фізіологія харчування

Додано: 16 червня 2020
Предмет:
Тест виконано: 771 раз
24 запитання
Запитання 1

1. Потреба організму в харчових речовинах залежить від:

варіанти відповідей

стану, віку, зросту, роду занять

травлення їжі


дотримання вимог особистої гігієни

Запитання 2

2. Калорійність їжі - це:


варіанти відповідей


кількість продуктів, використаних при приготуванні страви



кількість калорій, які надходять в організм людини з продуктами



кількість енергії, яка використовується організмом у стані спокою

Запитання 3

3. Режимом харчування називається:


варіанти відповідей


енерговитрати під час прийому їжі


норми споживання харчових речовин


приймання їжі протягом доби в чітко визначений час, розподіл її за масою, калорійністю, вмістом харчових речовин

Запитання 4

4. На сніданок припадає добового раціону:

 

варіанти відповідей


 10%



 20-25%


 40-45%

Запитання 5

5. Вуглеводи надходять в організм із:

варіанти відповідей


фруктами, ягодами


молоком, кондитерськими виробами


м’ясом, рибою

Запитання 6

6. Недостатня кількість кальцію в організмі призводить до:


варіанти відповідей


випадіння волосся


порушення окислювальних процесів у організмі


псування зубів

Запитання 7

7. Основним обміном називають:



варіанти відповідей


процес, пов'язаний з окисленням харчових речовин киснем


постійність хімічного складу клітин




кількість енергії , яка використовується організмом для підтримання життя у стані спокою, за температури приміщення близько 20 °С

Запитання 8

8. Енергія, яка використовується організмом вимірюється в:



варіанти відповідей


кілокалоріях



грамах



кілограмах

Запитання 9

9. Витрати енергії за добу залежать від:



варіанти відповідей


діяльності м’язів





статі


віку, клімату


Запитання 10

10.Щоб уникнути захворювання зубів чи слизової оболонки ротової порожнини необхідно зранку чи ввечері:


варіанти відповідей


приймати душ


мити руки


чистити зуби зубною пастою

Запитання 11

11. Лікувальним називається харчування:


варіанти відповідей


організоване за спеціально розробленими дієтами для лікування або попередження різних захворювань


організоване в закладах ресторанного господарства


організоване за побажанням споживача

Запитання 12

12. Основним завданням лікувального (дієтичного) харчування є:


варіанти відповідей


приймання їжі в чітко визначений час


відновлення порушеної рівноваги в організмі людини під час хвороби


розподіл їжі за масою

Запитання 13

13. Вирізняють щадні режими :


варіанти відповідей


хімічний, механічний, термічний

 


 біологічний, фізичний

 


 оптимальний, температурний

Запитання 14

14. Оптимальним режимом харчування учнів вважається:


варіанти відповідей


чотириразовий

 

триразовий




 дворазовий

Запитання 15

15. Жир використовується організмом як:


варіанти відповідей


джерело енергії


джерело захворювання


джерело постачання гемоглобіну

Запитання 16

16. До складу вуглеводів входять:


варіанти відповідей


 азот, лактоза, фруктоза

 


 сахароза, моносахариди


вуглець, водень, кисень

Запитання 17

17. Вода є:


варіанти відповідей


середовищем, в якому живуть і підтримують між собою зв'язок клітини


збудником апетиту


регулятором тиску

Запитання 18

18. Для приготування страв слід використовувати воду:


варіанти відповідей


жорстку


м’яку


не має значення

Запитання 19

19. Надлишок жирів в організмі людини призводить до:



варіанти відповідей


зниження засвоєння вітамінів А, Е, D


порушення жирового та холестеринового обміну


ослаблення імунітету до різних захворювань

Запитання 20

20. Добова потреба у вуглеводах:



варіанти відповідей


100-200 г



200-300 г



400-500 г

Запитання 21

21. Захворювання, пов'язане з дефіцитом вітаміну А:



варіанти відповідей


цинга



«бері-бері»



«куряча сліпота»

Запитання 22

22. Механічне щадіння означає:


варіанти відповідей


виключення з раціону чи обмеження грубих, важко засвоюваних продуктів, багатих клітковиною


обмеження страв, які збуджують секторну та моторну функції шлунку й кишківника


виключення з раціону холодних(нижче 20 °C) і гарячих ( вище 65 °C) страв

Запитання 23

23. Лікувально-профілактичне харчування використовується для:


варіанти відповідей


уповільнення процесу всмоктування шкідливих речовин;



запобігання несприятливого впливу хімічних, фізичних і біологічних факторів на організм людини в умовах професійної діяльності:



прискорення виділення токсичних речовин з організму.

Запитання 24

24. В їдальнях ПТУ у зимово-весняний період у харчування вводять добову норму вітаміну С у:


 

варіанти відповідей


першу страву


 


солодкий напій


другу страву

 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест