотропної терапії – антибіотик широкого спектру дії. Який це препарат?

варіанти відповідей

Амброксол

Доксициклін

Дексаметазон

Інтерферон 

Запитання 73

Для лікування деяких інфекційних захворювань, що викликаються бактеріями, застосовуються сульфаніламідні препарати, що блокують синтез фактору росту бактерій. Який механізм дії цих препаратів?

варіанти відповідей

Є антивітамінами п-амінобензойної кислоти

Є алостеричними інгібіторами ферментів

Беруть участь в окисно-відновних процесах 

Інгібують всмоктування фолієвої кислоти

Запитання 74

Велика доза сечогінного засобу викликала у хворого падіння артеріального тиску. Яку групу засобів найбільш доцільно використати для його підвищення у цьому випадку?

варіанти відповідей

Адреноміметики

Плазмозамінники

Н-холіноміметики

Серцеві гликозіди 

Запитання 75

Хворий на стенокардію приймає ацетилсаліцилову кислоту в дозі 100 мг на добу. З якою метою застосовується ацетилсаліцилова кислота у даному випадку?

варіанти відповідей

Для зниження рівня протромбіну 

Для пригнічення зсідання крові

Для пригнічення агрегації тромбоцитів

Для розширення коронарних судин

Запитання 76

Хворому, що страждає на алергічний хейліт, призначена мазь преднізолону для змазування червоної облямівки і слизової губ. До якої групи засобів відноситься цей препарат?

варіанти відповідей

Антагоністи лейкотрієнових рецепторів

Глюкокортикоїди

Блокатори гістамінових рецепторів

Мембраностабілізатори 

Запитання 77

40-річному чоловіку, що хворіє на туберкульоз легень призначили ізоніазид. Нестача якого вітаміну може розвинутись внаслідок тривалого застосування цього препарату?

варіанти відповідей

Кобаламін

Піридоксин

Фолієва кислота 

Біотин

Запитання 78

Хворий надійшов до хірургічного відділення з діагнозом гострий панкреатит. Розпочато консервативне лікування. Призначення якого препарату є патогенетично обґрунтованим?

варіанти відповідей

Трипсин

Хімотрипсин

Контрикал

Панкреатин 

Запитання 79

Хвора скаржиться на біль у голені, який підсилюється під час ходи. Об'єктивно: відмічається набряк та почервоніння по ходу вени. Лікар призначив антикоагулянт прямої дії для місцевого вживання. Який препарат можна використати з цією метою?

варіанти відповідей

Мазь саліцилова

Мазь гепаринова

Тромбін

Мазь троксевазинова

Запитання 80

При підготовці до видалення зубу стоматолог порекомендував пацієнтові з метою профілактики кровотечі приймати препарат. Який засіб був рекомендований?

варіанти відповідей

Вікасол

Гепарин 

Димедрол

Магнію сульфат

Запитання 81

Хворий з хронічним гіперацидним гастритом для усунення печії застосовує антацидний засіб, після прийому якого відзначає поліпшення, однак разом з тим виникає відчуття розпирання у шлунку. Який з наведених препаратів міг викликати вказаний побічний ефект?

варіанти відповідей

Натрію гідрокарбонат

Магнію окис

Пепсин 

Магнію трисилікат

Запитання 82

Для дезінфекції неметалічного інструментарію у хірургічному відділенні використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат?

варіанти відповідей

Галогенвмісні сполуки

Засоби ароматичного ряду

Засоби аліфатичного ряду

Спирти 

Запитання 83

Який препарат, що має протиглисну дію, застосовують для стимуляції імунної системи організму при хронічному генералізованому пародонтиті?

варіанти відповідей

Піперидину адипінат

Пірантел

Хлоксил

Левамізол

Запитання 84

Хворому на тиреотоксикоз було призначено препарат, який пригнічує ферментні системи, що беруть участь у синтезі гормонів щитоподібної залози. Вкажіть цей препарат:

варіанти відповідей

Дийодтирозин

Мерказоліл

Радіоактивний йод

Тиреоїдин 

Запитання 85

Вагітна жінка страждає від печії. Який засіб є оптимальним в даному випадку?

варіанти відповідей

Ранітидин 

Омепразол

Натрію гідрокарбонат

Альмагель

Запитання 86

Хворому із стрептококовою інфекцією ясен було призначено препарат, що містить у своїй структурі бета-лактамне кільце. Який препарат відноситься до цієї групи?

варіанти відповідей

Стрептоміцину сульфат 

Бензилпеніцилін

Левоміцетин

Рифампіцин

Запитання 87

Для покращення мінералізації зубів лікарі-стоматологи призначають препарати Са2+ . На які процеси він НЕ ВПЛИВАЄ в організмі?

варіанти відповідей

Розвиток деполяризації в міокарді

Проведення збудження через синапс

М’язове скорочення

Створення онкотичного тиску

Запитання 88

Чоловіку 35-ти років, хворому на атопічний дерматит, був призначений лоратадин. Вкажіть механізм дії цього препарату:

варіанти відповідей

Блокує ГАМК-рецептори 

Блокує Н1-гістамінові рецептори

Стимулює дофамінові рецептори

Блокує бета-адренорецептори

Запитання 89

Пацієнту з гіпохромною анемією призначено залізовмісний препарат, який вводять тільки внутрішньовенно. Який це засіб?

варіанти відповідей

Ферковен

Фуросемід 

Кислота етакринова

Маніт

Запитання 90

З метою усунення нападу бронхіальної астми, який розвинувся при екстракції зуба, пацієнту призначили сальбутамол. До якої фармакологічної групи відноситься цей препарат?

варіанти відповідей

Бета2-адреноміметики

Наркотичні анальгетики

Адаптогени

М-холіноміметики 

Запитання 91

У пацієнтки 26-ти років висипання на шкірі, свербіж після вживання цитрусових. Призначте лікарський засіб з групи блокаторів Н1-гістамінорецепторів:

варіанти відповідей

Парацетамол 

Вікасол

Кислота ацетилсаліцилова

Димедрол

Запитання 92

У 8-ми місячної дитини спостерігаються часті та сильні підшкірні крововиливи. Призначення синтетичного аналога вітаміну К (вікасолу) дало позитивний ефект. Цей вітамін бере участь у карбоксилюванні глутамінової кислоти у синтезі такого білка зсідання крові, як:

варіанти відповідей

Фібриноген

Проконвертин 

Фактор Розенталя

Протромбін

Запитання 93

Хворому призначено комплексне лікування пародонтозу з використанням антибіотика лінкоміцина. Позитивного ефекту не було. Призначте інший антибіотик, здатний накопичуватись в кістках, зубах і сполучній тканині:

варіанти відповідей

Оксацилін 

Еритроміцин

Ністатин

Тетрациклін

Запитання 94

Хворому на туберкульоз легень призначено рифампіцин, який пригнічує фермент РНК- полімеразу на стадії ініціації такого процесу:

варіанти відповідей

Трансляція 

Реплікація

Термінація

Транскрипція

Запитання 95

Чоловік 58-ми років прийшов на прийом до стоматолога зі скаргою на зуд та печію у роті. При огляді ротової порожнини виявлені дифузні білі бляшки на язиці, правій та лівій слизовій щік, а також на твердому та м’якому піднебінні. Мазок з гідроксидом калію (КОН) виявив непігментовані гіфи, які мають перетинки. Призначення якого препарату є найбільш доцільним першим кроком в лікуванні цього пацієнта?

варіанти відповідей

Азитроміцин 

Ністатин

Гентаміцин

Тетрациклін

Запитання 96

У стоматологічну поліклініку доставлено хворого, який замість розчину хлоргексидину прополоскав рот розчином оцтової есенції. Скаржиться на відчуття печіння, біль під час вживання їжі. Під час огляду на слизовій рота виявлено щільну плівку білувато-сірого кольору. Виберіть із призначеного стоматологом лікування кератопластичний препарат:

варіанти відповідей

Натрію гідрокарбонат

Вінілін

Анестезин

Магнію окис 

Запитання 97

У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки та легень. Який препарат слід застосувати?

варіанти відповідей

Тетрациклін

Ентеросептол

Хінгамін

Метронідазол

Запитання 98

Після тривалого застосування ізоніазиду лікар виявив у пацієнта явища поліневриту, парестезії, розлади пам'яті, судоми. З яким механізмом можуть бути пов'язані вказані побічні ефекти препарату?

варіанти відповідей

Пригнічення синтезу РНК

Пригнічення утворення піридоксальфосфату

Антагонізм з ПАБК

Порушення синтезу клітинної стінки 

Запитання 99

Для полоскання ротової порожнини пацієнту призначили лікарський засіб із групи нітрофуранів у таблетках для зовнішнього застосування. Який із препаратів був призначений хворому?

варіанти відповідей

Фуразолідон

Фурадонін

Фурасемід 

Фурацилін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест