Фізіологія харчування

Додано: 20 червня 2022
Предмет:
Тест виконано: 208 разів
46 запитань
Запитання 1

Вкажіть, до якої групи речовин віднесемо колаген:

варіанти відповідей

вуглеводи

мінеральні речовини

білки

вітаміни

Запитання 2

Прийом їжі в один і той самий час називається

 


варіанти відповідей

 дієтою

режимом харчування

розпорядок дня

Запитання 3

Процес регулярного надходження їжі, необхідної організму для життєдіяльності, називають:

варіанти відповідей

асиміляцією

харчуванням

поглинанням

травленням

Запитання 4

Основним джерелом енергії людини є:

варіанти відповідей

їжа

вода

повітря

сонце

Запитання 5

Набір продуктів необхідний людині для нормального функціонування впродовж певного часу називають:

варіанти відповідей

харчовий набір

харчовий раціон

харчовий перелік

харчовий опціон

Запитання 6

До проблем сучасного харчування відносять:

варіанти відповідей

вживання великої кількості рослинної їжі і малої кількості м'яса

вживання тільки рослинної їжі

вживання великої кількості м'яса і малої кількості рослинної їжі

вживання тільки м'яса

Запитання 7

Який відсоток маси тіла (приблизно) займає вода ?

варіанти відповідей

50%

70%

40%

60%

Запитання 8

Що є основним будівельним матеріалом тканин і клітин нашого організму ?

варіанти відповідей

вуглеводи

вітаміни

жири

білки

Запитання 9

Що є головним джерелом енергії для організму ?

варіанти відповідей

мінеральні речовини

жири

вуглеводи

білки

Запитання 10

Для правильного росту і розвитку кісткової, м'язової тканин, кровоносної і нервової систем необхідні:

варіанти відповідей

мінеральні речовини

білки

вуглеводи

жири

Запитання 11

З мінеральних речовин для утворення кісток особливе значення має:

варіанти відповідей

натрій

стронцій

кальцій

калій

Запитання 12

З мінеральних речовин для транспорту кисню особливе значення має:

варіанти відповідей

кальцій

калій

стронцій

залізо

Запитання 13

Які мінеральні речовини регулюють водно сольовий обмін ?

варіанти відповідей

солі літія та титану

солі калію та натрію

солі стронцію та літію

солі цезію та берилію

Запитання 14

До мікроелементів належать:

варіанти відповідей

мідь, кальцій, йод

калій, натрій, йод

мідь, цинк, йод

кальцій, фосфор, йод

Запитання 15

Нестачу вітамінів називають:

варіанти відповідей

Авітамінозом

Гіпервітамінозом

Супервітамінозом

Гіповітамінозом

Запитання 16

Повну відсутність необхідних вітамінів називають:

варіанти відповідей

Авітамінозом

Гіпервітамінозом

Гіповітамінозом

Супервітамінозом

Запитання 17

За допомогою якого вітаміну організм засвоює кальцій?

варіанти відповідей

A

B

C

D

Запитання 18

Надходження до організму занадто великої кількості вітамінів називають:

варіанти відповідей

Супервітамінозом

Гіпервітамінозом

Гіповітамінозом

Авітамінозом

Запитання 19

Співвідношення між кількістю спожитої води і кількістю виведеної з організму називають:

варіанти відповідей

водним дисбалансом

водним коефіцієнтом

водним диференсом

водним балансом

Запитання 20

Що не завдасть шкоди вашому волоссю ?

варіанти відповідей

сильні потрясіння

стреси

правильне харчування

недосипання

Запитання 21

Нерегулярний прийом їжі приводить до захворювань

варіанти відповідей

суставів

шлунково-кишкового тракту

серцево-судинної системи


сечостатевої системі


Запитання 22

яка кількість солі організму потрібно в день

варіанти відповідей

2 г.

5 г.

25 г.

4 гр.

Запитання 23

Яка кількість ккал .допоможе утримувати нормальну вагу тіла.

варіанти відповідей

25 % калорій повинні припадати на сніданок, 50 % — на обід, 25 % — на вечерю

10%калорій повинні припадати на сніданок, 75% — на обід, 15% — на вечерю

30%калорій повинні припадати на сніданок, 60 % — на обід, 10 % — на вечерю

20%калорій повинні припадати на сніданок, 65 % — на обід, 15 % — на вечерю

Запитання 24

Яка кількість ккал виділяється при розщепленні 1 г вуглеводів?

варіанти відповідей

7

3,75

5,8

6

Запитання 25

До якого захворювання приводить надлишок тваринних білків у раціоні?

варіанти відповідей

гастрит

гіпертонічна хвороба

подагра

цукровий діабет

Запитання 26

Що є основним джерелом енергії в організмі?

варіанти відповідей

мікроелементи

вітаміни

жири

білки

Запитання 27

Скільки літрів води вживати протягом дня (орієнтовно)?

варіанти відповідей

1 літр

2 літра

3 літра

3, 5 літра

Запитання 28

В чому вимірюють енергію, яку отримує дитина від споживання їжі?

варіанти відповідей

Калоріях

Вольтах

Грамах

Кілокалоріях

Запитання 29

У яких продуктах міститься білок?

варіанти відповідей

Апельсини, яблука, полуниця, банани

Сир, мясо, риба, молочні продукти

Масло, олія, жирне мясо

Овочі, крупи, хліб

Запитання 30

Якою повинна бути їжа дитини?

варіанти відповідей

Поживною і різноманітною

Багатою на цукор

Багатою на вуглеводи

Вітамінною

Запитання 31

Для існування, росту й розвитку дитячого організму, потрібні такі поживні речовини

варіанти відповідей

Вуглеводи

Білки

Вуглеводи, білки, жири

Жири

Запитання 32

Що таке культура харчування?

варіанти відповідей

Знання фізіології травлення

Правильний режим харчування

Питний режим

Всі варіанти правильні

Запитання 33

Оберіть з переліченого принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

помірність, смак, збалансованість

різноманітність, калорійність, збалансованість

 помірність, калорійність, різноманітність

 помірність, різноманітність, збалансованість

Запитання 34

Які продукти особливо багаті на клітковину (харчові волокна)?

варіанти відповідей

молочні продукти

фрукти та овочі

вироби з цільного зерна

солодощі

Запитання 35

На які групи поділяються поживні речовини, що забезпечують збалансованість харчування?


варіанти відповідей

білки

молекули

вуглеводи

жири

 вітаміни

атоми

мінеральні речовини

Запитання 36

Оберіть синонім до поняття "енергетична цінність"

варіанти відповідей

харчова цінність 

харчова поживність

калорійність

збалансованість

Запитання 37

Найкраще забезпечують організм енергією, сприяють кращій роботі серця, м’язів, мозку.

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Запитання 38

Дефіцит якої речовини в організмі спричиняє апатію, зниження розумової активності, пам’яті, здатності до концентрації?

варіанти відповідей

мінералів

  йоду

м'яса

заліза

Запитання 39

Повноцінний раціон людини має містити:

варіанти відповідей

вуглеводи, жири, білки, вітаміни,

мікроелементи, жири, білки

органічні та неогранічні речовини

вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини і мікроелементи

Запитання 40

Лікувально-профілактичне харчування - спеціально підібрані раціони харчування, з метою:

варіанти відповідей

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених дією хвороботворних чинників захворювання;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених порушенням процесів обміну та старінням;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища.

Запитання 41

Дієтичне харчування (дієтотерапія):

варіанти відповідей

застосування спеціально складених раціонів харчування і режиму їжі для лікування або профілактики захворюваннь;

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики аліментарних захворювань (викликаних недостатністю чи надлишкомвведення харчових речовин);

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики розвитку не інфекційних хвороб груп ризику, переважно з екологічно несприятливих регіонів.

Запитання 42

Енергетична рівновага це -

варіанти відповідей

  енергетична цінність добового раціону харчування відповідає енерговитратам організму

рівновага випитої рідини та виділеної з організму

збалансоване харчування

правильний вибір продуктів харчування 

Запитання 43

Оберіть принцип раціонального харчування 

варіанти відповідей

Нерегулярний прийом їжі 

вживання змішаної їжі

натуральні продукти без ГМО

режим харчування

Запитання 44

Нерегулярний прийом їжі приводить до захворювань

варіанти відповідей

суглобів

шлунково-кишкового тракту

серцево-судинної системи


сечостатевої систем

Запитання 45

Як правильно розподілити добовий раціон?

варіанти відповідей

Перший сніданок 20-25 %, другий сніданок 10 %, обід - 40 %, підвечірок - 5-10 %, на вечерю - 10-15 %

Перший сніданок 40%, другий сніданок 20%, обід - 15%, підвечірок - 5-10 %, на вечерю - 10-15 %

Перший сніданок 20-25 %, другий сніданок 10 %, обід - 10-15%, підвечірок - 5-10 %, на вечерю - 40%

Перший сніданок 20-25 %, другий сніданок 10 %, обід - 10-15%, підвечірок - 40 %, на вечерю - 10-15 %

Запитання 46

Споживання їжі в певному порядку називається

варіанти відповідей

Добовим раціоном

Правильним харчуванням

Режимом харчування

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест