Фізіологія харчування, санітарія і гігієна виробництва.

Додано: 23 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 51 раз
12 запитань
Запитання 1

Наука, яка вивчає хімічні перетворення речовин на енергію, структурні елементи тіла, визначає потреби організму в харчових речовинах -це

варіанти відповідей

фізіологія

фізіологія харчування

гігієна хачування

біохімія харчування

Запитання 2

Наука, що вивчає вплив різноманітних факторів навколишнього середовища і виробничої діяльності на здоров’я людини, її працездатність, тривалість життя, розробляє практичні заходи оздоровлення умов життя і праці людини - це

варіанти відповідей

фізіологія

гігієна

санітарія

мікробіологія

Запитання 3

Раз на тиждень робоче обладнання та інвентар слід дезинфікувати ...

варіанти відповідей

0,1 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

0,5 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

05 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

1 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

Запитання 4

Оберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Обробні дошки та ножі мають бути закріплені за відповідними виробничими цехами і робочими місцями, зберігати їх слід у самих приміщеннях.

Після роботи весь дерев'яний дрібний інвентар (обробні дошки, лопатки, мішалки) потрібно мити гарячою водою (50°С) з додаванням мийних засобів, після чого споліскувати гарячою водою (не нижче 65°С).

У закладах необхідно мати не менш ніж два комплекти нових обробних дошок і ножів.

Органами санітарного нагляду не дозволено використовувати для виготовлення обробних дощок полімерні матеріали.

Запитання 5

Знищення в середовищі, в якому зна­ходиться людина, або видалення з нього патогенних і умовно-па­тогенних мікроорганізмів.

варіанти відповідей

дезінсекція

дезінфекція

дератизація

дезактивація

Запитання 6

Виробничі ванни виготовляють із

варіанти відповідей

тільки із нержавіючої сталі

чавуну

тільки з алюмінію та дюралюмінію

нержавіючої сталі, алюмінію або дюралюмінію

Запитання 7

Вибрати неправильне твердження.

варіанти відповідей

Обробні дошки та ножі мають бути закріплені за відповідними виробничими цехами і робочими місцями, зберігати їх слід у самих приміщеннях.

Після роботи весь дерев'яний дрібний інвентар (обробні дошки, лопатки, мішалки) потрібно мити гарячою водою (50°С) з додаванням мийних засобів, після чого споліскувати гарячою водою (не нижче 65°С).

Органами санітарного нагляду не дозволено використовувати для виготовлення обробних дощок полімерні матеріали.

У закладах необхідно мати не менш ніж два комплекти нових обробних дошок і ножів.

Запитання 8

Виберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Санітарне законодавство це сукупність законів, які визначають вимоги та нормативи в галузі санітарно-гігієнічної охорони праці та побуту населення.

Державний санітарний нагляд очолює Міністр охорони здоров'я.

Представники санітарно-епідеміологічних станцій обстежують підприємство у плановому порядку чи в разі крайньої необхідності.


Основне завдання державного санітарного нагляду України контроль за здійсненням заходів, спрямованих на попередження та ліквідацію професійних та інфекційних захворювань, раціональну організацію праці та побуту населення, на ліквідацію та попередження забруднень водойм, грунту, повітря шкідливими промисловими викидами.


Запитання 9

Виберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Лабораторний контроль санітарного стану закладів ресторанного господарства проводиться представниками закладів державних санітарно-епідеміологічних служб.

Змиви з обладнання, інвентарю, посуду можуть братися як до початку, так і під час роботи.

Знаходження у змивах кишкової палички, патогенних стафілококів, стрептококів не свідчать про порушення санітарного стану в закладах ресторанного господарства.


При взятті змивів із рук персоналу протирають тампоном долоні обох рук, проводячи не менше 5 разів по кожній долоні і пальцях; потім міжпальцеві поверхні і підногтевий простір.


Запитання 10

Виберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Підприємства масового харчування повинні бути забезпечені торгово-технологічним і холодильним обладнанням, причому матеріал, з якого виготовлене обладнання, інвентар і тара, не повинен негативно впливати на продукти харчування, змінюючи їх органолептичні якості, тобто метал має бути антикорозійним.


Розставлене технологічне обладнання повинне забезпечувати вільний доступ до нього і правильну поточність виробничих процесів та забезпечення умов дотримання правил техніки безпеки працівниками підприємства.


Раз на тиждень робоче обладнання та інвентар слід дезінфікувати 10 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою.



Усе обладнання на підприємстві має бути пронумерованим.


Запитання 11

Виберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Санітарія — сукупність практичних заходів, спрямованих на оздоровлення середовища, що оточує людину.


Виробнича санітарія — система організаційних та технічних заходів, що спрямовані на усунення потенційно-небезпечних виробничих факторів і запобігання професійним захворюванням та отруєнням.


Гігієна — наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працівників з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров’я та високого рівня працездатності людини.


Фізіологія – це наука, яка вивчає життєві функції організму, різні його органи і системи, взаємодію організму з зовнішнім середовищем.


Запитання 12

Гігієна праці не розглядає питання

варіанти відповідей

раціональної організації процесу роботи

відпочинку працівників

харчування праціників

інтелектуального розвитку працівників

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест