Гігієна 100-200

Додано: 30 листопада 2023
Предмет:
58 запитань
Запитання 1

105. Для оцінки достатності природного освітлення в навчальних класах проводиться визначення коефіцієнта природної освітленості. КПО повинен становити не менше, %:

варіанти відповідей

1,5

1

0,5

2,5

2,0

Запитання 2

106. В реєстратурі стоматологічної клініки проводиться оцінка природної освітленості. Згідно гігієнічних нормативів коефіцієнт природної освітленості повинен становити не менше, %

варіанти відповідей

0,5

1,0

1,5

2,0

2,5

Запитання 3

107. Пацієнти лікарняної палати скаржаться на недостатню природню освітленість (в палатах після ремонту встановлено металопластикові пакети з тонованими вікнами). З цією метою працівниками лабораторного центру проводились заміри показників природної освітленості . Згідно гігієнічних нормативів коефіцієнт природної освітленості повинен становити не менше, %

варіанти відповідей

1

0.5

1.5

2.0

2.5

Запитання 4

108. Для оцінки достатності штучного освітлення в приміщенні навчального класу проводились заміри освітленості за допомогою люксметра. Приміщення освітлюється трьома люмінесцентними лампами. Яка мінімальна величина загальної освітленості (лк) відповідає гігієнічним нормативам?

варіанти відповідей

600

300

500

400

200

Запитання 5

109. Для оцінки достатності штучного освітлення в приміщенні навчального класу проводились заміри освітленості за допомогою люксметра. Приміщення освітлюється трьома лампами розжарювання . Яка мінімальна величина загальної освітленості (лк) відповідає гігієнічним нормативам?

варіанти відповідей

500

150

400

200

300

Запитання 6

110. Пацієнти лікарняної палати скаржаться на недостатню природню вентиляцію. (В палатах після ремонту встановлено металопластикові пакети). З цією метою працівниками лабораторного центру проводились заміри показників швидкості руху повітря в приміщеннях лікарняних палат. Яким приладом проводились обстеження?

варіанти відповідей

Кататермометром

Анемометром

Люксметром

Чашковим анемометром

Приладом Мігунова

Запитання 7

111. Перед введенням в експлуатацію стоматологічної клініки проводиться дослідження проб води з мережі централізованого водопостачання . Вміст у воді хлоридів повинен становити не більше :

варіанти відповідей

350мг/дм3

500мг/дм3 ;

45мг/дм3 ;

1.5мг/дм3 ;

200мг/дм3 ;.

Запитання 8

116. Працівники лабораторного центру проводять визначення органолептичних показників питної води, відібраної з мережі централізованого водопостачання. Який з перерахованих показників відноситься до цієї групи?

варіанти відповідей

Алюміній

Фтор

Нітрати

Хлориди

Барій

Запитання 9

14. Для дітей і підлітків рекомендується добова кількість вітаміну

варіанти відповідей

25мкг

6мкг

8мкг

10мкг

4мкг

Запитання 10

123. Кут розглядання дошки, для дітей, що сидять за першими партами має бути не менше:

варіанти відповідей

15

25

30

50

40

Запитання 11

125. Виберіть один з типових симптомів хронічної свинцевої інтоксикації:

варіанти відповідей

збільшення гематопорфірину у сечі;

лейкопенія; .

наявність еритроцитів з базофільною зернистістю ; .

кайма на яснах ,ретикулоцитоз;

тремор кінцівок

Запитання 12

135. На якій висоті проводиться вимірювання рівня шуму на робочому місці при виконанні роботи стоячи?

варіанти відповідей

1 м

1,5 м від підлоги

0,8 м

на рівні робочого місця

на рівні підлоги

Запитання 13

139. В одному з приміщень хімічного підприємства має місце постійне порушення мікроклімату. Для підтримання виробничого мікроклімату в даному приміщенні на рівні, що відповідає гігієнічним вимогам, необхідно рекомендувати:

варіанти відповідей

устаткування приміщення кондиціонером.;

устаткування приміщення потужною витяжною вентиляцією;


улаштування ефективної припливної вентиляції;

устаткування вхідних дверей приміщення повітряно-тепловою завісою

улаштування ефективної припливно-витяжної вентиляції;

Запитання 14

149.Електрогазозварювальник механічних майстерень виконує роботи із зварювання та різання металу, які супроводжуються інтенсивним ультрафіолетовим випромінюванням на зварювальному посту, що обладнаний ефективною механічною вентиляцією. Розвиток якого професійного захворювання найбільш вірогідний у електрогазозварювальника?

варіанти відповідей

пневмоконіоз;

тепловий удар.

хронічне перегрівання;

електроофтальмія;

вегето-судинна дистонія;

Запитання 15

156. Працівники лабораторного центру у виробничому приміщенні виявили перевищення допустимого рівня випарів ртуті. Який розчин вони використають для демеркуризації забруднених поверхонь?

варіанти відповідей

10% розчин хлорного вапна

20% розчин хлористого заліза

0,5% розчин роданіда амонію

70% етиловий спирт

40% оцтова кислота 

Запитання 16

158. Деякі регіони країни характеризуються недостатнім або надлишковим вмістом мікроелементів у воді, грунті. Недостатнє надходження з водою якої речовини може призвести до виникнення ендемічного зобу:

варіанти відповідей

Зменшення йоду

Збільшення молібдену;

Збільшення фтору;

Збільшення свинцю;

Зменшення фтору; 

Запитання 17

159. В роботі шахтарів- прохідчиків має місце дія локальної вібрації .Одним з перших провідних симптомів вібраційної хвороби є:

варіанти відповідей

Ангіоспазм дистальних відділів нижніх кінцівок;

Ангіоспазм дистальних відділів верхніх кінцівок;

Порушення трофіки;

Зміни у кістково-суглобовому апараті

Зміни всіх видів шкірної чутливості 

Запитання 18

161. Надмірне надходження з водою якої речовини може призвести до виникнення метгемоглобінемії :

варіанти відповідей

молібдену;

нітратів;

бікарбонатів

фтору;

йоду

Запитання 19

162. Відібрано пробу води з криниці . Отримано результати: запах – 1 бал, прозорість – 40 см по шрифту Снеленна, колірність - 20° С, сухий залишок – 300 мг/дм3 , сульфати – 250 мг/дм3 , хлориди – 450 мг/дм3 , окислюваність – 4 мг/дм3 , колі-індекс – 3, мікробне число – 100, фтор – 1,5 мг/дм3 , нітрати – 10 мг/дм 3 , яйця гельмінтів – 8 у 25 дм3 води. Які показники води не відповідають вимогам ДержСанПіН ―Вода питна. ‖?

варіанти відповідей

Органолептичні

Паразитологічні

Токсикологічні

Мікробіологічні

Фізико-хімічні 

Запитання 20

173. Вуличний регулювальник, працюючи на перехрестку в сонячні дні під час пікового навантаження автотранспорт, піддається шкідливому впливу фотооксидантів. Яка хімічна сполука відіграє найсуттєвішу роль у синтезі цих речовин?

варіанти відповідей

Сірководен.

Діоксид сірки

Діоксид азоту

Діоксид вуглецю

Чадний газ

Запитання 21

177. Хімічний аналіз води з криниці встановив наявність підвищених концентрацій азотовмістних солей, заліза і сульфатів. Який показник якості води може свідчити про свіже забруднення води органічними речовинами тваринного походження?

варіанти відповідей

NH3

NO3

NO2

Fe

SO4 

Запитання 22

179.Населення, яке користувалося водою з шахтного колодязя скаржилося, що вода має підвищену мутність, кольоровість, неприємний в'яжучий присмак, опалесцює, псує смак чаю, при пранні білизни надає їй жовтуватого відтінку і залишає іржаві плями. Такі властивості вода придбала за рахунок:

варіанти відповідей

Перевищення концентрації заліза більше 1 мг/л

Концентрації заліза 0,1 – 0,3 мг/л

Концентрації хлоридів 30 – 50 мг/л

Концентрації хлоридів 500 мг/л

Концентрації сульфатів 250 мг/л 

Запитання 23

181 У воді шахтного колодязя, розташованого на околиці села в 60 м нижче ферми великої рогатої худоби виявлені азотисті з'єднання, у таких концентраціях: аміак - 0,9 мг/л, нітрити -0,3 мг/л, нітрати - 52 мг/л. Для якого забруднення характерний такий аналіз води?

варіанти відповідей

Свіжого

Недавнього

Постійного

Давнього

Лате

Запитання 24

185. У травні зареєстровано сімейний спалах харчового отруєння з явищами гастроентериту, інтоксикації. Яка речовина могла спричинити вказану симптоматику, якщо у добовий раціон членів сім’ї входили такі продукти: макарони, проросла картопля, капуста, буряк, морква, цибуля, олія соняшникова, чай, цукор?

варіанти відповідей

Фазин

Соланін

Темулін

Мускарин

Мускаридин 

Запитання 25

190.Лаборант отримав завдання відібрати проби атмосферного повітря для характеристики вмісту радіонуклідів за 10 днів. Який прилад він використає для відбору проб?

варіанти відповідей

Електроаспіратор Мігунова

Лічильник Гейгера

Прилад Кротова

Водяний аспіратор

Універсальний газоаналізатор

Запитання 26

199.Як називається профілактичний медичний огляд, що проводиться перед початком навчання або трудової діяльності?

варіанти відповідей

Поточний;

Попередній;

Періодичний;

Одномоментний;

Цільовий.

Запитання 27

200. В хірургічному відділенні стоматологічної клініки використали опромінювач з лампами БУВ –30. Вкажіть число, яке свідчить про ефективність санації.

варіанти відповідей

80%

78 %


85 %

75 %

70%.

Запитання 28

104. Для оцінки достатності природного освітлення проводиться визначення коефіцієнта природної освітленості. КПО на робочих місцях у операційній повинен становити не менше, %:

варіанти відповідей

2,5

1,0;

0,5;

2,0;

1,5; 

Запитання 29

03. Для оцінки достатності природного освітлення проводиться визначення коефіцієнта природної освітленості. КПО на робочих місцях у стоматологічних кабінетах повинен становити не менше, %:

варіанти відповідей

1,5;

0,5;

1,0;

2,0;

2,5.

Запитання 30

104. Пацієнти лікарняної палати скаржаться на недостатню природню вентиляцію (в палатах після ремонту встановлено металопластикові пакети). З цією метою працівниками лабораторного центру проводились заміри показників швидкості руху повітря в приміщеннях лікарняних палат. Який прилад може бути використаний для вимірювань незначних потоків повітряних мас в таких приміщеннях? 

варіанти відповідей

Кататермометра

Чашкового анемометра;

Крильчастого анемометра;

Статичного анемометра.

Термографа

Запитання 31

105. Пацієнти лікарняної палати скаржаться на недостатню природню вентиляцію. (В палатах після ремонту встановлено металопластикові пакети). З цією метою працівниками лабораторного центру проводились заміри показників швидкості руху повітря в приміщеннях лікарняних палат. Яка величина руху повітря ( м/сек) свідчить про недостатню природню вентиляцію?

варіанти відповідей

0,1

0,05

0,3

0,5

Запитання 32

107. У СТОМАТОЛОГІЧНИХ КАБІНЕТАХ ТА ОСНОВНИХ ПРИМІЩЕННЯХ ЗУБОТЕХНІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ Гігієнічний норматив швидкості руху повітря повинен становити не менш, ніж:

варіанти відповідей

0,1 м/с;

0,2 м/с;

0,3 м/с;

0,5 м/с;

1 м/с.

Запитання 33

108. Перед введенням в експлуатацію стоматологічної клініки проводиться дослідження проб води з мережі централізованого водопостачання . Вміст у воді залишкового вільного хлору повинен становити не менше:

варіанти відповідей

0,3 мг/дм3 ;

0,09 мг/дм3 ;

0,05 мг/дм3 ;

0,1 мг/дм3 ;

0,5 мг/дм3 ;.

Запитання 34

112. Перед введенням в експлуатацію стоматологічної клініки проводиться дослідження проб води з мережі централізованого водопостачання . Вміст у воді сульфатів повинен становити не більше :

варіанти відповідей

500мг/дм3 ;

350 мг/дм3 ; ;.

45мг/дм3 ;

1.5мг/дм3 ;

200мг/дм3

Запитання 35

114. Працівники лабораторного центру проводять визначення токсикологічних показників питної води, відібраної з мережі централізованого водопостачання. Який з перерахованих показників відноситься до групи токсиколологічних?

варіанти відповідей

Залізо

Нітрати

Хлорфеноли

Хлориди

Сульфати

Запитання 36

115. При роботі з пилевим фактором слід враховувати його хімічний склад. Який вид пилу характеризується найбільшою фіброгенною активністю?

варіанти відповідей

З вільним оксидом кремнію;

З оксидом заліза;

Чистий вугільний;

З металічним алюмінієм;

Органічний.

Запитання 37

119. У стоматологічній лабораторії необхідно визначити експрес-методом наявність ртуті у повітрі робочої зони. Який прилад для цього слід використати?

варіанти відповідей

УГ-2.

Апарат Мігунова;

Станційний психрометр;

Апарат Кротова;

Актинометр.

Запитання 38

123. Прикарпатський геохімічний регіон характеризується:

варіанти відповідей

Недостатністю йоду;

Надлишком йоду та нестачею фтору;

Надлишком фтору;

Надлишком йоду та фтору;

Недостатністю фтору та йоду. 

Запитання 39

129.При якій кількості фтору у питній виникає ймовірність розвитку карієсу у населення, що проживає у I – II кліматичному поясі?

варіанти відповідей

0,8 мг/дм3 ;

1,5 мг/дм3 ;

0,05 мг/дм3 ;

3,8 мг/дм3 ;

6,3 мг/дм3 .

Запитання 40

135. Проведено лабораторне дослідження води. Отримано результати: запах – 2 бали, прозорість – 30 см по шрифту Снеленна, колірність - 20° С, сухий залишок – 900 мг/дм3 , сульфати – 250 мг/дм3 , хлориди – 250 мг/дм3 , окислюваність – 4 мг/дм3 , колі-індекс – 3, мікробне число – 100, фтор – 1,5 мг/дм3 , нітрати – 10 мг/дм3 , яйця гельмінтів – 8 у 25 дм3 води. Які показники води не відповідають вимогам ДержСанПіН ―Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання‖?

варіанти відповідей

Паразитологічні

Органолептичні

Токсикологічні

Мікробіологічні

Фізико-хімічні 

Запитання 41

136. Пацієнт після декількагодинного перебування у сніговому заметі був доставлений до лікарні з діагнозом загальна гіпотермія. Який шлях тепловіддачі переважав у пацієнта за вказаних умов?

варіанти відповідей

Кондукційний.

Конвекційний

Радіаційний.

Потовиділення.

Випромінювання.

Запитання 42

133. Праця оператора машинного набору вимагає запам’ятовування на короткий проміжок часу великої кількості послідовних окремих елементів роботи. Який вид пам’яті характеризує працю оператора?

варіанти відповідей

Довгострокова

Короткострокова

Оперативна

Логічна

Рухова

Запитання 43

Чоловік 37-ми років, робітник залізорудної шахти, на періодичному медогляді скаржиться на болі в грудях, часом сухий кашель, помірну задишку. Стаж роботи – 6 років. Вміст сполук заліза в складі пилу – 50 %. Рентгенологічно: дифузне розростання сполучної тканини по всіх легеневих полях. Розвиток якого професійного захворювання можливий у робітника?

варіанти відповідей

сидероз

силікоз

талькоз;

силікатоз;

пневмоконіоз 

Запитання 44

139. У атмосферному повітрі населеного пункту за даними лабораторних досліджень виявлено підвищені концентрації фотооксидантів. Яка хімічна сполука відіграє найсуттєвішу роль у синтезі цих речовин?

варіанти відповідей

Диоксиду азоту

Диоксиду сірки

Диоксиду вуглецю

Чадного газу

Сірководню 

Запитання 45

154. Робітники відділу технічного контролю здійснюють візуальний контроль якості годинникових механічних виробів на конвеєрі із застосуванням оптичних приладів. Щільність робочого дня сягає 96 %. Умови праці та ергономічна забезпеченість робочих місць відповідають гігієнічним вимогам. На медичному огляді робітники скаржаться на підвищену втомлюваність, сонливість. Серед робітників реєструється підвищення артеріального тиску, погіршення концентрування та розподілу уваги, видовження латентного періоду зорово-моторної реакції. Ці зміни можна пов’язати з:

варіанти відповідей

монотонністю;

особистим відповідальним ставленням до роботи

високою щільністю робочого часу;

навантаженням на зоровий аналізатор;

роботою з оптичними приладами.

Запитання 46

156. Працівники лабораторного центру у виробничому приміщенні виявили перевищення допустимого рівня випарів ртуті. Який розчин вони використають для демеркуризації забруднених поверхонь?

варіанти відповідей

20% розчин хлористого заліза

0,5% розчин роданіда амонію

10% розчин хлорного вапна

70% етиловий спирт

40% оцтова кислота 

Запитання 47

158. Деякі регіони країни характеризуються недостатнім або надлишковим вмістом мікроелементів у воді, грунті. Недостатнє надходження з водою якої речовини може призвести до виникнення ендемічного зобу:

варіанти відповідей

Зменшення йоду

Збільшення молібдену;

Збільшення фтору;

Збільшення свинцю;

Зменшення фтору;

Запитання 48

162. Відібрано пробу води з криниці . Отримано результати: запах – 1 бал, прозорість – 40 см по шрифту Снеленна, колірність - 20° С, сухий залишок – 300 мг/дм3 , сульфати – 250 мг/дм3 , хлориди – 450 мг/дм3 , окислюваність – 4 мг/дм3 , колі-індекс – 3, мікробне число – 100, фтор – 1,5 мг/дм3 , нітрати – 10 мг/дм 3 , яйця гельмінтів – 8 у 25 дм3 води. Які показники води не відповідають вимогам ДержСанПіН ―Вода питна. ‖?

варіанти відповідей

Органолептичні

Паразитологічні

Токсикологічні

Мікробіологічні 

Запитання 49

173. Вуличний регулювальник, працюючи на перехрестку в сонячні дні під час пікового навантаження автотранспорт, піддається шкідливому впливу фотооксидантів. Яка хімічна сполука відіграє найсуттєвішу роль у синтезі цих речовин?

варіанти відповідей

Сірководен.

Діоксид азоту

Діоксид сірки

Діоксид вуглецю

Чадний газ 

Запитання 50

174. Працівниками лабораторної служби при обстеженні повітряного середовища маніпуляційного кабінету виявлено незначні перевищення вмісту антибіотиків. Які умови праці створені в операційній?

варіанти відповідей

Допустимі

Оптимальні

Небезпечні

Шкідливі

Нешкідливі

Запитання 51

177. Хімічний аналіз води з криниці встановив наявність підвищених концентрацій азотовмістних солей, заліза і сульфатів. Який показник якості води може свідчити про свіже забруднення води органічними речовинами тваринного походження?

варіанти відповідей

NO2

NH3

NO3

Fe

SO4

Запитання 52

180 Проведено лабораторне дослідження води. Отримано результати: запах – 2 бали, прозорість – 30 см по шрифту Снеленна, колірність - 20° С, сухий залишок – 900 мг/дм3 , сульфати – 250 мг/дм3 , хлориди – 250 мг/дм3 , окислюваність – 4 мг/дм3 , колі-індекс – 3, мікробне число – 100, фтор – 1,5 мг/дм3 , нітрати – 10 мг/дм3 , яйця гельмінтів – 8 у 25 дм3 води. Які показники води не відповідають вимогам ДержСанПіН ―Вода питна. ‖?

варіанти відповідей

Паразитологічні

Органолептичні

Токсикологічні

Мікробіологічні

Запитання 53

183. У місті К. виник спалах харчового отруєння з клінічною картиною харчової токсикоінфекції. На наявність якого чинника необхідно провести лабораторний аналіз відібраних продуктів харчування для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Мікробна контамінація

Екзотоксин

Афлатоксин

Соланін

Мускарин

Запитання 54

190.Лаборант отримав завдання відібрати проби атмосферного повітря для характеристики вмісту радіонуклідів за 10 днів. Який прилад він використає для відбору проб?

варіанти відповідей

Електроаспіратор Мігунова

Лічильник Гейгера

Прилад Кротова

Водяний аспіратор

Універсальний газоаналізатор

Запитання 55

191. У військово-польових умовах при очистці води використовується методика вилучення з води отруйних речовин. . Як називається цей процес?

варіанти відповідей

Знешкодження;

Дезактивація;

Знезаражування;

Опріснення;

Озонування.

Запитання 56

194. На очисних спорудах використовується методика вилучення з води мінеральних речовин, що псують смак води. Як називається цей процес?

варіанти відповідей

Опріснення;

Знешкодження;

Дезактивація;

Знезаражування ;

Озонування. 

Запитання 57

197. При проведенні курсу лікування онкологічних хворих у радіологічному відділенні використовується джерело γ-випромінювання. Встановлено відсутність радіоактивних ізотопів у повітрі приміщень. Вкажіть, якому виду опромінення піддаються хворі

варіанти відповідей

Інкорпороване

Зовнішнє

Внутрішнє

Змішане

Сполучене 

Запитання 58

198. Ліквідатор радіаційної аварії отримав одноразову дозу опромінення всього організму 2 Гр. Розвиток променевого ураження у якій формі може спричинити отримана доза?

варіанти відповідей

Легкій

Середньої важкості

Тяжкій

Дуже тяжкій

Блискавичній 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест