фармакология 1

Додано: 7 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 96 разів
168 запитань
Запитання 1

У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодиазепинів. Пологи наступили в строк, протікали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія лікарського препарату?

варіанти відповідей

Мутагенна

Ємбріотоксична 

*Тератогенна 

Фетотоксична 


Канцерогенна


Запитання 2

У приймальне відділення поступив у важкому стані чоловік 38 років, який отруївся сулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому? 

варіанти відповідей

Дипіроксим

Унітіол

Атропін

Налорфін 

Ізонітрозин

Запитання 3

У жінок, які під час вагітності приймали талідомід, народжувалися діти із дефектами розвитку рук. Укажіть, як називається такий тип дії лікарських речовин на плід. 

варіанти відповідей

. Ембріотоксична 

Канцерогенна 


Мутагенна 


Тератогенна 


Фетотоксична 

Запитання 4

Під час призначення лікарських препаратів лікар має пам’ятати про можливі побічні ефекти, інтенсивність яких, за звичай, є дозозалежною. Виразність яких побічних ефектів не залежить від дози? 


варіанти відповідей

Ушкоджуючих [токсичних]. 

Фармакодинамічних [прямої дії]. 

Лікарської резистентності

Ефекту післядії

Алергічних

Запитання 5

Вагітна жінка (20 тижнів вагітності) захворіла на пневмонію. Який препарат можна їй призначити без загрози для розвитку плода?

варіанти відповідей

Сульфален

Бензілпеніцилін 

Гентаміцин 

Левоміцетин

Офлоксацин 

Запитання 6

Молодій особі в стані важкого алкогольного сп'яніння лікар швидкої допомоги серед інших заходів провів внутрішньом'язеве введення розчину кофеїну. Поясніть на основі якого принципу дії дана маніпуляція є доцільною

варіанти відповідей

Синергізм 


. Потенціація 

Фізіологічний антагонізм 

Конкурентний антагонізм

Сумація ефектів 

Запитання 7

Жінка, яка тривалий час лікувалася ріфампіцином, почала застерігатися від вагітності гормональним контрацептивним препаратом бісекурином, проте вагітність наступила. Який характер взаємодії цих ліків спричини неефективність гормонального конрацептива? 

варіанти відповідей

Збільшення виведення бісекурину з жовчю. 

Стимуляція біотрансформації бісекурину в печінці

Інгібіція біотрансформації бісекурину в печінці

Витіснення бісекурину із зв'язку з білками плазми

Прямий антагонізм між препаратами

Запитання 8

Хворий з виразковою хворобою шлунку приймав антацидний препарат альмагель.Для лікування гострого бронхіту йому призначили антибіотик метициклін. Проте протягом 5 днів температура не знизилась, кашель і характер харкотиння не змінились.Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йде мова? 

варіанти відповідей

Фармакокінетична на етапі біотрансформації 

Фармацевтична 

Фармакокінетична на етапі всмоктування 

Фармакодинамічна 


Прямий антагонізм 


Запитання 9

Хворий перебував на лікуванні в кардіологічному відділенні з приводу декомпенсованої хронічної серцевої недостатності. Йому був призначений дигітоксин в дозі 0,0001 г з першого дня перебування в стаціонарі, але покращення він відмітив тільки через тиждень. Повільне настання ефекту препарату лікар пояснив

варіанти відповідей

Недостатньою дозою дигітоксину 

Недостатнім всмоктуванням препарату в кишечнику 

Посиленням діурезу 


Стійким зв’язуванням дигітоксину з білками плазми крові 

Недостатньою кількістю вуглеводів у дієті 

Запитання 10

Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Укажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини. 

варіанти відповідей

Тахіфілаксія 


Звикання 

Лікарська залежність 


Кумуляція 


Ідіосинкразія 

Запитання 11

Прозерин при системному введенніщуру підвищує тонус скелетних м’язів. Фторотан викликає релаксацію скелетних м’язів іпослаблюєефекти прозеріну. Визначте характер взаємодії прозерінуі фторотану

варіанти відповідей

Прямий функціональний антагонізм 

Конкурентний антагонізм 

Непрямий функціональний антагонізм 

Незалежний антагонізм 

Неконкурентний антагонізм

Запитання 12

Під час оперативного втручання із застосуванням міорелаксантів виникли розлади дихання. Введення прозерину викликало покращення стану. Яким терміном визначається ця взаємодія ліків? 

варіанти відповідей

Сінергізмом 


Несумістністю 


Тахіфілаксією 


Кумуляцією 

Антагонізмом 


Запитання 13

Хворому для короткочасного хірургічного втручання зробили нейролептанальгезію шляхом введення фентаніла і дроперидола. Що з перелічених явищ обґрунтовує досягнення знеболювання, достатнього для проведення операції?

варіанти відповідей

Кумуляція

Потенціювання 


Сумація 

Сенсибілізація 


Прямий синергізм 


Запитання 14

Хворому призначено препарат дигітоксин. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин? 

варіанти відповідей

Тахікардія 

Потенціювання 


Антагонізм 


Кумуляція 


Звикання 

Запитання 15

Для більш швидкого введення в наркоз хворому застосовано наступну комбінацію: ефір для наркозу + азоту закис + фторотан. Який це тип взаємодії лікарських засобів? 


варіанти відповідей

Синергоантагонізм 


Потенційований синергізм 

Сумований синергізм 

Фізичний антагонізм 


Опосередкований синергізм 

Запитання 16

До лікаря звернулась жінка 48 років, що тривало та безконтрольно приймала натрію бромід, зі скаргами на загальмованість, порушення пам’яті, нежить, кашель. Чим викликаний такий стан?


варіанти відповідей

Кумуляцією

Звиканням


Лікарською залежністю


Ідіосинкразією


Тахіфілаксією


Запитання 17

Хворий на гіпотонію, відчувши погiршення загального стану: головокружіння, слабкість, шаткість при ході прийняв без контролю лікаря кілька таблеток ефедрину через короткі проміжки часу. Проте деяке покращання спостерігав тільки після використання першої таблетки. Яким явищем обумовлена така дія? 


варіанти відповідей

Сенсибілізація

Тахіфілаксія 


Ідіосинкразія 


Звикання 

Кумуляція 

Запитання 18

У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання послаблене, пульс ниткоподібний, рефлекси відсутні. Який шлях введення пірацетаму найбільше доцільний у данному випадку? 


варіанти відповідей

Пероральний. 


Підшкірний. 


Ректальний. 

Внутрішньовенний.

Інгаляційний. 

Запитання 19

До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку? 


варіанти відповідей

Сублінгвальний.

Підшкірний. 

Внутрішньом'язовий. 

Внутрішньовенний. 


Інгаляційний. 

Запитання 20

Чоловік 60 років систематично приймав дигітоксин. Його стан спочатку покращився, а потім став погіршуватись, розвилася брадикардія, аритмія. Яке явище полягає в основі такої дії препарату?


варіанти відповідей

Кумуляція матеріальна. 


Тахіфілаксія 

Алергія. 


Десенситизація адренорецепторів. 


Запитання 21

В стаціонар поступивхворий з отруєнням грибами, серед яких опинився мухомор. Крім промивання шлунка, активованого вугілля і сольових послаблюючих засобів всередину, а також інфузійної дезинтоксикаційної терапії, хворому призначили ін’єкції атропіну сульфату, в результаті чого симптоми отруєння значно зменшились. Вкажіть тип взаємодії мускарину (алкалоїда мухомору) і атропіну 


варіанти відповідей

Непрямий функціональний антагонізм. 

Фармакокінетичний антагонізм


Прямий функціональний однобічний антагонізм;

Хімічний антагонізм

Фізико-хімічний антагонізм (антидотизм). 

Запитання 22

Хворому з приводу безсоння був призначений фенобарбітал по 1 таблетці перед сном. На 10-й день хворий знов звернувся до лікаря зі скаргами на те, що в перші дні після початку призначення препарату сон наставав, останні 2 дня, не дивлячись на прийом снодійного, хворого мучило безсоння. Вкажіть, якзветься послаблення ефекту фармакологічного засобу після повторних введень

варіанти відповідей

Сенсибілізація. 

Тахіфілаксія. 

Толерантність. 

Ідіосинкразія. 

Гіперчутливість

Запитання 23

З приводу алергічної реакції хворий приймав дипразин. На днінародження у товариша, незважаючи на заборону лікаря, прийняв звичну для себе дозу алкоголю. Замість очікуваного ступеню сп’яніння, у хворого розвинулась алкогольна кома, у зв’язку з чим був госпіталізований в реанімаційне відділення. Назвіть характер описаної взаємодії препарату і алкоголю. 


варіанти відповідей

Потенціювання


Ідіосинкразія. 


Тахіфілаксія. 

Сумація. 

Функціональний агонізм. 


Запитання 24

Закрапування в ніс при риніті лікарського препарату з групи непрямих адреноміметиків на протязі декількох днів призвело до поступового зниження судиннозвужуючого ефекту. Як зветься це явище? 


варіанти відповідей

Ідіосінкразія 


Тератогенність 


Тахіфілаксія 


Алергія 


Кумуляція 


Запитання 25

Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін’єкцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращав, об’єм легеневої вентиляції збільшився. Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів? 


варіанти відповідей

Антагонізм непрямий

Антагонізм однобічний. 


Антагонізм прямий. 


Синергізм прямий. 


Синергізм непрямий 


Запитання 26

Хворий з гострим ринітом закапує ніс розчином нафтизіну. Відчувшм полегшення, він прискорив закапування через кожні 15-20 хвилин, але від цього покращення не наступило: дихання залишалося утрудненим. З яким із переліченних процесів пов’язане це явище? 


варіанти відповідей

Кумуляція 


Потенціювання 


Сенсибілізація 


Лікарська залежність 

Тахифілаксія 


Запитання 27

При отруєнні грибами-мухоморами в якості антидота використовують атропін. Який із перелічених механізмів властивий атропіну, що призводить до знешкодження грибної отрути-мускаріну? 

варіанти відповідей

Фізико-хімічний. 

Рецепторний. 


Антиферментний. 


Метаболітний. 


Ферментний. 


Запитання 28

В лікарню доставлено хворого з вивихом плечового суглобу. З метою розслаблення скелетних м’язів, йому ввели міорелаксант дитилін, який повинен діяти 5-7 хвилин. Однак у даного пацієнта він діяв до 8 годин. Яка вірогідна причина різкого подовження дії дитиліну у хворого?

варіанти відповідей

Генетична недостатність холінестерази крові

Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

Послабленняекскреції лікарськогоз засобу. 

Матеріальна кумуляція лікарського засобу

Потенціюнняіншим препаратом

Запитання 29

.До стоматолога звернулась мати дитини 2-х роківзі скаргами на руйнування у нього зубів. При огляді молочні зуби деформовані, вражені карієсом, у шийки коричнева кайма. Із анамнезувстановлено, що матипід час вагітності приймала антибіотики без контролю лікаря. Вкажіть, яку групу антибіотиків, що має найбільш виразну тератогенну дію, могла приймать мати? 


варіанти відповідей

Пеніциліни; 


Цефалоспорини; 

Тетрацикліни; 

Аміноглікозиди; 


Макроліди. 


Запитання 30

Хворий із хронічним закрепом приймав щодня одну таблетку “Сенадексин”. Через деякий час для отримання ефекту він змушений був приймати по 2 таблетки. Вкажіть, як називається такий тип зміни дії лікарських речовин: 


варіанти відповідей

Звикання 

Лікарська залежність 

Ідіосинкразія 

Сенсибілізація 

Кумуляція 


Запитання 31

Хворому з бактеріальною інфекцією лікар призначив сульфадимезин в таблетках, порекомендувавши запивати його 1,5-2 л лужної мінеральної води щодобово. Чим обумовлена необхідність даної рекомендації? 


варіанти відповідей

Для нейтралізації кислоти шлункового соку 

Для профілактики кристалізації ацетильних похідних препарату в ниркових канальцях 

Для зсуву рН крові в лужний бік 

Для зменшення подразнюючого впливу на шлунок 

Для пролонгування дії

Запитання 32

Хворій на пієлонефріт лікар призначив препарат, похідний від 8-оксихіноліну у вигляді таблеток, які хвора приймає по 2 таблетки 4 раза на добу, у хворої нормалізувалася температура, зникла піурія. Хвора не відмічала ніяких побічних ефектів, окрім появи шафранового забарвлення сечі. Який з перелічених препаратів було призначено хворій? 


варіанти відповідей

Фурагін 


Фуразолідон 

. Уросульфан 


Бактрим 


Нітроксолін 


Запитання 33

Хворому з запаленням легень лікар призначив сульфаніламідний препарат.Який механiзм дiї сульфанiламiдiв передбачає лікар ? 


варіанти відповідей

Дiють на оболонку мiкроорганiзмiв 

Пiдвищують проникність мембран мікроорганізмів 

Конкурентний антагонiзм до параамiнобензойної кислоти 


Регулюють судинний тонус 


Блокують сульфгiдрильнi групи ферментiв 


Запитання 34

У хворого з запаленням легенів непереносимість до антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому ? 



варіанти відповідей

Етазол 


Бісептол 


Сульфацил-натрію 


Стрептоцид 


Сульфадиметоксин 


Запитання 35

Містить триметроприм і сульфаметоксазол. Має високу протимікробну активність. Механізм дії зв'язаний з подвійним блокуючим ефектом препарату та метаболізм бактерій. Побічн ефекти: диспепсичні явища, алергічні реакції, пригнічення кровотворення 

варіанти відповідей

Фталазол 


Сульфапіридазин 


Бісептол 


Сульфадиметоксин 

Сульфален 


Запитання 36

Хворому на сепсис призначте антимікробний препарат з групи фторхінолонів 

варіанти відповідей

Метронідазол 


Ципрофлоксацин 

Цефпіром 


Ампіцилін 


Цефалексин 


Запитання 37

Хворому з загостренням хронічного бронхіту та непереносимістю антибіотиків призначено сульфаніламідний препарат тривалої дії. Який засіб був призначений хворому? 


варіанти відповідей

Сульфадимезин

Сульфадиметоксин 


Етазол 

Фталазол 


Норсульфазол 

Запитання 38

За даними бактеріоскопії мазку з уретри у хворого виявлено гонорею. Враховуючи, що препаратами вибору для лікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити: 

варіанти відповідей

Фуразолідон 


Фторурацил 


Уросульфан 


Ципрофлоксацин 


Цефазолін


Запитання 39

Хворому необхiдно призначити сульфаніламідний препарат,який має бути найбiльш стiйким до ацетилювання в органiзмi. 


варіанти відповідей

Уросульфан 


Сульфадимезiн 

Норсульфазол

Сульфапiрiдазiн 

Сулфадiметоксiн 


Запитання 40

Вкажіть комбінований сульфаніламідний препарат з високим бактерицидним ефектом

варіанти відповідей

Фталазол 


Сульфадимезин 


Бактрим 


Салазопиридазин 


Етамбутол 


Запитання 41

Хворому необхідно призначити хіміотерапевтичний засіб з широким спектром дії з групи фторхінологів. Вкажіть препарат


варіанти відповідей

Амоксицилін 


Карбеницилін 

Офлоксацин 


Азлоцилін 


Хиноксидін 


Запитання 42

Юнак захворів на гостру диспепсію. Є потреба застосувати сульфаніламідний препарат, що не всмоктується у кишечнику. Який саме? 


варіанти відповідей

Норсульфазол 


Фталазол 


Етазол 

Сульфадіметоксін 


Сульфален 


Запитання 43

До інфекційного відділення надійшла дитина 9 років із скаргами на біль в животі, пронос, анорексію. В випорожненнях знайдено еритроцити. Баканаліз показав наявність дизентерійної флори. Який препарат найкраще призначити хворому? 

варіанти відповідей

Фенілсаліцилат. 


Етазол. 


Норсульфазол. 


Бісептол 


Фталазол. 


Запитання 44

Чоловіка 43 років непокоїть біль в правому оці. Об'єктивно склери та кон'юнктиви різко гіперемовані, набряклі, спостерігається сльозотеча. Окуліст діагностував катаральний кон'юнктивит інфекційного походження. Які очні краплі слід призначити?


варіанти відповідей

Етилморфіну гідрохлорид 


Сульфацил-натрій. 


Танін. 

Фосфакол 


Атропіну сульфат 

Запитання 45

Хворому на ангіну, лікар призначив бісептол. В чому приорітет бісептолу в порівнянні з іншими сульфаніламідами? 


варіанти відповідей

Триметоприм блокує черговий етап перетворення фолієвої кислоти 

Краще проникає в мікроорганізм 


Триметоприм підвищує імітацію сульфаніламідом ПАБК. 


Знижує біотрансформацію сульфаніламіду 


Зменшує зв’язок з білками крові 


Запитання 46

Хворому 35 років для лікування хронічного бронхіту у фазі загострення лікар призначив бактрім. Який основний механізм дії препарату? 

варіанти відповідей

Діє на синтез клітинної стінки мікробу 

Гальмує 2 послідовних етапи метаболізму фолієвої кислоти 


Гальмує синтез білка мікробної клітини 

Пригнічує утворення цитолеми 


Діє тільки на синтез фолієвої кислоти

Запитання 47

Хворому з непереносимістю антибіотиків для лікування пневмонії призначений сульфален. Через декілька днів у хворого розвинувся гемоліз еритроцитів. Недостатність якого фермента в організмі хворого сприяла розвитку ціього побічного ефекту?


варіанти відповідей

Ацетальдегіддегідрогенази 

Холінестерази 


Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази 


Уридиндіфосфатглюкуронової трансферази 

N-ацетилтрансферази 

Запитання 48

Хворому на гострий бронхіт призначено сульфадіметоксин. Що потрібно рекомендувати хворому для попередження можливої нефротоксичної дії (кристалурії)? 

варіанти відповідей

Приймати препарат після їжі 


Приймати сульфаніламід разом з антибіотиком 

Приймати препарат 1 раз на день 


Постійно контролювати кількість сечі 

Запивати препарат великою кількістю лужного питва 

Запитання 49

Дитина 7 років з діагнозом ентероколіт приймає фталазол. Який механізм протимікробної дії цього лікарського засобу


варіанти відповідей

Блокада ДНК-полімерази 


Блокада РНК-полімерази 


Блокада фолатсинтетази 


Блокада ДНК-транскриптази 


Блокада пептидилтрансферази 

Запитання 50

У інфікованого на СНІД виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Яким типом (характером) протимікробної дії володіє цей препарат? 


варіанти відповідей

Бактеріостатичним 


Бактерицидним 


Фунгіцидним 


Фунгістатичним 


Вірулостатичним 

Запитання 51

Хворому 42 років для лікування бактеріальної пневмонії призначено ампіцилін. Вкажіть, який механізм бактерицидної дії препарату? 


варіанти відповідей

Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка 


Порушення проникливості цитоплазматичної мембрани 

Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів 


Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів 



Антагонізм із параамінобензойною кислотою 


Запитання 52

Хворій 38 років після стаціонарного лікування гострого ревматоїдного артриту для профілактики рецидивів захворювання призначено Біцилін-5. Яка тривалість дії цього препарату?


варіанти відповідей

3 доби 


30 діб 


7 діб 


14 діб 


12 год 


Запитання 53

Хвора, 19 років, на первинний сифіліс отримує комплексну терапію, до складу якої входить натрієва сіль бензил-пеніціліну. Механізми дії цього препарату? 

варіанти відповідей

Блокада синтезу петдидогліканів микробної оболонки 

Блокада синтезу білків цитоплазми 

Блокада тіолових груп ензимів 

Блокада синтезу РНК 


Блокада синтезу ДНК 


Запитання 54

В хірургічне відділення доставлений хворий з приводу гострого апендицита. Проведена апендектомія. В післяопераційному періоді на протязі 10 днівхворий отримував антибіотик. Через деякий час став помічати погіршення слуху. Вкажіть, яка група антибіотиків має цей побічний ефект

варіанти відповідей

Тетрацикліни; 

Поліміксіни; 


Цефалоспорини; 


Аміноглікозиди; 


Пеніциліни.


Запитання 55

Хворому поставлено діагноз бацилярна дизентерія. Який засіб з перерахованих слід йому призначити? 


варіанти відповідей

Бензилпеніцилін 


Ампіцилін 


Оксацилін 


Еритроміцин 


Біцилін 


Запитання 56

У хворого з порушенням функції нирок псевдомонадна інфекція. Який з перерахованих засобів слід вибрати? 

варіанти відповідей

Гентаміцин

Поліміксин 


Тобраміцин 


Карбеніцилін 

Ерітроміцин 


Запитання 57

У хворого важка післяопераційна псевдомонадна інфекція. Який з перерахованих антибіотиків показаний в цьому випадку? 

варіанти відповідей

Гентаміцин 

Бензилпеніцилін 


Цефазолін 


Ерітроміцин 


Доксіциклін 


Запитання 58

У хворого зі зниженим слухом важка бацилярна інфекція. Яка з перерахованих груп антибіотиків протипоказана в даному випадку? 


варіанти відповідей

Пеніциліни


Цефалоспорини


Аміноглікозиди

Тетрациклини


Ріфаміцини


Запитання 59

Хворому із стрептококовою інфекцією ясен було призначено препарат, що містить у своїй структурі бета-лактамне кільце. Який препарат відноситься до цієї групи ? 


варіанти відповідей

Рифампіцин 


Еритроміцин 


Стрептоміцина сульфат 


Бензилпеніцилін 


Левоміцетин 


Запитання 60

В дермато-венерологічний диспансер надійшла жінка 30 років з діагнозом первинний сифіліс. Який засіб найбільш доцільно їй призначити? 


варіанти відповідей

Цефамезин. 

Левомицитин 

Тетрациклін. 


. Феноксиметилпеніцилін

Бензилпеніцилін. 


Запитання 61

Дитина 10 років страждає на стафілококовий дерматит. Лікування бензилпеніциліном не дало результатів. Призначення комбінованого препарату пеніциліну з клавулановою кислотою дало швидке одуження. Яка причина позитивної дії цього препарату ? 


варіанти відповідей

Блокада транслокази 

Гальмування аденозиндезамінази 

Інактивація бета - лактамази 


Гальмування транспептидази 


Активація фосфодіестерази 

Запитання 62

У хворого з високою температурою, кашлем, задишкою після проведених обстежень встановлено діагноз стрептококова пневмонія. Який препарат залишається засобом вибору при цьому захворюванні ? 


варіанти відповідей

Гентаміцин 

Бензилпеніцилін 


Ампіцилін 


Еритроміцин 

. Тетрациклін. 

Запитання 63

При тривалому безконтрольному вживанні препарату виникла глухота. Який з перелічених засобів має таку побічну дію?


варіанти відповідей

Бензилпеніцилину натрієва сіль 


Прогестерон 


Но-шпа 


Стрептоміцину сульфат 


Анальгін 


Запитання 64

Жінка 50 років одержала з позитивним результатом курс терапії оксациліном з приводу гнійного запалення кисті правої руки. Але на початку лікування їй вводили бензилпеніцилін, який виявился неефективним. Як пояснити добру терапевтичну дію оксациліну в порівнянні з бензилпеніциліном? 


варіанти відповідей

Тривалою дією. 

Стійкістю до бета-лактамази. 


Більш високою концентрацією у крові. 


Більш широким спектром антибактеріальної дії. 

Доброю проникливістю у запаленні тканини. 


Запитання 65

Хворому з ревматоїдним артритом призначено препарат біцилін-5 1 раз в 4 тижні. Чим обумовлена тривалість його дії?


варіанти відповідей

Тривалим зв’язком з білками плазми крові 

Посиленою реабсорбцією в канальцях нирок 

Повільним всмоктуванням з місця введення 


Всі фактори мають місце 

Швидкою інактивацією

Запитання 66

Допоможіть медичній сестрі визначити, який з названих протимікробних препаратів не належить до антибіотиків групи цефалоспоринів: 


варіанти відповідей

Цефокситин 



. Цефалексин 

Цефпіром 


Цефалорідин 


Ципрофлоксацин 


Запитання 67

Хворому необхідно призначити антибіотик з групи пеніцилінів, який є стійким до пеніцилінази. Який препарат з перерахованих можна рекомендувати? 


варіанти відповідей

Азлоцилін 


Карбеніцилін 

Оксацилін 


. Ампіцилін 


Амоксицилін 


Запитання 68

У вагітної виник гострий трахеобронхіт. Для лікування цієї інфекції був призначений антибіотик з групи пеніцилінів. Визначте, який з наведених антибактеріальних засобів було призначено?


варіанти відповідей

Гентаміцин 


Амоксицилін 


Стрептоміцин 


Тетрациклін 


. Фурацилін 


Запитання 69

Хворий страждає ревмокардитом з частими загостреннями. Який антибіотик слід використовувати для профілактики або лікування загострень? 

варіанти відповідей

Біцилін-5 


Еритроміцин 


. Левоміцетин 


Цефазолін 


Тетрациклін 


Запитання 70

Інфекційний хворий (дитина 5 років) сенсибілізована до бензилпеніциліну. Використання якого з перерахованих антибіотиків буде найбільш безпечним в даному випадку? 


варіанти відповідей

Біциліну


Эритроміцину


Ампіциліну


Амоксициліну


Оксациліну


Запитання 71

Хворому 45 років на гостру пневмонію був призначений антибіотик з групи пеніцилінів. При проведенні проби на індивідуальну переносимість до антибіотику стан хворого різко погіршився: хворий покрився холодним потом, з’явилась задуха, втратив свідомість. Пульс 130 за хв., АТ - 80/40 мм.рт.ст. Яким із перелічених препаратів краще лікувати такого хворого?


варіанти відповідей

Бензилпеніцилін 


Феноксиметилпеніцилін 


Біцилін – 5 


Ципрофлоксацин 

Еритроміцин 


Запитання 72

Хворий на пневмонію отримує бензилпеніцилліну натрієву сіль в дозі 500 000 ОД 6 разів на день. Після чергового введення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого? 


варіанти відповідей

Ідіосинкразія 


Тахіфілаксія 


Кумуляція 

Анафілактичний шок 

Толерантність 


Запитання 73

Чоловік 56 років поступив в пульмонологічневідділенняз діагнозом пневмонія. З анамнезувідомо, що у нього алергічна реакція на всі бета-лактамні антибіотики. Який з нижчеперерахованих препаратів слід призначти хворому? 


варіанти відповідей

Ампіцилін 


Гентаміцин 


Цефазолін 


Бензилпеніцилін 


Оксацилін 


Запитання 74

Хворий довгий час вживав антибіотики широкого спектру, що викликали зниження апетиту, нудоту, проносну дію, випорожнення з гнилосним запахом, похудіння. Про яку побічну дію йде мова?


варіанти відповідей

Дисбактеріоз 


Алергічна реакція 


Пряма подразняюча дія 


Гепатотоксична дія 


Нефротоксична дія 


Запитання 75

Хворий 60 років, госпіталізований в хірургічне відділення, в зв’язку з інфекцією викликаною синьогнійною паличкою, чутливою до антибіотика пеніцилінового ряду. Вкажіть який з перерахованих пеніцилінів, володіє вираженою активністю по відношенню до Psedomonasaeruginosa? 

варіанти відповідей

Бензилпенціцилін 


Оксацилін 


Карбеніцилін 


Феноксиметилпеніцилін 

Метицилін 


Запитання 76

Після оперативного втручання хворому призначили напівсинтетичний антибіотик з групи пеніцилінів з переважною дією на стафілококи. Визначити препарат. 


варіанти відповідей

Біцилін – 5 


Бензилпеніциліну натрієва сіль 


Ампіцилін 


Еритроміцин 


Оксациліну натрієва сіль 

Запитання 77

У дитини 5 років гостра правостороння нижньодолева пневмонія. При сіянні харкотиння виявлено, що збудник захворювання стійкий до пеніциліну, але чутливий до макролидів. Який препарат найльш доцільно використати у цьому випадку?

варіанти відповідей

Тетрациклін. 


Еритроміцин. 


Гентаміцин. 


Стрептоміцин. 


Ампіцилін. 


Запитання 78

Має широкий спектр протимікробної дії, найбільш чутливі до нього стафілококи та мікобактерії туберкульозу. Дія пов'язана з пригніченням синтезу РНК бактерій. Добре всмоктуються в ШКТ. Має гепатотоксичну дію, викликає алергічні реакції, забарвлює сечу, харкотиння і сльозну рідину в червоний колір

варіанти відповідей

Стрептоміцин 


Рифампіцин 


Етамбутол 


ПАСК 


Ізоніазид 


Запитання 79

Хворому 30 років з діагнозом гострий остеомієліт призначили антибіотик, який добре проникає в кісткову тканину. На протязі трьох тижнів застосування даного засобу стан хворого покращився. Який препарат був застосований? 


варіанти відповідей

Біцилін-3 


Бензилпеніцилін 


Поліміксин-М 

Ампіцилін 

Лінкоміцин 


Запитання 80

У пацієнта після переохолодження у ділянці крил носа та верхньої губи з’явились герпетичні висипання. Для лікування була застосована мазь. Який противірусний засіб містить застосована мазь? 


варіанти відповідей

Азидотимідин 


Дексаметазон 


Інтерферон 


Ацикловір 


Індометацин 


Запитання 81

Для лікування гнійного синуситу хворому було призначено пероральне застосування тетрацикліну. Який протигрибковий засіб необхідно профілактично приймати хворому для запобігання розвитку кандидозу? 


варіанти відповідей

. Гризеофульвін 


Ністатин 


Левамізол 


Фуразолідон 


Ципрофлоксацин 


Запитання 82

Для лікування інфекцій кістково-рухового апарату застосовують ряд антибіотиків. Виберіть з названих нижче препарат, що має здатність накопичуватись у кістковій тканині. 

варіанти відповідей

Лінкоміцину гідрохлорид 


Олеандоміцину фосфат 


Левоміцетину стеарат 


Неоміцину сульфат 


Гентаміцину сульфат 


Запитання 83

Хворий тривалий час приймав антибіотик для лікування бронхіту. На фоні прийому виникли нудота, блювання, стоматит, дерматит на шкірі обличчя і рук (фотосенсибілізація), болі в області печінки. Який препарат приймав хворий? 


варіанти відповідей

Ампіцилін 


Тетрациклін 


Еритроміцин 

Поліміксин 


Левоміцетин 


Запитання 84

Після курсу антибіотикотерапії з приводу гострої пневмонії у хворої виникли явища кандидомікозу кишківнику. Який із перелічених препаратів доцільно призначити з лікувальною метою?


варіанти відповідей

Левоміцетин 


Діазолін 


Ністатин 


Ізоніазид 


Грізеофульвін 

Запитання 85

Препарат має широкий спектр протимікробної дії. Є антибіотиком вибору для лікування черевного тифу, дизентерії та деяких сальмонельозів. Побічні ефекти: пригнічення кровотворення, диспепсичні розлади, дисбактеріоз. Назвати препарат. 

варіанти відповідей

Фталазол 

Бензилпеніциліну натрієва сіль 

Неоміцину сульфат 

Тетрациклін 


Левоміцетин 

Запитання 86

У хворого, який тривалий час приймав тетрациклін, виник кандидоз слизових оболонок. Який лікарський препарат слід призначити для його лікування? 


варіанти відповідей

Гризеофульвін 


Ністатин 


Нітрофунгін 

Амфотеріцин 

Фурадонін 


Запитання 87

У хворого мікоз ступень обох ніг. Місцеве застосування нітрофунгіну і міконазолу не дало ефекту. Який препарат для прийому всередину слід додатково призначити? 


варіанти відповідей

Амфотеріцин В 


Канаміцин 


Ністатин 


Гризеофульвін 

Ампіцилін 


Запитання 88

У відділення очних хвороб надійшов хворий з герпетичним враженням очей. Лікар призначив ідоксурідин в очних краплях. Який механізм дії цього препарату? 


варіанти відповідей

Знижує адсорбцію вірусу на клітці 

Подавляє реплікацію ДНК-вмістних вірусів 

Гальмує вивільнення вірусного генома

Подавляє “збирання” віріонів 


Підсилює синтез інтерферону

Запитання 89

До стоматолога звернулась мати дитини 2-х років, якапід час вагітності у зв’язку з інфекційним захворюванням безсистемно приймала антибіотики. При огляді у дитини відмічено руйнування різців, емаль зубів жовтого кольору, у шийки зубів коричнева кайма. Який з препаратів міг викликати такий тератогенний ефект? 

варіанти відповідей

Фуросемід 


Тетрациклін 


Ампіокс 


Ксантинолу нікотинат 


Октадин 


Запитання 90

Призначаючи антибіотики групи тетрацикліну перорально, хворого слід попередити про те, що не можна приймати препарат з молочними продуктами, тому, що вони: 


варіанти відповідей

Викликають розлади травлення 


Сприяють кумуляції тетрациклінів в організмі 

Утворюють важкорозчинні комплекси з іонами кальцію 

Посилюють токсичні ефекти тетрациклінів 

Руйнують конденсовану чотирициклічну систему, яка лежить в основі молекули тетрациклінів 

Запитання 91

5-місячній дитині була призначена антибактеріальна терапія з приводу бронхопневмонії. Який засіб негативно впливає на розвиток зубів? 


варіанти відповідей

Тетрациклін 


Левоміцетин 

Нітроксолін 


Пеніцилін 


Бісептол 


Запитання 92

У пацієнта стоматолог діагностував герпетичний стоматит. Що слід призначити в даному випадку для лікування? 


варіанти відповідей

Сульфацил натрію. 


Тималін. 

Клотрімазол. 


Тетрациклін. 


Ацикловір. 


Запитання 93

В клініку поступила дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, зумовлений Candidaalbicans. Який із перелічених лікарських препаратів використовується для лікування 

варіанти відповідей

Тетрациклін 


Цефран 


Пеніцилін 


Кетоконазол 


Гентаміцин 

Запитання 94

Жінка 48 років звернулася до гінеколога із скаргами на зуд в області зовнішніх статевих органів та рясні виділення. При мікроскопіі мазку з піхви виявлено дріжжеподібні грибки. Який препарат у вигляді вагінальних свічок треба призначити? 


варіанти відповідей

Гризеофульвін. 


Клотримазол. 

Хінофунгін.

Амфотерицин. 


Левоміцетин.

Запитання 95

. У хворого, що звернувся в лікарню із скаргами на пронос діагностували амебну дизентерію. В комплексне лікування був включений тетрациклін. Назвати вид дії призначеного препарату?

варіанти відповідей

Етіотропна дія 


Пряма дія 


Рефлекторна дія 


Основна дія 


Незворотня дія 


Запитання 96

У хворого з гострим гастроентероколітом після проведених бактеріологічних досліджень встановлено діагноз: холера. Який антибіотик є засобом вибору при цьому захворюванні? 


варіанти відповідей

пеніцилін 

Тетрациклін 

Оксацилін 


Цефалексин 


Ампіцилін 


Запитання 97

.  Під час лікування тетрацикліном хворий почав скаржитись на пронос, неприємні відчуття в роті, нудоту. Лабораторними аналізами встановлено наявнисть кандідозу. Що треба призначити хворому? 


варіанти відповідей

Сульфаніламіди 

Ампіцилін 


Ністатін 


Вивар кори дуба 


Левоміцетин 


Запитання 98

Жінка в період вагітності тривалий час без контролю лікаря приймала антибіотик. Через деякий час у неї погіршився апетит, з’явились нудота, пронос, зміни слизових оболонок ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту. З часом виникла жовтяниця. У новонародженого відмічено порушення росту кісток. Який препарат приймала жінка? 


варіанти відповідей

. Левоміцетин 


Ампіцилін 


Еритроміцин 


Бісептол 


Тетрациклін 

Запитання 99

До інфекційного відділення лікарні госпіталізовано хворого з діагнозом бактеріальної дизентерії. Лабораторними дослідженнями встановлено, що збудник чутливий до багатьох протимікробних засобів, однак у хворого виявлені явища анемії. Який препарат протипоказаний хворому? 


варіанти відповідей

Левоміцетин 


Фталазол 


Фуразолідон 


Ентеросептол 

Ампіцилін 


Запитання 100

Чоловік під час епідемії грипу звернувся до лікаря з приводу профілактики та раннього лікування грипу . Який препарат необхідно призначити в цьому випадку? 


варіанти відповідей

. Метисазон. 

Ітерферон. 


Адамантан. 


Ацикловір. 


Бонафтон


Запитання 101

Після 10-денного лікування препаратом із групи антибіотиків у пацієнта спостерігається явища дисбактеріозу: диспептичні явища, кандидомікоз; жовтяниця, фотосенсибілізація. Антибіотик якої групи приймав хворий? 

варіанти відповідей

Групи пеніцилінів 


Групи цефалоспоринів 

Групи тетрациклінів 

Групи рифампіцину 

Групи аміноглікозидів 

Запитання 102

Хворому з генералізованою формою сальмонельозу була призначена антибактеріальна терапія. Через деякий час при проведенні загального аналізу крові була виявлена ретикуло- і гранулоцитопенія, відмічалось деяке зниження кількості еритроцитів. При призначенні якого антибіотику найбільш можлива подібна зміна картини крові? 


варіанти відповідей

Поліміксин-В сульфат 

Тетрациклін 


Левоміцетин 


Амоксициллін 


Гентаміцину сульфат 

Запитання 103

В місті епідемія грипу. Який із перерахованих нижче препаратів найбільш доцільно призначити дитині з метою профілактики цього захворювання у вигляді крапель в ніс? 

варіанти відповідей

Ремантадин 


Інтерферон 


Ампіцилін 


Ацикловір 


Парацетамол

Запитання 104

У жінки, яка тривалий час лікувалась антибіотиками з приводу кишечної інфекції, розвинулось ускладення з боку слизової оболонки порожнини рота у вигляді запального процесу і білого нальоту, в якому при бактеріологічному дослідженні були знайдені дріжжеподібні грибки. Який з перерахованих препаратаів показаний для лікування цього ускладення? 


варіанти відповідей

Ністатин 


бісептол 


Тетрациклін 


Фуразолідон 

Поліміксин 


Запитання 105

Жінка 48 років страждає на парадонтоз. Який протимікробний засіб буде більш ефективним при введенні у тканини ясен? 


варіанти відповідей

Бензилпеніцилін 


Лінкоміцин 


Гентаміцин 

Оксацилін 


Дімексид 


Запитання 106

Хвора на туляремію тривалий час приймала тетрациклін, що призвело до кандидозного генералізованого ураження вісцеральних органів. Який препарат треба ій призначити з метою найбільш ефективного лікування? 


варіанти відповідей

Ністатин 


Леворин 


Гризеофульвін 


Амфотерицин 


Ципренол 


Запитання 107

Дитині 4 років треба призначити протимікробний засіб широкого спектру дії при кишковій інфекції. Який з наведених препаратів не призначається дітям у зв’язку із шкідливим впливом на розвиток кісткової тканини? 


варіанти відповідей

Ампіцилін 


Амоксицилін 

Доксициклін 


Левоміцетін 

Ко-тримоксазол (бісептол) 

Запитання 108

Жінка 37 років звернулася до гінеколога з приводу запального процесу піхви, який супроводжується свербінням та пінистими виділеннями. Баканаліз встановив наявність трихомонадної інфекції. Який засіб найбіль ефективний у данному випадку


варіанти відповідей

Ністатин. 


Метронідазол. 

Нітроксолін 


Ампіцилін. 


Еритроміцин


Запитання 109

Перед відрядженням за кордон лікарю з метою особистої профілактики малярії призначено засіб з гістошизонтоциною дією. Який препарат одержав спеціаліст? 


варіанти відповідей

Бісептол 


Хлоридин 

Доксициклін 


Мефлохін 

Хінін 


Запитання 110

Хворий при проходженні курсу лікування метронідазолом вжив невелику кількість алкоголю, внаслідок чого розвинулось тяжке отруєння. Поясніть причину отруєння: 

варіанти відповідей

Порушення функції нирок 


Серцево-судинна недостатність 


Невралгічні розлади 


Алергічна реакція 

Накопичення ацетальдегіду 


Запитання 111

Хворому із склеродермією (коллагенове захворювання), бувпризначений імунодепресант, який належить до групи протималярійних засобів. Препарат хворий приймав тривалий час. Поступово у нього зменшилась вага, посивіло волосся, зменшилась гострота зору, появилось мерехтіння перед очима. Було призначене обстеження у окуліста, який терміново відмінив препарат. Визначте, яким препаратом лікували хворого.


варіанти відповідей

Циклофосфаном

Хіноцидом.

Хінгаміном. 


Кризанолом. 

Метотрексатом. 


Запитання 112

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на дисфункцію кишечника. Лікар константував симптоми дуоденіту, ентеріту. При лабораторномуобстеженні виставлений діагноз: лямбліоз. Який препарат показаний в цьому випадку?


варіанти відповідей

Еритроміцин 


Мономіцин 


Хінгамін 


Тетрациклін 


Метронідазол 


Запитання 113

У хворого виявлена змішана глисна інвазія: аскарідоз кишківника та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити? 


варіанти відповідей

Мебендазол 


Левамізол 


Пірантел 


Хлоксил 


Піперазину адипінат 


Запитання 114

При лабораторному аналізі калу хворого на яйця гельмінтів встановлено, що яйця належать ціп’яку бичачому. Призначте найбільш ефективний засіб для лікування теніозу


варіанти відповідей

Нафтамон 


Празіквантель 


Хлоридин 


Метронідазол 


Піперазин 


Запитання 115

Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування і профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат. 


варіанти відповідей

Тетрациклін 


Еметину гідрохлорид 

Хінгамін 


Еритроміцин 


Хінін 


Запитання 116

Хворому на аскаридоз призначили лікарський засіб, який має також вплив на імунну систему і використовується як імуномодулятор. Вкажіть цей препарат. 


варіанти відповідей

Пірантел 


Піперазину адипінат 

Фенасол 


Левамізол 


Нафтфмон 


Запитання 117

У хворого при дослідженні калу виявлено яйця аскарид. Який засіб слід призначити ? 


варіанти відповідей

Піперазину адіпінат 


Ністатин 


Левоміцетин 


Тетрациклін 


Фуразолідон


Запитання 118

Здорова людина перебуває у небезпечному по захворюванню малярієй районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії? 

варіанти відповідей

Ентеросептол 


Метронідазол 


Тетрациклін 

Сульфален 


Хлоридин 


Запитання 119

Хворому проведено апендектомію. Для хіміопрофілактики анаеробних ускладнень в післяопераційний період першочергово доцільно призначити: 


варіанти відповідей

Цефатоксим 


Метронідазол 


Тетрациклін 


Ампіокс 


Бісептол 


Запитання 120

Лікування гельмінтозів полягає у застосуванні антигельмінтного препарату в комбінації з проносним засобом. Котрий з проносних засобів не можна застосовувати з екстрактом чоловічої папороті?


варіанти відповідей

Олія рицинова 


Магнію сульфат 


Натрію сульфат 


Фенолфталеїн 


Сенадексин 


Запитання 121

Хворий 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на пронос і болі в животі протягом 5 днів, підвищення температури тіла до 37,50С з ознобами. На передодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено бактеріологічно підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання. 


варіанти відповідей

Левамізол 


Левоміцетин 

Метронідазол 

Фталазол 


Бензилпеніцилін


Запитання 122

У дитини 5 років відзначається змішана інвазія аскаридами та гостриками. Який протиглисний препарат слід призначити для однократного прийому? 


варіанти відповідей

Сім’я гарбуза 


Мебендазол 


Аміноакрихін 


Фенасал 


Піперазину адипінат 


Запитання 123

Хворому з аскарідозом було призначено одноразовий прийом протигельмінтного засобу, який відомий також і як імуномодулюючий засіб. Вкажіть цей препарат. 


варіанти відповідей

Мебендазол 


Пірантел 


Нафтамон 


Левамізол 

Піперазин 


Запитання 124

Хлопчик 5 років непокоїть анальний свербіж. Виявлені черв’яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегельмінтизації дитини. 


варіанти відповідей

Празіквантель 

Сім’я гарбуза 


Аміноакрихін 


Фенасал 


Мебендазол 

Запитання 125

У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки, легень. Який препарат слід призначити?


варіанти відповідей

Хініофон 


Тетрациклін 


Метронідазол 


Хінгамін 


Ентеросептол 


Запитання 126

Пацієнт звернувся до лікаря з приводу того, що йому необхідно виїхати на тривалий час в тропічну країну. Який препарат повинен призначити лікар для особистої профілактики малярії ? 


варіанти відповідей

Примахін 


Клотримазол 


Фуразолідон 

Фенасал

Мебендазол 


Запитання 127

Для лікування системної склеродермії призначено імунодепресант, відомий ще як протималярійний засіб. Який препарат призначено хворому


варіанти відповідей

Преднізолон 


Дексаметазон 


Хингамін 


Азатіоприн 


Циклосерин



Запитання 128

У хворого на туберкульоз, що знаходиться на лікуванні, погіршився слух. Який препарат викликав таке ускладнення? 

варіанти відповідей

Ізоніазид 


Стрептоміцину сульфат

Канаміцину сульфат 


Етіонамід 


Ріфампіцин 

Запитання 129

Хворому встановлено діагноз – активний вогнищевий туберкульоз легень. Вкажіть, який із препаратів найбільш доцільно призначити в першу чергу

варіанти відповідей

Сульфален 


Циклосерін 


Ізоніазид 

Етіонамід 


Етоксид 


Запитання 130

У хворого діагностували легеневу форму туберкульозу. Який лікарський засіб використовують для лікування туберкульозу


варіанти відповідей

Фуразолідон 


Тетрациклін 


Норсульфазол 


Ізоніазид 


Пеніцилін 


Запитання 131

Протипухлинний препарат, що відноситься до групи антиметаболітів, використовується для лікування гострого лейкозу у дітей, а також у дорослих для лікування солідних пухлин. Визначте цей препарат. 


варіанти відповідей

Сарколізин 


Колхамін 


Рубоміцин 


Преднізолон 


Метотрексат 

Запитання 132

Хворому на гострий туберкульоз легень призначили стрептоміцин. Який механізм дії цього препарату? 


варіанти відповідей

Пригнічує синтез муреїну

Порушує проникливість цитоплазматичної мембрани 

Зв’язується з двохвалентними катіонами 

Пригнічує рибосомальний синтез білка в клітинах чутливих мікроорганізмів 


. Сприяє втрачанню амінокислот та нуклеотидів 


Запитання 133

В основі протипухлинної дії алкілювальних засобів лежить їх вплив на клітинні ДНК і РНК, які у зв’язку з цим втрачають здібність до редуплікації. Які найбільш ранні ускладнення від застосування цих препаратів можуть виникнути у зв’язку з вказаним механізмом їх протипухлинної дії? 


варіанти відповідей

Гемотоксичні 


Виразковий стоматит 

Кардіотоксичні 


Нефротоксичні 


Нейротоксичні 


Запитання 134

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення сечі та слізної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу легеневого туберкульозу. З застосуванням якого протитуберкульозного засобу це пов’язано?


варіанти відповідей

Ізоніазид 


Рифампіцин 


Етіонамід 


Стрептоміцину сульфат 

Етамбутол 


Запитання 135

У хворого на туберкульоз після тривалого лікування з’явились шум та дзвін у вухах, зниження слуху, порушилась координація рухів, висипи на шкірі, набряк слизових оболонок. Після відміни препарату стан хворого значно покращився. Який препарат приймав хворий? 


варіанти відповідей

Стрептоміцину сульфат 


Етамбутол 


Рифампіцин 


Ізоніазид

. Бепаск 


Запитання 136

У жінки 46 років діагностовано рак молочної залози. Який гормональний препарат слід призначити хворій? 


варіанти відповідей

Синестрол 


Феноболін 

Тестостерону пропіонат 


Прогестерон 


Інсулін 


Запитання 137

Жінка 38 років звернулась до онкологічного центру в зв’язку із злоякісною пухлиною грудної залози. Після оперативного втручання їй провели хіміотерапевтичне лікування. Який із зазначених засобів є більш доцільним при такому виду патології?


варіанти відповідей

Сарколізин 


Мієлосан 


Фосфестрол 


Прогестерон 


Тестостерон 


Запитання 138

У хворого виявили туберкульоз легень. Який антибіотик слід йому призначити поряд з іншими протитуберкульозними засобами?


варіанти відповідей

Азітроміцин 


Тетрациклін 


Левоміцетин 


Ріфампіцин 

Кефзол 


Запитання 139

Хворому, що страждає на гострий лейкоз призначено протипухлинний засіб антиметаболітної дії – антагоніст фолієвої кислоти. Який препарат призначено? 


варіанти відповідей

Метотрексат 


Фторурацил 


Мієлосан 


Меркаптопурин 

Синестрол 


Запитання 140

У хворого на тулеркульоз виявлено внутрішньоклітинне розташування мікобактерій. Який з перерахованих препаратів обов’язково повинен бути включений в комплексну терапію туберкульозу? 


варіанти відповідей

Рифампіцин 


Ізоніазид 


Етіонамід 

Натрію парааміносаліцилат 


Етамбутол 


Запитання 141

Після лікування високоефективним протитуберкульозним засобом у жінки 40 років виникли явища невриту зорового нерва, порушення пам’яті, судоми. Який препарат приймала хвора?


варіанти відповідей

Рифампіцин 


ПАСК 


Ізоніазид 

Тіоацетазон 


Канаміцин 


Запитання 142

Хвора 60 років перенесла мастектомію. Після курсу променевої терапії лікар призначив синтетичний препарат нестероїдної структури, що усуває стимулюючий вплив естрогенів на пухлинний ріст. Який препарат був призначений?


варіанти відповідей

Цисплатін


Рубоміцин 


Фосфестрол 


Тамоксифен 


Диетилстильбестрол 


Запитання 143

Хворий з діагнозом вогнищевий туберкульоз верхньої долі правої легені в складі комбінованої терапії одержує ізоніазид. Через деякий час пацієнт почав пред’являти скарги на м’язову слабкість, зниження шкірної чутливості, порушення зору, координації рухів. Який вітамінний препарат доцільно використати для усунення даних явищ? 


варіанти відповідей

Вітамін А 


Вітамін В6 


Вітамін D 

Вітамін В12 


Вітамін C 


Запитання 144

Для лікування лейкозів використовується антиметаболіт метотрексат. Антагоністом якого вітамінувін є? 


варіанти відповідей

Фолієвої кислоти


. Ціанокобаламіну


Філохінону


Піридоксину


Рутину


Запитання 145

Лікування туберкульозу відбувається за допомогою комбінованої хіміотерапії, яка включає в себе засоби різного механізму дії. Який із протитуберкульозних засобів пригнічує транскрипцію ДНК в РНК мікобактерій? 


варіанти відповідей

Ізоніазид 


Стрептоміцин 


Ріфампіцин 

Етіонамід 


ПАСК 


Запитання 146

Хворому на туберкульоз в комплексній терапії призначено препарат – похідне гідразиду ізонікотинової кислоти. Визначити цей препарат? 


варіанти відповідей

Цефалоридін 


Рифампіцин 

Канаміцин 


Ізоніазид 


Стрептоміцину сульфат 

Запитання 147

У чоловіка 60 років, який давно хворіє на туберкульоз і систематично одержує специфічне лікування, знижена гострота слуху. Який засіб слід виключити в зв'язку з цим з терапії, що йому призначається? 


варіанти відповідей

Стрептоміцин 


Етамбутол 


Ізоніазід 


Фтивазид 


Рифампіцин 


Запитання 148

В тубдиспансері у хворого інфільтративною формою туберкульозу легень, який лікувався ізоніазидом, проявилися симптоми В6-гіповітаминозу. Чому ізоніазид призводить до цього стану?


варіанти відповідей

. Сповільнюється всмоктування вітаміна 

Прискорюється елімінація 

Утворюється міцний зв’язок з білками плазми крові 

Ізоніазид є антагоністом вітаміна В6 


Прискорюється біотрансформація 

Запитання 149

Хворій, що перенесла мастектомію у зв’язку з раком молочної залози, був призначений курс променевої терапії. Який з перерахованих вітамінних препаратів володіє вираженою радіопротекторною дією, зумовленою антиоксидантною активністю? 


варіанти відповідей

Фолієва кислота 


Рибофлавін 


Тиаміну хлорид 


Ергокальциферол 

Токоферола ацетат 


Запитання 150

Чим пояснити той факт, що для лікування туберкульозу доза ізоніазиду підбирається індивідуально, з обов`язковим контролем після перших прийомів препарату його вмісту в сечі? 


варіанти відповідей

Гіперглікемією, що виникає на фоні прийому препарату 

Генетично обумовленою швидкістю ацетилювання препарату у різних людей 


Розвитком ниркової недостатності 


Подразнюючою дією препарату 


Розвитком гемолітичної анемії 


Запитання 151

Хвора звернулася до травмпункту з приводу нагноєння різаної рани. Лікар для очищення рани від гнійних виділень промив її 3% розчином перекису водню. При цьому піна не утворилася. З чим пов'язана відсутність дії препарату? 


варіанти відповідей

Спадкова недостатність каталази 

Низька концентрація H2O2


Спадкова недостатність фосфатдегідрогенази еритроцитів 

Неглибока рана 


Наявність у рані гнійного вмісту 

Запитання 152

Відмітить концентрацію етилового спирту, яка володіє найбільш активною протимікробною дією при наявності білку в середовищі?


варіанти відповідей

15% 


70% 


40% 


60% 

96% 


Запитання 153

Хірург використав 70% розчин спирту етилового для обробки рук перед оперативним втручанням. Який основний механізм антисептичної дії препарату? 

варіанти відповідей

Блокада сульфгідрильних груп ферментних систем мікроорганізмів 


Окислення органічних компонентів протоплазми мікроорганізмів 

Взаємодія з аміногрупами білків протоплазми мікроорганізмів 

Дегідратація білків протоплазми мікроорганізмів 


Взаємодія з гідроксильними групами ферментних мікроорганізмів 

Запитання 154

Для дезінфекції неметалічного інструментарію у хірургічному відділенні використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат? 


варіанти відповідей

Засоби ароматичного ряду 

Засоби аліфатичного ряду 

Спирти

Галогеновмісні сполуки 

Детергенти 


Запитання 155

Медсестра за призначенням лікаря промила рану 3% розчином перекису водню. При цьому утворилося багато піни. На питання хворого про механізм даного явища медсестра не змогла дати вичерпної відповіді і звернулося за роз’яснення до лікаря. Визначте правильну відповідь. 


варіанти відповідей

Агресивна дія перекису водню на тканини організму з виділенням молекулярного кисню 


Взаємодія перекису водню з фібринолізином з виділенням молекулярного кисню 

Утворення молекулярного кисню в результаті ферментативного зруйнування перекису водню 

Утворення атомарного кисню при взаємодії перекису водню з тканинами організму 

Запитання 156

Хвора тривалий час страждає на варикозне розширення вен нижніх кінцівок, яке ускладнилось розвитком трофічної виразки гомілки. Виразкова поверхня покрита гнійним нальотом, гіперемічна, відчувається свербіж. Посів гнійного відділяємого виявив наявність стафілококу. Для лікуваннявитразкихворій призначено антисептик з групи поверхнево-активних речовин (детергентів) у вигляді мазі, який усунув неприємні симптоми і прискорив епітелізацію поверхні. Вкажіть назву антисептика 


варіанти відповідей

Етоній. 


Фурацилін. 


Калію перманганат. 


Етакридину лактат. 

Діамантовий зелений. 

Запитання 157

Увідділення гнійної хірургії поступив хворий з враженням стопи, на якійзнаходится марлева пов’язка, просочена гноєм. Спроба зняти її для огляду рани викликає гострий біль, оскільки вона щільно прилипла до поверхні. Виберіть антисептик з вказанням концентрації в розчині дляполегшеннявидалення пов’язки, гноя та знезараження рани. 


варіанти відповідей

5% спиртовий розчин йоду. 


30% розчин сульфацилу натрію. 


3% розчин перекису водню. 

30% розчин перекису водню. 


1% розчин йоду. 


Запитання 158

Дитина 5 років з глибоким пораненням м'яких тканей голови не переносить правцевий анатоксин (в анамнезі – анафілактичний шок). Лікар виконав первинну хірургічну обробку рани і рясно обробив її розчином перекис водню. На яку дію препарату розраховував лікар для профілактики правцевої інфекції? 


варіанти відповідей

Утворення атомарного кисню. 


Утворення молекулярного кисню

Очищення рани від сторонніх тіл.

Прискорення гемокоагуляції. 


Прискорення процесів регенерації. 

Запитання 159

Група студентів виїхала на збір лікарських рослин за місто. На протязі жаркого дня скінчилася питна вода. Керівник групи запропонував скористатися водою із ставка, тому що він взяв із собою таблетки для її обеззаражування Яка речовина найбільш імовірно була введена до складу таблеток? 


варіанти відповідей

Пантоцид. 


Хлорамін. 


Хлорне вапно. 


Калію перманганат. 

Перекис водню. 

Запитання 160

У хворого для обробки опікової поверхні шкіри було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюється у присутності органічних речовин. Оберіть правильну відповідь: 

варіанти відповідей

Натрію гідрокарбонат 


Кислота борна 

Хлоргексидин 

Фурацилін 


Калію перманганат 

Запитання 161

У хворого гнійна рана. Застосували розчин, який проявив антисептичну дію та сприяв механічному очищенню рани. Який саме розчин був використаний? 


варіанти відповідей

Розчин йоду спиртовий 

Етакридина лактат 


Діамантовий зелений 


Перекис водню 


Перманганат калію 

Запитання 162

До відділення швидкої допомоги доставлено хворого, який помилково випив розчин ртуті дихлориду (сулема). Станважкий, відмсічається збудження, зниження АТ.Лікарн зробив промивання шлунку з розчиномя яєчного білка, ввів всередину за допомогою зонду30 г активованого вугілляі30 г магнію сульфата. Вкажіть, який препарат необхідно призначити для знезараження хворого?

варіанти відповідей

4% р-н натрію гідрокарбонату в/в

15% р-н дипіроксиму в/м


5% р-н унітіолу в/м


2% р-н фуросемідуз ізотонічному розчині в/в

Метиленовий синій в 5% розчині глюкози в/в

Запитання 163

З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації

варіанти відповідей

Ізонітрозин 


Налоксон 


Активоване вугілля 


Ентеросорбент СКН 


Унітіол 


Запитання 164

У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з`явились сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту? 

варіанти відповідей

Налорфін 


Унітіол 


Бемегрид 

Налоксон 


Метиленовий синій 


Запитання 165

У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту? 


варіанти відповідей

Унітіол 


Метиленовий синій 

Налоксон 


Бемегрид 


Налорфін


Запитання 166

Хворому з діагнозом отруєння ціанідами лікар призначив натрію нітріт. Який механізм його антитоксичної дії? 


варіанти відповідей

. Ре активація цитохромоксидази 


Утворення нейтральних солей 

Утворення хелатних комплексів 

Утворення метгемоглобіну 

Адсорбція токсинів 

Запитання 167

Хлопець 15 років, з ознаками гострого отруєння наркотичними анальгетиками потребує призначення специфічного антагоніста морфіноподібних засобів. Назвіть його. 


варіанти відповідей

Бемегрід 


Унітіол 


Пентазоцин 

Трилон Б 


Налоксон 


Запитання 168

Хворому, який отруївся срібла нітратом призначили для промивання шлунка гіпертонічний розчин натрію хлориду. Який механізм лежить в основі антидотної дії натрію хлориду? 


варіанти відповідей

Рецепторний 


Фізико-хімічний 


Взаємодія з клітинними метаболітами 

Ферментний 


Антиферментний

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест